StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKO VIJEĆE GRADA KORČULE

Oporba se budi iz zimskog sna, raspisani izbori za kotare i mjesne odbore

Piše dora lozica
21. rujna 2023. - 08:24

U ponedjeljak je u gradskoj vijećnici održana 18. sjednica Gradskog vijeća Korčule s 11 točaka Dnevnog reda, prva radna sjednica nakon tromjesečne ljetne pauze. Donosimo najzanimljivije trenutke.

Prva radna sjednica nakon ljetne pauze, ako ne brojimo onu svečanu u srpnju povodom Dana Grada Korčule i blagdana sv. Todora, prošla je u već uobičajenom monotonom ritmu, no oporba je javnim priopćenjem pokazala da će se ipak barem malo trgnuti za nadolazeće izbore za gradske kotare i mjesne odbore.

U javnom priopćenju kojeg su objavili na FB stranici HDZ GO Korčula, vijećnici Kluba HDZ-HSS nezadovoljni su Dnevnim redom koji za njihove pojmove nije dovoljno ambiciozan, odnosno je, kako su napisali, nevjerojatan. Ipak, tijekom sjednice nisu imali primjedbi na Dnevni red čije su se točke odnosile većinom na izbor članova raznih odbora Gradskog vijeća. Radi se o tome da je Vinka Lozica, vijećnica Nove ljevice, Srđ je grad i Možemo, nakon pola mandata, mjesto u Gradskom vijeću prepustila stranačkoj kolegici Ivani Pačić Unković, kako je unaprijed bilo dogovoreno. Njihova zamjena rezultirala je preuzimanjem članstva u odborima nove vijećnice, a od ostalih točaka Dnevnog reda izdvojit ćemo zaključak o davanju zgrade na uporabu udruzi Kap u moru i Konačni prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za gradske kotare i mjesne odbore.

Budući da su HDZ-ovci nezadovoljni Dnevnim redom tvrdeći da je očiti dokaz nerada gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, na svojoj privatnoj FB stranici replicirao im je vijećnik MOST-a Silvano Kapor. Kapor je objavio Dnevni red 19. sjednice Gradskog vijeća Korčule iz 2019. godine koja je održana gotovo u identičnom terminu, 23. rujna, dok je gradonačelnik još bio Fabris, danas vijećnik koji se žali na Dnevni red. Ta je sjednica imala tek četiri točke Dnevnog reda, dvije otpadaju na prihvaćanje zapisnika prijašnjih sjednica, a druge dvije na polugodišnji Izvještaj o radu gradonačelnika i raspisivanje izbora, pogađate, za gradske kotare i mjesne odbore.

„Počela je nova, dugo pripremana kampanja HDZ-a za izbore u gradskim kotarevima u kojima već godinama imaju apsolutnu vlast. I sve je frcalo od radova, angažmana... Uspjeli su između ostalog ugasiti i tradicionalni bal sv. Antuna. Priznajem, to treba znati! U uredu za hidroavione u Aci marini pomno je osmišljen početak ovogodišnje kampanje. Mudra i inteligentna strategija, krojena u miru i bez presinga, uz sigurnu plaću za nagradu za vjerno služenje stranci.

Ta pomno pripremljena strategija dvije godine čamila je čekajući da ugleda svijetlo dana. Hidroaviona još ni na vidiku, ali "drugi čovik" iz hidroaviona nam je pokazao svu raskoš PR-a. Uz jake hidroavionske zračne snage, pomoć je došla i s mora, točnije i " mirne luke" s plavom zastavicom. I ta dva stratega kreću s kampanjom osvajanja gradskih kotareva uz parolu - nitko kao mi“, ciničan je vijećnik Kapor, a njegove se opaske odnose na nekadašnjeg gradonačelnica Fabrisa koji je zaposlen u ACI marini, a nitko ne zna točno što uopće radi te direktora korčulanske ACI marine koji je njegov vijećnik kolega, inače HSS-ovca Marka Skokandića.

