StoryEditorOCM
KonavleLaureati

Općinski vijećnici Konavala izglasali dobitnike nagrada: Među nagrađenima je i omiljeni dubrovački kardiolog i internist

Piše G. B.
22. rujna 2024. - 09:33

Nagradu za životno djelo Općine Konavle dobit će na nadolazećoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine 21. listopada, don Miho Demović (posthumno), Nagradu Općine Konavle dobit će dr. Antun Car, dok će Zahvalnicu dobiti Libertas Foundation iz San Pedra u SAD-u, odlučili su u petak vijećnici na redovnoj sjednici OV održanoj u Cavtatu.

Don Miho Demović nagradit će se za sveukupan doprinos hrvatskoj glazbenoj povijesti

Miho Demović, hrvatski svećenik, muzikolog, glazbeni povjesničar i skladatelj smatra jednim od najznačajnijih hrvatskih muzikologa i najznačajnijim hrvatskim glazbenim povjesničarom 20. stoljeća.

image

Muzikolog Miho Demović

Bozo Radic/Cropix

Rođen je 16. lipnja 1934. godine u Dubravci u Konavlima, a iz bogatog opusa izdvaja se Demovićeva „Velika povijest Dubrovačke glazbe“ (2018.) u četiri sveska obuhvaća glazbenu građu od 10. stoljeća do 1944. godine. U knjigama se nalaze iscrpni podaci i kritičko-stručne interpretacije arhivskih djela te nisu navedena samo imena glazbenika i njihovi opusi, već je objašnjen i širi društveno-politički i kulturni kontekst vremena u kojem su djelovali, odnosno u kojem su djela nastala.

Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2007. godine.

Dr. Antun Car dobit će nagradu Općine za izuzetan i osobito vrijedan doprinos u području zdravstva.Bio je potpredsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, podružnice Dubrovnik, zamjenik šefa Internog odjela Opće bolnice Dubrovnik i šef kardiološkog odsjeka Opće bolnice Dubrovnik. Potaknuo je projekt kardijalne rehabilitacije u Općoj bolnici Dubrovnik 2001. godine, pomogao razvoj invazivne kardiologije i projekt palijativne skrbi pri dubrovačkoj bolnici.

image

 Dr. Antun Car

Tonci Plazibat/Cropix

Bio član Povjerenstva za stručnu suradnju i trajnu medicinsku izobrazbu Opće bolnice Dubrovnik. Za svoje zalaganje u Hrvatskom liječničkom zboru odlikovan je visokim odličjem Hrvatskog liječničkog Zbora.Prije 14 godina u Konavlima osmislio je projekt “Srce je srcu najbolji lijek”. Od tada jednom tjedno provodi kardiološke preglede i dijagnostiku u ambulanti Gruda u Konavlima.

Tijekom domovinskog rata bio je dragovoljac u ekipi Međunarodnog crvenog križa u obilasku okupiranog teritorija gdje je radio na opskrbi lijekovima i pružanju liječničke pomoći pučanstvu koje ostalo pod okupacijom srpsko-crnogorske vojske te sudjelovao u evakuaciji oboljelih i ranjenih.

LIBERTAS FOUNDATION je neprofitna, javna i dobrotvorna organizacija, osnovana u San Pedru u prosincu 1991. godine i službeno priznata i registrirana u Kaliforniji, 30. siječnja 1992. Libertas Foundation su osnovali ljudi, porijeklom iz našeg grada i raznih dijelova naše Županije, ali također i ljudi porijeklom iz cijele Hrvatske s ciljem pomoći domovini i žrtvama rata i predstavljanju naše domovine i našeg čovjeka u svijetu.

image

Predsjednik upravnog odbora zaklade "Ante i Evelyn Mrgudić" Niko Hazdovac

Prigodom Feste Svetog Vlaha 2002. godine u sklopu Libertas Foundation-a, osnovali su i stipendijski fond „Ante i Evelyn Mrgudić“, kako bi pomogli stipendirati mlade ljude u deficitarnim zanimanjima kao što su vodoinstalater, marangun, kuhar, kamenoklesar, i dr. širom Dubrovačko-neretvanske županije.74 stipendista su bila iz općine Konavle.

Libertas Foundation je platila restauraciju nekolicine crkvenih slika,poput one iznad oltara u Crkvi Male Gospe u Dunavama.

Zajedno sa Konavoskim Društvom iz Los Angelesa, članovi Libertas Foundation su 2021. godine kontaktirali tadašnju ravnateljicu gđu. Lucu Pušić jer su željeli pomoći Domu za starije osobe Konavle. Po njezinoj uputi kupili su dvoja invalidska kolica, 5 kreveta, 5 ormarića te nekoliko još manjih dodataka u vrijednosti od 10,214.00 USD. Također, u dogovoru sa gospođom dr. Marijom Radonić su kupili nekolicinu potrebnih aparata za Pedijatriju Opće bolnice Dubrovnik u vrijednosti od 8,769.00 USD.

Godine 2021. u suradnji sa Konavoskim dobrotvornim društvom u Konavle su vratili sto godina staru živopisnu mušku narodnu nošnju koju su Konavljani davnih godina odnijeli sa sobom u Ameriku. Nošnja neprocjenjive vrijednosti postala je dio stalnog postava Zavičajnog muzeja Konavala.

22. rujan 2024 09:33