StoryEditorOCM
S mora i krajaSvako radi po svom

Maslinari pazite koliko ste ulja donijeli iz uljare, kilogram i litar nisu isto. Pogledajte kako se računa !

Piše Stanislav Soldo
21. kolovoza 2024. - 14:01

Objavljen je novi pravilnik o upisu maslinika, drugi u godini dana. Novi ministar novi pravilnik, premda je skoro isti kao i prethodni. Međutim, Ministarstvo nije uvažilo zahtjeve maslinara da se ujednači preračunavanje količine maslinova ulja iz kilograma uz litre. Uljare obračunavaju u kilogramima, a evidencije traže litre.

-Potrebno je definirati koji je službeni koeficijent preračunavanja maslinovog ulja iz kilograma u litre, i obrnuto. Ovo je važno i za neke druge evidencije, ističe maslinar, Jakša Najev koji je uputio takvu primjedbu na e savjetovanju spomenutog pravilnika, ali mu nije uvažena. Dapače, odbijen je uz obrazloženje da to nije predmet Pravilnika o upisu maslinika.

image
Duje Klaric/Cropix

Čovjek može izvagati ulje. Kod preračunavanja količina iz kilograma u litre događaju se greške jer svaka uljara to radi na svoj način. Primjerice kilogram ulja se množi faktorom 1.08449 da bi se dobila količina u litrama. Tako 50 kilograma ulja preračunato u litre iznosi 54.2 litra, a negdje se preračunava koliko kilograma toliko litara. Obrnuti je postupak računanja litara u kilograme. Litri se množe s koeficijentom 0.92. Pa tako 54.2 litra preračunato u kilograme iznose 49.88 kilograma. Odstupanja nisu velika ali ipak postoje, pa bi trebalo preračunavanje urediti posebnim propisom na državnoj razini.

Jakša Najev također smatra uljare ne bi trebale biti odgovorne za čuvanje obrazaca o proizvodnji ulja.

image
Nikola Vilic/Cropix

-Uloga uljara ključna je u sustavu prikupljanja podataka jer jedino uljare mogu obuhvatiti neevidentirane proizvođače maslina prilikom dostave ploda masline na preradu te dojaviti količine maslina dostavljenih na preradu i količine dobivenog maslinovog ulja. 

S predstavnicima uljara održano je više sastanka i konzultacija, pri čemu je postignut dogovor i izražena spremnost uljara na sudjelovanje u prikupljanju i dostavi podataka na način kako je propisano Pravilnikom. Potrebno je naglasiti i da se popunjavanje obrasca iz Priloga I. radi evidentiranja u Upisnik maslinika od strane proizvođača maslina koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika/OPG-a i nemaju registrirane maslinike u ARKOD sustavu, vrši samo jednom, prilikom prve dostave ploda maslina na preradu u uljaru. Svi naknadni podaci dostavljaju se elektroničkim putem, putem sustava AGRONET, što znači da će nakon prve prijave podataka i upisu u Upisnik maslinika svaki upisani subjekt dobiti svoje korisničke pristupne podatke te samostalno unositi podatke elektroničkim putem.

image
Sasa Buric/Cropix

Izmjene i dopune podataka potrebno je omogućiti i na druge načine osim putem AGRONET-a. Trenutno nisu svi vlasnici maslinika upisani u AGRONET, a i niti svi koji jesu upisani u AGRONET ne znaju se njime služiti, smatra Najev.

- Puno maslinara su stariji ljudi koji se ne znaju služiti Agronetom, zaključio je Najev svoje primjedbe u e-savjetovanju novog Pravilnika o upisu maslinika, koje mu nisu usvojene. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 14:07