StoryEditorOCM
Film & TVpolitička korektnost

Izvršni direktor Akademije o rodno neutralnim glumačkim kategorijama: Još uvijek istražujemo kako bi to moglo izgledati

Piše Marko Njegić
23. lipnja 2024. - 22:04

Bill Kramer, izvršni direktor Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, dao je veliki intervju za Variety i otkrio planove za budućnost dodjele Oscara. Kramer je istaknuo da se "Akademija nalazi u dva svijeta: filmskoj industriji i neprofitnom sektoru umjetnosti i kulture" i da "oboje upravo sada prolaze kroz radikalne promjene u svojim poslovnim modelima".

- Moramo diverzificirati našu podršku kako bismo osigurali da napredujemo u sljedećem stoljeću - rekao je Kramer koji je  preuzeo Akademiju u srpnju 2022., godinu dana nakon što je gledanost dodjele Oscara dosegla najnižu točku. 

Srećom, ove i prošle godine gledanost je bitno porasla, premda još treba dosegnuti brojke s kraja devedesetih i početka novog milenija. Vrhuška Akademije ističe da se radi na tom planu, a Kramer otkriva kako su studiji odgovorili na standarde raznolikosti koje su implementirali. 

image

Bill Kramer s Darthom Vaderom

Alberto E. Rodriguez/Getty Images Via Afp

- Poput Akademije, studiji su više usmjereni na raznolikost nego što su bili prije deset godina. Naši standardi uključivanja, koji su nedavno stupili na snagu, bili su uspješni. Kontinuirano tražimo načine da ih poboljšamo. Akademija, budući da je vrlo vidljiva u industriji, može pomoći u vođenju ovih razgovora.

Surađujemo s našim članovima kako bismo osigurali da gledaju filmove otvorenog uma, uzimajući u obzir izvrsnost bez obzira na rasu, etničku pripadnost i žanr. Diverzifikacija i globalizacija našeg članstva usklađena je s razvojem svijeta, održavajući Akademiju relevantnom i povezanom s globalnom industrijom - izjavio je Kramer i istaknuo da je tijekom prošlog desetljeća, međunarodna zastupljenost na Oscarima je porasla, a više međunarodnih filmova prijavljuje se za najbolji film. 

Još i zanimljivije pitanje na temu aktualne političke korektnosti ticalo se hoće li Oscari krenuti tragom nekih organizacije za dodjelu nagrada (Independent Spirit Awards, Gothams) koje su kategorije glume načinile rodno neutralnima.

- Istražujemo ovu temu s našim odborima za nagrade, a uskoro i s našim Upravnim odborom. U ranoj je fazi istraživanja i jedan je od mnogih razgovora o budućnosti nagrada i Oscara. Još uvijek istražujemo kako bi to moglo izgledati - odgovorio je Kramer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 22:14