StoryEditorOCM
DubrovnikZDRAVI OBROCI NA POSLUŽAVNICIMA

Počela podjela hladnih obroka: Evo što su osnovci Montovjerne i Gruža dobili za marendu

Piše Kristina Filičić
9. siječnja 2023. - 10:57
Od danas je u dijelu dubrovačkih osnovnih škola počela podjela gratis obrokaTonći Plazibat/Cropix/OŠ Ivana Gundulića

Školska prehrana krenula je jutros i u dubrovačkim školama, doduše ne svim. Obroke svojim učenicima s prvim danom drugog polugodišta dijele u školama Montovjerna, Ivan Gundulić i Marin Držić.

Na Montovjerni na meniju se našlo integralno pecivo sa sirnim namazom i jogurt.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Škola trenutno samostalno nabavlja namirnice i priprema obroke u skladu s normativima i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tako da smo jutros započeti s podjelom hladnog nutritivno vrijednog obroka za sve učenike škole. Djelatnici su od ranog jutra na nogama i činimo sve što možemo da isporučimo te hladne obroke – kaže Lucija Vujica, ravnateljica Osnovne škole Montovjerna.

Spominje kako se uz besplatne hladne obroke za sve učenike u školi Montovjerna pripremaju i topli obroci za sve korisnike produženog boravka ali i projekta prehrane koji se u toj školi provodi od rujna u sklopu kojeg se zainteresiranim učenicima od 1. do 8. razreda dijeli topli obrok.

- Trenutno u školi pripremamo 160 toplih obroka i 424 hladna nutritivno vrijedna obroka za sve učenike škole. Bitno nam je da se pobrinemo za djecu s alergijama, popisali smo sve ono na što su alergični i za njih smo pripremili bezglutenski kruh – kaže Vujica i ističe kako će se u ovoj školi uvijek voditi time da obrok bude zdrav.

image

Prvi dan djeljenja skolskih marendi u osnovnoj skoli Montovjerna

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Naravno, koliko ćemo cjenovno biti u mogućnosti. Trebat će nam neko vrijeme da se prilagodimo i da izvažemo što mi u tih 10 kuna po djetetu možemo kupiti i nabaviti za njih. Ovaj prvi tjedan ćemo pokušavati vidjeti što to znači i što možemo. Dobili smo upute iz Zavoda za javno zdravstvo, normative i popis namirnica koje bi se trebale upotrebljavati, tako da ćemo se probati držati svega toga, onoliko koliko ćemo se cijenom moći u to sve uklopiti.

Ovisno o kombinaciji nutritivnih vrijednosti, hladni obrok će se većinom sastojati od peciva, namaza ili salame, te jogurta, voćke ili mlijeka.

- Plan je da djeca dobiju taj obrok za odmor. Malenima, odnosno razrednoj nastavi od 1. do 4. domar donosi obroke na poslužavnicima u razrede 10 minuta prije odmora, tako da oni dobiju marendu i s njom izađu na odmor. U predmetnoj nastavit ćemo isto tako, određeni učenik će doći po poslužavnik dijeliti u svom razredu obroke i oni s marendom izlaze na odmor kao što bi s onom koju su prije donosili iz doma – objašnjava ravnateljica Montovjerne proceduru podjele obroka svim učenicima škole.

Zanima nas postoje li prostorne i kadrovske mogućnosti za organizaciju toplih obroka svim učenicima?

- Mi imamo kuhinju i blagovaonicu u kojoj se trenutno priprema 160 toplih obroka, ali za svih 424 učenika ne možemo dijeliti topli obrok. To bi bilo moguće jedino kad se uvede cjelodnevna nastava jer bi djeca u otprilike četiri, pet turnusa trebala odlaziti u blagovaonicu i objedovati. Samim time bi se vrijeme provedeno na nastavi produžilo na sat i pol, dva. Trenutno to zaista nije moguće niti u OŠ Montovjerna niti u bilo kojoj drugoj školi u gradu. Ali mislim da ćemo hladne obroke uz trud uspjeti organizirati. Iako je zaista naporno za naše kuharice i spremačice, kao i meštra koji će to raznositi – kaže Lucija Vujica te dodaje:

- Škola samostalno nabavlja namirnice, kontaktirala sam ponuditelja za peciva, za namaze i druge proizvode tako da kombiniramo više dobavljača.

U OŠ Montovjerna na sutrašnjem meniju uz pecivo s namazom naći će se voćka.

image

Zdrava marenda dijelila se jutros i u Osnovnoj školi Ivan Gundulić

OŠ Ivan Gundulić/

- Nastavno na odluku Vlade Hrvatske i preporuku Grada Dubrovnika od danas u našoj školi svi zainteresirani učenici dobit će bestplatan obrok. S obzirom na prostorne kapacitete kuhinje i blagovaonice, a veliki broj učenika u ovom trenutku to će biti sendvići, voće, jogurti - kaže ranvateljica Osnovne škole Ivan Gundulić Vedrana Elez i dodaje kako su u toj školi jutros pripremili 624 marende. U gruškoj školi na meniju su imali prstić s purećom šunkom i sirom.

- Inače svaki dan se priprema 147 ručaka i užina za učenike produženog boravka - kaže ravnateljica Elez.

Učenici područnih škola na Kalamoti i Šipanu takođet će dobivati obroke.

- Ovo je ogromni angažman svih djelatnika, trebat će nam dosta strpljenja i razumijevanja. Obroke smo pripremili sami, za sada nemamo dovoljan broj kuharica. Marende dijele kuharice i učitelji, a učenici ih dobivaju prilikom izlaska na veliki odmor - pojašnjava ravnateljica OŠ Ivan Gundulić.

image

Zdrava marenda dijelila se jutros i u Osnovnoj školi Ivan Gundulić

OŠ Ivan Gundulić/

Osnovne škole Mokošica i Lapad obroke će učenicima početi dijeliti tek od idućeg tjedna, 16. siječnja.

One škole koje ne posjeduju kuhinju, a to su OŠ Marina Getaldića i OŠ Orašac, za sada neće imati organizirane obroke za svoje učenike, s obzirom na postojeća prostorna ograničenja za pripremu i posluživanje hrane te će se morati pričekati provedba postupka nabave, pojasnili su u Gradskoj upravi.

Uzimajući u obzir zakonske rokove ovaj se postupak može provesti najranije kroz 20-ak dana te bi do 1. veljače sve škole u gradu Dubrovniku trebale imati organiziranu besplatnu prehranu za učenike.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske donijela je 29. prosinca 2022. odluku o sufinanciranju troškova prehrane za učenike osnovnih škola u iznosu od 10 kuna dnevno, a škole su, zajedno s osnivačima, dužne provesti organizaciju prehrane na terenu.

02. svibanj 2024 12:48