StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE GRADA DUBROVNIKA

Zaključena tematska sjednica o stanju u dubrovačkom sportu. Evo koje su zaključke donijeli vijećnici

Piše DML
23. listopada 2023. - 10:28

Započela je tematska sjednica o stanju u dubrovačkom sportu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. 

Sjednica koja je započela u 10 sati u Velikoj vijećnici na Dnevnom redu ima samo dvije točke - Stanje u dubrovačkom športu i Izvješće o stanju sportske infrastrukture na području Grada Dubrovnika. Vijećnici će, prema materijalima, raspravljati o načinu i funkcioniranju sportske djelatnosti na području grada, nastavno na dostavljeni izvještaj Dubrovačkog saveza športova. Izvješće o stanju sportske infrastrukture na području Grada Dubrovnika trebalo bi obuhvatiti projekte i aktivnosti predviđene Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018.-2028. godine.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica predložio je da se svakom vijećniku dozvoli izlaganje na objedinjenu temu u deset minuta. 

- Molim Vas da nakon Vašeg uvodnog izlaganja fokus bude na stanju, a ne na infrastrukturi - naglasio je Potrebica.

Utvrđen je kvorum, prisutno je 15 vijećnika.

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

Izvijestitelj o stanju u dubrovačkom športu je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić:

- Šport trebamo promatrati na dvije razine, kroz programe i potrebe klubova kroz javne pozive, te kroz pregled situacije u infrastrukturi - rekao je Brčić. - Kontrola utroška sredstava je pooštrena i prolaze mjesečnu i godišnju kontrolu. Ako postoji neka sumnja, može biti i češća. Često su se postavljala pitanja o nezakonitom raspolaganju novcima, ali mi smo odmah reagirali i uskratili doznaku sredstava tim klubovima. Ne možemo uskratiti sredstva ako ne postoje relevantni dokumenti koji ukazuju na nezakonito trošenje novca. Savez ima određena ograničenja i mi postupamo temeljem zakonskih ovlasti. Svake godine provodimo i reviziju.

- Naravno, potrebe klubova su puno veće od doznačenih srestava iz proračuna - zaključio je Brčić.

UZRUJANI BOŠKOVIĆ

Predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović rekao je da imaju 85 udruga i pokrivaju 34 sportske grane.

- Sva sredstva koja nam Grad doznačuje, za plaće, liječenje sportaša, manifestacije i sve ostale stavke raspoređujemo shodno izglasanom proračunu. Pogodila nas je korona, značajno su nam se umanjila sredstva i ove godine izglasano je 2 milijuna eura, što nije dovoljno za pokrivanje svih troškova klubova. Otprilike je to 50 posto naših potreba. Ono s čime se najviše borimo u svim sportskim udrugama su sponzori, jako ih je malo i teško dobijamo sredstva. Velike firme su na žalost nestale u zadnjih 10-15 godina, drugi problem je odljev školovanih kadrova koji odlaze u druge poslove, a veliki je problem i naći ljude koji će doći u upravu i pokušavati naći sponzore. Ako imate sreće, neki roditelj se aktivira. Ne možemo naći ni članove uprava. Uvedene su restriktivnije kontrole, a svaka udruga praktički mora imati profesionalnog tajnika, a većina to nema - istaknuo je Kapović.

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

- Dubrovački savez športova radi u okviru zakona i točka - nastavio je tajnik Alen Bošković. - Jedina smo lokalna zajednica na području Dubrovnika. Tako je od osnutka Hrvatske. DSŠ je udruga i klub je udruga, i nije odgovoran ni po kakvom zakonu za unutarnji rad kluba koji se odnosi na njegov rad i nadzor. Odgovorni su za svoje poslovanje, ne postoji lokalna zajednica koja može intervenirati u mijenjanje uprave ili rad nekog kluba jer to nije po zakonu. Sve što članovi nekog kluba primijete, dužni su to prijaviti svojoj skupštini, a nakon toga sudu i sportskoj inspekciji. Nadzor nad financijama i poslovanjem vrši Ministrastvo financija, a tu je i sportska inspekcija. Molim, gospodo, da odvojite klubove i Savez! Pričamo iz perspektive sportske djelatnosti - istaknuo je Alen Bošković, koji se prilično uzrujao tijekom svog izlaganja, zbog čega ga je Potrebica upozorio na njegov ton.

