StoryEditorOCM
GastroZrak gori, more vrije, a vama je dosta sendviča...

Ajme što je vruće, tko će kuhati i jesti... Imamo par osvježavajućih recepata za uživanje i u hrani i u ljetu!

Piše L. V.
11. srpnja 2024. - 13:51

Ajme što je vruće, kolika je sad temperatura, hoće li ovo više fermat... tako nekako svi zvučimo, uz nezaobilazne zvukove ventilatora ili moskara. Mokri šugamani oko vrata, na glavi ili stopalima - to već znamo, donekle spašava od pregrijavanja, a je li vam muka sad stati pred špaher ili upaliti pećnicu, sve kako bi sebi i ukućanima skratili muke oko hrane i skuhali za dva dana? Jer kad padne sunce, upalit će se glad, pa brcnut‘ nešto da koliko-toliko ostanete živi, prestaje biti filozofija. Svi posežemo za onim brzo-kratko-jednostavno: kakav sendvič, pomadore, paprike, kukumari na salatu, ili još gore po nas, kupimo nešto gotovo ili naručimo. 

No ima i nekoliko preporuka koje će vam lijepo sjesti. Neće oduzeti puno vremena ni energije, imat ćete objed ili večeru i za dva dana, a vrućinu u tijelu smanjit ćete na minimum.

Prvu greško, kažu liječnici i nutricionisti, radimo kad se nalijevamo ledom i hladnim pićima. Znamo, vruće je, da što ćemo drugo... E pa ovo ćemo: treba tijelu učiniti kontra udar. Pije se vruće ili jako toplo - čajevi, topli napitci, a izbjegavaju se sokovi zbog velike količine cukara koji će vas na kraju dehidrirati i izbjegava se led i ledena voda. Zato, dodaju, jer na brzinu ohladi organizam pa tijelo odgovori zagrijavanjem. na 40 stupnjeva, samo to nam još treba. Ako led omotate u krpu i stavite na tren iza vrata i na zapešće, svako toliko će pomoći, ali trpati se njime iznutra jedna je od većih grešaka.

Čili, papar, kajenski papar, vruća juha, začini koji zagrijavaju organizam - upravo to biste trebali jesti u danu i kombinirati s vodenastim voćem i povrćem: paprikama, pomadorama, kukumarima, tikvicama, bijelim kupusom ili pak svim sezonskim voćem. Stađun je dinje i pipuna, prasaka i nekih vrsta krušaka - sasvim dovoljno da vas hidrira, da dovoljno šećera za snagu, a ne optereti organizam.

A od kuhanoga? Opet smo na najukusnijim namirnicama ljeta- pomadorama, kukumarima i tikvicama. Donosimo vam zato  nekoliko brzih i lakih recepata za rashlađivanje. U slast!

Gazpacho - hladna juha od pomadora

Andaluska hladna juha od pomadora dat će vam sve što treba, a onako rashlađena, može se jesti u bilo koje doba dana, no stvarno je najbolja navečer, kad malo padne vanjska temperatura i dobijete želju za hranom (a odlična je i kod mamurluka!).

Potrebno vam je: 

1-2 pomadore, 1 kukumari, pola glavice luka, pica do dvije česna, jedna paprika, stari kruh, sol, papar, malo octa i maslinovo ulje. Po želji i pola svježe chili papričice ili doslovce mrvica sušenog čilija ili pak prstohvat kajenskog papara - zdraviji je i daje puniji okus, a neće vas toliko ‘opariti‘.

Priprema:

Povrće narežite na krupnije komade i stavite u multipraktik zajedno sa začinima, uljem, octom i razmočenim kruhom. Usitnite sve, a zatim propasirajte kroz sito (ako želite potpuno glatku strukturu juhe). Ako vam se to ne da, još bolje - hrskavost će biti veća, a zubi će vam dobiti neku zanimaciju. Za dekoraciju tostirajte kockice kruha i sitno narežite povrće. Juhu poslužite hladnu.

image

Andaluska hladna juha od pomadora, gazpacho, osvježava, hrani pa i liječi

/Shutterstock

 

Hladna juha od kukumara

Ima li išta ljepše nego kad vrelina konačno popusti, a vi se dignete iz mrtvih od kauča do frižidera, ili ste pak taman došli s kupanja. Pojeli bi nešto, ali da osvježi. I ona je tu najbolja - hladna juha od kukumara u nekim se dijelovima svijeta jede gotovo svakodnevno, a u nas - uglavnom kad su kukumari dobri, slatki i prepuni vode.

