stdClass Object ( [id] => 1197188 [title] => U ovom mjestu pored Sinja spašene su tisuće života. Sve zahvaljujući jednoj fascinantnoj ženi, a Splićanin Joke je nastavio njen put: Doživjeli smo nevjerojatna iskustva... [alias] => u-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zajednica Cenacolo obilježava 30. obljetnicu dolaska u Hrvatsku i otvaranja prve kuće na ovim prostorima, točnije u Ugljanima. Prilika je to ne samo za puko slavljenje i zbrajanje dojmova, uspomena i događaja u ta tri desetljeća, kojih itekako ima i koji su silno značajni, jer promijenili su živote na tisuće i tisuće mladih ljudi.

Samo sa širega splitskog područja u minulih 30 godina djelovanja kroz zajednicu je svoje ozdravljenje i put u novi ispravni život prošlo više od 2500 ovisnika.

Da, dobro ste pročitali, zahvaljujući Majci Elviri ne samo da su se svi ti ovisnici promijenili, nego su se vratili u život, jer su prije dolaska u Cenacolo bili mrtvi, a zajednica Cenacolo im je bila posljednja stanica u besmislu života koji ih je snašao nakon što su podlegli lažima svijeta, raznoraznim ovisnostima i uništavanju samih sebe, ali i svojih najbližih.

U Cenacolu ih je čekala sestra Elvira, Majka Elvira kako je vole zvati, koja se u pedesetoj godini odlučila na junački potez i krenula iz ruševne kuće spašavati živote mladima koje su svi odbacili. Vjera, molitva, red, rad i disciplina... Sve je to u temelje ove zajednice ugradila Majka Elvira.

---

image
---

Za nju su svi bili djeca Božja, primala je i one koji nisu vjerovali u Boga, jer to nije bio nikakav preduvjet. Štoviše, njezina je vjera bila toliko jaka da bi tim momcima i curama znala kazati: “Ma ne trebaš ti vjerovati, već samo dođi, mi ćemo vjerovati za tebe!” I tako je i bilo. U njezinoj vjeri mladi su poslije pronalazili i svoju.

Kada ništa drugo nisu imali do svoje beskrajne slabosti i životne razoružanosti, spas je na tisuće ovisnika pronašlo upravo u Cenacolu, gdje su se devedesetih, u velikoj većini slučajeva, liječili ovisnici o raznim drogama.

Danas je priča potpuno drukčija pa u zajednicu mahom ulaze ovisnici o kockanju, internetu, društvenim mrežama, pornografskim sadržajima, alkoholu, pa čak i ovisnici o lijenosti.

Otkriva nam to Splićanin Joško Hrvatić, momak koji je dao sebe za zajednicu u posljednje 24 godine.

Danas je on svojevrsni voditelj zajednice u Ugljanima, gdje je cijela priča i počela, a dugi niz godina bio je desna ruka sestre Elvire.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Elvira i sedam momaka

Sav u žurbi, jer valja sve pripremiti za dvodnevno slavlje koje će se danas i sutra održavati u Sinju i Trilju, uspjeli smo ga posjesti na sat vremena i iz prve ruke doznati kako su protekla tri desetljeća spasonosne zajednice za ovisnike.

– Još 1992. godine sestra Elvira je ovdje došla sa sedam momaka, jednim Hrvatom i šest stranaca. Došli su na ovaj prostor koji je tada koristila crkva koja se približila samom centru Ugljana, a dotadašnji posjed darovala je Elviri i momcima, koji su u ovih 30 godina od tog mjesta napravili pravo čudo.

Danas je zajednica kao veliko eko-etno selo. Kao što vidite, izgradili smo brojne kuće, prostore za molitvu, imamo prostrane vrtove gdje sadimo doslovno svu zelen, imamo i radionicu za izradu suvenira, imamo naše životinje. Imamo sve što nam je potrebno – govori nam Splićanin Joke, navodeći kako danas u Hrvatskoj zajednica Cenacolo, osim u Ugljanima, djeluje u Varaždinu, Vrbovcu, Aljmašu u Slavoniji, Biogradu, Gračanima.

Veliki obol dolasku zajednice u Ugljane dao je, kaže Hrvatić, tadašnji župnik fra Mile Marović, koji je bio čvrsto uz njih.

– Malo-pomalo, od kapelice i štale danas smo stvorili sve ovo što vidite. Vjera, rad, trud i ljubav dali su nam vjetar u krila da stvorimo sve ovo što smo napravili – dodaje Hrvatić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Inače, dan se provodi radeći i družeći se s momcima, upoznavajući na taj način život u zajednici. Prihvat je besplatan, odnosno zajednica se ne plaća, a svaka obitelj čije je dijete u zajednici surađuje i pomaže u skladu sa svojim mogućnostima.

Nakon što novi član odluči ući u zajednicu mora obaviti liječničke preglede i donijeti potvrdu da ne boluje od težih bolesti. Ako boluje, program u zajednici bit će prilagođen njegovim potrebama.

Zajednicu vode također bivši ovisnici, poput našeg sugovornika Joke, koji su proveli već neko vrijeme u zajednici. U zajednici nema lijekova ni stručne pomoći. Odmah nakon ulaska, novi momak ili pak djevojka dobivaju anđela čuvara koji s njima boravi 24 sata na dan.

– To je u pravilu osoba koja je barem nekoliko mjeseci u zajednici i koja se brine za novoga člana. Novi član je šokiran novim načinom života, odsutan, nema volje ni snage za rad pa mu anđeo čuvar pomaže često i radeći za njega... On je njegova pomoć na početku, upoznaje ga s pravilima i životom u zajednici. Korist imaju obojica – anđeo čuvar koji dobiva povjerenje i uči se odgovornosti, te novi član kojemu su na taj način olakšani prvi dani u zajednici.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Zajednica Cenacolo ne prima nikakvu financijsku potporu od države. Živi se samo od vlastita rada i providnosti – darova dobrih ljudi.

– Hrana se ne kupuje, jede se samo ono što se dobije ili proizvede našim vlastitim radom – kaže nam Joško, napominjući kako je preporučeni boravak u zajednici od tri do pet godina. Tijekom boravka, momci promijene više kuća.

