StoryEditorOCM
PelješacTradicionalna delicija

Elena Vlahušić ispričala nam je sve o Stonskoj torti: ‘ Slatka pasta‘ bi se podgrijavala u špaheru, da bude još ukusnija...‘

Piše Kristina Filičić
21. srpnja 2024. - 08:02

Za sveca, blagdana, svetoga Vlaha, stonske trpeze uvijek krasi jedna iznimna, autohtona slastica. Stonska torta ili makaruli, svojevrsna ‘slatka pasta‘ spravlja se u kućama i ovih dana za svetoga Liberana, stonsku pučku festu koja se slavi 23. srpnja. Iako današnja kuhinja eksperimentira s okusima i dodacima, spaja naizgled nespojivo, u Stonu se većina drži provjerenog starinskog recepta kako su ih (na)učile majke, bake...

Stonske makarule po starinski ‘doktorirala‘ je Elena Vlahušić, kuharica po struci. Koliko ih je ispekla, ni sama ne zna, nerijetko i dvije torte dnevno.

Od 1998. godine kuha za šezdesetak mališana u stonskom vrtiću, a na to radno mjesto prešla je nakon 14 godina rada u Solani Ston, točnije u restoranu Baća koji je uz još dva, Mundo i Koruna, poslovao pod Solanom.

 

Više o ovoj izuzetnoj ženi, ali i recentnoj povijesti Stona, pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.

 

21. studeni 2024 00:25