StoryEditorOCM
Neretvavinogradari oprez!

Velika vlaga pogoduje razvoju bolesti: Lozi prijeti peronospora, pepelnica, žutica...

Piše Stanislav Soldo
19. svibnja 2023. - 08:00

Kiše i velika vlaga neuobičajena za sredinu svibnja kada je loza već u fazi vegetacije zabrinuli su vinogradare. Najteže je u jezersko-vrgorskom kraju gdje su vinogradi pod vodom ali bolesti prijete i vinogradima na drugim pozicijama koje nisu izravno pod vodom ali su izložene visokoj vlažnosti zraka. Dugotrajnije vlaženje lišća prouzročiti će infekcije plamenjačom vinove loze. Osim toga, visoka relativna vlaga zraka, povoljna je za razvoj pepelnice. Zbog toga potrebno provesti zaštitu vinograda čim to bude moguće.

Plamenjača (peronospora) napada sve zelene organe vinove loze, a najčešće list, cvast i tek zametnute bobice. Najveća opasnost za napad ove bolesti je u proljećima s dosta učestalim oborinama i dnevnim temperaturama 15 - 25 °C. Prvi vidljivi znakovi plamenjače su žućkaste uljne mrlje na listovima, a na cvasti dolazi do karakterističnog uvijanja i sušenja peteljkovine. Nakon pojave prvih simptoma na zaraženom tkivu se pojavi bijela prevlaka koja predstavlja plodonosne organe gljivice koji su uzrok daljnjeg širenja bolesti u vinogradu. Najveći izazov za vinogradare je spriječiti prve primarne infekcije od polovice svibnja do druge polovice lipnja. Da bi u tome uspjeli preporučuje se korištenje sistemičnih ili lokosistemičnih fungicida koji lozu štite iznutra i izvana, a danas u ponudi ima i fungicida s kurativnim svojstvima koji zaustavljaju razvoj gljivice do 48 sati nakon infekcije.

Za zaštitu od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) preporučuje se upotreba sredstava: Folpan gold, Forum star, Acrobat MZ, Orvego, Metomor F, Diflunova, Ridomil Gold MZ Pepite, Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M, Armetil. Ukoliko su na lišću prisutni simptomi plamenjače u vidu uljanih pjega, za sprečavanje sporulacije (bijela prevlaka na naličju pjega), preporučujemo upotrebu pripravaka Acrobat MZ, Forum star.

Sparno i toplo vrijeme sa prosječnom relativnom vlagom traka preko 80%, a maksimalne vrijednosti dosežu i 100% pogoduje razvoju pepelnice (Erysiphe necator) čiji jači razvoj očekujemo u narednom periodu osobito u nasadima u kojima je i protekle godine bila problem, stoga obavezno primijeniti jedan od pripravaka: Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Collis SC, Luna Expirience Difcor, Kusabi.

Američki cvrčak vektor (prenosnik) je vrlo opasne bolesti vinove loze zlatne žutice. Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se nakon cvatnje vinove loze insekticidima: Decis 2,5 EC, Sumialfa sL, Cythrin Max, Avaunt EC, Abanto, Krisant EC, Pyregard, Asset five dok se ekološkoj proizvodnji mogu se koristiti pripravci: Abanto, Krisant EC, Piretro, Pyregard, Asset five

Zaštitna sredstva potrebno je upotrijebiti na siguran način. Prije uporabe uvijek pročitati etiketu i informacije o sredstvu te ambalažu odložite na propisan način-poručuju agronomi.

27. travanj 2024 10:43