StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoBALVAN ADMINISTRACIJA

Neizvjesna sudbina jednog od simbola elitnog turizma kakvog u Dubrovniku prizivamo: ‘Vaporetto‘ Ville Dubrovnik nećemo tako skoro vidjeti na Malom mulu

Piše Anton Hauswitschka
16. lipnja 2023. - 07:27

Jedan od simbola dubrovačkog elitnog turizma za kakvim i danas stremimo, ali i starog gradskog porta, ‘vaporetto‘ hotela Villa Dubrovnik po svemu sudeći nećemo ubrzo vidjeti kako pristaje na Mali mul ispred Peskarije. Naime, Iako su drveni brodić kojim su se prevozili hotelski gosti među kojima i brojne hollywodske zvijezde iz Svetog Jakova u Grad gledale generacije Dubrovčana,  od kada je hotel i otvoren, davnih šezdesetih prošlog stoljeća, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine naložilo je Upravnom odjelu  za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika da poništi lokacijsku dozvolu  za gradnju novog  drvenog mula,  ispod hotela, izdanu  u studenom 2021. godine.

image

Vaporetto Ville Dubrovnik

Fb Grupa Dubrovnik Nekad/
image

.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Naime, iz resornog Ministarstva pojašnjavaju kako Grad nema pravo izdavati takvu dozvolu jer se na toj čestici nalazi uređena plaža na kojima se ne smiju graditi privezišta za plovila. Iako su plaža i mulić na kojem je pristajao hotelski brodić desetljećima prvi susjedi i nikada se nije dogodio nikakav incident, no zakon je ipak zakon. Nejasno je samo kako se onda na plažama izdaju jet skyevi koji su također plovila.

image

Villa Dubrovnik Vaporetto

Coral Group/
image

Vaporetto Ville Dubrovnik

Fb Grupa Dubrovnik Nekad/

Da su dobili rješenje iz nadležnog Ministarstva,  potvrdili su nam  i iz Grada Dubrovnika, koji je u ovom slučaju zapravo ‘druga ruka‘ u postupu.

- Dubrovačko-neretvanska županija zatražila je izdavanje lokacijske dozvole za gradnju priveza plovila ispred hotela Villa Dubrovnik. U pokrenutom postupku Grad Dubrovnik se vodio člankom 79. GUP-a te rezultatima priložene maritimne studije. Naime, članak 79. GUP-a govori o mogućnostima izgradnje priveza za zone ugostiteljsko turističke namjene, a koje pozicije su popisane u tablici navedenog članka. Također, u stavku 11. istog članka određeno je da se privezi mogu dopuštati i na drugim lokacijama za istu svrhu uz zadovoljenje svih potrebnih uvjeta (idejni projekt,  lokacijski uvjeti, uvjeti zaštite, maritimna studija). Tako je nakon provedenog postupka, a temeljem članka 79.  GUP-a izvan koncesijskog područja plaže ispod Vile Dubrovnik izdana lokacijska dozvola  za gradnju priveza za zonu ugostiteljsko turističke namjene (hotel Vila Dubrovnik). Međutim usprkos citiranom članku Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je kroz svoje tumačenje  čl. 79 GUP-a  zaključilo da se takvi pristani ne mogu izdavati izvan T1 zone pa je temeljem takvog stava Grad Dubrovnik, a uvažavajući uputu Ministarstva,  izdanu lokacijsku dozvolu svojim rješenjem poništilo. Na rješenje Grada Dubrovnika kojim se navedena lokacijska dozvola poništava Županija Dubrovačko-neretvanska pravodobno je podnijela žalbu. Trenutno je spis po žalbi Županije na postupanju u nadležnom Ministarstvu – poručuju iz gradske administracije.

image

Vaporetto Ville Dubrovnik

Fb Grupa Dubrovnik Nekad/
image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Iz Hotela Villa Dubrovnik koja je ovakvim rješenjem ostala bez jednog od svojih prepoznatljivih brendova, ‘vaporettoa‘, danas luksuznog venecijanera naglašavaju kako ne mogu  ulaziti u meritum pravnih stvari niti ih komentirati jer za to nisu nadležni.

-  Ono što smo dužni naglasiti je da trenutno naš brod, koji je već više od pola stoljeća bio dio dubrovačke tradicije, trenutno ne prometuje zbog neslaganja između nadležnih tijela.

Nadalje, želimo istaknuti da nam je očuvanje tradicije izuzetno važno u hotelu Villa Dubrovnik, stoga Vam prilažemo fotografiju privezišta ispred hotela Villa Dubrovnik i broda iz 60-ih godina kao dokaz dugogodišnje tradicije poslovanja hotela u sklopu kojeg je pružana usluga prijevoza brodom kao dodatna vrijednost našim gostima.

image

Villa Dubtovnik početkom šezdesetih

Mladen Frka/villa Dubrocnik/

Jednako važna kao naši gosti je i naša zajednica, prvenstveno susjedi. Stoga se prijevoz naših gostiju brodom koristi kao rješenje za smanjenje prometa u ulici Vlaha Bukovca, koja je izuzetno opterećena prometom.

Neovisno o trenutačnoj situaciji, nadamo se da će nadležna tijela usuglasiti stavove te da ćemo u skoroj budućnosti ponovno prevoziti goste Ville Dubrovnik u starogradsku luku kao dio nezaboravnog iskustva boravka u Dubrovniku.

- poručuju iz jednog od najstarijih dubrovačkih hotela.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

 

02. svibanj 2024 01:00