StoryEditorOCM
NeretvaGRAD PLOČE

Veliki projekt uređenja hortikulture: Krenula sadnja na prostoru pokraj pijace i ispred Gradske uprave

Piše dv
21. ožujka 2024. - 16:21

 

Sadnja na obje lokacije dio je sveobuhvatnog projekta ozelenjavanja koji je 80% sufinanciran sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Intenzivirani su radovi na hortikulturnom uređenju postojećih zelenih i zemljanih površina u sklopu velikog projekta ozelenjavanja koji obuhvaća više zapuštenih površina diljem Ploča.

Na lokaciji kod mosta i pijace danas je zasađen jedan primorski bor, nakon čega slijedi sadnja ostalog sadnog materijala koji uključuje 21 komad grma pitospore te preko 70 sadnica niskog bilja i tlopokrivača, mirte, jasmina i lantane. Na istoj lokaciji biti će ugrađeno 66 metara duljine sustava za navodnjavanje ‘kap na kap‘.

Na lokaciji ispred Gradske uprave posađeno je osam stabala lipe, nakon čega će ista lokacija biti obogaćena s dodatnih 600 sadnica niskog grmlja i tlopokrivača, od čega preko 200 sadnica lonicere, preko 180 sadnica grmastog dubačca, više od 150 sadnica mirte te 60-ak grmova pitospore. Također, bit će postavljen i automatski sustav navodnjavanja u duljini 453 metra s 52 rasprskivača.

Radove izvodi Komunalno održavanje d.o.o., a dinamika izvođenja radova ovisit će o vremenskim uvjetima.

Obje lokacije su sufinancirane sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koja je Grad dobio prijavivši se na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata. Sufinanciranje iznosi 80 % (procijenjenih troškova iz prijave), što na ukupno prijavljenih 490.750,23 € iznosi 392.600,19 € kojima će se financirati ozelenjavanje s preko 6000 raznih sadnica na niz lokacija u Pločama te postavljanje preko 5 kilometara sustava za navodnjavanje.

„Aktivnosti ozelenjavanja odvijaju se po planu sadnje, a sve po uputama i u suradnji s hortikulturnim stručnjacima. Vjerujemo da će obe lokacije po završetku aktivnosti poprimiti novo, ljepše lice, no u punom smislu oplemenit će izgled Ploča kroz koju godinu kada sve što je zasađeno još malo uzraste.“ naveli su iz pločanske Gradske uprave

27. travanj 2024 07:40