StoryEditorOCM
Neretvaribe na suhom

Nesvakidašnja instalacija u pločanskom parku

Piše Ante Šunjić
22. travnja 2024. - 13:54

Umjetnost recikliranja, također poznata kao “upcycling” ili “creative reuse”, podrazumijeva pretvaranje odbačenih i nepotrebnih materijala u nove vrijedne predmete ili umjetnička djela. Ovaj pristup ne samo da smanjuje količinu smeća koja završava na odlagalištima, već potiče kreativnost i inovaciju.

image

Ribe na suhom u parku

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Umjetnost recikliranja otvara vrata za raznolikost kreativnih izraza, no zahtijeva vrijeme i eksperimentiranje s materijalima i njihovim mogućnostima. Ovi umjetnički radovi pričaju priče i potiču promišljanje o potrošačkom društvu i potrebi za odgovornim postupanjem s resursima.

image

Ribe na suhom u parku

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Aktivnost recikliranja nije samo kreativna, već ima i značajan potencijal za promicanje promjena na globalnoj razini. Kroz svoje radove, stvaratelji mogu podići svijest o problemima zagađenja, očuvanja prirode te potrebi za održivim životnim stilom. Njihova djela često potiču ljude da razmisle o svojim navikama i sudjeluju u naporima za zaštitu okoliša.

image

Ribe na suhom u parku

Ante Šunjić/Ante Šunjić

Organizatori u Pločama su potražili materijale u vlastitim garažama, podrumima kao i pločanskom u reciklažnom dvorištu.

U ovoj instalaciji korišteno je drvo kao prirodni materijal kojem vremenski uvjeti, kiša, sunce, vjetar i vlažnost, daju novu dimenziju koja postaje zanimljiva u obradi. Kombinacijom drva s različitim sitnim metalnim i elektroničkim otpadom oblikovali su skulpture riba koje su pričvršćene šipkama za drvenu podlogu.

image

Ribe na suhom u parku

Ante Šunjić/Ante Šunjić

U projektu su sudjelovala djeca Dječjeg vrtića Ploče, bojajući drvene ribice, učenici osnovne škole u Kominu uz prof. Mariju Ćupić Senta bojali su veće ribe, a učenici srednje škole uz prof. Matu Jurića vrlo predano i kreativno ukrašavali ribe rabeći različite komade elektroničkog otpada.

image

Ribe na suhom u parku

Ante Šunjić/Ante Šunjić

U organizaciji Grada Ploče i koordinaciji Ivanke Pažin, voditeljica aktivnosti Božena Delaš kaže: „Ovo su izuzetni projekti jer se kod sudionika potiče razvoj kreativnosti kao vještine, sve u pozitivnoj atmosferi, daje se sloboda u rješenjima, alternativni pravci, jača se unutarnja motivacija ka ostvarenju zajedničkog cilja. Posebnost se ogledala ovoga puta u načinu rada gdje su sudionici završili jednu fazu, a onda drugi nastavili, tako da će konačna instalacija biti zanimljiva svima! Očekujemo i planiramo već sljedeću aktivnost!“.

01. svibanj 2024 14:10