StoryEditorOCM
OstaloMAJSTORICA ODLUČUJE |

DUBROVKINJA LARA DEŽULOVIĆ, ODBOJKAŠICA ‘MARINA KAŠTELA‘ Već nakon nekoliko treninga u dvorani OŠ Lapad sam preselila u Gospino polje

Piše Tonči Vlašić
28. travnja 2021. - 08:30

Pet godina sam već ovdje. Brzo je prošlo. Hoće li ova sezona, kao i prva, biti na kraju za pet? Ha, bilo bi lijepo. Iako neki kažu kako je sam plasman u finale prvenstva lijep rezultat, ali, dobili smo Mladost u Super ligi. Nadam se kako ćemo i u finalu doigravanja, te im tako uzvratiti za poraz u polufinalu kupa – priča Lara Dežulović, 23-godišnja Dubrovkinja, igračica Ženskog odbojkaškog kluba Marina Kaštela.

Prva utakmica finala za prvaka Hrvatske bila je u četvrtak, 22. travnja, u Zagrebu. Mladost je slavila. U petak, 23. travnja, Lara je slavila 23. rođendan, a u nedjelju, 25. travnja, slavila je sa suigračicama pobjedu u drugoj utakmici finala, te će se u četvrtak, 29. travnja, u Zagrebu igrati majstorica za prvaka (17 sati/Arenasport 1).

Dubrovkinja je od ljeta 2016. stanovnica Kaštela.

- Tu sam stigla zbog odbojke, ali i škole. Nakon srednje sam išla na prijemi na Kineziološki fakultet u Zagrebu. Uspjela sam ga upisat, kao i Kineziološki fakultet u Splitu, ali je na kraju, gdje ću ići u školu, presudila odbojka. Točnije, zvali su me prvo iz Ženskog odbojkaškog kluba Kaštela DC. Nakon toga i iz Ženskog odbojkaškog kluba Marina Kaštela. S druge strane nisam imala poziv niti jednog zagrebačkog kluba, te sam odlučila doći u Split na fakultet, tj. nastavit igrati odbojku u Ženskom odbojkaškom klubu Marina Kaštela.

Nakon svoje prve sezone u dresu Marina Kaštela mogla se pohvaliti kako je vlasnica čak tri trofeja. Prvo je uzela domaći Superkup, nakon toga Kupa Hrvatske i na kraju prvenstvo Hrvatske. Pamti se njena rečenica iz razgovora za Dubrovački vjesnik na kraju sezone 2016./17.: 'Prošle sezone borba s Dubrovnikom za ostanak, a sad prvakinja Hrvatske!'.

image
Minuta dogovora ŽOK Dubrovnik 2015. godina -...Lara Dežulović, Doris Bogoje, Anđela Kalauz (Turuk)...
Tonči Vlašić

Naslov prvaka Hrvatske 2017. osvojila je šest dana nakon što je proslavila 19. rođendan. I tad je rođendan slavila 'usred finala', tad između druge i treće utakmice.

- Tad se igralo na tri pobjede. Dobili smo finale s 3:1. Treću pobjedu smo ostvarili u Zagrebu. Mi smo te sezone imale jedinicu, a sad je ima Mladost, i sad se igra na dvije pobjede – prisjetila se Lara, koja se istaknula još u dresu Dubrovnika, te izborila mjesto u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske, a pamtimo i kako je kasno počela trenirati odbojku.

- Da, tek u šestom razredu. Do tad sam bila u Plesnom studiju Step'n Jazz. Međutim, nisam bila 'luda' za tim, te sam s prijateljicom u školi vidjela plakat za školu odbojke. I rekle smo jedna drugoj: 'Amo se upisat, te probat'. I tako sam počela trenirati odbojku. Danas kad pričam s većinom drugih igračica, svaka ističe kako je počela trenirati odbojku u prvom, drugom razredu osnovne škole, a ja tek u šestom.

image
Lara Dežulović na servisu - 2016. u dresu Dubrovnika
Tonči Vlašić
image
Lara Dežulović - bitka na mreži protiv Nove Gradiške u Gospinom polju u sezoni 2015./16.
Tonči Vlašić

Međutim, godinu dana nakon prvog treninga je zaigrala za prvu ekipu Dubrovnika u Prvoj 'B' ligi.

