StoryEditorOCM
ŽupaŽUPA DUBROVAČKA

Stiže nova gastro manifestacija, održava se prvi festival tradicionalne gastronomije ‘Župski pjat‘

Piše Anđelka Kelava
16. travnja 2024. - 11:18

Krajem travnja održat će se prvi župski festival tradicionalne gastronomije "Župski pjat". Kako kažu organizatori, u ovoj početnoj, "nultoj" godini, cilj mu je na svjetlo dana iznijeti stare, pomalo zaboravljene recepte, ujedno zainteresirati javnost, bilo lokalnu ili pak stranu, na postojanje i aktivno pripremanje te kušanje tradicijske gastronomije Župe dubrovačke. Uz gastro-okosnicu Festivala, festivalske menije u renomiranim restoranima, tu je i sadržajan dodatni program, fokusiran na tradiciju.

Festival počinje 25. travnja, a traje sve do nedjelje, 28. travnja te se u četiri dana okupljaju svi njegovatelji baštine i tradicije. Osobito je zanimljivo, kako za domaće, tako i za posjetitelje Župe dubrovačke, probati autohtone, čak zaboravljene recepte. Uz festivalski gastro program, nudi se mnoštvo popratnog programa.

Festival se otvara posjetom Vardia vinogradu u četvrtak, 25. travnja, s početkom u 16 sati. O vinu, ali i maslinama, najljepšim zalascima i povijesti pod Malašticom, drevnom Mons Vardia, pričat će domaćin Ivica Vlašić.

Uslijedit će program ‘Rogač na kub‘, radionica i predavanje jedne od naših vodećih nutricionistkinja, Mirne Sentić (Mirna Nutrigurman). ‘Rogač na kub‘ održat će se u Ruzmarin Gastro&Baru s početkom u 18 sati. Maksimalni broj sudionika je 30, a ulaz besplatan. Rezervaciju je nužno napraviti do 20. travnja.

Drugi dan Župskog pjata također donosi izuzetno zanimljiv program. Jutro počinje kulinarskom radionicom (cooking class) u domu naše župske Australke, Mikki Kojaković.

U večernjim satima u Restoranu Ruzmarin emitirat će se kratki dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke i povezanosti s placom. Dokumentarac prati putovanje do Dubrovnika, nekadašnji način života, rad u baštini....

S početkom u 19 sati Ivica Kipre, voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, održat će predavanje o povijesti Župe dubrovačke u restoranu Portun. Ulaz je slobodan.

Kroz subotnje jutro sudionike će provesti Andrea Vukoja, umjetnica koja će se djecom održati likovnu radionicu o gastro tradiciji Župe dubrovačke i namirnicama koje su se koristile u lokalnoj kuhinji. Maksimalni broj sudionika je 15, a raspon godina za radionicu od 7 do 10. Likovna radionica održava se u One Suite hotelu i počinje u 10 sati.

Od deset i 30 pak počinje autohtoni cooking class u Konobi Forno. S maksimalnim brojem sudionika 10, ovaj modificirani cooking class bit će pravo putovanje kroz gastro bogatstvo Župe dubrovačke.

Centralni događaj prvog Župskog pjata svakako je velika modna revija u hotelu Sheraton (kongresna dvorana) s početkom u 18 sati. Kroz program od očekivanih uru vremena, KUD Marko Marojica odvest će nas na putovanje poviješću kroz reviju nošnji i nakita našeg kraja. Iskoristite priliku i uživajte u nemjerljivoj raskoši naše tradicije. Ulaz na modnu reviju je besplatan.

KUD Marko Marojica svoju večer nastavlja cjelovečernjim nastupom uz tamburaški sastav u Restoranu Flamingo.

Nedjelja je rezervirana za soft closing Festivala uz ‘autohtoni‘ župski jazz u One Suite Hotelu.

Svakako ne propustite i izložbe u sklopu prvog Župskog pjata. Naime, u Restoranu Flamingo bit će tijekom svih dana Festivala izložena ‘mini‘ kolekcija alata koje su nekad koristili naši stari. Istodobno, tijekom svih dana Festivala, u Bistro pizzeriji Kapo bit će izloženi plakati Župskog karnevala - još jedne iznimne tradicije Župe dubrovačke.

Program prvog Župskog pjata podržala je Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka, ali i brojni suradnici i volonteri.

 

24. travanj 2024 13:57