StoryEditorOCM
Svijetnovi život leoparda

Ukrajincima stiže taktički važno oklopno pojačanje: njemački ‘Frankestein‘ će Rusima poremetiti brojne planove

Piše vijesti SD
18. lipnja 2024. - 12:38

Ukrajina bi uskoro trebala dobiti novi tenk protuzračne odbrane "Frankenstein", dizajniran za obaranje ruskih bespilotnih letjelica i projektila spajanjem dokazanih sposobnosti šasije tenka iz doba Hladnog rata s naprednim protuzračnim sistemom.

Njemačka obrambena kompanija Rheinmetall objavila je ovog tjedna novi dizajn. Kompanija planira montirati kupolu Skyranger, opremljenu snažnim automatskim topom od 35 mm, na šasiju Leoparda 1.

"Mnogi Leopard 1 tenkovi su još dostupni", rekao je Bjorn Bernhard, voditelj kopnenih sistema u Rheinmetallu, sugerirajući da bi moglo biti više tenkova "Frankenstein" u izradi.

Iako Njemačka više ne koristi Leopard 1 iz doba Hladnog rata, značajan broj ostaje u skladištu. Ukrajinska vojska već je primila gotovo 100 Leoparda i nastavlja tražiti dodatnu potporu za odbranu od Rusije i njenih napada bespilotnim letjelicama koji su posljednjih mjeseci gađali kritičnu infrastrukturu.

Razvijen 1960-ih, Leopard 1 brzo je postao standard za mnoge europske vojske tijekom Hladnog rata, služeći kao glavni borbeni tenk u više od desetak zemalja diljem svijeta, prenosi klix.ba.

Dajući prioritet mobilnosti i vatrenoj moći, njegov snažni motor tjera tenk od 42 tone do brzina većih od 64 km na sat, držeći korak s trupama koje napreduju. Dobro ispitana šasija može se pohvaliti značajnim off-road sposobnostima, što je čini idealnom za teške terene istočne Ukrajine. Nizak profil Leoparda također nudi određenu zaštitu od neprijateljske vatre.

Dok Leopard daje temelj, pravi mišić dolazi iz Skyranger sistema. Ova napredna kupola ima sofisticirani radar s potpunim pregledom od 360 stepeni, što ukrajinskim snagama omogućuje precizno otkrivanje i praćenje nadolazećih prijetnji.

image
Julien De Rosa/Afp

Skyranger je također snažan. Njegov automatski top od 35 mm može učinkovito uništiti nadolazeće dronove prije nego što nanesu štetu. Sistem se također može opremiti lanserima za protuzračne projektile, pružajući dodatni sloj odbrane od sofisticiranijih prijetnji iz zraka.

Prema Rheinmetallu, ova kombinacija omogućuje Ukrajini da brzo postavi vrlo učinkovit sistem protiv ruskih rojeva dronova koji oštećuju njihovu infrastrukturu. Najava se poklapa s otvaranjem nove Rheinmetall radionice u zapadnoj Ukrajini.

"U Ukrajini planiramo dugoročno. Ne samo da isporučujemo opremu i onda se povlačimo - mi pokazujemo da ćemo biti tamo trajno i podržavati Ukrajinu", rekao je Bernhard za Bild.

Rheinmetallov novi pogon ima za cilj popraviti oštećene tenkove njemačke proizvodnje na prvim linijama, značajno smanjujući vrijeme zastoja i brže ih vraćajući u akciju.

Obrambena kompanija poznata po svom inovativnom oružju također je uspješno modificirala vozila protuzračne obrane iz sovjetske ere za ispaljivanje zapadnih projektila, stvarajući "FrankenSAM" koji se pokazao učinkovitim protiv napada dronovima.

Kao dio šire strategije Kijeva, Ukrajina nastavlja tražiti dodatnu potporu za suzbijanje napada ruskih bespilotnih letjelica na kritičnu infrastrukturu. Prošlog je tjedna ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osigurao 10-godišnji sigurnosni sporazum sa SAD-om koji obećava dugoročnu vojnu pomoć Kijevu, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 12:39