StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoU Saboru rasprava o Zakonu o upravljanju i održavanju zgrada

Ograničavanje prava na kratkoročno iznajmljivanje otvara brojna pitanja. Oni koji već rentaju moći će eliminirati konkurenciju

Piše L. V.
19. rujna 2024. - 11:49

Vladin prijedlog novog Zakona o upravljanju i održavanju zgrada predviđa da će ubuduće svaki vlasnik stana koji želi postati rentijer u višestambenoj zgradi i dati stan u kratkoročni najam ili u najam radnicima - najprije morati ishoditi suglasnost od najmanje 80 posto suvlasnika zgrade, raspravlja se u Saboru. To bi značilo da od primjerice 16 stanara morate dobiti potpise od njih 13, a otvara i brojna druga pitanja.

Netko tko već izanjmljuje stan u višestambenoj zgradi moći će tako eliminirati konkurenciju ako i sami već iznajmljuju, istaknula je nezavisna zastupnica Marija selak Raspudić, što je potvrdio i ministar graditeljstva Branko Bačić.

Bačić je dodao kako je svjestan da će provedba zakona biti i teška i neugodna za vlasnike stanova koji će svojim potpisima odlučivati o tome hoće li njihovi susjedi moći postati rentijeri ili će im onemogućiti laganu zaradu od rentanja stanova turistima i stranim radnicima. cilj im je da se što više stanova iznajmljuje dugoročno i završi na tržištu, umjesto kratkoročnog rentanja.

Otvaraju se u ovom zakonu o upravljanju i održavanju višestambenih zgrada i brojna druga pitanja osim mogućnosti eliminiranja konkurencije, poput ograničavanja privatnog vlasništva i vlasnika stana da sa svojom nekretninom radi što želi.

19. rujan 2024 11:50