StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSkočili im i prihodi i bruto dobit

Lukša Franković na listi 100 najvećih hrvatskih obrta, prijavio dobit veću od milijun eura

Piše DV
26. listopada 2023. - 10:54

Dubrovački ugostitelj Lukša Franković našao se na listi 100 najvećih obrtnika u Hrvatskoj, piše Lider., koji su povećali prihode za 30 posto te iskazali bruto dobit za 47 posto veću nego u 2021. Franković spada u top deset obrtnika koji su prijavili dobit veću od milijun eura. Franković je iskazao dobit od 1,80 milijuna eura.

Niz poduzetnika posluje u svojevrsnom paralelnom slalomu. Kako za sve obveze garantiraju cijelom svojom imovinom, sigurne poslove obavljaju preko obrta, a one rizičnije kanaliziraju preko tvrtke. Također, obrtnici ponekad imaju paralelno i OPG, ali i u tom slučaju garantiraju imovinom. Osim toga, nije moguća simbioza poljoprivrednog obrta i OPG-a, i HOK kontinuirano traži izmjenu propisa u cilju uklanjanja takvog ograničenja. Ne postoje podaci o tome koliko je tih dvostrukih, pa i trostrukih biznisa u trokutu tvrtki, obrta i OPG-ova, kao što se ne zna koliko se obrta preregistriralo u tvrtku, piše Lider.

Stolarija i pilana Ratković Miljenka Ratkovića iz Varaždinskih Toplica, Agro Cereal Matije Ferenčaka iz Stružeca kod Popovače, prijevoznik Josip Knežević iz Plitvičkih Jezera, dubrovački ugostitelj Lukša Franković, metalac Stjepan Sever iz Vrbovca, poljoprivrednik Željko Cvek iz Kuševca kod Đakova, Marko Spajić, koji se u svom obrtu Blaža u Đakovu bavi ugostiteljstvom, građevinarstvom i uslugama, te Josip i Ivica Turčić, koji vode hotel Pinia u Malinskoj lista su onih koji su među najuspješnijima po prijavljenoj dobiti i povećanju prihoda po zaposleniku.

 

26. travanj 2024 22:36