StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetA TO JE TEK POČETAK|

Pitali smo Županiju koliko je dosad potrošeno na testiranje necijepljenih zaposlenika u zdravstvu i socijalnoj skrbi

Piše Silvia Rudinović
11. studenog 2021. - 20:04

Ustanove u sustavu zdravstva i socijalne skrbi kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija, u proteklom razdoblju na testiranje svojih zaposlenika utrošile su 2.785 testova na COVID-19. Radi se  o testiranju osoba koje se nisu cijepile protiv korone i nemaju valjanu COVID potvrdu koja im je odlukom Stožera civilne zaštite RH obvezna za pristup radnom mjestu.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije dostavili su podatke o utrošenim testovima za sve ustanove u kojima je dosad uvedena obveza COVID potvrda za zaposlene, i to pojedinačno: Zavod za javno zdravstvo potrošio je 200, Opća bolnica Dubrovnik 1.351 i Zavod za hitnu medicinu DNŽ 120, domovi zdravlja Dubrovnik 352, Ploče 44, Vela Luka 20, Metković 260 i Korčula 85, te domovi za starije osobe Domus Christi 24, Dubrovnik 120 i Vela Luka 52 te Kalos 157 testova.

- U svih 12 ustanova brzim testiranjem ukupno je otkriveno 11 pozitivnih slučajeva – kažu iz Županije.

Na pitanje o trošku testiranja zaposlenih koji odbijaju cijepljenje, nemaju potvrdu da su preboljeli COVID-19 ili je prošlo više od devet mjeseci od početka bolesti ili cijepljenja, navode da je nabavna cijena testa 29 kuna neto, a cijena testiranja 150 kuna. S obzirom da su se testovi nabavljali iz različitih izvora, nema točnog potrošenog iznosa, ali računajući po onome što navode iz Županije, cijena testiranja necijepljenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi dosad je premašila 400 tisuća kuna u ovoj županiji.

Od ponedjeljka, 15. studenoga, EU digitalne COVID potvrde bit će obvezne za sve službenike i namještenike u državnim i javnim službama, lokalnoj i područnoj samoupravi, kao i zaposlenike trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu države, županija, gradova i općina. Obveza se odnosi i na korisnike njihovih usluga koji žele ući u prostore navedenih službi.

Od ponedjeljka nas očekuju masovna testiranja. Još nema javno dostupnog podatka na koliko se zaposlenika lokalnih uprava i društva u njihovom vlasništvu ova mjera odnosi, a prema posljednjim objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, samo u prosvjeti je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 3.268 osiguranika, u javnoj upravi i obrani 4.417, u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi 2.774, a gdje su tek radnici kulturnih ustanova, poduzeća za vodoopskrbu, prijevoz, čistoću, itd. Tko nema potvrdu, morat će se testirati dva puta. Zaposlenici sudova, uprava kao i njihovih ustanova još uvijek nemaju upute tko će i kako provjeravati potvrde te gdje će se necijepljeni testirati. Poznato je samo da će se to testiranje i dalje obavljati o javnom trošku, do daljnjega.

05. srpanj 2024 02:41