StoryEditorOCM
Neretvazabrane stižu ali...

Za vinogradare nema straha, istražili smo koja sredstva mogu koristiti u borbi sa plamenjačom: Ima ih više od trideset

Piše Stanislav Soldo
25. siječnja 2024. - 08:00

Iz Ministarstva poljoprivrede vinogradarima stiže nova zabrana. Zabranjuje se fungicid Vincare koji se koristio za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi. Osim u vinogradima rjeđe se koristio u povrtnjacima također za suzbijanje biljne bolesti plamenjače.

Ministarstvo poljoprivrede obavjestilo je na svojim mrežnim stranicama da se s tržišta Republike Hrvatske povlači jedno sredstvo za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari bentiavalikarb.

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2023/2657 оd 6. studenoga 2023. o neproduljenju odobrenja aktivne tvari bentiavalikarb, koja je stupila na snagu 13. prosinca 2023. godine, propisano je da države članice moraju oduzeti registraciju sredstvu za zaštitu bilja koji sadržava aktivnu tvar bentiavalikarb.

Sredstvu za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari bentiavalikarb, koji se na tržištu Republike Hrvatske nalazi pod trgovačkim nazivom VINCARE temeljem navedene Uredbe, ukida se registracija za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 13. 6. 2024.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja VINCARE do 13. 9. 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 13. 12. 2024, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Premda je riječ o drugoj zabrani u kratkom vremenu kojom se sa tržišta povlače sredstva protiv plamenjače (nedavno smo pisali o zabrani fungicida Apollo, Cabrio, i Polyram na bazi djelatne tvari metiram i tvari klofentezin) vinogradarima i ostalim poljoprivrednicima na raspolaganju je tridesetak zaštitnih sredstava koja se koriste u suzbijanju plamenjače na vinovoj lozi i drugim poljoprivrednim kulturama:

Bordoška juha caffaro 20, Bordoška juha 20 Wp – Manica, Champion Wg 50, Cuprocaffaro 50 Wp, Neoram Wg, Nordox 75 Wg, Quadris, Polyram Df, Orvego, Ridomil Gold R, Codimur Sc, Copper Key Flow, Cupra, Copper Key, Codimur 50, Copper Lainco, Cuprablau Z 35 Wg, Sinstar, Kilate Wg, Golbex Wg, Keyfol Wg, Kilate Wp, Enervin Sc, Armetil 25, Prev-Gold,Keyfol Wp, Golbex, Ortofin, Mikonos Evo, Vitene 45 Wg, Fungisei, Codimur Sc, Copper Key Flow, Revus.

27. travanj 2024 22:22