StoryEditorOCM
GastroSLATKO ZA SVETOG VLAHA

Brza ‘falsa‘ Stonska torta i hrostule za blagdansku trpezu

Piše dv
3. veljače 2023. - 09:03

Festa svetog Vlaha posebna ja za Dubrovčane i nema kuće u gradu, bez obzira ima li nekog Vlaha koji slavi imendan ili ne, u kojoj se danas ne sprema blagdanski objed. Naravno, nakon ‘šporkih‘ makarula, treba se i osladiti, a obično se uz horstule na trpezi služi Stonska tora. Ali kako je danas i procesija u Gadu za koju se treba i urediti,  ne gubite vrijeme za šparehom i napravite brzu ‘falsu‘ Stonsku tortu. A evo i recepta za hrostule.

 

image

Falsa stonska torta

                                                          ‘FALSA‘ STONSKA TORTA NA BRZINU

Potrebno je:

500 grama lisnatog tijesta

500 grama makarula

9 jaja

500 grama cukara

300 grama oraha

300 grama čokolade za kuhanje

250 grama masla

100 grama keksa petit

50 grama vanilija cukara

1 mala ožica kanjele u prahu

20 grama kakaa

2 limuna

Priprema:

Razvučemo lisnato tijesto te s njim obložimo unutrašnjost kalupu za torte promjera 26 centimetara, a koji smo prije toga iznutra obložili masnim papirom za pečenje. Izbatimo jaja i cukar, pa dodamo čokoladu i maslo koje smo zajedno rastopili. Kada smo sve povezali, u tu smjesu dodajemo mljevene orahe, vanilija cukar, mjevene kekse, kanjelu, kakao i naribanu koricu dva limuna. Sve dobro promiješamo, dodamo skuhane makarule pa sve zajedno ponovo dobro promiješamo i gotovu smjesu stavimo u pripremljeni kalup te je prekrijemo sa lisnatim tijestom. Pečemo je na 180 stupnjeva u pećnici sat vremena.

image

Hrostule 

Arhiv/

                                                                           HROSTULE

Potrebno je:

1 kilogram brašna

2, 5 decilitra otopljene svinjske masti

prstohvat soli                                    

1 ožica cukara

2 kesice vanilija cukara

korica domaćeg limuna

čep domaće travarice ili ruma za aromu

1 litra suncokretova ulja (u kojoj će se hrostule prigati)

Cukar u prahu (za posipanje ispečenih horstula)      

Priprema:

Sastojke izmiješati u čvrsto tijesto te ga pustiti da odstoji pola sata. Nakon toga razdijeliti ga šest dijelova pa svaki izvaljati što tanje (možete koristiti stroj za izradu tjestenine). Razvaljano tijesto izrezati na trake a u sredini svake trake napraviti mali rez kako bi je prevrnuli i napravili fjoku. Hrostule kratko prigati u vrućem ulju pa ih nakon toga posuti šećerom u prahu.

04. studeni 2024 11:50