StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDošljak iz akvarija

U Hrvatsku je stiglo fascinantno stvorenje iz dubina, ubod mu je sličan žalcu pčele

Piše DV/JL
19. studenog 2023. - 15:27

Iz pulskog akvarija objavili su kako svi posjetitelji mogu vidjeti njihova novog stanara - riječ je o meduzi imena Pacifička morska kopriva (Chrysaora fuscescens). Dobili su je, kažu, kao donaciju iz Jellyfish farme. Već na prvi pogled jasno je kako je riječ o zaista fascinantnom stvorenju, piše jutarnji.hr.

Klobuk joj je zlatno-smeđe boje, dostiže veličinu klobuka do 30 centimetar, a krakovi mogu dostići duljinu do 4.5 metra. Hrani se zooplanktonom i drugim vrstama meduza, a prirodni su plijen morskim kornjačama, velikom bucnju (Mola mola) te morskoj ptici burnjaku (Fulmarus glacialis).

Obitava u sjeveroistočnom Tihom oceanu, od Aljaškog zaljeva do Baja Kalifornije. Tijekom jeseni i zime žive u plitkim lukama i zaljevima, dok u proljeće i ljeto migriraju u dublje oceanske vode.

- Zanimljivo je da je ubod ove vrste sličan intenzitetu uboda pčele - poručili su iz akvarija i na društvenim mrežama podijelili fotografije svojeg neobičnog novog stanara, koji će sigurno izmamiti mnoge zadivljene uzdahe posjetitelja.

28. travanj 2024 12:14