Trag u srcu

Zanimljivo, mnogi mladi iskazuju želju da provedu neko vrijeme u zajednici iako njihovo stanje nije teško ni dramatično. Kad se na to odluče, trebaju u pismu obrazložiti taj izbor i navesti koliko su vremena spremni ostati u zajednici. Zbog iskustva ovih godina preporuka je da to bude najmanje 45 dana, kako to vrijeme provedeno u zajednici ne bi bilo kao jedno od mnogih dotadašnjih razdoblja, nego da ostavi dubok trag u srcu i označi početak na putu obraćenja i vjere.

Da neko vrijeme provedu u zajednici, savjetuje se ponajviše ženama ili djevojkama čiji je muž ili zaručnik u Cenacolu, kako bi shvatile njihov put i mogle rame uz rame ići s voljenom osobom prema pravom životu. U razdoblju iskustva momak ili djevojka sudjeluju u životu bratovštine potpuno, bez bijega ili razlika u trenucima molitve, podjele i pregleda života i rada.

– Mnogi mladi, iako ne dolaze iz dramatičnih situacija marginaliziranosti niti su bili devijantnog ponašanja, žele proživjeti dio života u zajednici kako bi pronašli dublji smisao života, mir u srcu i istinsku radost. Žele jasnije vidjeti što bi bila Božja volja za njih, naučiti voljeti i služiti. Vide u zajedničkom stilu života autentičnost i zahtjevnost koja im može pomoći donijeti odluke važne za budućnost. Od njih tražimo da najprije upoznaju naš stila života, a potom, ako žele, mogu provesti s nama određeno vrijeme, ne kraće od 40 dana. Tijekom tih dana mogu kvalitetno ući u sebe i doživjeti istinski zajedničarski život.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Druge mlade privuče karizma zajednice, u njoj se osjete pozvani na put posvećenja Gospodinu.

– Oni najprije prođu pripremno razdoblje od najmanje šest mjeseci u jednoj od naših bratovština, jer smatramo da je “škola siromašnih” najprikladnija za provjeravanja autentičnosti Gospodinova poziva u našoj karizmi. U razdoblju iskustva prihvaćena osoba sudjeluje u potpunosti u životu bratovštine, od trenutaka molitve do međusobne podjele, od pregleda života do rada. Vjerujemo da je to istinski način za čuti što nam Bog govori: dan koji je obilježen molitvom i požrtvovnošću, kroz konkretnost zahtjevne “škole života”, koja pomaže osobi da susretne Gospodina u konkretnosti vlastita života, kroz bratsko zajedništvo koje ti ne dopušta da bježiš od samoga sebe, nego ti pomaže da upoznaš tko si uistinu, dopuštajući braći da ti pomognu – dodaje Joško Hrvatić.

Providnost nisu nikada čekali: preko malenih i velikih gesta ljubavi dobrih ljudi, koji su povjerovali u ono što rade, Bog je uvijek odgovorio na njihove potrebe.

”Providnost je jedna lijepa gospođa, vedra i blistava pogleda. Ustaje se ranom zorom i radi sve do večeri, sretna što nam može biti na usluzi. Kad padne mrak, čeka poput dobre majke da i posljednje dijete zaspe u njezinu naručju da bi i ona pošla na počinak.” Često je to govorila sestra Elvira. Momcima bi bilo čudno o čemu ona govori, no na kraju priče bi shvatili o komu se radi: lijepa gospođa je “majčinstvo” Boga Oca, njegovo majčinsko lice koje se s ljubavlju priginje nad nas.

– Momci se nisu nikada žalili na sam sadržaj providnosti ili donacija jer je njihova temeljna želja bila ponovno se osposobiti za život, dati mu smisao, vjerovati u budućnost. Moram zahvaliti Božanskoj providnosti koja nam je omogućila nevjerojatna iskustva: momci su mnogo puta rukom dotaknuli Božje očinstvo upravo preko providnosti, srećući tako živoga Boga koji vidi i providi te se tako naučili pouzdati se u Njega. Ma kako čovjek može biti bez Boga? Mladi su sami tražili da ga susretnu i upoznaju. Zajedno molimo jer želimo da momci i cure dožive vjeru ne kao puku teoriju, nego kao susret koji ti mijenja život, zbog čega se osjećaš dobro sa samim sobom i s drugima – kazuje nam Hrvatić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Prije ulaska u zajednicu mnogi su momci radili, neki i dobro zarađivali. Neki drugi su često putovali i vidjeli svijeta. Pa ipak, sve to nije bilo dovoljno da zasiti njihova srca. Ima, pak, i onih koji nikada nisu izučili neki zanat, provodeći vrijeme u besposličarenju. Posao im je bio krasti i preprodavati, tek toliko da prežive. Rad, kojim su protkani dani u zajednici, temelj je unutarnje obnove. Prvi zanat koji mladi moraju naučiti jest živjeti.

Radom obnavljaju svoju volju, nauče se odgovornosti. Ponovno stječu samopouzdanje, uviđaju da se mogu žrtvovati, truditi, biti dosljedni. Otkrivaju da je vrijednost rada ne u onome što rade, nego kako to rade. Postaju duboko svjesni da je ručak pripremljen s ljubavlju puno ukusniji, da dobro obavljen posao veseli onoga koji radi i potiče one koji to vide. Uočavaju da dobro očišćena soba donosi spokoj duši i vedrinu srcu.

Rad kao unutarnja obnova

– Rad u zajednici nije sam sebi svrha, niti je mjesto za ambiciozno samopotvrđivanje. Ne radi se radi plaće, a još manje da bi se zaboravilo na probleme. Ništa od svega toga. Rad je sredstvo unutarnje obnove, mjesto dijaloga i rasta u poniznosti, mjesto otkrivanja vlastitih darova. Rad je provjera kvalitete vlastite molitve, koja se zaodijeva u radnu odjeću i ide služiti. Tko dobro moli, dobro radi – tko dobro radi, dobro moli! A najljepše je raditi zajedno s drugima jer zajednički trud povezuje, zajednička žrtva stvara čvrsta prijateljstva i donosi radost – dodaje nam naš sugovornik.

Inače svaki dan u zajednici odvija se u ritmu molitve, rada, igre, podjele i prijateljstva.

