StoryEditorOCM
NeretvaVinogradari i maslinari ostaju nez poticaja

Ako nemaš 10 hektara maslina i 6 hektara loze nemoj se javljati na natječaj

Piše Stanislav Soldo
10. veljače 2023. - 13:08

Većina dalmatinskih poljoprivrednika, maslinara, vinogradara, voćara, povrtlara ostaje bez novčanih poticaja. Riječ je o "izvanrednoj privremenoj potpori poljoprivrednicima koji su posebno pogođeni učinkom ruske agresije na Ukrajinu. Pa iako su svi poljoprivrednici pogođeni agresijom, poglavito zbog povećanja cijena repromaterijala, energenata pa u konačnici i prodaje svojih proizvoda novčanu potporu će dobiti "veliki" proizvođači dok su "mali" ovaj put ostali kratkih rukava. Prema uvjetima natječaja novac će dobiti samo oni koji imaju 10,3 hektara maslina, 6,65 hektara vinograda, 2,16 hektara mandarina, 6,06 hektara jabuka. Svi oni koji imaju samo jedna kvadrat zemljišta manje od propisanog nemaju pravo na potporu kao da na njih nije utjecao rat u Ukrajini. Nažalost 90 posto dalmatinskih poljoprivrednika je u toj kategoriji, samo rijetki imaju toliko hektara maslina i vinograda. U dolini Neretve ima poljoprivrednika sa 2 hektara mandarina ali na Pelješcu i po Dalmaciji teško će se naći vinogradar ili maslinar sa ovolikim površinama.

image
Cropix

"Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske agresije na Ukrajinu" zamišljena je kao pomoć poljoprivrednicima ali očito nisu svi u istoj kategoriji premda svi trpe iste učinke rata u Ukrajini.

Za Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju mali poljoprivrednici a takvih je većina u Dalmaciji netržišno su orijentirani, neudruženi i nisu pogođeni učincima ruske agresije na Ukrajinu.

Podsjetimo, Uredbom u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na učinke invazije Rusije na Ukrajinu, propisan je maksimalni iznos potpore od 15.000 EUR-a što ovisi o veličini poljoprivrednog gospodarstva. Manji poljoprivrednici su trebali dobiti manje, neki sa pedesetak maslina ili pola hektara vinograda i manje od 100 EUR-što bi im itekako dobro došlo barem da kupe gnojivo, ali nažalost prema uvjetima natječaja kojega je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede pravo na novčani poticaj imaju samo oni sa više od 10 hektara maslina ili više od šest hektara vinograda.

I Hrvatska poljoprivredna komora je tražila da se u program potpora uključe svi poljoprivrednici, veliki i mali pa i oni koji bi s obzirom na svoju proizvodnju ostvarili pravo na iznose manje od 100 EUR-a. Bespovratan novac bi u ovom vremenu enormnih poskupljenja repromaterijala i gnojiva svima dobro došao. Ali to nije tako.

image

Na Pelješcu nitko nema 6 hektara vinograda
 

HANZA MEDIA

Ako se ne promijene uvjeti za dodjelu potpora nitko na Pelješcu neće imati pravo na novčani poticaj kojim bi se ublažili negativni učinci rata u Ukrajini na poljoprivredu. Naime, tamošnji vinogradari nemaju površine od šest hektara pod lozom. Jednostavno takvo nešto je nemoguće u uvjetima proizvodnje plavca maloga na kamenitim padinama Pelješca gdje su površine od jednog do dva hektara.

- Pa zar ukrajinska kriza ne pogađa jednako male i velike. Svako ima štete i veće cijene od goriva pa do repromaterijala-pita se pelješki vinogradar, Jozo Rabušić, koji naglašava da se nitko od peljeških vinogradara i maslinara ne može prijaviti na ovu mjeru.

- Nažalost ovdje se kao i puno puta do sada pogoduje velikim proizvođačima dok su mali prepušteni sami sebi. Poljoprivreda u Dalmaciji je zasnovana na manjim površinama u usporedbi sa drugim područjima i na ovakav način država se odriče dalmatinske poljoprivrede.

- Treba omogućiti opstanak i onih proizvođača koji obrađuju hektar ili dva vinograda ili maslinika. Ukrajinski rat je i njih pogodio kao i one koje imaju deset hektara-zaključio je Rabušić.

U međuvremenu je Ministarstvo poljoprivrede dva puta djelomično izmijenilo uvijete natječaja za provedbu Mjere 22 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. No, za male proizvođače ništa se krucijalno nije promijenilo. Veliki proizvođači u i dalje ostali u povlaštenom položaju za dobivanje novčanih sredstava za ublažavanje štete zbog Ukrajine.

28. travanj 2024 03:52