StoryEditorOCM
NeretvaVinogradari Oprez !

Još jedan herbicid se povlači sa tržišta, pogledajte koja sredstva možete kratko koristiti, a onda neškodljivo zbrinuti

Piše Stanislav Soldo
28. veljače 2024. - 12:09

Sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari S-metolaklor povlači se sa tržišta RH, informirali su iz Ministarstva poljoprivrede. Riječ je o herbicidu namijenjen suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih korova u ratarstvu, povrtlarstvu, začinskom bilju, industrijskom bilju, vinogradarstvu, voćarstvu i rasadnicima. Aktivna tvar S-metolaklor već dugi niz godina poznata zbog iznimnog djelovanja na jednogodišnje trave, a dodatno pomaže u poboljšanju djelovanja na neke širokolisne korove. Djeluje preko tla, pa je za njegovu optimalnu učinkovitost potrebna dobra priprema sjetvene površine i odgovarajuća vlaga u tlu. Može se koristiti u mnogim usjevima kao partner drugim herbicidima, posebno ako partnerski herbicid nije dovoljno učinkovit na jednogodišnje travne korove ili kada su travni korovi dominantni.

Provedbenom uredbom EU Komisije o neproduljenju odobrenja aktivne tvari S-metolaklor, propisano je da države članice moraju oduzeti registraciju sredstvima za zaštitu bilja koji sadržavaju aktivnu tvar S-metolaklor.

Sredstvima za zaštitu bilja, na osnovi aktivne tvari S-metolaklor, koji se na tržištu Republike Hrvatske nalaze pod trgovačkim nazivima Lumax, Dual Gold 960 ec, Primextra tz Gold 500 sc, Camix 560 se, Lumax h 537.5 SE, Efica 960 EC, Deflexo mix, Deflexo ultra, Deflexo i Deluge 960 EC temeljem navedene Uredbe, ukidaju se registracije za stavljanje na tržište Republike Hrvatske s datumom 23. travnja 2024.

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha ovih sredstava za zaštitu bilja do 23. lipnja 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstvima za zaštitu bilja do 23. srpnja 2024.

28. travanj 2024 12:04