Gradonačelnik Mato Franković javio se za riječ:

- Ne prihvaćam neprimjereno ponašanje u Vijećnici. Dociranja i predavanja i obraćanje vijećnicima s ‘gospodo‘ nije primjereno. Vi ste nama danas rekli jednu stvar: Vi dižete ruke, dajete sredstva, a mi nemamo odgovornost, ali to ne može tako. 

- Zakon je i vas i nas ovlastio za odgovornost. Kažete da ne postoji nešto što možemo narediti, ali mi to možemo. Ovo tijelo određuje sredstva u športu. Mi nismo nalogodavac, nego partner, a Vaš nastup nije bio dijalog i partnerstvo, nego agresija i napad. Problem možemo rješavati razgovorom, a ne napadanjem - rekao je Mato Franković.

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

KRIMINAL U PK JUG

- Puno smo puta čuli ovdje dociranja, vrijeđanja i povišenih tonova i ponižavanja određenih profesija. Često je sve to prolazilo bez reakcija predsjednika. Često ste i Vi, gradonačelniče, rekli da nije lako ni Vašoj obitelji slušati vrijeđanja na sjednicama. Vi ovdje po meni trebate zaštititi ove časne i poštene ljude koji rade po zakonu, a koje ste usporedili s kravama koje Gradu daju 100 litara mlijeka, a ne da dopuštate koalicijskim partnerima da te ljude povlače po blatu - rekao je Đuro Capor (SJG).

- Ne znam je li SJG promijenio smjer djelovanja ili to Vi sami radite. Upravo je SJG tražio raspravu o sportu, a nakon kriminala u PK Jug - rekao je Mato Franković. 

- SJG je aktivno raspravljao o tome, a sada Vi pozivate koalicijske partnere HDZ-a koji bi u blatu valjali nekoga. Podsjećam da je Kristić skupljao potpise za sjednici, zanima me jeste li Vi dali potpis za ovu sjednicu. Dijalog je interes svih nas, a politikanstvo neće proći. Trebamo razgovarati, jer ovo tijelo ima pravo propitivati što se događa s novcima koje dodjeljuje. Ne smije nam biti svejedno da imamo probleme u rukometnom, plivačkom i vaterpolo klubu. Imamo sreće da rezultati sportaša ne izostaju, ali moramo raspravljati da je jedan čovjek zarobio rukomet, a Savez športova nije reagirao. Zakonski ne može, ali može svojim stavom i izjavom, a gospodin Bošković to nije napravio. Oni su nijemo promatrali sve, ne reagirajući javno i nakon istrage i nakon optužnica. Trošenje sredstava nije upitno, ali to nije jedino. Kako se hvale klubovi, trebaju se i pokuditi kad je loše. Kad se u rukometu dogodi situacija da jedan čovjek, Ivo Dragić, odluči da će upropastiti dubrovački rukomet i to je i uspio, a krovno dubrovačko sportsko tijelo ostane šutke, to je problem. Savez treba progovarati jasnom čvrstinom. Podsjetit ću da smo imali klub koji je igrao u premijer ligi, a danas ne igra uopće. Mladići koji su igrali pošli su u Župu i osnovali novi klub. Savez športova mora reagirati na anomalije u športu, osuditi ljude i prozvati ih imenom i prezimenom - istaknuo je gradonačelnik.

- Vas, vijećniče Capor, sport zanima kao i Modnog mačka Liga prvaka. Došli ste ovamo zbog provokacije. Zašto se netko pravda, kad ga nitko ne optužuje? To nije način ponašanja na sjednici Vijeća. Vi sa sportom nemate ništa zajedničko, osim ravnih stopala i oslobođenja od tjelesnog - iznio je Željko Raguž (Dustra).

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

Anita Bonačić Obradović (SDP) rekla je da ‘misli da vrijeđanje nije potrebno‘.

Andru Vlahušiću se učinilo da je ova sjednica ‘suđenje jednom čovjeku, Ivu Dragiću:

- Dragić je član moje bivše stranke, a protiv njega nema pravomoćne presude. Ovo je linč nad jednim čovjekom organiziran od Potrebice i Frankovića.