– Dan počinje buđenjem u šest sati ujutro te duhovnim aktivnostima u kapeli. To je obično zajednička molitva, povjeravanje dana Gospi te čitanje Božje riječi, koju svakog dana pročita i prokomentira drugi mladić ili djevojka. Nakon toga doručkujemo i idemo raditi. Poslovi su raznovrsni i svakomu je povjerena jedna zadaća koja se periodično mijenja. Vjerujemo da je posao prilika za okušati se i usavršiti se. Međutim, kako nam često ponavlja Majka Elvira, najvažniji zanat koji nas zajednica želi naučiti jest zanat življenja.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Sve odgovornosti u kući, od kuhinje do čišćenja, od vrta do radionica, obavljaju mladi koji žive u bratovštini.

– Zajednica je živi organizam u kojemu svatko ima važnu ulogu. U podne se okupimo zajedno oko stola da bismo se odmorili i okrijepili za nastavak dana. Nakon ručka se još malo družimo te oko 14 sati ponovno idemo raditi. Druga krunica se moli na poslu, da se nauči moliti i dok se radi. Oko 18 sati slijedi treća krunica, koja se obično moli šetajući, te podjela Božje riječi i onoga što se proživjelo u danu, u ozračju prijateljstva i istine. Slijedi večera, vrijeme za igru i druženje i potom oko 22 sata odlazak na spavanje. Živimo jako jednostavnim i urednim životom, koji nam čini dobro i obnavlja nam mir u srcu – zaključuje naš sugovornik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesto ponovnog rođenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mjesto ponovnog rođenja 2 0 11723 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-27 13:51:30 [created_by] => 3138 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-31 19:59:17 [modified_by] => 3138 [publish_up] => 2022-05-31 19:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22236642.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186912.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186904.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186908.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186916.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186920.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186922.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186898.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186892.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186886.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186840.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186832.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186810.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186814.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186820.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186824.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186830.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186808.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186804.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186800.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/22186796.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/21866318.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/27\/21866316.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_22236642_1920.jpg":"1920x1080","k_22236642_1280.jpg":"1280x1280","k_22236642_1024.jpg":"1024x1024","k_22236642_640.jpg":"640x640","k_22236642_480.jpg":"480x480","k_22236642_340.jpg":"340x340","k_22236642_220.jpg":"220x220","o_22236642_1280.jpg":"1280x853","o_22236642_1024.jpg":"1024x682","o_22236642_640.jpg":"640x426","o_22236642_480.jpg":"480x320","o_22236642_340.jpg":"340x226","o_22236642_220.jpg":"220x146","h_22236642_1280.jpg":"1280x854","h_22236642_1024.jpg":"1024x683","h_22236642_640.jpg":"640x427","h_22236642_480.jpg":"480x320","h_22236642_340.jpg":"340x227","h_22236642_220.jpg":"220x147","pp_22236642_1280.jpg":"1006x1280","pp_22236642_1024.jpg":"805x1024","pp_22236642_640.jpg":"503x640","pp_22236642_480.jpg":"377x480","pp_22236642_340.jpg":"267x340","pp_22236642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1217","hd_22186912_1920.jpg":"1920x1080","k_22186912_1280.jpg":"1280x1280","k_22186912_1024.jpg":"1024x1024","k_22186912_640.jpg":"640x640","k_22186912_480.jpg":"480x480","k_22186912_340.jpg":"340x340","k_22186912_220.jpg":"220x220","o_22186912_1280.jpg":"1280x811","o_22186912_1024.jpg":"1024x649","o_22186912_640.jpg":"640x405","o_22186912_480.jpg":"480x304","o_22186912_340.jpg":"340x215","o_22186912_220.jpg":"220x139","h_22186912_1280.jpg":"1280x854","h_22186912_1024.jpg":"1024x683","h_22186912_640.jpg":"640x427","h_22186912_480.jpg":"480x320","h_22186912_340.jpg":"340x227","h_22186912_220.jpg":"220x147","pp_22186912_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186912_1024.jpg":"805x1024","pp_22186912_640.jpg":"503x640","pp_22186912_480.jpg":"377x480","pp_22186912_340.jpg":"267x340","pp_22186912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_22186904_1920.jpg":"1920x1080","k_22186904_1280.jpg":"1280x1280","k_22186904_1024.jpg":"1024x1024","k_22186904_640.jpg":"640x640","k_22186904_480.jpg":"480x480","k_22186904_340.jpg":"340x340","k_22186904_220.jpg":"220x220","o_22186904_1280.jpg":"1280x808","o_22186904_1024.jpg":"1024x646","o_22186904_640.jpg":"640x404","o_22186904_480.jpg":"480x303","o_22186904_340.jpg":"340x214","o_22186904_220.jpg":"220x138","h_22186904_1280.jpg":"1280x854","h_22186904_1024.jpg":"1024x683","h_22186904_640.jpg":"640x427","h_22186904_480.jpg":"480x320","h_22186904_340.jpg":"340x227","h_22186904_220.jpg":"220x147","pp_22186904_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186904_1024.jpg":"805x1024","pp_22186904_640.jpg":"503x640","pp_22186904_480.jpg":"377x480","pp_22186904_340.jpg":"267x340","pp_22186904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1168","hd_22186908_1920.jpg":"1920x1080","k_22186908_1280.jpg":"1280x1280","k_22186908_1024.jpg":"1024x1024","k_22186908_640.jpg":"640x640","k_22186908_480.jpg":"480x480","k_22186908_340.jpg":"340x340","k_22186908_220.jpg":"220x220","o_22186908_1280.jpg":"1280x778","o_22186908_1024.jpg":"1024x622","o_22186908_640.jpg":"640x389","o_22186908_480.jpg":"480x292","o_22186908_340.jpg":"340x206","o_22186908_220.jpg":"220x133","h_22186908_1280.jpg":"1280x854","h_22186908_1024.jpg":"1024x683","h_22186908_640.jpg":"640x427","h_22186908_480.jpg":"480x320","h_22186908_340.jpg":"340x227","h_22186908_220.jpg":"220x147","pp_22186908_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186908_1024.jpg":"805x1024","pp_22186908_640.jpg":"503x640","pp_22186908_480.jpg":"377x480","pp_22186908_340.jpg":"267x340","pp_22186908_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22186916_1920.jpg":"1920x1080","k_22186916_1280.jpg":"1280x1280","k_22186916_1024.jpg":"1024x1024","k_22186916_640.jpg":"640x640","k_22186916_480.jpg":"480x480","k_22186916_340.jpg":"340x340","k_22186916_