- Već nakon nekoliko treninga u dvorani Osnovne škole Lapad trenerica Mirjana Vreća je rekla: 'Lara, ideš u Gospino polje. Trenirat ćeš s ostalima u klubu'. Kao što sam u Dubrovniku vrlo brzo dobila priliku igrati za prvu ekipu, tako sam i u Marini Kaštela nakon samo pola sezone zauzela mjesto u prvoj postavi. Tad je Lorena Šipić, koja je igrala srednjeg blokera, odlučila karijeru nastaviti van Hrvatske. Bilo je to krajem 2016. godine. Tad sam prvi put igrala i u jednom europskom kupu. Sjećam se kako smo stigle do osmine finala CEV-a kupa. I to je bio lijep rezultat. Radila sam naporno od svog prvog treninga. Zavoljela odbojku. Nije bilo lako nadoknaditi taj zaostatak jer su moje vršnjakinje imale iza sebe dvije, tri, neke i četiri godine treniranja. Ali, hvala trenerima, posebno trenerici Mirjani, koja je vjerovala u mene, učila me...

Pet godina 'vozi' paralelni slalom, fakultet i odbojku.

- Teško je uskladiti jedno i drugo. Nekako u ovoj situaciji zbog korone, kad je škola online, i kad ne moram putovat u Split, to ide lakše. Nije mi daleko od kuće gdje stojim fakultet u Splitu, ali opet izgubiš vrijeme poć tamo i vratit se. Ovako rješavam obveze na fakultetu kod kuće, a dvorana je pet minuta pješke od kuće. Ali, ako želiš u odbojci uspjeti, treba raditi još više. Pri kraju sam fakulteta. Voljela bih nakon završetka fakulteta posvetit se samo odbojci jedno vrijeme. Želja je otići igrati u neku jaču ligu. Probat se okušat u toj jačoj konkurenciji. U ovih pet godina sam napredovala. Vjerujem kako mogu igrati još bolje, te se nadam kako će mi se želja ispuniti.

Laru krasi skok. Dubrovkinja doslovno 'leti'. Glavna je u bloku, u napadu će zakucat u većini slučajeva u prvo polje...

- Visoka sam 184 centimetra i jedna sam od najnižih na poziciji srednjeg blokera, ali mogu puno skočit. Da, baš puno...

image
Lara Dežulović u dresu ŽOK Marina Kaštela protiv zagrebačke Mladosti
Tom Dubravec/Cropix

ODBOJKA JE U KAŠTELIMA PRVI SPORT

Osim dva ženska odbojkaška kluba, Kaštela i Marina Kaštela, tu su i odbojkaši Ribola Kaštela. Svo troje smo u vrhu hrvatske odbojke. Šteta što se je ovakva situacija, što ne mogu biti gledatelji na tribinama jer prekrasno je igrati pred gledateljima koji vole i znaju odbojku, a tako je u Kaštelima. Inače, nisam jedina koja je ponikla u Dubrovniku, a sad igra ovdje. Kapetanica ŽOK Kaštelu je Nika Stanović iz Konavala. Nika je odlična igračica.

image
ŽOK Dubrovnik 2015./16. - Lara Dežulović (gornnji red, druga s lijeva), trenerice Mirjana Vreća i Paulina Prkačin
Tonči Vlašić

ČESTITAM ŽOK DUBROVNIK

Čestitam odbojkašicama Dubrovniku na ostanku u Super ligi, naravno, trenericama te svima u klubu. Dubrovnik je ugodno iznenadio. Iako sam sa svojim klubom više razmišljala o vrhu, borbi za trofeje, sad kad pričamo o sezoni mnogi ističu kako je Dubrovnik najugodnije iznenađenje.

15. lipanj 2024 23:17