StoryEditorOCM
ZabavaŽeljeni rezultati

Želite brže doći do cilja? Evo vodiča o prehrani tijekom treninga: Što jesti prije, a što nakon tjelesne aktivnosti?

Piše DV
18. listopada 2023. - 16:34

Pravilan izbor namirnica prije i poslije vježbanja može poboljšati vaše rezultate i brže vas dovesti do željenog cilja. Dakle, nemojte misliti da je svejedno što konzumirate samo zato što ćete te kalorije potrošiti nekom vrstom tjelesne aktivnosti.

Kako ne bi došlo do želučanih problema, bolje je izbjegavati određene namirnice prije napornog treninga. Također, važno je ne pretjerati s hranom prije treninga te jesti ugljikohidrate, piše klix.ba.

Dakle, prije planirane tjelesne aktivnosti možete pojesti kruh s cjelovitim žitaricama, a možete dodati svoju omiljenu vrstu džema i malo maslaca od kikirikija.

Dodaje dozu proteina koja vam pomaže da se osjećate siti, što vam može pomoći u borbi protiv žudnje i prejedanja nakon vježbanja. Također, jedenje malih količina kikirikija može pomoći u održavanju zdrave težine.

Još jedan odličan obrok prije treninga su zobene pahuljice s mlijekom i dodatkom voća, ali s manje masti. Dobar izbor za obrok prije treninga je smoothie od voća i jogurta te kombinacija orašastih plodova i suhog voća. No, ako nemate vremena prije treninga, možete pojesti bananu ili jabuku.

Nakon što završite s vježbanjem, najbolje bi bilo da nastavite s unosom ugljikohidrata, ali s povećanim unosom proteina. Neki od prijedloga obroka koji su idealni nakon treninga su jaja, puretina ili piletina s dodatkom riže ili kruha od cjelovitih žitarica. Također, ne zaboravite povrće kao izvor vlakana.

Ako nemate vremena za kuhanje, dobar izbor su voće u kombinaciji sa svježim voćem ili čokoladno mlijeko koje ima idealan omjer ugljikohidrata i proteina.

Ono što biste trebali izbjegavati je masna hrana jer vašem tijelu treba više vremena za probavu masti.

27. travanj 2024 21:08