220.jpg":"220x220","o_22186916_1280.jpg":"1280x853","o_22186916_1024.jpg":"1024x682","o_22186916_640.jpg":"640x426","o_22186916_480.jpg":"480x320","o_22186916_340.jpg":"340x226","o_22186916_220.jpg":"220x146","h_22186916_1280.jpg":"1280x854","h_22186916_1024.jpg":"1024x683","h_22186916_640.jpg":"640x427","h_22186916_480.jpg":"480x320","h_22186916_340.jpg":"340x227","h_22186916_220.jpg":"220x147","pp_22186916_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186916_1024.jpg":"805x1024","pp_22186916_640.jpg":"503x640","pp_22186916_480.jpg":"377x480","pp_22186916_340.jpg":"267x340","pp_22186916_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22186920_1920.jpg":"1920x1080","k_22186920_1280.jpg":"1280x1280","k_22186920_1024.jpg":"1024x1024","k_22186920_640.jpg":"640x640","k_22186920_480.jpg":"480x480","k_22186920_340.jpg":"340x340","k_22186920_220.jpg":"220x220","o_22186920_1280.jpg":"1280x853","o_22186920_1024.jpg":"1024x682","o_22186920_640.jpg":"640x426","o_22186920_480.jpg":"480x320","o_22186920_340.jpg":"340x226","o_22186920_220.jpg":"220x146","h_22186920_1280.jpg":"1280x854","h_22186920_1024.jpg":"1024x683","h_22186920_640.jpg":"640x427","h_22186920_480.jpg":"480x320","h_22186920_340.jpg":"340x227","h_22186920_220.jpg":"220x147","pp_22186920_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186920_1024.jpg":"805x1024","pp_22186920_640.jpg":"503x640","pp_22186920_480.jpg":"377x480","pp_22186920_340.jpg":"267x340","pp_22186920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_22186922_1920.jpg":"1920x1080","k_22186922_1280.jpg":"1280x1280","k_22186922_1024.jpg":"1024x1024","k_22186922_640.jpg":"640x640","k_22186922_480.jpg":"480x480","k_22186922_340.jpg":"340x340","k_22186922_220.jpg":"220x220","o_22186922_1280.jpg":"1280x832","o_22186922_1024.jpg":"1024x666","o_22186922_640.jpg":"640x416","o_22186922_480.jpg":"480x312","o_22186922_340.jpg":"340x221","o_22186922_220.jpg":"220x143","h_22186922_1280.jpg":"1280x854","h_22186922_1024.jpg":"1024x683","h_22186922_640.jpg":"640x427","h_22186922_480.jpg":"480x320","h_22186922_340.jpg":"340x227","h_22186922_220.jpg":"220x147","pp_22186922_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186922_1024.jpg":"805x1024","pp_22186922_640.jpg":"503x640","pp_22186922_480.jpg":"377x480","pp_22186922_340.jpg":"267x340","pp_22186922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1206","hd_22186898_1920.jpg":"1920x1080","k_22186898_1280.jpg":"1280x1280","k_22186898_1024.jpg":"1024x1024","k_22186898_640.jpg":"640x640","k_22186898_480.jpg":"480x480","k_22186898_340.jpg":"340x340","k_22186898_220.jpg":"220x220","o_22186898_1280.jpg":"1280x804","o_22186898_1024.jpg":"1024x643","o_22186898_640.jpg":"640x402","o_22186898_480.jpg":"480x301","o_22186898_340.jpg":"340x213","o_22186898_220.jpg":"220x138","h_22186898_1280.jpg":"1280x854","h_22186898_1024.jpg":"1024x683","h_22186898_640.jpg":"640x427","h_22186898_480.jpg":"480x320","h_22186898_340.jpg":"340x227","h_22186898_220.jpg":"220x147","pp_22186898_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186898_1024.jpg":"805x1024","pp_22186898_640.jpg":"503x640","pp_22186898_480.jpg":"377x480","pp_22186898_340.jpg":"267x340","pp_22186898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1201","hd_22186892_1920.jpg":"1920x1080","k_22186892_1280.jpg":"1280x1280","k_22186892_1024.jpg":"1024x1024","k_22186892_640.jpg":"640x640","k_22186892_480.jpg":"480x480","k_22186892_340.jpg":"340x340","k_22186892_220.jpg":"220x220","o_22186892_1280.jpg":"1280x800","o_22186892_1024.jpg":"1024x640","o_22186892_640.jpg":"640x400","o_22186892_480.jpg":"480x300","o_22186892_340.jpg":"340x212","o_22186892_220.jpg":"220x137","h_22186892_1280.jpg":"1280x854","h_22186892_1024.jpg":"1024x683","h_22186892_640.jpg":"640x427","h_22186892_480.jpg":"480x320","h_22186892_340.jpg":"340x227","h_22186892_220.jpg":"220x147","pp_22186892_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186892_1024.jpg":"805x1024","pp_22186892_640.jpg":"503x640","pp_22186892_480.jpg":"377x480","pp_22186892_340.jpg":"267x340","pp_22186892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1287","hd_22186886_1920.jpg":"1920x1080","k_22186886_1280.jpg":"1280x1280","k_22186886_1024.jpg":"1024x1024","k_22186886_640.jpg":"640x640","k_22186886_480.jpg":"480x480","k_22186886_340.jpg":"340x340","k_22186886_220.jpg":"220x220","o_22186886_1280.jpg":"1280x858","o_22186886_1024.jpg":"1024x686","o_22186886_640.jpg":"640x429","o_22186886_480.jpg":"480x321","o_22186886_340.jpg":"340x227","o_22186886_220.jpg":"220x147","h_22186886_1280.jpg":"1280x854","h_22186886_1024.jpg":"1024x683","h_22186886_640.jpg":"640x427","h_22186886_480.jpg":"480x320","h_22186886_340.jpg":"340x227","h_22186886_220.jpg":"220x147","pp_22186886_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186886_1024.jpg":"805x1024","pp_22186886_640.jpg":"503x640","pp_22186886_480.jpg":"377x480","pp_22186886_340.jpg":"267x340","pp_22186886_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22186840_1920.jpg":"1920x1080","k_22186840_1280.jpg":"1280x1280","k_22186840_1024.jpg":"1024x1024","k_22186840_640.jpg":"640x640","k_22186840_480.jpg":"480x480","k_22186840_340.jpg":"340x340","k_22186840_220.jpg":"220x220","o_22186840_1280.jpg":"1280x853","o_22186840_1024.jpg":"1024x682","o_22186840_640.jpg":"640x426","o_22186840_480.jpg":"480x320","o_22186840_340.jpg":"340x226","o_22186840_220.jpg":"220x146","h_22186840_1280.jpg":"1280x854","h_22186840_1024.jpg":"1024x683","h_22186840_640.jpg":"640x427","h_22186840_480.jpg":"480x320","h_22186840_340.jpg":"340x227","h_22186840_220.jpg":"220x147","pp_22186840_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186840_1024.jpg":"805x1024","pp_22186840_640.jpg":"503x640","pp_22186840_480.jpg":"377x480","pp_22186840_340.jpg":"267x340","pp_22186840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2699","hd_22186832_1920.jpg":"1920x1080","k_22186832_1280.jpg":"1280x1280","k_22186832_1024.jpg":"1024x1024","k_22186832_640.jpg":"640x640","k_22186832_480.jpg":"480x480","k_22186832_340.jpg":"340x340","k_22186832_220.jpg":"220x220","o_22186832_1280.jpg":"1280x1799","o_22186832_1024.jpg":"1024x1439","o_22186832_640.jpg":"640x899","o_22186832_480.jpg":"480x674","o_22186832_340.jpg":"340x477","o_22186832_220.jpg":"220x309","h_22186832_1280.jpg":"1280x854","h_22186832_1024.jpg":"1024x683","h_22186832_640.jpg":"640x427","h_22186832_480.jpg":"480x320","h_22186832_340.jpg":"340x227","h_22186832_220.jpg":"220x147","pp_22186832_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186832_1024.jpg":"805x1024","pp_22186832_640.jpg":"503x640","pp_22186832_480.jpg":"377x480","pp_22186832_340.jpg":"267x340","pp_22186832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_22186810_1920.jpg":"1920x1080","k_22186810_1280.jpg":"1280x1280","k_22186810_1024