StoryEditorOCM
Svijetukrajinski adut

Ni jedna specijalna jedinica ne zadaje Kremlju ni približno toliko glavobolje kao ‘Šifra 9.2‘: ‘Meta? Sama Moskva!‘

Piše damjan raknić/JL
22. svibnja 2024. - 11:15

Pripadnici jedinice kodnog imena "Šifra 9.2" koja djeluje u sklopu 92. jurišne brigade Oružanih snage Ukrajine imaju poseban zadatak - s pomoću dronova u Rusiju unose mine i bacaju ih na važne prometnice u blizini ukrajinsko-ruske granice. Raspolažu sa Starlinkovom antenom, antenom za dronove većeg dometa, desecima baterija i dva golema "vampirska" drona. Na lice mjesta dolaze u Humveeju, a na posao se bacaju čim padne mrak. Međutim, ni on nije garancija da ih ruski izviđački dronovi s termalnim kamerama neće vidjeti, prenosi Jutarnji list.

Nedavno su novinari CNN-a dobili priliku vidjeti kako jedinica "Šifra 9.2" djeluje te koliko oprezni moraju biti njezini pripadnici.

"Šifra 9.2" provela je više mjeseci kod Bahmuta, a sad operira iz Harkivske oblasti kod granice s Rusijom. Kad se smrači, pripadnici jedinice uskaču u rovove i bunkere te kreću u akciju. Tišina koja ih okružuje nešto je na što se tek trebaju naviknuti. "Ne znate hoće li vas pogoditi ili neće", rekao je vojnik kodnog imena Artem za CNN.

Bitka za grad Bahmut u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje koja je rezultirala porazom ukrajinskih snaga razlikuje se od onoga što je jedinica radile jedne noći kad je s njima bio CNN. Od ukrajinsko-ruske granice bili su udaljeni oko šest kilometara. Tamo je raslinje gusto, prva crta bojišta nije strogo definirana, a Rusija im je nadohvat ruke. Mogu vidjeti kako njihovi suborci raketiraju i bombardiraju Belgorod, ruski grad u istoimenoj oblasti koji je od granice udaljen oko 40 kilometara. Šale se da bi ih jednog jutra mogli probuditi ruski vojnici.

image
Genya Savilov/Afp

Artem rat protiv Rusije shvaća itekako osobno. Njegovi roditelji još uvijek žive u djelomično uništenom selu u blizini jediničinog tabora. Osamnaest im je mjeseci lagao da je stacioniran negdje gdje nije toliko opasno. Sad znaju gdje i zato mu je teže. "Osjećam se anksiozno", rekao je Artem. "Moji su roditelji tu. Ako ne uspijemo, Bože sačuvaj, ako se dogoditi proboj... velika je ovo odgovornost", dodao je ukrajinski vojnik.

Nakon što je pao mrak, Artem i njegov kolega kodnog imena Andrej brže su se bolje dali u stavljanje mina na dron. Radnu su si površinu osvijetlili crvenim svjetiljkama. Najednom - cviljenje. "Trči", rekao je Andrej i njih su se dvojica sakrila u obližnjem bunkeru. Ako bi ih Rusi spazili, moguće je da bi raketirali rov u kojem se nalaze. Bijeg nije opcija jer nemaju ni vlastito vozilo ni zaklon. Nakon nekoliko minuta, baklje rasvijetle obližnju poljanu. I tamo se puca. "Šifra" nastavlja raditi. Plastičnim su vezicama pripremili osigurače, a trakama za maskiranje eksploziv. Dok su to radili, preletio ih je još jedan dron. Nakratko su se sakrili.

Nešto kasnije, pomalo zadihani jer su ih Rusi ponovno prekinuli u poslu, pripadnici "Šifre" bili su spremni za akciju. Dron Vampir kojim upravlja pilot kodnog imena Saša nadgleda poljane ispod sebe. Saša je CNN-ovim novinarima pokazao ukrajinsko-rusku granicu. "Sad smo u Rusiji", rekao je Saša. "Jesi ponio putovnicu?", šaljivo ga priupita Artem. "Za ovo mi ne treba viza", dobaci mu Saša.

image
Genya Savilov/Afp

Prije nego što je počeo rat u Ukrajini, Andrej je bio taj koji je bio zadužen za šale. Naime, radio je kao komičar, a jednom je čak surađivao i s aktualnim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, nekoć glumcem i producentom. "Iskreno, njegova je vibra bila među najboljima. Najjača energija. S njim je uvijek bilo interesantno. Puno smo vremena proveli zajedno, jedan na jedan", rekao je Andrej.

Kad je "Šifrin" Vampir ušao dublje u Rusiju, u bunkeru u kojemu su se Artem, Andrej i Saša skrivali počele su odjekivati sirene za uzbunu. Uređaji za ometanje GPS signala bili su na djelu. Saša se zabrinuo da će "Šifra" ostati bez drona. Prijenosa uživo iz Rusije nestane s dronovog tableta. Saša počne nervozno stiskati kontrole. Nakon nekoliko minuta - signal se vrati. Dron je nastavio letjeti, nije skrenuo s puta i sada se može nastaviti kretati prema meti. Ubrzo je zatim ispustio i mine koje je nosio. "Šifra" kaže da su na njih kasnije stala dva vozila - jedno oklopno i jedno bez oklopa.

image
Roman Pilipey/Afp

Dok se "Šifrin" dron vraćao iz Rusije, njezini su pripadnici shvatili da imaju dva problema. GPS sustav je, čini se, otkazao i dron se bez puno pompe srušio na polje nedaleko od bunkera u kojem su bili. Drugi je problem nešto ozbiljniji. Artem, Andrej i Saša misle da ih je jedan ruski izviđački dron slijedio. Idućih su par minuta proveli u bunkeru. Nekoliko je granata za to vrijeme palo na polje nedaleko od njihovog bunkera. Otišli su nakon toga po dron, no neće ga moći ponovno koristiti dok ne svane dan. Dotad će koristiti rezervni.

Ubrzo su nastavili sa zadatkom. "Šifra" kaže da je izvela najviše preleta Vampirom u jednoj noći - 24. Njihova je meta sada sama Rusija, snažan simbol odluke Kijeva da uzvrati Moskvi, i novih, opasnih eskalacijskih zaokreta koje ovaj sukob poprima u svojoj trećoj godini, prenosi Jutarnji list.

image
Genya Savilov/Afp
image
Genya Savilov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 03:13