Potrebica ga je upozorio na ponašanje zbog dobacivanja iz klupe.

- Primjeri nečasnog ponašanja u sportu su upravo dva primjera političkog petljanja u sportu - dodao je Capor. x

TRI ‘UGLEDNA‘ IMENA

- Svi smo se složili da se tako ne smije raditi. imali smo i drugih primjera u politici. Imali smo dvoje ljudi koji su radili strahovito štetne stvari, pa su se ti pojedinci poslali u Upravu Hrvatskih voda ili Europsku komisiju. Svi osuđujemo loš čin, a nismo prozvali i osuđivali pojedince, a Vi sad tražite da Savez športova napada vodstva klubova, koje gradskoj vlasti ne odgovaraju. Ja se ne čudim njima da to nisu napravili - rekao je Capor - Vi, gospodine Raguž, možete provjeriti jesam li ikada izostao s tjelesnog kod mog profesora iz srednje škole. Ne znam zašto to govorite. Mislim da svaki vijećnik treba pročitati sve materijale i kad ga ne zanimaju, to je naš posao. Valjda ćete i Vi u Dustri uskoro to shvatiti. Mislim da trebamo shvatiti zakonske obveze Saveza. Ovo što ste ovdje rekli bilo bi kao da zagrebački gradonačelnik da nalog njihovom tajniku Saveza sportova da uskrati financiranje Dinamu zbog Mamića.

- Pravo je čudo da GOŠK uopće igra bilo gdje, s obzirom u kakvim uvjetima treniraju i igraju, a zbog manjka sredstava - rekao je Pero Vićan. - Vlahušiću, vrijeme je da nešto korisno počneš raditi u bolnici ili negdje drugdje.

- Pitao bih Frankovića je li član predsjedništva VK Juga, a sumnjiče se tri čovjeka za oštećenje kluba za 10 milijuna i 800 tisuća kuna štete. O tome šutimo, a Dragiću za 33 puta manji iznos organiziramo javno suđenje. Spomenite i imena iz Juga, ta tri ‘ugledna‘ imena. Što se tiče GOŠK-a, usporedimo sa Splitom i Zagrebom. Dobivate više, a u tako ste niskoj ligi - iznio je Andro Vlahušić.

– Bio sam aktivan u VK Jugu prije nego što sam postao gradonačelnik - odgovorio je Franković. - Razlika je u tome da VK Jug i dalje daje rezultate, dok je RK Dubrovnik voljom Iva Dragića propao. Nemam problema s imenima. Mi ne sudimo zakonski, ali sudimo verbalno i za to odgovaramo. Grad izdvaja puno novca, a to nije dovoljno. GOŠK ima preko 600 djece. Postavljate Vićanu pitanje zašto nije GOŠK u prvoj ligi, a za to treba imati i uvjete.

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

- Dubrovački savez športova ima tri računa. Izvješća podnose sami sebi. Grad Dubrovnik financira sve manifestacije s 34.000 eura, a samo za Du motion se potroši 85 000 eura - rekao je Maro Kristić (nezavisni). - Ne prejudiciram da se tamo nešto događa, ali treba znati na što se točno troše ti novci. To su javna sredstva i svi prihodi su sredstva svih klubova članica tog Saveza, inače imamo tvrtku unutar Saveza na način da sam upravlja tom tvrtkom! - istaknuo je. - Gdje je utrošeno dva i pol milijuna kuna? Trenutno traju kriminalističke istrage u VK Jug, PK Jug, RK Jug i u Ronilačkom klubu Dubrovnik, gdje i Dubrovački savez krši zakon. Gospodin Bošković je govorio kako se sve radi transparentno, a jedini dokument koji je dostupan nama građanima je revizija koja je uočila cijeli niz nepravilnosti. Mislim da Savez trenutno ne ispunjava svoju ulogu, novac se transferira onima koji sjede u izvršnom odboru, a ostalima što ostane. Nalaz revizije je katastrofalan, tijela nisu podnosila izvješća skupštini, nego samoj sebi, a drugo je javna nabava, koja se obavljala telefonom

