S dolaskom jeseni i zime prirodno je posegnuti za hranom koja nas krijepi i grije, a u hladnije i oblačnije dane nema ništa bolje od zdjelice juhe. Ona nam pruža toplinu za kojom žudimo, i to gotovo bez kalorija.
Naime, kada rano padne mrak, žudimo za visokokaloričnom, čvrstom hranom, piše Živim .
Često su to utješni ugljikohidrati kako bismo se osjećali toplo i ugodno.
Međutim, ključno je odabrati zdrave ugljikohidrate, stoga probajte juhu sa smeđom rižom, grahom, lećom, slanutkom, kvinojom i ječmom - ne samo da mogu zadovoljiti svaku žudnju za ugljikohidratima nego su bogate vlaknima i proteinima, što nam pomaže da duže budemo siti, ali i da održimo zdravu probavu jer su takve juhe pune vlakana.
Juha je jednostavan i brz način da uključimo hranjive sezonske namirnice u duginim bojama u svoju prehranu - mrkvu bogatu vitaminom A, brokulu bogatu vitaminom C i bundevu punu antioksidansa te cvjetaču koja obiluje kalijem i vitaminom B...
U juhe možemo staviti i razne začine koji ih obogaćuju - od kurkume, muškatnog oraščića do cimeta, đumbira i kardamoma. Uz to što dodaju okuse, ti začini imaju i svaki svoje zdravstvene prednosti.
Postoji velika zabluda da je zdrava hrana dosadna, a da su juhe krajnje nemaštovita jela. Međutim, istina je da juhe mogu biti u svestranim varijacijama za svakoga - popis sastojaka je beskrajan.
GUSTA JUHA OD LEĆE
SASTOJCI:
- 300 g smeđe leće
- 1 poriluk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- komad celera
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 200 ml pasirane rajčice
- 3 žlice bulgura
- 3 srednje velika krumpira
- sol, papar
- lovorov list
- 3 žlice maslinova ulja
PRIPREMA:
Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.
U duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte 10 minuta.
Dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još pet minuta. Zatim ulijte 1,5 l vode.
Ubacite leću, posolite i pustite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 15 minuta.
U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na kockice pa ga dodajte u leću. Kuhajte još 15- 20 minuta.
Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 10 minuta. Promiješajte i izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite u posudu. Začinite po želji.
Poslužite toplo, posipano sitno sjeckanim svježim peršinom (ili bosiljkom).
JUHA OD ŠPINATA S KUKURUZOM
SASTOJCI:
- glavica luka
- češanj češnjaka
- 500 g svježeg špinata (opranog i očišćenog)
- mrkva
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- morska sol, papar
- đumbir, korijandar, muškatni oraščić
- 1-2 krumpira
- 1-2 kukuruza (višak iskoristite za salatu)
PRIPREMA:
Luk i češnjak nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte špinat i ostavite polupoklopljeno na laganoj vatri.
Mrkvu i krumpir narežite na manje komade i stavite kuhati u drugu posudu.
Kukuruz očistite i stavite u dobro posoljenu vodu da se kuha. Kada omekša, ostavite ga da se ocijedi.
Vodu u koju se kuhao krumpir s mrkvom dodajte u posudu u kojoj ste pirjali špinat, luk i češnjak. Mrkva će slatkoćom izbalansirati moguću gorčinu špinata, a krumpir će dati gustoću.
Dodajte vode po potrebi, ali ne previše. Još kratko prokuhajte i začinite po želji.
Usitnite štapnim mikserom do željene gustoće.
Ocijeđeni kukuruz popržite na gril tavi i njime ukrasite juhu
JUHA OD BUNDEVE POSUTA PRŽENOM SLANINOM
SASTOJCI:
- 1/2 kg bundeve
- glavica luka
- 2 mrkve
- 7 dl vode ili temeljca
- 1/4 žličice kurkume u prahu
- sol, papar
- malo biljnog ulja
- 1-2 žlice vrhnja za kuhanje
- 100-150 g slanine (narezane na tanke ploške)
PRIPREMA:
Na masnoći popržite kurkumu s malo papra, dodajte nasjeckani luk, posolite i pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte narezanu mrkvu, smanjite vatru i promiješajte. Potom dolijte vodu ili temeljac te bundevu narezanu na kockice. Kuhajte 20-ak minuta. Kratko ohladite i izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodajte vrhnje i doradite okus začinima.
Na tavi ispecite ploške slanine da postanu hrskave pa ih izvadite na ubrus da upije višak masnoće.
Juhu poslužite ukrašenu prženom slaninom.
JUHA OD CVJETAČE I BROKULE
SASTOJCI:
- manja glavica cvjetače
- manja glavica brokule
- 1 l vode
- korijen mrkve, celera i peršina
- manja glavica crvenog luka
- začini po želji, sol, papar
- mljevene lanene sjemenke za posipanje
PRIPREMA:
Cvjetaču i brokulu očistite, podijelite na manje komade. Cvjetaču stavite kuhati s drugim povrćem, a brokulu dodajte zadnju jer se ona najkraće kuha.
Kuhajte dok povrće ne omekša.
Izdvojite dio temeljca (oko 8 dl) u kojem se kuhalo povrće. Štapnim mikserom usitnite povrće i preostali temeljac i vratite na vatru.
Dodajte začine i po potrebi temeljac ili vodu ako je juha pregusta.
Prije posluživanja krem juhu možete ukrasiti komadićima povrća ostalog od kuhanja (mrkva, celer) i posuti mljevenim lanenim sjemenkama.