StoryEditorOCM
NeretvaZlatne kapi !

Urod maslina manji, kvaliteta bolja. Pogledajte koliko će biti litra djevičanskog maslinova ulja

Piše Stanislav Soldo
17. kolovoza 2024. - 16:36

Zbog manjeg uroda maslina ove jeseni moglo bi poskupiti maslinovo ulje. Cijena će biti veća barem 30 %, što preračunato u eure iznosi 31.20 € za liru „zlatnih kapi“.

Pod pritiskom visokih cijena mijenjaju se i prehrambene navike stanovništva. Preskupo je to za hrvatski standard pa se sve manji broj ljudi odlučuje za kupovinu kvalitetnog maslinova ulja.

Više se ne gleda tko je proizvođač je li ulje uvozno ili domaće, ekstra djevičansko, djevičansko ili pak od komine masline. Samo se prati cijena i sretna je onaj tko ulovi kakvu bocu na akciji. Umjesto maslinovog potrošačima uvijek ostaje suncokretovo ulje koje je ipak puno jeftinije.

Ovog ljeta bile su tropske vrućine koje su usporile širenje štetnika u maslinicima poglavito maslinina moljca, pa nije bilo uboda i plodovi su izvrsne kvalitete.

Proizvođači ističu da se cijene maslinovog ulja kreću prema cijenama pratećih inputa za proizvodnju. Za proizvesti litru maslinovog ulja treba kupiti gnojivo, zaštitna sredstva, gorivo za strojeve, radnu snagu, ambalažu, transport, pa u konačnici i troškovi navodnjavanja. Sve to ulazi u krajnju cijenu.

image

Maslina manji urod

Masline zdrave

Količina je manja ali je kvaliteta dobra-ističu maslinari.

-Masline su zdrave i pune, nisu se osušile, ali nema ih kao pretprošle godine kada su bile prerodile. Tad sam na 23 stabla ubrao 850 kilograma. Ove godine bit će količinski manje, ali će ulje biti bolje kvalitete nego ikada, kaže nam mali maslinar, Domagoj Mikulić.

Hrvatski građani jako malo troše maslinova ulja. Čak pet puta manje negoli je potrošnja u drugim mediteranskim zemljama s kojima se volimo uspoređivati. Godišnja potrošnja maslinovog ulja po glavi stanovnika je izrazito mala i iznosi oko dvije litre dok je u mediteranskim zemljama od 8 do 10 litara.

 

 

 

 

 

 

06. rujan 2024 15:15