.jpg":"1024x1024","k_22186810_640.jpg":"640x640","k_22186810_480.jpg":"480x480","k_22186810_340.jpg":"340x340","k_22186810_220.jpg":"220x220","o_22186810_1280.jpg":"1280x822","o_22186810_1024.jpg":"1024x658","o_22186810_640.jpg":"640x411","o_22186810_480.jpg":"480x308","o_22186810_340.jpg":"340x218","o_22186810_220.jpg":"220x141","h_22186810_1280.jpg":"1280x854","h_22186810_1024.jpg":"1024x683","h_22186810_640.jpg":"640x427","h_22186810_480.jpg":"480x320","h_22186810_340.jpg":"340x227","h_22186810_220.jpg":"220x147","pp_22186810_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186810_1024.jpg":"805x1024","pp_22186810_640.jpg":"503x640","pp_22186810_480.jpg":"377x480","pp_22186810_340.jpg":"267x340","pp_22186810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1170","hd_22186814_1920.jpg":"1920x1080","k_22186814_1280.jpg":"1280x1280","k_22186814_1024.jpg":"1024x1024","k_22186814_640.jpg":"640x640","k_22186814_480.jpg":"480x480","k_22186814_340.jpg":"340x340","k_22186814_220.jpg":"220x220","o_22186814_1280.jpg":"1280x780","o_22186814_1024.jpg":"1024x624","o_22186814_640.jpg":"640x390","o_22186814_480.jpg":"480x292","o_22186814_340.jpg":"340x207","o_22186814_220.jpg":"220x134","h_22186814_1280.jpg":"1280x854","h_22186814_1024.jpg":"1024x683","h_22186814_640.jpg":"640x427","h_22186814_480.jpg":"480x320","h_22186814_340.jpg":"340x227","h_22186814_220.jpg":"220x147","pp_22186814_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186814_1024.jpg":"805x1024","pp_22186814_640.jpg":"503x640","pp_22186814_480.jpg":"377x480","pp_22186814_340.jpg":"267x340","pp_22186814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22186820_1920.jpg":"1920x1080","k_22186820_1280.jpg":"1280x1280","k_22186820_1024.jpg":"1024x1024","k_22186820_640.jpg":"640x640","k_22186820_480.jpg":"480x480","k_22186820_340.jpg":"340x340","k_22186820_220.jpg":"220x220","o_22186820_1280.jpg":"1280x853","o_22186820_1024.jpg":"1024x682","o_22186820_640.jpg":"640x426","o_22186820_480.jpg":"480x320","o_22186820_340.jpg":"340x226","o_22186820_220.jpg":"220x146","h_22186820_1280.jpg":"1280x854","h_22186820_1024.jpg":"1024x683","h_22186820_640.jpg":"640x427","h_22186820_480.jpg":"480x320","h_22186820_340.jpg":"340x227","h_22186820_220.jpg":"220x147","pp_22186820_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186820_1024.jpg":"805x1024","pp_22186820_640.jpg":"503x640","pp_22186820_480.jpg":"377x480","pp_22186820_340.jpg":"267x340","pp_22186820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1105","hd_22186824_1920.jpg":"1920x1080","k_22186824_1280.jpg":"1280x1280","k_22186824_1024.jpg":"1024x1024","k_22186824_640.jpg":"640x640","k_22186824_480.jpg":"480x480","k_22186824_340.jpg":"340x340","k_22186824_220.jpg":"220x220","o_22186824_1280.jpg":"1280x736","o_22186824_1024.jpg":"1024x589","o_22186824_640.jpg":"640x368","o_22186824_480.jpg":"480x276","o_22186824_340.jpg":"340x195","o_22186824_220.jpg":"220x126","h_22186824_1280.jpg":"1280x854","h_22186824_1024.jpg":"1024x683","h_22186824_640.jpg":"640x427","h_22186824_480.jpg":"480x320","h_22186824_340.jpg":"340x227","h_22186824_220.jpg":"220x147","pp_22186824_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186824_1024.jpg":"805x1024","pp_22186824_640.jpg":"503x640","pp_22186824_480.jpg":"377x480","pp_22186824_340.jpg":"267x340","pp_22186824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1235","hd_22186830_1920.jpg":"1920x1080","k_22186830_1280.jpg":"1280x1280","k_22186830_1024.jpg":"1024x1024","k_22186830_640.jpg":"640x640","k_22186830_480.jpg":"480x480","k_22186830_340.jpg":"340x340","k_22186830_220.jpg":"220x220","o_22186830_1280.jpg":"1280x823","o_22186830_1024.jpg":"1024x658","o_22186830_640.jpg":"640x411","o_22186830_480.jpg":"480x308","o_22186830_340.jpg":"340x218","o_22186830_220.jpg":"220x141","h_22186830_1280.jpg":"1280x854","h_22186830_1024.jpg":"1024x683","h_22186830_640.jpg":"640x427","h_22186830_480.jpg":"480x320","h_22186830_340.jpg":"340x227","h_22186830_220.jpg":"220x147","pp_22186830_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186830_1024.jpg":"805x1024","pp_22186830_640.jpg":"503x640","pp_22186830_480.jpg":"377x480","pp_22186830_340.jpg":"267x340","pp_22186830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1223","hd_22186808_1920.jpg":"1920x1080","k_22186808_1280.jpg":"1280x1280","k_22186808_1024.jpg":"1024x1024","k_22186808_640.jpg":"640x640","k_22186808_480.jpg":"480x480","k_22186808_340.jpg":"340x340","k_22186808_220.jpg":"220x220","o_22186808_1280.jpg":"1280x815","o_22186808_1024.jpg":"1024x652","o_22186808_640.jpg":"640x407","o_22186808_480.jpg":"480x305","o_22186808_340.jpg":"340x216","o_22186808_220.jpg":"220x140","h_22186808_1280.jpg":"1280x854","h_22186808_1024.jpg":"1024x683","h_22186808_640.jpg":"640x427","h_22186808_480.jpg":"480x320","h_22186808_340.jpg":"340x227","h_22186808_220.jpg":"220x147","pp_22186808_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186808_1024.jpg":"805x1024","pp_22186808_640.jpg":"503x640","pp_22186808_480.jpg":"377x480","pp_22186808_340.jpg":"267x340","pp_22186808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_22186804_1920.jpg":"1920x1080","k_22186804_1280.jpg":"1280x1280","k_22186804_1024.jpg":"1024x1024","k_22186804_640.jpg":"640x640","k_22186804_480.jpg":"480x480","k_22186804_340.jpg":"340x340","k_22186804_220.jpg":"220x220","o_22186804_1280.jpg":"1280x838","o_22186804_1024.jpg":"1024x670","o_22186804_640.jpg":"640x419","o_22186804_480.jpg":"480x314","o_22186804_340.jpg":"340x222","o_22186804_220.jpg":"220x144","h_22186804_1280.jpg":"1280x854","h_22186804_1024.jpg":"1024x683","h_22186804_640.jpg":"640x427","h_22186804_480.jpg":"480x320","h_22186804_340.jpg":"340x227","h_22186804_220.jpg":"220x147","pp_22186804_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186804_1024.jpg":"805x1024","pp_22186804_640.jpg":"503x640","pp_22186804_480.jpg":"377x480","pp_22186804_340.jpg":"267x340","pp_22186804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_22186800_1920.jpg":"1920x1080","k_22186800_1280.jpg":"1280x1280","k_22186800_1024.jpg":"1024x1024","k_22186800_640.jpg":"640x640","k_22186800_480.jpg":"480x480","k_22186800_340.jpg":"340x340","k_22186800_220.jpg":"220x220","o_22186800_1280.jpg":"1280x809","o_22186800_1024.jpg":"1024x647","o_22186800_640.jpg":"640x404","o_22186800_480.jpg":"480x303","o_22186800_340.jpg":"340x214","o_22186800_220.jpg":"220x139","h_22186800_1280.jpg":"1280x854","h_22186800_1024.jpg":"1024x683","h_22186800_640.jpg":"640x427","h_22186800_480.jpg":"480x320","h_22186800_340.jpg":"340x227","h_22186800_220.jpg":"220x147","pp_22186800_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186800_1024.jpg":"805x1024","pp_22186800_640.jpg":"503x640","pp_22186800_480.jpg":"377x480","pp_22186800_340.jpg":"267x340","pp_22186800