StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKO VIJEĆE GRADA KORČULE

Vijeće nije prihvatilo izvješće i program ravnateljice Dječjeg vrtića. Vijećnica Lozica: "Puno je materijala za inspekciju"

Piše dora lozica
19. travnja 2023. - 16:22

Sinoć je u gradskoj vijećnici održana 15. sjednica Gradskog vijeća Korčule s tek deset točaka Dnevnog reda. Kako doznajemo od gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, ovo je druga sjednica u nešto više od mjesec dana koja je sazvana najvećim dijelom zbog izvješća te plana i programa rada Dječjeg vrtića Korčula čija se ravnateljica Julijana Prižmić nije pojavila na prošloj sjednici, a nije se pojavila ni sinoć.

Dvije godine duga trakavica s ravnateljicom Dječjeg vrtića Korčula Julijanom Prižmić bliži se kraju. Već smo pisali u lošoj suradnji još uvijek aktualne ravnateljice s članicama Upravnog vijeća vrtića koje su tvrdile kako ravnateljica ne poštuje zakone i ne surađuje dok je ravnateljica tvrdila da se Upravno vijeće miješa u njen posao. Na prošloj sjednici tri su točke Dnevnog reda obrisane budući da se ravnateljica Prižmić nije pojavila pravdajući se bolešću dva sata prije sjednice. Ravnateljica se zbog istog razloga nije pojavila ni sinoć nakon nedavnih medijskih istupa u kojima je izjavila kako se radi o političkom linču te da gradonačelnica Silić Maroević želi na njeno mjesto postaviti suprugu SDP-ovog gradskog vijećnika.

Tim je događajima prethodilo anonimno pismo o kojem se govorilo na prošloj sjednici, a u kojem su, pretpostavlja se, djelatnici vrtića izrazili svoje nezadovoljstvo radom, navodnim mobingom i kršenjem radničkih prava ravnateljice Prižmić. Prije sinoćnje sjednice gradskim je vijećnicima upućeno očitovanje djelatnika Dječjeg vrtića s 18 potpisa u kojem stoji kako se ograđuju od anonimnog pisma, ali i osuđuju postupanja ravnateljice Prižmić, iznošenje neistina u medije, neutemeljeno prozivanje djelatnika za propuste u radu s djecom s poteškoćama te senzacionalizam oko natječaja za ravnateljicu koji će uskoro biti raspisan.

Budući da ravnateljica Prižmić nije prisustvovala sjednici, njeno je izvješće o radu vrtića za prošlu godinu kao i plan i program rada za novu pedagošku godinu prezentirala odgojiteljica Nikolina Batistić. Odgojiteljica Batistić imenovana je od strane Upravnog vijeća vrtića kao osoba za nužne poslove kojih u ovo vrijeme ima i više nego puno. Uskoro se raspisuje Javni poziv za nove upise, odrađuju se administrativni poslovi za predškolce, dogovaraju se završne priredbe i prijave za dječju Olimpijadu, a ravnateljica Prižmić već je duže vrijeme na bolovanju. Odgojiteljica Batistić prihvatila je samo nužne poslove ističući kako ne želi ulogu v.d. ravnatelja pa je sinoć Gradskom vijeću pročitala izvještaj i plan rada ravnateljice Prižmić kojeg vijeće nije prihvatilo.

Samoj sjednici prethodilo je dopis ravnateljice Prižmić upućen gradonačelnici te poslan svim vijećnicima u kojem, među ostalim, stoji kako je nadziranje njenog rada dovelo do iscrpljenja i zdravstvenih poteškoća.

„Ako nadzirete rad ravnatelja do iscrpljenja i zdravstvenih teškoća, neprekidno trażeći da "surađuje", odnosno sluša i odobrava nezakonite radnje, da se sustavno dvije godine bavi nonsensnim traženjima članica Upravnog vijeća koje ste vi imenovali i vode svoje kolo ne bih li prekršila zakon, da gradska vijećnica prijeti ravnateljici odgojno-obrazovne ustanove i kukavički se koristite anonimnim pismom pokušavajući razjediniti kolektiv vrtića. Pokušavajući svim metodama, čak i lažima i to još u medijima, javno omalovažiti i iscrpiti sve moje snage usmjerene na rad i radnike. Do te mjere da ‘prešutim‘ optužbe roditelja vezano za odnos i rad s najranjivijom skupinom i na percepciju da vam djeca, zapravo, nisu u fokusu i planovima nego izabrani i podobni radnici koji napreduju ne po stručnosti, nego po podobnosti! Sramotno je da se bavite ovakvim radnjama umjesto da koristite dostupne resurse obećane prije izbora. Skloni ste više vjerovati svojim poslanicima imenovanim u Upravno vijeće, nego ravnateljici s 35 godina staža u Ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju“, stoji u dopisu.

