StoryEditorOCM
KorčulaIzvanškolske aktivnosti

Mama iz Cavtata pita: ‘ Dvoje djece, susjedi, žive u Cavtatu, a treniraju vaterpolo u Juga. Zašto moj sin plaća peterostruko skuplji pokaz? Iz Općine Konavle nude pojašnjenje

Piše Gabrijela Bijelić
6. rujna 2024. - 20:13

Uoči početka nove školske godine aktualizira se i pitanje subvencioniranog prijevoza učenika autobusima Libertasa, posebno kad je riječ o izvanškolskih aktivnostima. Nezadovoljna što jedno od njezino troje djece ne ostvaruje povlasticu kakvu misli da bi trebalo imati, obratila nam se čitateljica koja je prije sedam godina iz Dubrovnika preselila u Cavtat, inače majka troje djece:

image

Pokaz, Libertas Dubrovnik

Libertas Dubrovnik/

- Sve vrijeme pokušavam ispraviti nepravdu koja se nanosi mojoj djeci.  Dakle, djeca idu u školu u Dubrovnik jer škola u Cavtatu nema produženi boravak i škola od prvog do trećeg razreda je samo u popodnevnoj smjeni. Meni bi najviše odgovaralo da mi djeca idu u školu u Cavtatu, jer je njihova adresa prebivališta Ulica Stjepana Radića dakle u ulici OŠ Cavtat.  Zbog svega navedenog, djeca ostvaruju pravo na subvencionirani pokaz od 50 posto, što iznosi po djetetu 33€ mjesečno (za troje djece 99€ svaki mjesec). No, događa se apsurdna situacija s kojom se borim godinama. Konkretno, jedno moje dijete je počelo trenirati vaterpolo u VK Cavtat odmah po doseljenju iz Dubrovnika, međutim kada zbog godina starosti prelazi u VK Jug, što je uobičajena praksa, odbijen mu je zahtjev za pokaz za izvannastavne aktivnosti, koji subvencionira općina, jer ide u školu u Dubrovniku – požalila nam se čitateljica kojoj je, kako kaže, bitno da joj sin ostvari pravo na subvencionirani pokaz za izvannastavne aktivnosti, umjesto pokaza na koji ima pravo, a taj stoji 33 eura.

- Razlog je što ovaj za izvannastavne aktivnosti djece iz Cavtata košta 6,64 eura mjesečno.  Konkretan stvarni primjer: dvoje djece, susjedi, koji imaju prebivalište u Cavtatu i zajedno treniraju vaterpolo u VK Jug u Dubrovniku, jedan plaća 6.64€, a drugi, moj sin, 33 eura zato što pohađa školu u Dubrovniku.  Mene konkretno zanima, a više sam se puta oko toga obraćala općini, ali ništa, zašto je uvjet za ostvarivanje prava na pokaz za izvannastavne aktivnost, da dijete ide u OŠ Cavtat – zanima se čitateljica. Tragom njezina upita, obratili smo se nadležnima u Općini Konavle, odakle za početak pojašnjavaju da su osnovne škole u Općini Konavle pod nadležnošću Dubrovačko - neretvanske županije. 

image

Kompleks Jugovog bazena u Gružu

Tonci Plazibat/Cropix

- Također želimo naglasiti da Općina Konavle nije zakonski obvezna financijski podržavati učenike koji pohađaju škole izvan svog područja. Unatoč tome, imamo razumijevanja  i dobru volju da pomognemo roditeljima, stoga smo donijeli odluku o sufinanciranju 50 posto cijene mjesečne karte, odnosno iznos od 33 eura.Prema važećim općinskim aktima, djeca koja žive u Konavlima i pohađaju školu unutar općine imaju pravo na subvencionirani učenički pokaz za izvanškolske aktivnosti u mjesečnom iznosu od 13,27 Eura od kojeg iznosa Općina Konavle sufinancira polovicu, a preostali plaćaju roditelji i to svih 12 mjeseci.

Nažalost, sin  gospođe koja vam se obratila nije na popisu učenika koji pohađa školu u Općini Konavle, te zbog toga ne može ostvariti pravo na ovu vrstu pokaza – izvijestila nas je voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti Općine Konavle Lily Mulja.

 

 

08. rujan 2024 20:16