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1170","hd_22186796_1920.jpg":"1920x1080","k_22186796_1280.jpg":"1280x1280","k_22186796_1024.jpg":"1024x1024","k_22186796_640.jpg":"640x640","k_22186796_480.jpg":"480x480","k_22186796_340.jpg":"340x340","k_22186796_220.jpg":"220x220","o_22186796_1280.jpg":"1280x780","o_22186796_1024.jpg":"1024x624","o_22186796_640.jpg":"640x390","o_22186796_480.jpg":"480x292","o_22186796_340.jpg":"340x207","o_22186796_220.jpg":"220x134","h_22186796_1280.jpg":"1280x854","h_22186796_1024.jpg":"1024x683","h_22186796_640.jpg":"640x427","h_22186796_480.jpg":"480x320","h_22186796_340.jpg":"340x227","h_22186796_220.jpg":"220x147","pp_22186796_1280.jpg":"1006x1280","pp_22186796_1024.jpg":"805x1024","pp_22186796_640.jpg":"503x640","pp_22186796_480.jpg":"377x480","pp_22186796_340.jpg":"267x340","pp_22186796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1171","hd_21866318_1920.jpg":"1920x1080","k_21866318_1280.jpg":"1280x1280","k_21866318_1024.jpg":"1024x1024","k_21866318_640.jpg":"640x640","k_21866318_480.jpg":"480x480","k_21866318_340.jpg":"340x340","k_21866318_220.jpg":"220x220","o_21866318_1280.jpg":"1280x780","o_21866318_1024.jpg":"1024x624","o_21866318_640.jpg":"640x390","o_21866318_480.jpg":"480x292","o_21866318_340.jpg":"340x207","o_21866318_220.jpg":"220x134","h_21866318_1280.jpg":"1280x854","h_21866318_1024.jpg":"1024x683","h_21866318_640.jpg":"640x427","h_21866318_480.jpg":"480x320","h_21866318_340.jpg":"340x227","h_21866318_220.jpg":"220x147","pp_21866318_1280.jpg":"1006x1280","pp_21866318_1024.jpg":"805x1024","pp_21866318_640.jpg":"503x640","pp_21866318_480.jpg":"377x480","pp_21866318_340.jpg":"267x340","pp_21866318_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_21866316_1920.jpg":"1920x1080","k_21866316_1280.jpg":"1280x1280","k_21866316_1024.jpg":"1024x1024","k_21866316_640.jpg":"640x640","k_21866316_480.jpg":"480x480","k_21866316_340.jpg":"340x340","k_21866316_220.jpg":"220x220","o_21866316_1280.jpg":"1280x844","o_21866316_1024.jpg":"1024x675","o_21866316_640.jpg":"640x422","o_21866316_480.jpg":"480x316","o_21866316_340.jpg":"340x224","o_21866316_220.jpg":"220x145","h_21866316_1280.jpg":"1280x854","h_21866316_1024.jpg":"1024x683","h_21866316_640.jpg":"640x427","h_21866316_480.jpg":"480x320","h_21866316_340.jpg":"340x227","h_21866316_220.jpg":"220x147","pp_21866316_1280.jpg":"1006x1280","pp_21866316_1024.jpg":"805x1024","pp_21866316_640.jpg":"503x640","pp_21866316_480.jpg":"377x480","pp_21866316_340.jpg":"267x340","pp_21866316_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14851361 Threads: 3 Questions: 3135943474 Slow queries: 6986263 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234688516 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/u-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva-1197188 [printLink] => /dalmacija/zagora/u-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva-1197188?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 137982 [name] => ugljane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugljane [link] => /tag/ugljane ) [1] => stdClass Object ( [id] => 330004 [name] => zajednica cenacolo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zajednica-cenacolo [link] => /tag/zajednica-cenacolo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 277409 [name] => Ovisnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ovisnici [link] => /tag/ovisnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679579 [name] => liječenje od ovisnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-31 21:38:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecenje-od-ovisnosti [link] => /tag/lijecenje-od-ovisnosti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 664690 [name] => komuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-26 19:34:55 [main_article_id] => 0 [alias] => komuna [link] => /tag/komuna ) [5] => stdClass Object ( [id] => 679580 [name] => majka elvira [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-31 21:38:23 [main_article_id] => 0 [alias] => majka-elvira [link] => /tag/majka-elvira ) [6] => stdClass Object ( [id] => 378423 [name] => joško hrvatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-hrvatic [link] => /tag/josko-hrvatic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesto ponovnog rođenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U ovom mjestu pored Sinja spašene su tisuće života. Sve zahvaljujući jednoj fascinantnoj ženi, a Splićanin Joke je nastavio njen put: Doživjeli smo nevjerojatna iskustva... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3138 [name] => Jakov Žarko [username] => jakov-arko [email] => jakov-arko@sd.hr [password] => $2y$10$iAjsPMM7cHn4PTuG59F54uNjEr9jW2Ue9N0fuZ.RSJE.wXiOk40QS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-zarko-3138 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1656 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/efb23e4e6b0db2acde2ffbc24f874b0d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22236642.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22236642.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186912.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186904.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186908.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186916.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186920.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186922.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186898.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186892.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186886.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186840.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186832.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186810.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186814.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186820.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186824.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186830.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186808.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186804.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186800.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/22186796.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/21866318.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/27/21866316.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zajednica Cenacolo obilježava 30. obljetnicu dolaska u Hrvatsku i otvaranja prve kuće na ovim prostorima, točnije u Ugljanima. Prilika je to ne samo za puko slavljenje i zbrajanje dojmova, uspomena i događaja u ta tri desetljeća, kojih itekako ima i koji su silno značajni, jer promijenili su živote na tisuće i tisuće mladih ljudi.

