StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpr ili pomoć?

Prve reakcije na Vladin paket mjera: ‘Nemojte nasjesti!‘; ‘Dobro jutro! Vlada nam se probudila!‘; ‘Bolje išta nego ništa‘; Obrtnici ne kriju zadovoljstvo novim obračunom struje

Piše psd
8. rujna 2022. - 13:30

Nakon što je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade predstavio paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata, kao i popis namirnica čije će se cijene sniziti i "zamrznuti", uslijedile su i brojne reakcije, donosi Slobodna.

Mostov Nikola Grmoja oglasio se i prije početka sjednice Vlade, poručivši: 

“Vlada će danas pokušati ‘mrvicama’ umiriti građane koji su bijesni zbog neviđene pljačke u Ini. Nemojte nasjesti, njima milijarde, vama mrvice! Svi na prosvjed u subotu u 12 sati, ispred središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma!”, napisao je Grmoja na Facebooku.

Saborska zastupnica SDP-a, Sabina Glasovac, ovako je komentirala mjere Vlade:

"Ako pogledamo utjecaj mjera koje je Vlada donijela u ožujku, jedno je istraživanje jasno pokazalo da više od 50 posto građana te mjere uopće nije ni osjetilo, a kako i bi kad je Vlada potrošila milijarde kuna za ublažavanje inflatornog udara, a ništa nije napravila da bi kontrolirala porast cijene struje", rekla je Glasovac.

"Kad govorimo o novom paketu, ja bih rekla - dobro jutro, Vlado! Vlada nam se probudila. Moram pohvaliti sve što ide u korist naših građana i ovo je puno bolji paket mjera nego onaj prvi, ali ima određene nedostatke", rekla je Glasovac.

"Pozitivno je što će se inflatorno profiterstvo velikih kompanija koje u cijeloj krizi posluju s dobiti više stotina posto nego što su bile prije krize, to pozdravljamo, jer smo i mi to predlagali", rekla je Glasovac, dodavši da se radi mahom o energetskim kompanijama i - državi, koja je uprihodovala 19 posto više od poreza.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik Socijaldemokrata, gostovao je u programu N1 i komentirao mjere Vlade.

"Mi kao Socijaldemokrati pozdravljamo svaku mjeru koja će olakšati građanima. Istovremeno sam i malo skeptičan, jer vidjet ćemo kako će se te mjere provoditi. Sjetimo se covidkrize, isto smo imali mjere pa su od njih najviše profitirali veliki, rekao je Hajduković. "Pitanje je kakvog će efekta dati te mjere", rekao je Hajduković. "Mi smo o ograničavanju cijena govorili još početkom godine. Tada to nije igralo", rekao je socijaldemokrat.

Upitan je li paket mjera donesen na vrijeme ili je ipak kasnio, Hajduković je rekao da je on trebao biti donesen puno ranije.

"Vlada je prvi set mjera trebala donijeti još prije godišnjih odmora, negdje u srpnju, a onda da su dodatne mjere trebali donositi nakon praćenja situacije na tržištu. Neke su se mjere mogle predvidjeti, cijene hrane i cijene energenata itekako su se mogle predvidjeti. Reakcija je zakašnjela, ali i bilo kakva reakcija je bolja nego nikakva", rekao je.

image
Damjan Tadic/Cropix

Mali i srednji poduzetnici neće moći podnijeti teret krize, rekao je Hajduković, i ako se njima ne pomogne, prijeti im propast. "To je jedan krug i moramo jako dobro odvagati kako pomoći, jer moramo pomoći svima i ako pretegne samo jedna ili druga strana, to će se isto tako odraziti", rekao je Hajduković. "Neke mjere su čisti PR. Sve se svode na jako dobru promociju i da, pomoći će se nekima, ali ne vjerujem da će se pomoći onima kojima najviše treba, poput OPG-a", rekao je Hajduković.

"Jedan dio mjera Vlade očito je PR pokušaj i mjere koje su se prije trebale donijeti, a sad ih se predstavlja kao mjere za spas gospodarstva", rekao je Hajduković.

Hrvatska obrtnička komora izrazila je zadovoljstvo prezentiranim paketom mjera Vlade Republike Hrvatske za zaštitu građana, ustanova i poduzeća od udara rastućih cijena energenata.

"Iako je Hrvatska obrtnička komora u pogledu troškova energije, kao najučinkovitije i dugoročno rješenje tražila da se obrtnicima obračunava potrošnja energije po modelu kao i kućanstvima, izrazito smo zadovoljni mjerom koju je donijela Vlada RH da se obrtnicima i poduzetnicima s potrošnjom do 250.000 kwh električna energija obračunava po jedinstvenoj tarifi od 0,53 kn/kwh. Po našim podacima u tu kategoriju ulazi velika većina obrtnika.

Isto tako, zadovoljni smo da je prihvaćen i naš prijedlog limitiranja cijene za ukapljeni plin (iz posebnih cisterni odnosno plinskih boca) što je izuzetno važno za obrtnike u dijelu zemlje koja nije plinoficirana, ali i za sve ugostitelje te proizvodne djelatnosti", istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, na pitanje je li zadovoljan, kaže da su prilično dobre mjere što se tiče kućanstava već donesene i da ona imaju dobru cijenu u odnosu na tržište, prenosi N1.

"Mislim da je i Vlada imala izdašne mjere kojima je pomogla i kućanstvo i poduzetništvo. Možda ako ima prostora s obzirom na rast inflacije i oporezivanje, da se još pomogne određenoj skupini potrošača, odnosno proizvođača i poduzetnika", rekao je Pudić.

"Ako se kod poduzetnika pojavljuju proizvodi koje koriste kućanstva, onda treba još pomoći mjerama, subvencionirati mjere plina i pomoći distributerima u rješavanju gubitaka", rekao je.

Kad je riječ o malim poduzetnicima, Pudić je rekao da se moraju pokriti troškovi i da će se to odraziti na cijenu usluge. "Cijena je otišla gore zato što su energenti otišli i cijena će vjerojatno ići gore i kod frizerskih salona", rekao je Pudić.

30. travanj 2024 04:58