StoryEditorOCM
KonavleVelike obljetnice

Pred crkvom sv. Nikole: Folkloraši iz KUD-a Čilipi pokazat će večeras svu raskoš običaja konavoskog kraja

Piše Kristina Filičić
15. kolovoza 2024. - 12:09

KUD Čilipi proslavlja dvije velike obljetnice, 70 godina od osnutka Kulturno umjetničko društva i 40 godina Klape Čilipi. Slavi i Zavičajni muzej Konavala i to svojih prvih 50 godina. Pred crkvom sv. Nikole u Čilipima večeras u 20 sati, na blagdan Velike Gospe upriličit će se slavljenička večer, u kojoj će članovi KUD-a, a bit će ih stotinu, predstaviti raskoš običaja konavoskog kraja.

- Nastupit će sve generacije, od najstarijih veterana koji će odbalat potkolo, srednje generacije koja će izvesti kolo namigušu do tri generacije mališa koji će zajedno odbalat čičak. Prvi sastav će izvesti poskočicu. Nakon klape Čilipi i njihovih pjesama karakterističnih za naš kraj, Dubrovnik i Konavle, nastupit će naši dragi gosti iz Župe dubrovačke, KUD Marko Marojica, potom KUD Stjepan Radić iz Pridvorja i kao šećer na kraju, Folklorni ansambl Linđo će otplesat‘ par svojih plesova – najavljuje predsjednik KUD-a Čilipi Stipica Vezilić večer u kojoj će se ispreplesti bogatstvo folklora, nošnji i običaja hrvatskog juga. Svečarsko ozračje i puno pozitivne energije te mnoštvo čeljadi koja će nastupiti u narodnim nošnjama, očekuje posjetitelje ove nezaboravne čilipske večeri u kojoj će se pjesmom i plesom obilježiti vrijedne obljetnice. Zavičajni muzej će otvoriti svoja vrata posjetiteljima uz prigodni postav za pola stoljeća djelovanja.

image

Stipica Vezilić, predsjednik KUD-a Čilipi

Vlaho Car/

- Večeras balamo samo četiri kola, možda neće svi moć ni odbalat jer je pozornica ograničena prostorno, a neki veterani će biti podrška iz publike. Bit će to lijepa večer. Predviđeno je bilo da bude na Korosante 30. svibnja ali smo je zbog vremenskih prilika morali odgoditi. Ovaj put će nas i vrijeme pomaziti – kroz osmijeh će Vezilić.

KUD Čilipi osnovan je davne 1954.godine kao Kulturno prosvjetno društvo Vladimir Nazor. Tada vodeća putnička agencija Atlas, kako bi proširila svoju izletničku ponudu, predložila je organizaciju nedjeljnih folklornih priredbi.

- Došli su u Čilipe nekoliko puta i vidjeli da preko mise veliki broj gospođa još uvijek dolazi u crkvu u tradicionalnoj narodnoj nošnji. To ih je zaintrigiralo, stupili su u kontakt s predstavnicima KUD-a, tada je postojao tamburaški orkestar i balarini koji bi se za svetkovina ili nakon molitve na trgu ispred crkve skupili i balali tradicionalne plesove. Iako prostor nije bio betoniran, balalo se na makadamu, strancima je to bilo jako interesantno, vrlo izvorno pa je ovaj izlet bio prihvaćen i dosta posjećen – kaže nam prvi čovjek KUD-a Čilipi.

image
KUD Čilipi

Prvi nastup čilipskih folkloraša pred crkvom bio je 1967. godine. Vremenom su postali dio tradicije i mjesta i KUD-a. Primjerice, od prihoda od nastupa obnovio se cijeli trg Precrkve, kuća Katićan, Zavičajna kuća Konavala, Dječji vrtić Katićan, Dom kulture i još mnogo toga. Svake nedjelje u 11 i 15 ispred crkve zabalaju folkloraši iz Čilipa, zapjeva i klapa Čilipi, a Konavoke nude svojih vrijednih ruku djelo - tradicionalno konavosko vezivo.

- Jedino nismo balali 1992. kad su Konavle bile okupirane. Iako je preko 70 posto kuća u Čilipima bilo spaljeno, i roba i tambure i fotografije, mi smo se 1993. uspjeli organizirat i balali smo ispred crkve bez obzira što nije bilo turista čak i domaće čeljadi je bilo malo. Ali smo balali! Balali smo samo da se tradicija održi, da ta djeca i mladi vide da se moramo vratit svome domu jer to je vrijedno i da ono što su naši prethodnici ustrojili ne smijemo izgubiti. I nesretna korona 2020. nam je zadala muke jer su bila velika ograničenja i imali smo dozvolu da možemo nastupati 45 dana i to samo vani. To su jedina dva perioda stanke u 57 godina nastupanja pred crkvom svake nedjelje – kaže predsjednik KUD-a Stipica Vezilić i dodaje:

image
KUD Čilipi

- Zna nekad biti problem skupiti dovoljan broj izvođača za nastupe jer tu je dosta studenata, gotovo svi rade u turizmu i jako je teško imati na raspolaganju puni sastav. Organiziramo se ali nije jednostavno. Ovo moderno vrijeme nosi dosta izazova, kad su djeca u pitanju moramo se boriti protiv mobitela, igrica i kompjutora da ih privučemo da dolaze na probe, da se druže.

I u toj ‘borbi‘ očito uspijevaju jer u KUD-u Čilipi trenutno je stotinjak članova, dobi od 7 do 83 godine. Tri su sekcije s preko 50 malih balarina, dvije sekcije malih tamburaša, tu su i mali lijeričari, a u prvom sastavu je preko 30 plesača i 20 tamburaša.

image
KUD Čilipi
19. rujan 2024 06:00