Samo sa širega splitskog područja u minulih 30 godina djelovanja kroz zajednicu je svoje ozdravljenje i put u novi ispravni život prošlo više od 2500 ovisnika.

Da, dobro ste pročitali, zahvaljujući Majci Elviri ne samo da su se svi ti ovisnici promijenili, nego su se vratili u život, jer su prije dolaska u Cenacolo bili mrtvi, a zajednica Cenacolo im je bila posljednja stanica u besmislu života koji ih je snašao nakon što su podlegli lažima svijeta, raznoraznim ovisnostima i uništavanju samih sebe, ali i svojih najbližih.

U Cenacolu ih je čekala sestra Elvira, Majka Elvira kako je vole zvati, koja se u pedesetoj godini odlučila na junački potez i krenula iz ruševne kuće spašavati živote mladima koje su svi odbacili. Vjera, molitva, red, rad i disciplina... Sve je to u temelje ove zajednice ugradila Majka Elvira.

---

image
---

Za nju su svi bili djeca Božja, primala je i one koji nisu vjerovali u Boga, jer to nije bio nikakav preduvjet. Štoviše, njezina je vjera bila toliko jaka da bi tim momcima i curama znala kazati: “Ma ne trebaš ti vjerovati, već samo dođi, mi ćemo vjerovati za tebe!” I tako je i bilo. U njezinoj vjeri mladi su poslije pronalazili i svoju.

Kada ništa drugo nisu imali do svoje beskrajne slabosti i životne razoružanosti, spas je na tisuće ovisnika pronašlo upravo u Cenacolu, gdje su se devedesetih, u velikoj većini slučajeva, liječili ovisnici o raznim drogama.

Danas je priča potpuno drukčija pa u zajednicu mahom ulaze ovisnici o kockanju, internetu, društvenim mrežama, pornografskim sadržajima, alkoholu, pa čak i ovisnici o lijenosti.

Otkriva nam to Splićanin Joško Hrvatić, momak koji je dao sebe za zajednicu u posljednje 24 godine.

Danas je on svojevrsni voditelj zajednice u Ugljanima, gdje je cijela priča i počela, a dugi niz godina bio je desna ruka sestre Elvire.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Elvira i sedam momaka

Sav u žurbi, jer valja sve pripremiti za dvodnevno slavlje koje će se danas i sutra održavati u Sinju i Trilju, uspjeli smo ga posjesti na sat vremena i iz prve ruke doznati kako su protekla tri desetljeća spasonosne zajednice za ovisnike.

– Još 1992. godine sestra Elvira je ovdje došla sa sedam momaka, jednim Hrvatom i šest stranaca. Došli su na ovaj prostor koji je tada koristila crkva koja se približila samom centru Ugljana, a dotadašnji posjed darovala je Elviri i momcima, koji su u ovih 30 godina od tog mjesta napravili pravo čudo.