- Meni je nevjerojatno da je Izvršni odbor financijska izvješća podnosio samome sebi, a ne Skupštini. To je velika sjena na radu Saveza. Jedna manifestacija koja je hvale vrijedna za Grad ima financijski učinak koji je tajna i javnosti je nepoznat, a odvija se preko jednog od onih računa. Grad za DU Motion izdvaja 85.000 eura i TZ 50.000 eura, te pro bono usluge gradskih poduzeća. S druge strane, mnoge manifestacije se baziraju na trkaćim sportovima, a nemamo atletsku stazu, djeca treniraju ljeti u prašini, zimi u blatu. Mislim da roditeljima trebamo kompezirati dio članarina za djecu, koje su nesrazmjerne. Smatram da treba reorganizirati Savez, javno prikazati financije DUMotiona, pronaći način za sufinanciranje članarina za djecu i mlade, te da gradonačelnik dva puta godišnje daje zvješće o sportu Gradskom vijeću - istaknuo je Kristić.

Maro Kapović naglasio je da se sredstva za klubove moraju transferirati preko Saveza.

- Što se tiče revizije, bilo je nekoliko opaski, nije bilo nnikakvih nepravilnosti ni sumnji na nezakonito trošenje novca.

– Dubrovački savez športova provodi Zakon o športu. Kategorizacija sportova je primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Po našem uzoru napravljene su takve kategorizacije i u Splitu, Rijeci i Varaždinu. Sva javna sredstva za DU Motion su javno dostupna. Imamo tri računa - jedan za javne potrebe, drugi za EU fondove i treći za DU Motion - rekao je Alen Bošković.

TRI RAČUNA

Ivan Maslać (vijećnik HDZ) rekao je da za Du Motion Grad izdvaja 85.000 eura, a za Good Food 100.000 eura.

- Ako tražimo da se objave privatne donacije za udruge, mislim da to zakon ne predviđa. Cijela priča oko Du Motiona je presumpcija krivnje, a to nije baš pravedno. Zato mislim Bošković ovdje emotivno reagirao jer ga se proziva po medijima, a bez ikakvih dokaza - rekao je Maslać.

- Trebamo li mi kao vijećnici mijenjati kategorizaciju klubova, koju su odredili profesionalci? Diže mi se kosa na glavi da mi trebamo osnovati Povjerenstvo koje će dodijeljivati dodatna sredstva nekim klubovima, koji su povezani s politikom. Danas se ovdje nabacujemo nekim imenima i tako bacamo blato na sav sport. I drugo, mislim da donatori, bilo koje udruge, ako to žele, trebaju biti i ostati anonimni - rekao je Đuro Capor.

image

S tematske sjednice o dubrovačkom sportu

Grad Dubrovnik/

Alen Bošković je potvrdio da DSŠ ima tri računa, preko kojih vodi tri različita projekta.

- Sva sredstva možete pogledati na našoj stranici i tu je i unutarnja revizija i izvješće o potrošnji sredstava na manifestaciji. Troškovi, koji se ne prezentiraju javno, vezani su za autorska prava. Jednostavna javna nabava provodi se od 2018. do 20.000 kuna, a možete pozvati dva ili tri izvršitelje usluge. Iz Županijske uprave smo dobili potvrdu da je naša revizija u skladu sa zakonom - rekao je Bošković.

- Mislim da ste Vi rekli, Kristiću, ‘ima nešto mutno‘, a kolegica Bonačić je rekla ‘očito kriminalne radnje‘, a nema nijedne presude. Mislim da moramo biti oprezni - rekao je vijećnik Maslać. - Mislim da ovo predloženo Povjerenstvo ne bi bilo paralelni sustav, gospodine Capor, nego dodatni sustav kontrole Gradskog vijeća.

- Na taj način bi uistinu organizirali paralelni sustav, kako bi koalicijski partneri gradonačelnika pritisnuli sustav i došli do dodatnih sredstava. Ukoliko koalicijski partneri žele više sredstava za sport, neka od 700.000 eura za medije, daju 500.000 eura za sport - rekao je Capor. - Podcrtao bih još jednom to Povjerenstvo: Zamislite da netko od nas dođe nezadovoljan programom Ljetnih igara i traži paraleran sustav jer on želi više opere nego teatra.