Iz aktualnog sata izdvajamo pitanje vijećnika Marelića koje se odnosilo na novi način prikupljanja otpada u Čari i Zavalatici kojeg provodi KTD Hober. Hober je započeo s novim načinom prikupljanja otpada u kolovozu, a Čara i Zavalatica su na red došli prvi jer korisnici imaju sva tri spremnika za odvajanje već podijeljena. S javnih površina uklonjeni su svi kontejneri što je razljutilo one koji uopće nisu bili u Hoberovoj evidenciji, nisu plaćali doprinose za odvoz otpada, nisu preuzeli nove spremnike i sad nemaju gdje bacati smeće pa ga bacaju gdje bilo.

„Moramo shvatiti da smo u 21. stoljeću, moramo pregrmjeti ovaj početak. Ne razumijem zašto je problem da umjesto pretrpanih kontejnera neugodnih mirisa, svatko ima svoje kante o kojima brinu. Problem je najviše u našim sugrađanima koji odbijaju plaćati doprinose pa mi svi drugi plaćamo umjesto njih. Ovo je prilika za sve one koji još nisu u sustavu evidencije da se jave i preuzmu svoje spremnike, nitko ih neće kažnjavati. Spremnici su podijeljeni u Pupnatu, nakon toga krećemo sa Žrnovom, a onda i s Korčulom, želimo do sljedećeg ljeta biti spremni“, najavila je gradonačelnica.

Nova vijećnica Ivana Pačić Unković nastavila je tamo gdje je Vinka Lozica stala, aktivno i angažirano. Njeno pitanje odnosilo se na Odluku o komunalnom redu koju treba modernizirati te detaljno definirati pravila korištenja javnih površina. Gradonačelnica se složila istaknuvši kako Odluku o komunalnom redu treba prilagoditi današnjem vremenu, previše je odluka moguće različito interpretirati što nije dobro, kad su pravila jasna, lakše ih je provoditi.

U trećoj točki Dnevnog reda izglasana je Odluka o raspisivanju izbora za članove vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora, a dosadašnja vijeća su raspuštena. Izbori će biti 22. listopada 2023. godine za dva gradska kotara i osam mjesnih odbora. Za Gradski kotar sv. Antun i Stari grad birat će se devet članova, za Mjesni odbor Žrnovo i Čara sedam članova, a za mjesne odbore Sv. Antun – Žrnovo, Medvinjak, Žrnovo – Postrana, Pupnat, Kneže i Račišće po pet članova.

U četvrtoj točki Dnevnog reda izglasan je Konačan prijedlog zaključka o davanju zgrade i vlasništvu Grada Korčule na uporabu udruzi Kap u moru, humanitarnoj udruzi za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama.

„Članovi udruge Kap u moru na sastanku u županiji, u razgovoru sa županijskim tijelima, izrazili su želju osnovati centar za djecu s poteškoćama. Predložila sam da Grad Korčula ustupi zgradu u kojoj djeluju na korištenje budući da je u našem vlasništvu te da to bude zajednički projekt udruge, Grada i županije. Preduvjete smo napravili, županija će se javiti na natječaje, vrijeme je da institucije prorade i da se pronađu trajna rješenja te da udruga manje ovisi isključivo o volonterima. Drago mi je da svi skupa surađujemo, sve su to naši ljudi kojima treba pomoć“, poručuje gradonačelnica.

Kako najavljuje Nika Silić Maroević, ovo je bila jedna od posljednjih uvjetno rečeno mirnih i monotonih sjednica u ovoj godini, svojevrsno zagrijavanje iza sezone i uvod u ono što nas čeka u narednim mjesecima.

„Čeka nas polugodišnji Izvještaj o radu gradonačelnice, kupnja nekih zemljišta, moramo donijeti provedbeni plan za Katalog urbane opreme u zoni B, za zonu A trebaju nam dodatne suglasnosti, osnovat ćemo Upravno vijeće Gradskog muzeja, nakon toga na redu je i proračun, a onda i prostorni plan... Bit će veselja, neka nam ove uvjetno rečeno dosadne sjednice ne budu toliko mrske“, našalila se gradonačelnica.

30. travanj 2024 10:14