StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zakon geta‘: Get ‘Shorta‘

25. veljače 2021. - 19:08

Vapaj "Ne mogu disati" ispustio je devetnaestogodišnji momak arapskog podrijetla Ben Hassi kad su danski policajci nasrnuli na njega. Nesretni mladić izgovorio je, dakle, iste riječi u žestokom danskom filmu "Zakon geta" ("Shorta") kao Afroamerikanac George Floyd u stvarnosti. Vizionarstvo, slučajnost ili pravovremena reakcija, pitanje je sad.

Koredatelj i koscenarist filma Anders Ølholm počeo je raditi na scenariju 2015., ali "Zakon geta" je imao premijeru na prošlogodišnjoj Veneciji, četiri mjeseca nakon Floydove smrti i njome izazvanih nereda u Americi. Floydove riječi "I can't breathe" ušle su prošlog ljeta u kolektivnu svijest i postale simbol policijske brutalnosti, a Ølholm i njegov redateljski/scenaristički partner Frederik Louis Hviid mogli su ih i lako nadodati u zadnji tren, kad su vidjeli stanje u Americi.

FILM: Shorta; akcijski triler; Danska, 2020. REŽIJA: Frederik Louis Hviid i Anders Ølholm ULOGE: Jacob Lohmann, Simon Sears DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Kako god, podudarnost između filma i stvarnosti je nevjerojatna, a "Shorta" operira upravo na toj granici, bivajući istovremeno filmičan i realističan policijski akcijski triler. Izvorni naslov filma je arapska riječ za policiju koja nije omiljena u danskim četvrtima nakon što je Hassi završio na aparatima (nesretni Floyd je izdahnuo na licu mjesta).

Detalji u slučaju Hassi nisu precizirani, ali mediji se u izvještajima pitaju jesu li policajci koristili silu kad su ga obuzdavali i sumnjaju da je žrtva policijske brutalnosti, dok se u policijskoj postaji šuška da bi nekim murjacima trebalo oduzeti značku. Incident je prouzročio nerede diljem zemlje koji bi mogli još više eskalirati nasiljem, stoga policija šalje ophodnje da pojača nazočnost u "žarišnim zonama", premda je svjesna da bi "naše prisustvo moglo potaknuti bijes".

U jednoj policijskoj ophodnji nalaze se konfliktni, nasilju skloni Mike Anderson (Jacob Lohmann) i smireni Jens Høyer (Simon Sears) koji je bio prisutan u postaji kad se incident s Hassijem dogodio i čini se da bi mogao prokazati kolege, što stvara ekstra tenziju između njega i partnera.

Zaplet ubacuje u višu brzinu kad Mike iz čista mira, u dijelu grada gdje žive arapski imigranti, zaustavi mladića Amosa (Tarek Zayat) i počne ga maltretirati, nakon čega on baci "milkshake" na njihov automobil i bude uhićen. A kad Hassi podlege ozljedama u bolnici, auto će biti kamenovan i getani će, žedni odmazde, krenuti u lov na policajce koji ostaju bez pomoći zbog manjka raspoloživih kola i moraju se probiti do eventualne "točke izvlačenja".

Klasična akcijska postavka preživljavanja i probijanja kroz neprijateljski teritorij (od "Ratnika podzemlja" preko "16 blokova" do "Crnih i plavih") poslužila je dvojcu Ølholm-Hviid za danski spoj američkih policijskih filmova "Dan obuke"/"Posljednja patrola" i francuske "Mržnje", dok Mike i Jens pokušavaju pobjeći iz usijane zone.

Spoj je osvježen aktualnim tenzijama iz stvarnosti, enormnom količinom bijesa i mržnje na relaciji policija-manjine koja se prelijeva iz života na ekran i natrag s dokumentarističkom kamerom iz ruke.

Uz to što je priča univerzalna i može se odvijati u Americi i Francuskoj, a ispričana je u realnom vremenu, težinu filmu daje i dojmljiva akcijska karakterizacija dvojice "plavaca", postignuta u hodu, bolje reći trku s rijetkim, ali dobrodošlim dramskim predasima, a prošarana nijansama sive, nipošto crno-bijelom.

Ništa nije crno-bijelo u "Zakonu geta" u kojem napeta "survival" atmosfera vrije do usijanja i redatelji ga snimaju kao tenzičnu završnicu "Jadnika" Ladja Lya produženu na cjelovečernjak koji se gleda na rubu kinofotelje od prve do zadnje minute. U getu ne žive samo kriminalci, kako misli Mike, niti su svi policajci nasilnici poput njega.

Ølholm i Hviid čak stavljaju znak jednakosti između Mikea i kriminalaca koji se nalaze u začaranom krugu mržnje i bijesa. "Jedini ste gangster vi", kaže Amos policajcu kojemu će životne situacije do kraja filma očitati poneku bukvicu i promijeniti ga, a promjenu će doživjeti i Jens, nakon što se njih dvojica razdvoje.

Redatelji uspijevaju načiniti da gledatelj ne zna za koga navijati dok samo što ne počne gristi nokte od napetosti u jednom od boljih kinofilmova u prva dva mjeseca 2021. godine. Preporuka se, dakle, podrazumijeva. Get "Shorta".

Intenzivan policijski trening

Glumci su prošli intenzivan policijski trening prije snimanja i to se vidi u filmu koji je prvotno imao naslov "Panser" ("Policajac").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 00:11