- Imamo svoj pravilnik i zakone. Ja kao predsjednik biram svoje kolege, a Skupština ih mora izglasati - odgovorio je predsjednik DSŠ Maro Kapović. - Kad govorimo o Izvršnom odboru, to su ljudi koje je predsjednik izabrao, a Skupština odabrala. A ja sam birao ljude koji su nešto postigli u sportu.

- Što je nelegitimno u tome kad netko nešto naplati u životu po autorskom djelu, u domeni njegove djelatnosti za neku drugu općinu i grad? Ništa nezakonito ja ne radim - zapitao se Bošković.

- Mislim da je svaki akt Saveza intelektualno vlasništvo Saveza, i ne mislim da biste Vi trebali prodavati Statut Saveza kao vlastito intelektualno vlasništvo. To je kao da mi prodajemo odluke Gradskog vijeća - odgovorio je Kristić. - Smatram da bi neki sportaši trebali ući u sastav Izvršnog odbora i da bi nove snage donijele osvježenje.

Marko Potrebica se javio da je dobio odgovor iz Ministarstva na pitanje mogu li direktno kao Vijeće dijeliti dodatni novac klubovima izravno. 

- Ministarstvo je odgovorilo kako Vijeće može direktno dodatno financirati klubove za djelatnosti iz članka 72. Zakona o sportu, ali putem javnog natječaja. Sva sredstva javnih potreba idu preko Saveza.

GDJE SU PARE?

- Ako smo nezadovoljni i događaju se čuda, a novci idu na jednu stranu, mislim da mi tu trebamo nešto napraviti - dodao je Kristić. - Ne možemo naložiti, ali možemo predložiti. Prihodi Du Motiona su, po meni, javni i o njima treba odlučivati skupština, a ne jedna osoba.

- Dubrovački savez športova donosi godišnji program rada i financijski plan, to znači da se sufinanciraju tri projekta u tome možete vidjeti sve prihode i rashode koje donosi Izvršni odbor i Skupština, kako predlaže Zakon. Molim da se ispravi neistina da o tome odlučuje jedan čovjek. To nije točno. Uđite na našu stranicu i pogledajte i pregledajte sve. Molim da se ne ponavljaju neistine - rekao je Bošković.

Za riječ se javio Marinko Matulović, član Izvršnog odbora Dubrovačkog saveza športova, inače član Stolnoteniskog kluba Libertas Marinkolor.

- Mi smo ti ljudi koji raspoređuju novac koji daje Grad. Znamo kakvo je stanje u športu. Uvjeta gotovo nitko nema. Fali nam termina za treninge, a fale nam i treneri. Trebamo čuvati te ljude, a sad smo od Grada dobili još više posla, puno administracije. To je u redu, ali tko će to u klubu raditi jer su to većinom volonteri? Administratore treba i platiti - rekao je Matulović.

- Referirat ću se na reviziju iz 2018. da Savez nije donio plan trošenja sredstava. Kako ste onda trošili tada novce? Vi ćete reći da je to bilo prije pet godina i da je sve transparentno - istaknuo je Maro Kristić. - Cijeli grad priča kako nema novaca za atletsku stazu za djecu, dok se troše veliki novci na manifestaciju kojoj je baza trčanje.

- Bio sam na stranicama Dubrovačkog saveza športova i nisam našao troškove Du Motiona. Zašto Du Motion nije prihvatio volontere Atletskog kluba Dubrovnik. Zašto? - pitao je Željko Raguž, te dodao da ga zanima i kako se biraju ljudi u Izvršni odbor, je li to po nekom kriteriju uspješnosti ili drugom kriteriju?

- Ljudi koji nas gledaju imaju percepciju da danas govorimo o kriminalu u Savezu športova i sportskim klubovima. Na žalost - rekao je Andro Vlahušić. - Zašto netko ovdje ne kaže ‘riješimo probleme u sportu‘. Želite biti suci i krvnici, a to je najgora stvar.

- Neistina je da je Atletski klub odbijen. Volonteri nisu plaćeni i svi su dobrodošli. Radimo 8 utrka i za to dobijemo 85.000 eura, a takve manifestacije drugdje dobivaju višestruko više. Naši volonteri rade na svim utrkama, nigdje nema odbijanja, dosad je volontiralo nekoliko tisuća Dubrovčana - rekao je Bošković.

