StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGDJE SU PARE?

Nije trebalo dugo da se podjela besplatnih marendi pretvori u cirkus: ‘Pogledajte što su dali našoj djeci?! Ravnatelj se hvali, a opet mi moramo sve kupovati, sramota...‘

Piše dv
9. siječnja 2023. - 15:35

Nije trebalo dugo da se prvi dan podjele besplatnih marendi u srednjodalmatinskim osnovnim školama pretvori u još jedan poligon za prepirke između roditelja i ravnatelja osmoljetki, piše Slobodna Dalmacija.

I dok čelnici obrazovnih ustanova redom hvale Vladinu inicijativu, bez obzira čine li to iskreno ili po "službenoj dužnosti", problemi na koje ukazuju majke i očevi školaraca mogli su se očekivati. I prevenirati.

Je li svojom porukom, pisanom u trećem licu jednine, Marko Križanac, ravnatelj OŠ Marka Marulića iz Sinja, pokušao preduhitriti roditeljske kritike - ne znamo. No, ničim izazvan poslao je našoj redakciji dopis koji objavljujemo u cijelosti:

- Od danas u većini škola u RH počinje model prehrane u osnovnim školama, a sve zahvaljujući Odluci Vlade Republike Hrvatske gdje su za ovu školsku godinu osigurana sredstva iz kojih će se financirati marenda učenicima.

U OŠ Marko Marulić u Sinju kako nas je informirao u.z. ravnatelja Marko Križanac su odabrali među rijetkima model B, što znači da će marende (mliječni obrok/suhi obrok) biti u organizaciji, pripremi i podjeli u direktnoj organizaciji same škole bez vanjskog izvora. Za učenike razredne nastave u matičnoj školi organizirana je marenda u blagovaonicama u školi, dok ja za učenike u područnim školama i one koji su u predmetnoj nastavi osigurani mliječni obroci.

Većina  proizvoda koje će škola nabavljati je od naše "Vindije" i u mliječnom i u suhom prehrambenom dijelu i tu smatramo da je kvaliteta proizvoda osigurana.

U našoj školi već imamo tri razreda produženog boravka i imamo iskustva u pripremi i podjeli hrane učenicima. Uključivanjem marende za sve učenike je uistinu početak sustavnog rješavanja prehrane učenika u modelu uvođenja cjelodnevne nastave u sustav osnovnog obrazovanja koji je najavljen za 2027.g. Ulaganjem u škole poput izgradnje, preinaka prostora i opremanja i osposobljavanja kuhinja uz zapošljavanje potrebnog osoblja stvoriti će se uvjeti za cjelodnevnu nastavu.

Ove godine naša škola obilježava 45 godina djelovanja i arhitektonski je dobro pripremljena za najavljene reforme koje nas očekuju – poručuje u.z. ravnatelj Križanac.

Kako izgledaju "mliječni obrovi" u područnim školama, dokazala je majka jednog od učenika (podaci poznati redakciji, op.a.) koja je svoj osvrt na prvi dan podjele marendi poslala našoj redakciji. I njezino obraćanje prenosimo u cijelosti:

- Javljam se kao nezadovoljan roditelj školarca koji je danas krenuo u drugo polugodište i kao što smo svi upoznati da država je osigurala SVIM učenicima besplatan obrok u školama, u našem slučaju to nije tako.

Radi se o OŠ Marka Marulića iz Sinja, točnije o njezinim područnim školama u Čitluku, Karakašici i Lučanima. Djeca iz tih škola dobivaju samo jogurt ili smoothie, a što se tiče hrane mi im svaki dan moramo o svom trošku kupovati marendu, jer u suprotnom neće imati kompletan obrok.

Ako je svakom djetetu odigurano 10 kuna, reći ćemo da se za jogurt plaća 3 kune. Zanima me što je s ostalih 7 kuna na koje moje dijete ima pravo, a nije ih dobilo? Kome ide ta razlika?

Ravnatelj nam se slika i objavljuje kako je u školi osigurana besplatna marenda za sve đake, a nigdje nije spomenuo da tri područne škole imaju jogurt i da ti isti roditelji svaki dan moraju o svom trošku kupovati marendu dici... Sramota velika!

image
Snimila čitateljica
19. travanj 2024 05:52