StoryEditorOCM
DubrovnikEPIDEMIOLOŠKE MJERE

Grad Dubrovnik ugovorio testiranja za službenike i zaposlenike više gradskih tvrtki, evo zašto na županijskom popisu nema novog punkta ispred DOC-a

Piše Silvia Rudinović
17. studenog 2021. - 07:30

Dom zdravlja Dubrovnik testirao je u utorak oko 300 osoba bez COVID potvrde kojima je to uvjet za dolazak na posao. U ponedjeljak su obavljena testiranja između 80 i 100 djelatnika gradskog poduzeća Čistoća.

- Imamo ugovorena testiranja s Gradom Dubrovnikom, Čistoćom, Vrtlarom i Sanitatom, a što se tiče drugih tvrtki s kojima smo dogovarali testiranja, oni su vjerojatno svojim zaposlenicima dali da sami biraju mjesto testiranja, odnosno nisu posebno ugovarali posao. Testiranja se provode ujutro između sedam i osam sati, sve ide prilično brzo i što je najvažnije, nitko od testiranih jutros nije bio pozitivan – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

image
Dom zdravlja Dubrovnik
Niksa Duper/Cropix

Testiranja provode svakodnevno, pa i vikendom, a zaposlenike ugovorenih tvrtki dva ili tri puta tjedno. Dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ javlja kako su oni u županiji testirali 218 osoba, od toga su dvije bile pozitivne na COVID-19. 

Na popisu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje je 207 akreditiranih ustanova koje provode testiranja na COVID-19 u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Taj se popis redovito ažurira, a čitatelji pitaju zbog čega na njemu nema novog punkta ispred DOC-a u.

- Imamo ugovor sa splitskom poliklinikom Matell Dental koju predstavljamo ovdje u Dubrovniku. Nismo na tom popisu s područja Dubrovačko-neretvanske, jer je njihovo sjedište u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali smo na popisu Civilne zaštite. Dakle, tko se ovdje testira ima validnu europsku digitalnu potvrdu koja se priznaje u svim ustanovama, na granicama i u drugim državama, poput onih odrađen u bolnici ili nekom drugom testom mjestu u Dubrovniku – kažu iz društva Exeter d.o.o.

image
Kontejner za testiranje pred zgradom DOC-a

Ovaj punkt je otvoren tek desetak dana i dnevno u prosjeku odrade 30-ak brzih antigenskih testiranja, a kažu kako se posao umnogostručio pred uvođenje obveznih COVID potvrda za državne, županijske i gradske službenike, namještenike i zaposlenike javnih ustanova i društava.

- Provedba odluke nije na vrijeme organizirana, a ni sustav HZZO-a ne može obraditi toliku količinu podataka, pa ljudima kasne COVID potvrde. Imamo dosta osoba koji uzimaju R1 račun na svoje ime, pa im poslodavac refundira trošak – kažu iz društva Exeter koji ima ugovoreno testiranje zaposlenika Studentskog centra, nekoliko školskih ustanova i partneri su u testiranju djelatnika gradskog javnog prijevoznika Libertas.

Kažu iz Exetere da su zabilježili nekoliko pozitivnih slučajeva među onima koji su se testirali upravo radi pristupa poslu, a nemaju COVID potvrdu.

05. listopad 2024 01:39