- Dubrovčani plaćaju članarine za djecu od 20 do 33 eura. To je problem jer nekima je to puno. Grad treba svoj djeci omogućiti sport jer ima velike benefite za razvoj djece, ali obitelj s više djece s prosječnim plaćama to nije malo. Mislim da mi tu kao Grad možemo napraviti više - rekla je Anita Bonačić Obradović (SDP).

- Ne postoji nijedna tema koja izaziva raspravu kao sport, a samo 2 posto proračuna ide na sport. Uz ovako lošu infrastrukturu imali smo cijeli niz talenata u košarci, nogometu, automobilizmu, plivanju, tenisu… Što bi bilo da više ulažemo u sport i infrastrukturu? - zapitao se Željko Raguž. - A o broju gledatelja neću ni govoriti. Bolnica i sport su jedine teme koje interesiraju svih.

KODEKS ČASTI

- Prošlo je 3 sata rasprave, a događa se isto što i prije. Nema koraka naprijed - rekao je Franković. - Možemo i trebamo dogovoriti partnerstvo, odrediti ciljeve, proširiti transparentnost. Partneri smo. Vi ste sportaši, politika Vas ne interesira, osim kad daje novce, ali morate biti svjesni da politika, kad daje novce, očekuje da sve bude u redu, a to nije tako. Moramo postići koncenzus za dalje. Jedini je konkretno Kristić rekao što misli da treba, a Maslać se ne slaže s dijelom njegovih prijedloga, hajdemo tako raspravljati.

- Volio bih da svatko od nas pokuša dati svoj prijedlog. Što nakon ove sjednice? Hoće li biti kao što je vijećnica Bonačić rekla: ‘živ-živ-živ. nitko nije kriv‘. Je li nam to svrha? Što smo postigli? Proširenje Izvršnog odbora povećava transparentnost. Napravimo jedan kodeks ponašanja u sportskim klubovima koji će svi potpisati i tako pošaljimo poruku onima koji imaju problem s kodeksom časti s obrascem ponašanja u sportu - dodao je.

Potrebica je istaknuo da je kodeks časti važan, ali i osiguravanje prijevoza van sredstava za javne potrebe putem javnog natječaja na koji bi se prijavio i Libertas. Rekao je da skupština Saveza i Gradsko vijeće trebaju dogovoriti kolika je to najveća članarina koju djeca plaćaju jer neki klubovi naplaćuju 6, a neki i više od 50 eura mjesečno, dok neki plaćaju skupe, a neki jeftinije prijevoze.

- Inzistirate da se usvoji Lex Dragić, kao što ste usvojili Lex Vlahušić - povukao je paralelu sa samim sobom Vlahušić. Tako se Dragić ne može kandidirat‘, kao što se ni Vlahušić nije mogao kandidirat‘. Nađimo duplo više novca za klubove, samo se treba sagnuti i pokupiti ga sa Straduna.

- Mislim da klubovi trebaju pristati na reviziju ako postoji sumnja. Ronilački klub ima predsjednika koji po zakonu to ne može biti jer je pravomoćno osuđen, a mi ih i dalje financiramo. Mislim da treba proširiti Izvršni odbor saveza. Mislim da bi trebalo pronaći i sredstva za atletsku stazu - naglasio je Kristić.

- Sredstva za stazu se mogu naći u okviru 10 milijuna eura, kojima upravljaju naši Sportski objekti. Što se tiče Ronilačkog kluba,  Upravni odjel državne uprave nije smio provesti upis takve osobe - rekao je Potrebica. - Treba uspostaviti mehanizam da informacije sa suda dođu u Državnu upravu kako bi ga se brisalo. Ovdje je čovjek upisan dok je bio čist, a za vrijeme mandata je osuđen, ali ne vidim kako bi Ured ili Savez to mogao znati.

- Odgovor iz Ministarstva nam nudi dodatne mehanizme - rekao je gradonačelnik Franković. - Sredstva se mogu dodjeljivati za redovne aktivnosti putem Sportske zajednice, ali i izvan toga. Ako se programom javnih potreba donesu planovi drugih aktivnosti, mogu se dodijeliti novci, ali i putem natječaja koji provodi Grad. Zakon nam daje mogućnost da izradimo kriterije financiranja, metodologiju inačin izvršavanja i izvještavanja te metodologiju izrade financijskih izvješća. Ukoliko uvedemo kodeks časti, nismo nikoga eliminirali. Možemo definirati radnu skupinu koja će napraviti draft dokumenta, čija svrha nije eliminacija. Dragić je sam sebe degradirao i eliminirao sto puta - rekao je.

