StoryEditorOCM
GastroNije obična pasta s pomadorama nego...

Jeste li čuli za ovo jelo od tjestenine i rajčica? Puno ga je lakše napraviti nego skuhati salsu, evo u čemu je stvar...

Piše Spiza SD
7. rujna 2023. - 15:13

Dok još ima sočnih, zrelih domaćih rajčica prava je šteta za pripremu tjestenine koristiti konzervirane ili, još gore, posegnuti za pireom od rajčica. Iskoristite svježe pomadore za pripremu salse, nedavno smo vam otkrili kako ju je najbolje napraviti, a predložili smo vam i nekoliko najpoznatijh varijanti tog umaka, no ako ste spremni za nešto novo, evo prijedloga.

Pripremite jelo poznato kao pasta con pomodorini e basilico, odnosno tjestenina s cherry rajčicama i bosiljkom. Riječ je o tradicionalnom talijanskom jelu koje je jedno od najpopularnijih ljetnih jela u toj zemlji, a ako se pitate po čemu se to razlikuje od sasvim obične salse, osim po korištenju cherryca umjesto šljivarica, odgovor je u načinu pripreme. Umjesto da se rajčice kuhaju u gusti umak, u ovom slučaju ostaju sirove.

image
Shutterstock

 Bitno je, također, odabrati pravu vrstu tjestenine, a Talijani bi vam savjetovali da se odlučite za neku od sitnijih kao što su trofie, penne, casarecce, lumachelle, cavatelli, maccheroni, maltagliati ili conchiglie. Priprema je zapravo vrlo jednostavna: rajčice, bosiljak i maslinovo ulje stavite u zdjelu, a zatim pospite solju i paprom.Ostavite ih da odstoje oko sat vremena i povremeno promiješajte. U zdjelu zatim dodajte ocijeđenu tjesteninu skuhanu al dente, promiješajte i pustite da se malo ohladi, a prije posluživanja dodajte malo maslinovog ulja, a rub zdjele za posluživanje natrljajte češnjakom. 

Postoji još jedna verzija ovog jela, a ta ipak uključuje termičku obradu, ali kratku: Rajčice se prepolove i kratko prodinstaju na maslinovom ulju, tek dok malo ne omekšaju, zatim se začine i pomiješaju s tjesteninom. Na ovaj način jelo je gotovo za manjhe od 15 minuta dok je u prvo slučaju ipak potrebna doza strpljenja.

28. travanj 2024 00:27