StoryEditorOCM
Neretvapreporuke stručnjaka

Vinogradari, zaštitite lozu od sive plijesni i pepelinice !

Piše Stanislav Soldo
7. kolovoza 2023. - 09:02

S obzirom na kišu i vlagu ovih dana, poljoprivredno savjetodavna služba poziva vinogradare na usmjerenu zaštitu vinove loze protiv uzročnika sive plijesni (Botrytis cinerea) u zoni grozda jednim od pripravaka: CANTUS WG (karenca 28 dana), SWITCH 62,5 (karenca 21 dan), TELDOR SC 500 (karenca 21 dan), PYRUS 400 SC (karenca 28 dana), GEOXE (karenca 21 dan), LUNA PRIVILEGE (karenca 21 dan), SCALA (karenca 21 dan) ili nekim drugim pripravkom, 

S obzirom da se pojedine sorte vinove loze sa ranijom epohom dozrijevanja nalaze u fenofazi šare tj. promjene boje i mekšanja bobica opasnost od razvoja pepelnice se smanjuje, međutim u vinogradima u kojima je pepelnica prisutna može se upotrijebiti jedan od pripravaka: DYNALI (karenca 21 dan), TALENDO (karenca 28 dana), KUSABI (karenca 28 dana), ZATO 50 WG (karenca 35 dana) i dr. Također se mogu koristiti i pripravci na osnovi sumpora (karenca 35 dana), ali podsjećamo da pri temperaturi zraka iznad 25 ˚C sumporni pripravci mogu uzrokovati fitotoksične promjene tj. ožegotine.

Što se tiče šteta i infekcija od plamenjače vinove loze u ovoj fazi ne predstavlja opasnost za grožđe, međutim uz duže zadržavanje vlage od rose ili kiše mogu se ostvariti infekcije vršnog lišća, tako da preporučujemo zaštitu od plamenjače provesti jednim od kombiniranih pripravaka ili sa pripravcima na osnovi bakra, a da se pritom vodi računa o karenci.

29. travanj 2024 03:48