VIĆAN JE UTEG

– Ronilački klub je primjer iz kojeg treba izvući poduku - dodao je Kristić. - Savez traži od klubova potvrde o nekažnjavanju, a ovdje se ovo dogodilo. Ako je to tako, treba im zaustaviti financiranje i neka onda oni smjenjuju jer takve stvari nisu prihvatljive.

- Ronilački klub ima novog predsjednika koji je tamo odgovorna osoba, a mi, dok ne dobijemo potvrdu od Državnog ureda, ne dajemo novce. Tražit ćemo očitovanje kluba - rekao je Maro Kapović.

- Tko bi normalan nakon ove sjednice ušao u neki sportski klub? - zapitao se Vlahušić. - Prozivaju se nevini ljudi, novaca nema u sportu. A vijećnici stalno pitaju kako se troši novac, a novca nema.

- Cijenio bih Vaše mišljenje da Vi niste u dva mandata bili gradonačelnik, koji o sportu nije brinuo - odgovorio mu je Potrebica. - Obećavate fiktivne novce koje treba pokupiti sa Straduna, a u Vašim mandatima ste sport potpuno zanemarili.

- Nikoga ne plašimo, inzistiramo da u sportu budu ljudi koji se nisu ogriješili o zakon. Da, mislim da je gospar Vićan uteg dubrovačkom nogometu, i mislim da je djelomično kriv za stanje u dubrovačkom nogometu. Mislim i da najtrofejniji dubrovački klub VK Jug snosi odgovornost za tako mali broj gledatelja, ali mi to ne možemo rješavati. Zašto bi se netko tko je častan bojao potpisivati kodeks časti i ući u klub?

- Ovo su moji zaključci - tri posto proračuna za Savez, satnica trenera kao profesora u školi, za prijevoz javni natječaj, sufinanciranje roditeljima članarine, svaka prodaja DU passa da turisti plate dva eura za sport, kroz Muzej vaterpola - rekao je Vlahušić. - Mogu se formirati zajednički administrativni poslovi za klubove koji to ne mogu sami. Što se tiče infrastrukture, trebamo izgraditi dvorane, a što se tiče stadiona koji je arena s 90 posto izgrađenosti s umjetnom travom krovu? Gdje je je Muzej vaterpola, sportska dvorana, natkriveni tenis tereni? Gdje su pare, Mato?

- Vlahušić je uvijek tvrdio da je Dubrovnik najbogatiji grad u državi, a sad kaže da nije imao para za sportsku infrastrukturu. U momentu kad je imao gotov projekt dvorane, nije ga prijavio za financiranje - odgovorio je Franković. - Činjenica je da se novcima drugačije upravljalo u njegovom mandatu i da se moglo napraviti puno više, pogotovo kad je riječ o dokumentaciji za projekte. Zadnja ide gradnja i financiranje. Vlahušić je započeo mnoge projekte, ali je činjenica da nije napravio nijednu dvoranu, a zapustio je dvoranu OŠ Lapad koja se gotovo urušila. Sad je sigurna za vježbu. Optuživanje nam neće donijeti ništa, a svi ovi Vlahušićevi prijedlozi su prijedlozi za proračun, ne za tematsku sjednicu. Što se tiče Muzeja vaterpola, prostor je uređen, ali benefit od Muzeja treba imati VK klub Jug, jer je to njihov arhivski materijal. I to je put za stabilan i neovisan klub.

- Ostalo nam je riješiti multifunkcinalnu dvoranu, ali to kao Grad ne možemo sami, ući u projekt od 50 milijuna eura - rekao je Franković. - Svugdje su te dvorane na teret i lokalne samouprave i države. Hoće li to biti gotovo do Svjetskog rukometnog prvenstva? Mi smo sve pokrenuli na vrijeme. Konkurenti smo, ne za Rukometno prvenstvo, nego za sve.

28. travanj 2024 06:10