Potrebno vam je:

1-2 srednja kukumara, dvije pice česna, litra običnog jogurta, sol, papar i maslinovo ulje.

Priprema:

Kukumare izribajte na krupniji ribež u zdjelu. Protisnite pice česna (ili ga čak tako protisnutog samo malo okrenite na vrućem maslinovom ulju - za sve kojima sirovi česan škodi) i ulijte jogurta koliko vam treba da bi juha bila ni pregusta, ni prerijetka. Začinite sa soli, paprom i dodajte žlicu maslinovog ulja, dobro promiješajte i ostavite hladiti u frižideru barem dva sata, a najbolje što dulje.  Prije konzumiranja, samo dobro promiješajte i uživajte u osvježenju!

image

Juha od krastavaca - najbolja je dobro ohlađena

Deposit Photos/

 

Salata od tikvica

Tikvica je jedno od onih vrsta povrća koje možete spraviti na stotinu načina i svaki je dobar. Ovaj put ostavimo polpete, pohovane tikvice, punjene tikvice, pečene tikvice... po strani. Jer i sirova je fenomenalna!

potrebno vam je:

Jedna veća tikvica, jedna srednja mrkva (može i bez nje), pržene bučine sjemenke (one kupovne iz kesice, naravno) ili neki slani orašasti plovodi - kikiriki, indijski oraščić, što već volite. Sol, papar ili kajenski papar po želji, kap octa i maslinovo ulje.

Priprema ne može biti jednostavnija. Guljačem za patate krenite ‘guliti‘ tikvicu, izlazit će vam fine, tanke, široke fete tikvice i tako sve dok je ne nestane. Izići će prilično velika količina koja pak ne pušta vodu, nego do izražaja upravo dolaze svi njezini šećeri. Istu stvar napravite s mrkvom ako ćete je dodati u ovu salatu što svakako preporučamo. Promiješajte, dodajte soli i papra po želji, zalijte s malo više maslinovog ulja i octa koliko vam inače odgovara, a u obzir dolazi i malo limuna. na kraju pospite krupnije narezanim orašastim plodovima i ostavite malo u frižideru da se okusi prožmu. Mrkva će malo omekšati, tikvica pod utjecajem ulja, octa i soli pustiti svoje slatke sokove, a vi se osvježiti i nutritivno zadovoljiti.

image

Tikvice i pomadore su nezamjenjive

Josko Ponos/Cropix

 

Pasta s pomadorama

Zakon. Alfa i omega svih jela. I babino i moderno. Brzo i hranjivo. Lijepo i hladno i toplo, uvijek i u svako godišnje doba, u svake ure, sami ili u društvu. Bezvremenski toć od pomadora (ne salsa) s pastom spašava glavu cijele godine, a ljeti osvježava.

Potrebno vam je:

Ako nemate dobre, slatke domaće pomadore, uzmite pelate, i to one sjeckane. kad se krati nek se krati vrijeme i muka! A ako ih imate, uzmite tri četiri veće pomadore, tri pice česna, maslinovo ulje, sol, papar, malo bosioka ili origana.

Priprema: 

Na maslinovom ulju što tanje narežite fete česna ili ga protisnite, pržite polako, na najmanjoj vatri da ne izgori vrlo kratko. Dotad pripremite na sitno iskidane pomadore (oguljene ili s korom) ili pelate. kad je česan kroz minut-dva spreman, stavite pomadore, brzinski i žustro promiješajte, pričekajte da provri i smanjite vatru. Kuhajte u polupoklopljenoj teći na umjerenoj do slaboj vatri i svako malo promiješajte. Cil je da ispari tek toliko vode iz pomadora da se ona ne odvaja od ulja, a da ne bude pregusta, jer onda govorimo o salsi, umaku, a ne toću, koji je dosta žešći i na osvježenje zaboravite. Dok se kuha dodajte malo po malo soli, papra, ako su pomadore ili pelate kisele, prstohvat cukara i stalno isprobavajte. Toć je gotov onda kad je pomadora meka, a konzistencija toća više umjereno gusta. Skuhajte pastu koju vas je volja, naravno al dente. Ostavite je još tako procijeđenu doslovno minut u teći, dodajte maslinovog ulja i miješajte dok ga pasta ne upije. Servirajte pastu, po njoj zalijte toća koliko volite, ako vam je napet parmezan, sad je tren da ga naribate po vrhu, uz koji listić bosioka i još malo maslinovog ulja. U slast!

image

Toć od pomadora je ‘must have‘

Marko Miščević/cropix/
08. rujan 2024 02:21