StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZBUNJENE ŽIVOTINJE

Što se to događa? Više od tisuću ptica selica stradalo u jednoj noći nakon zalijetanja u istu zgradu

Piše HINA
13. listopada 2023. - 17:35

U samo jednoj noći više od tisuću ptica selica uginulo je nakon što su se zabile u samo jednu zgradu u Chicagu, zbog, kako stručnjaci kažu, smrtonosne kombinacije zgusnute sezone migracije, lošeg vremena i nedostatka građevinskih ‘mjera‘ za zaštitu ptica, piše CNN.

U izvješću Ornitološkog laboratorija Cornell iz 2019. procjenjuje se da oko 600 milijuna ptica umire svake godine u SAD-u nakon udara u zgrade, a Chicago je rangiran kao najopasniji grad za ptice tijekom jesenske i proljetne sezone migracije.

Chicago Field Museum prikupio je više od tisuću mrtvih ptica koje su se zabile u McCormick Place Lakeside kongresni centar smješten na obali jezera Michigan, u noći na četvrtak, rekla je za CNN Annette Prince, direktorica Chicago Bird Collision Monitors.

image

Migracija ptica

Shutterstock

Volonteri koji rade sa skupinom Chicago Bird Collision Monitors prikupili su dodatnih tisuću mrtvih ptica u središtu grada, rekla je Prince. Vjerojatno je bilo još ptica koje su odletjele nakon što su se zabile u zgradu, ali su kasnije uginule od ozljeda, rekla je.

"Bilo je poražavajuće i tragično vidjeti toliko ptica", rekla je Prince. “Otišla sam do zgrade gdje je, kad sam prišla zgradi, bio tepih od mrtvih, umirućih i ozlijeđenih ptica.”

Kombinacija čimbenika vjerojatno je pridonijela iznimnom broju smrtonosnih sudara, rekla je Prince. Te je noći posebno veliki broj ptica migrirao na jug zbog zime. Ptice su čekale vjetrove sa sjevera ili zapada da im olakšaju putovanje. "Te ptice su se zapravo nakupile", rekla je. Kad su u srijedu zapuhali pravi vjetrovi, veliki broj ptica odjednom je krenuo u seobu.Uz to, bilo je niskih oblaka što je vjerojatno uzrokovalo da ptice lete na nižoj visini, što ih je dovelo u bliži kontakt sa zgradama.

image

Migracija ptica

Shutterstock

McCormick Place "jedna je od prvih zgrada na koje ptice nailaze dok lete nad jezerom Michigan", a zgrade koje ostavljaju svjetla upaljena preko noći, kada većina ptica migrira, također će vjerojatnije izazvati zalijetanja ptica, dodala je. "Ta su svjetla magnet za ptice - gotovo poput svjetionika."

Ali ptice su se nastavile fatalno zabijati u McCormick Place Lakeside čak i tijekom dana, rekla je, što naglašava u kojoj mjeri velike ploče od prozirnog stakla mogu zbuniti životinje. “Ako koristite veliko stakleno prostranstvo koje izgleda kao otvoreni prostor, ptice će pokušati uletjeti u njega, ne videći prepreku”, rekla je.

Stručnjaci ističu da treba uvesti u građevinstvo stakla koja ne zbunjuju ptice, imaju neke uzorke i smanjenu refleksiju što ih čini vidljivim za ptice i smanjiti svjetlosno onečišćenje koje dezorijentira ptice.

 

28. travanj 2024 00:16