StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat iscrpljivanja

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi predviđa novu ‘Oktobarsku revoluciju‘: Stanje je opasno, ali za Putina, Rusi će ga srušiti! Od ponosa im je postao sramota‘

Piše ivica marković/sd
23. rujna 2022. - 11:51

Jedan od onih hrvatskih diplomata koji najbolje može običnom čovjeku približiti političko stanje u Rusiji, kao i proniknuti "u glavu" Vladimira Putina je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, koji je hrvatski predstavnik u Moskvi bio od 15. listopada 2003. do 15. studenoga 2008. godine, piše Slobodna Dalmacija.

- Više puta sam imao priliku prisustvovati službenim razgovorima s Vladimirom Putinom i nekoliko smo se puta susreli, onako "u prolazu" i progovorili nekoliko kurtoaznih rečenica. U to vrijeme, dok sam bio u Moskvi Putin je odavao dojam krajnje odgovornog državnika koji je radio sve što je mogao za dobrobit Rusije. Takav je bio u svoja prva dva mandata i bio je vrlo uspješan. No, ta se situacija promijenila u trećem mandatu kada je počeo autokrativno vladati Rusijom, kada je počeo suzbijati bilo kakvo djelovanje opozicije i kada se kod njega pojavila megalomanija. Ovakvoj promjeni u Putinovoj glavi očigledno je pridonijela činjenica da je već dugo bio na vlasti i činjenica kako se okružio poslušnicima, a to znači da je počeo gubiti osjećaj za stvarnost - kazuje nam bivši veleposlanik Božo Kovačević.

Opasno stanje

Kada je u pitanju trenutna situacija u Rusiji i oko Rusije naš sugovornik smatra da je jako opasna.

- Opasna je iz više aspekata. Opasna je za mir i sigurnost u Europi, dalje Putin je u svom govoru najavio eskalaciju rata u Ukrajini, a istovremeno ovo stanje je opasno i za samo unutarnje stanje u Rusiji, jer je očigledno kako se stanovnici Rusije više ne mogu ponašati kao da rata u Ukrajini nema i kao da se rat njih ne tiče. Stoga je ovakvo stanje jako opasno i za samog Putina - mišljenja je Kovačević.

image

Božo Kovačević: Putin u Rusiji više nema potpunu kontrolu
 

Darko Tomaš/Cropix

Putinov rat u Ukrajini, odnosno "specijalna operacija" kako je moskovski vlastodršci nazivaju, doživjela je debakl, barem kada je u pitanju trajanje samog sukoba.

- Putin je po uzoru na ratove, koje je u prošlosti vodio SAD htio sukob u Ukrajini voditi na način da posljedice tog sukoba, u svakodnevnom životu ne osjete stanovnici Rusije. Međutim Putinov blitzkrieg nije uspio i nije uspio u namjeri da to bude vojna operacija od nekoliko dana. Naišao je na jak otpor Ukrajinaca, koji on nije očekivao i zato se sada nalazi u situaciji u kojoj se nalazi - kazao nam je Božo Kovačević.

Rat iscrpljivanja u Ukrajini, Ukrajina ne bi mogla voditi da nije inozemne pomoći.

- Putin nije računao na ovoliku pomoć Zapada. Ukrajina ne bi sama mogla pobijediti u ovom ratu da nije inozemne pomoći. Ta pomoć je u vojnom smislu, financijskom, ali i logističkom, gdje Ukrajinci u realnom vremenu dobivaju informacije od svojih saveznika, što im umnogome pomaže u obrani njihove domovine. Ne smije se zaboraviti ni na visok moral ukrajinskih boraca i na vrlo nizak moral ruskih vojnika - govori nam Božo Kovačević.

Putin je prije dva dana potpisao djelomičnu mobilizaciju kojom namjerava na ratišta u Ukrajini poslati 300 tisuća vojnika.

- Raspisao je tu djelomičnu mobilizaciju iako je do posljednjeg trenutka to odbijao. Zbog toga su sada u Rusiji nemiri koji nikako ne odgovaraju Kremlju. Što je Putin više svjestan poraza u Ukrajini, to će postajati sve nervozniji i spremniji uništiti sve što se uništiti može u Ukrajini. Ujedno, provodit će represiju unutar same Rusije prema svima onima koji mu se usprotive. Odbijanje mobilizacije bit će kažnjivo dugotrajnim kaznama zatvora - kazuje Kovačević.

image

Policija u Moskvi silom privodi jednog od prosvjednika protiv Putinove ‘djelomične mobilizacije‘

Afp

Iracionalna odluka

Najnovija otvorena represija vlasti, prema protivnicima raspisane mobilizacije bila je očekivana.

- Otvorena represija je posljednje sredstvo obrane režima, ali to funkcionira dok režim pobjeđuje. Kada režim počne gubiti, što se očigledno počelo događati u Rusiji, tada i oni koji su podržavali Putina, jer su ga se bojali, počinju ga se odricati - kazuje Kovačević.

Kakve odluke Putina možemo očekivati u sljedećim danima ili mjesecima, odnosno dok je na vlasti?

- Njegova odluka o ulasku u rat s Ukrajinom je iracionalna i on ne želi priznati posljedice tog rata. Nažalost, možemo očekivati još Putinovih iracionalnih odluka, jer kada je prva odluka iracionalna, možemo i dalje očekivati samo iracionalne Putinove odluke - mišljenja je Božo Kovačević.

Smatrate li da Putin još uvijek vuče sve konce i da ima potpunu kontrolu vlasti unutar Kremlja?

- Raspisivanje djelomične mobilizacije govori u prilog tome da on nema potpunu kontrolu. Da je po njegovom te djelomične mobilizacije ne bi bilo, jer je on jako svjestan što mu takva mobilizacija može napraviti unutar same Rusije - drži Kovačević.

Putin je od "najomiljenijeg Rusa" postao "neprijatelj sviju".

- Rusi su se ponosili s Putinom, ali on se pretvorio u predsjednika kojega će se sramiti. Od početka same invazije na Ukrajinu spekulira se o tome kako će i kada Putin otići s vlasti. Međutim, svima mora biti jasno da on neće priznati poraz ni tada kada poraz bude izvjestan. U jednom trenutku Rusi će ga se jednostavno odreći i "maknuti" s vlasti - zaključuje Božo Kovačević.

23. svibanj 2024 00:46