Gradonačelnica Silić Maroević kategorički je odbacila optužbe o postavljanju politički podobne osobe na poziciju ravnateljice vrtića.

„Kad te netko kritizira najlakše je reći da se radi o političkom linču. To nije moj stil i to svi znaju, da sam htjela smjenu već bih je pokrenula, a ja dvije godine pokušavam uspostaviti bolju komunikaciju Upravnog vijeća i ravnateljice. Osim toga, na zadnja dva natječaja za ravnatelja javio se samo jedan kandidat. Odgojiteljica, kojoj je suprug SDP-ov vijećnik, javno je u kolektivu izjavila da će se javiti na sljedeći natječaj za ravnateljicu, zar je to zabranjeno? Tko broji politička krvna zrnca? Ja sam u SDP-u, nitko to ne krije, pripadam političkoj stranci i to je jasno na svakim izborima. Međutim, ja moram odgovorno voditi ovaj Grad, ravnatelji se biraju natječajima, već je stotinu puta dokazano da je politička pripadnost nevažna kad su važne funkcije u pitanju, u mom je interesu odabrati osobu najbolju za taj posao, a ne osobu iz stranke“, poručila je gradonačelnica.

Ravnateljici Prižmić mandat ističe u lipnju, a Upravno vijeće vrtića obvezno je raspisati natječaj unutar 60 dana do isteka. Kako doznajemo, Odluku o raspisivanju natječaja Upravno vijeće je donijelo, čeka se njegova objava u Narodnim novinama.

Sinoć se za raspravu javila vijećnica Nove ljevice Vina Lozica koja je u priču uključena na više načina. Osim što je vijećnica, Lozica je i članica Upravnog vijeća te korisnica Dječjeg vrtića Korčula. U kratkom, oštrom i smislenom izlaganju upozorila je na nezakonite radnje unutar vrtića zbog kojih ima, ističe, materijala za inspekciju.

„Osobito sam ponosna na činjenicu da smo Ivana Pačić Unković i ja iz Nove ljevice, zajedno s ostalim članicama Upravnog vijeća, uspjele osnažiti radni kolektiv Dječjeg vrtića Korčula, večeras na sjednici vidimo odgojiteljicu koja predstavlja izvještaj ravnateljice i dvije njene kolegice koje su joj podrška, jedna drugoj su spremne podmetnuti leđa u trenucima kad se ravnateljica upušta u osobni rat s osnivačem. Dvije godine mandata u Upravnom vijeću slušamo vrlo ozbiljne prigovore o radu ravnateljice u ustanovi koja bi trebala biti najveselija u gradu. Radi se o ozbiljnim i osnovanim sumnjama na kršenje radničkih prava, sijanje razdora među kolegicama, stvaranje atmosfere straha i prijetnje koje nismo mogle zanemariti“, naglasila je vijećnica Lozica.

Ravnateljica Prižmić očajnički je pokušala sakriti način rada te je uporno zatvarala vrata pred upravljačkim tijelom vrtića, uvjerena je vijećnica Lozica, a tome svjedoči i prošlogodišnje izvješće ravnateljice o radu ustanove koje prethodno nije dano na uvid Upravnom vijeću. Neke su poboljšanja ipak uvedena, no isključivo zaslugom volonterskog rada Upravnog vijeća.

„Bilo bi dobro za svih nas i za čist početak novog mandata budućeg ravnatelja da se sve iznese na stol i dobro pretrese. Vjerujem da će institucije odraditi svoj posao“, završila je svoje izlaganje vijećnica Lozica.

Tko će se javiti i tko će biti odabran na skorom natječaju za ravnatelja za sad je nepoznato, no sigurno je da Dječji vrtić Korčula čekaju bolji dani. Kako je istaknula gradonačelnica, Dječji je vrtić trenutno prioritet Grada Korčule. Nedavno je po prvi put potpisan Kolektivni ugovor, trenutno su u tijeku ulaganja u sve vrtićke objekte u različitim fazama i sukladno mogućnostima, radi se na napretku ustanove, da bude modernija, bolje opremljena i da pruža bolju uslugu. Korčulani mogu očekivati iskorake u kvaliteti prehrane, pristupu radu sa svim skupinama i otvorenosti u komunikaciji, a to će se, ističe gradonačelnica, ostvariti suradnjom s Upravnim vijećem vrtića kao upravljačkim tijelom.

Na sjednici je izglasana i suglasnost na novi Statut vrtića sukladno novom Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

22. travanj 2024 08:44