StoryEditorOCM
NeretvaGRAD PLOČE

Osigurano 11 milijuna € za izgradnju vodoopskrbe i odvodnje u Kominu i Banji te za vodoopskrbu ušća Neretve

Piše DV
15. ožujka 2024. - 09:37
Osigurano 11 milijuna € za izgradnju vodoopskrbe i odvodnje u Kominu i Banji te za vodoopskrbu ušća NeretveGp/

 

Rok za dovršetak radova je kraj 2025. godine

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svečanoj ceremoniji održanoj u Zadru uručilo je Izvoru Ploče vrijedan ugovor za projekt „Izgradnja sustava javne vodoopskrbe i odvodnje na području javnog isporučitelja vodnih usluga Izvor Ploče d.o.o“, ukupne vrijednosti 11.127.419,74 € bez PDV-a. Za nove radove na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture na području Ploča iz iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ukupno je osigurano 80% sredstava (8.901.935,79 €), a po 1.112.741,98 € (10%) dolazi iz proračuna Hrvatskih voda te jednak iznos iz tvrtke Izvor Ploče d.o.o, što znači da je za ovaj projekt osigurano 90% bespovratnih sredstava.

Projekt se sastoji od pet aktivnosti koje će se u najvećoj mjeri provoditi na području Komina te Banje i ušća Neretve, a to su:

1. Rekonstrukcija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda Ploče – Rogotin – Komin na dionici od tržnice u Pločama do Stabline duljine 448,75 m

2. Izgradnja vodoopskrbnog cjevovoda za opskrbu lijeve obale ušća Neretve duljine 3.552,80 m

3. Izgradnja kanalizacijske mreže na području naselja Komin duljine 6.112 m sa rekonstrukcijom 5.098 m vodoopskrbne mreže

4. Izgradnja kanalizacijske mreže na području naselja Banja duljine 3.222 m sa rekonstrukcijom 1.740 m vodoopskrbne mreže

5. Izgradnja zajedničkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu aglomeracije Komin, kapaciteta 1.650 ES.

Projektnim prijedlogom obuhvaćeno je ukupno 2.823 stanovnika. Rekonstruirat će se vodoopskrbna mreža za 2.768 stanovnika dok se nova vodoopskrbna mreža gradi za oko 55 stanovnika, a nova kanalizacijska mreža za najmanje 1000 ljudi.

„Ovo je nova civilizacijski značajna investicija na području Grada Ploča kojom će se za desetljeća ispred nas osigurati kvalitetna infrastruktura stanovnicima s područja Komina i Banje. Korak po korak, sređujemo svako pločansko naselje i dovodimo ga na razinu infrastrukturnog uređenja dostojnu stanovnika i vremena u kojem živimo. Osigurana su značajna vanjska sredstva financiranja što je svakako cilj i još jedan plus cijelom projektu. Radovi na postojećem projektu Aglomeracije su nas naučili puno toga i vjerujem da će se projekt u Kominu i Banji završiti sukladno rokovima na zadovoljstvo svih“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Dok se trenutni radovi na Aglomeraciji privode kraju, završetak radova u Kominu i Banji predviđen je za prosinac 2025. godine, a završetak postupka ishođenja uporabnih dozvola planira se u prvom kvartalu 2026. godine.

„S obzirom na trenutno stanje i konfiguraciju naselja, bit će ovo vrlo izazovan projekt, ali s ogromnim iskustvom u Aglomeraciji Ploče, koja je u posljednjoj fazi izvedbe, puno spremniji i iskusniji ćemo se prebaciti na Komin i Banju. Vjerujem da je razloga za zadovoljstvo imaju svi obuhvaćeni mještani koji će dobiti puno veći infrastrukturni standard, a time i bolju kvalitetu života. Također, izgradnjom vodoopskrbne mreže za ušće Neretve korist će imati ne samo stalni i povremeni stanovnici, nego će se postaviti i temelji za daljnji razvoj turističkih kapaciteta koji tamo ima velik potencijal“, istaknuo je direktor Izvora Miljenko Polić te podsjetio:

„Dio stanovništva Ploča obuhvaćen trenutnim projektom Aglomeracije već uživa brojne benefite. Baćinska jezera koja smo ovim projektom zaštitili od onečišćenja otpadnim vodama također su jedan od najreprezentativnijih primjera pozitivnih promjena koje donose ovakvi projekti. Unatoč svim izazovima koji su prvenstveno nastali zbog propusta u fazi projektiranja, priveli smo taj projekt kraju kako treba“,

Osim doprinosa za stanovništvo, novom investicijom u komunalnu infrastrukturu postići će se smanjenje gubitaka na području obuhvata projekta za 25%. Projekt je u potpunosti usklađen s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i Direktivom o kakvoći vode namijenjene za ljudsku potrošnju EU 2020/2184 čime će stanovništvo ostvariti benefit poboljšane vode za ljudsku potrošnju, a smanjenjem gubitaka te priključenjem stanovništva na sustav odvodnje i pročišćavanja smanjit će se opterećenje na okoliš.

„Infrastrukturni radovi uvijek donose određenu inkomodaciju, a u Kominu će to biti dodatno izraženo jer je „stisnut“ između brda i Neretve. Naučili smo lekcije na propustima od ranije, interno smo se konsolidirali i znat ćemo pristupiti ovom projektu te reagirati na vrijeme ako dođe do kakvih poteškoća, ali regulacije prometa i otežana mobilnost će biti neminovne. Dobili smo ogromno sufinanciranje europskim sredstvima i da bismo ih iskoristili moramo poštivati rokove, a to će od svih tražiti malo više strpljenja u periodu radova koji će trajati cijelo vrijeme, uključujući i ljetne mjesece. O svemu ćemo kao i do sada na vrijeme obavještavati stanovništvo i s naše strane učiniti sve da se projekt realizira kvalitetno i u navedenim rokovima“, zaključio je Polić.

28. travanj 2024 23:42