StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Nitko te neće spasiti‘: Alieni i alijenacija

Piše Marko Njegić
19. listopada 2023. - 22:14

Alieni su opet “in”. Istodobno s proslavom 30. godišnjice od emitiranja prve epizode serije “Dosjei X”, na streaming servisu Hulu/Disney+ premijeru je ove jeseni imao film “Nitko te neće spasiti” (“No One Will Save You”) s efektnom i potentnom premisom o izoliranoj i traumatiziranoj djevojci koja se mora boriti protiv izvanzemalj(a)ca nakon što alien jedne noći bane na vrata njezine kuće izvan grada.

Scenarist filma je Brian Duffield, poznat po scenarijima za zapažene žanrovske uratke kao što su “Underwater”, “Babysitter 1&2” i “Love and Monsters”. Duffieldu je “Nitko te neće spasiti” redateljski drugijenac nakon režije bisera “Spontano”. Ideja za “No One Will Save You” doista je efektna i film počinje iznimno obećavajuće, a zgodan je i koncept da je snimljen praktički bez dijaloga.

FILM: No One Will Save You; SF horor; SAD, 2023. REŽIJA: Brian Duffield ULOGE: Kaitlyn Dever, Elizabeth Kaluev OCJENA: ** ½

Duffield je nedvojbeno pronašao uzor u “Mjestu tišine”, ali i “Misterioznim znakovima”, pa i nedavnom prednastavku “Predatora” naslovljenom “Prey”.

Premisa i isticanje ovih filmova potvrđuje da je “Nitko te neće spasiti” jedan od onih svedenih SF horora, iako se Duffield trudi da “No One Will Save You” izgleda kao je rađen za kino, ne streaming.

Otprilike kao neka manja produkcija Spielbergove kompanije Amblin Entertainment, rezervirane za “family friendly” avanture, SF-ove ili horore, koja je doživjela uzlet u osamdesetim godinama prošlog stoljeća  (“E.T.”, “Gremlini”, serijal “Povratak u budućnost”, “Družba Goonies”, “Unutarnji svemir”...), nastavila s uspjehom u devedesetima (“Gremlini 2”, “Kapetan Kuka”, “Jurski park”...) i ostala na sceni i u novome mileniju (“Super 8”, “Jurski svijet 1-3”, “Blagi fantastični gorostas”, “Igrač broj 1”).

“Nitko te neće spasiti” djeluje kao da se odvija u ruralnoj Americi osamdesetih, a i izvanzemaljac ima duge prste kao E.T., čak i duže, uz razliku da ovaj E.T. ne “telefonira kući”, barem dok ne pokori Zemlju. Da, “No One Will Save You” s vremenom počinje sve otvorenije koketirati s filmom o masovn(ij)oj izvanzemaljskoj invaziji i pritom vrludati, udaljavajući se sve više od svedenijeg i intimnijeg osnovnog koncepta “djevojka protiv aliena u kući” koji je mogao rezultirati “Plijenom” sa svemircima umjesto aligatora.

Ipak, prva trećina je odlična i režijski vrlo kreativna. Manjak dijaloga nadoknađuje zvuk i bilda košmarnu tenziju odmah od trenutka kad sve samo ne prijateljski nastrojeni alien zakorači na prag kuće mlade Brynn (Kaitlyn Dever). Koraci stvorenja se približavaju, slušamo njegovo glasanje i njezino teško disanje od straha dok se šulja po kući škripavih podova u kojoj je nestalo struje i skriva od uljeza tijekom “bliskog susreta treće vrste”.

Režija je umješna, ugođaj dojmljiv, Brynn se ne ponaša glupasto. Međutim, nakon okršaja s prvim alienom (ima ih više) Duffield kao da nije znao kako dalje razviti priču da film ispuni potencijal i nastavi podjednako zadovoljavajuće kako je počeo, odnosno čini se da ovdje nije bilo štofa za dugi metar, već da “Nitko te neće spasiti” bude kratki(š) ili dio nekog SF hororskog alienskog omnibusa.

Igra izvanzemaljske mačke i miša između aliena i Brynn postaje repetitivna, neovisno o povremenoj efektnosti u predstavljanju novih alienskih kreatura (krakati, paukoliki) koje nisu nužno morale biti računalno generirane. Posezanje za klišejima poput alienskih parazita koji kontroliraju ljude ne idu filmu u prilog unatoč jednom zgodnom pozivanju na kultni “The Hidden”.

Pored toga, Duffield se dvoumi bi li snimio polublockbuster s mini apokalipsom iz “Dana nezavisnosti” i više letećih tanjura na nebu ili intiman SF horor, punokrvni žanrovski film ili egzistencijalnu dramu u kojoj izvanzemaljci mogu možda biti i plod mašte otuđene djevojke, traumatizirane gubitkom majke i najbolje prijateljice, tj. da se odvijaju u njezinoj glavi ili je sve samo ružan san, halucinacija.

Alijenacija i alieni idu pod ruku, ali o Brynn premalo saznajemo da bismo se uz nju vezali i navijali mimo one najbazičnije navijačke potrebe. Zato treba pohvaliti Dever, zvijezdu filma “Booksmart” i serije “Unbelievable”, koja glumi govorom tijela i iznosi priču takoreći bez izgovorene riječi. Glumica spašava “No One Will Save You” u trenucima kad izgleda da filmu nema spasa.

Pohvala Stephena Kinga

Film je pohvalio Stephen King i nazvao ga "briljantnim, odvažnim, angažirajućim i zastrašujućim". Djelomično i jest, tj. samo u prvoj trećini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:55