Danas je zajednica kao veliko eko-etno selo. Kao što vidite, izgradili smo brojne kuće, prostore za molitvu, imamo prostrane vrtove gdje sadimo doslovno svu zelen, imamo i radionicu za izradu suvenira, imamo naše životinje. Imamo sve što nam je potrebno – govori nam Splićanin Joke, navodeći kako danas u Hrvatskoj zajednica Cenacolo, osim u Ugljanima, djeluje u Varaždinu, Vrbovcu, Aljmašu u Slavoniji, Biogradu, Gračanima.

Veliki obol dolasku zajednice u Ugljane dao je, kaže Hrvatić, tadašnji župnik fra Mile Marović, koji je bio čvrsto uz njih.

– Malo-pomalo, od kapelice i štale danas smo stvorili sve ovo što vidite. Vjera, rad, trud i ljubav dali su nam vjetar u krila da stvorimo sve ovo što smo napravili – dodaje Hrvatić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Inače, dan se provodi radeći i družeći se s momcima, upoznavajući na taj način život u zajednici. Prihvat je besplatan, odnosno zajednica se ne plaća, a svaka obitelj čije je dijete u zajednici surađuje i pomaže u skladu sa svojim mogućnostima.

Nakon što novi član odluči ući u zajednicu mora obaviti liječničke preglede i donijeti potvrdu da ne boluje od težih bolesti. Ako boluje, program u zajednici bit će prilagođen njegovim potrebama.

Zajednicu vode također bivši ovisnici, poput našeg sugovornika Joke, koji su proveli već neko vrijeme u zajednici. U zajednici nema lijekova ni stručne pomoći. Odmah nakon ulaska, novi momak ili pak djevojka dobivaju anđela čuvara koji s njima boravi 24 sata na dan.

– To je u pravilu osoba koja je barem nekoliko mjeseci u zajednici i koja se brine za novoga člana. Novi član je šokiran novim načinom života, odsutan, nema volje ni snage za rad pa mu anđeo čuvar pomaže često i radeći za njega... On je njegova pomoć na početku, upoznaje ga s pravilima i životom u zajednici. Korist imaju obojica – anđeo čuvar koji dobiva povjerenje i uči se odgovornosti, te novi član kojemu su na taj način olakšani prvi dani u zajednici.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Zajednica Cenacolo ne prima nikakvu financijsku potporu od države. Živi se samo od vlastita rada i providnosti – darova dobrih ljudi.

– Hrana se ne kupuje, jede se samo ono što se dobije ili proizvede našim vlastitim radom – kaže nam Joško, napominjući kako je preporučeni boravak u zajednici od tri do pet godina. Tijekom boravka, momci promijene više kuća.

Trag u srcu

Zanimljivo, mnogi mladi iskazuju želju da provedu neko vrijeme u zajednici iako njihovo stanje nije teško ni dramatično. Kad se na to odluče, trebaju u pismu obrazložiti taj izbor i navesti koliko su vremena spremni ostati u zajednici. Zbog iskustva ovih godina preporuka je da to bude najmanje 45 dana, kako to vrijeme provedeno u zajednici ne bi bilo kao jedno od mnogih dotadašnjih razdoblja, nego da ostavi dubok trag u srcu i označi početak na putu obraćenja i vjere.

Da neko vrijeme provedu u zajednici, savjetuje se ponajviše ženama ili djevojkama čiji je muž ili zaručnik u Cenacolu, kako bi shvatile njihov put i mogle rame uz rame ići s voljenom osobom prema pravom životu. U razdoblju iskustva momak ili djevojka sudjeluju u životu bratovštine potpuno, bez bijega ili razlika u trenucima molitve, podjele i pregleda života i rada.

– Mnogi mladi, iako ne dolaze iz dramatičnih situacija marginaliziranosti niti su bili devijantnog ponašanja, žele proživjeti dio života u zajednici kako bi pronašli dublji smisao života, mir u srcu i istinsku radost. Žele jasnije vidjeti što bi bila Božja volja za njih, naučiti voljeti i služiti. Vide u zajedničkom stilu života autentičnost i zahtjevnost koja im može pomoći donijeti odluke važne za budućnost. Od njih tražimo da najprije upoznaju naš stila života, a potom, ako žele, mogu provesti s nama određeno vrijeme, ne kraće od 40 dana. Tijekom tih dana mogu kvalitetno ući u sebe i doživjeti istinski zajedničarski život.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Druge mlade privuče karizma zajednice, u njoj se osjete pozvani na put posvećenja Gospodinu.

– Oni najprije prođu pripremno razdoblje od najmanje šest mjeseci u jednoj od naših bratovština, jer smatramo da je “škola siromašnih” najprikladnija za provjeravanja autentičnosti Gospodinova poziva u našoj karizmi. U razdoblju iskustva prihvaćena osoba sudjeluje u potpunosti u životu bratovštine, od trenutaka molitve do međusobne podjele, od pregleda života do rada. Vjerujemo da je to istinski način za čuti što nam Bog govori: dan koji je obilježen molitvom i požrtvovnošću, kroz konkretnost zahtjevne “škole života”, koja pomaže osobi da susretne Gospodina u konkretnosti vlastita života, kroz bratsko zajedništvo koje ti ne dopušta da bježiš od samoga sebe, nego ti pomaže da upoznaš tko si uistinu, dopuštajući braći da ti pomognu – dodaje Joško Hrvatić.

Providnost nisu nikada čekali: preko malenih i velikih gesta ljubavi dobrih ljudi, koji su povjerovali u ono što rade, Bog je uvijek odgovorio na njihove potrebe.

”Providnost je jedna lijepa gospođa, vedra i blistava pogleda. Ustaje se ranom zorom i radi sve do večeri, sretna što nam može biti na usluzi. Kad padne mrak, čeka poput dobre majke da i posljednje dijete zaspe u njezinu naručju da bi i ona pošla na počinak.” Često je to govorila sestra Elvira. Momcima bi bilo čudno o čemu ona govori, no na kraju priče bi shvatili o komu se radi: lijepa gospođa je “majčinstvo” Boga Oca, njegovo majčinsko lice koje se s ljubavlju priginje nad nas.

– Momci se nisu nikada žalili na sam sadržaj providnosti ili donacija jer je njihova temeljna želja bila ponovno se osposobiti za život, dati mu smisao, vjerovati u budućnost. Moram zahvaliti Božanskoj providnosti koja nam je omogućila nevjerojatna iskustva: momci su mnogo puta rukom dotaknuli Božje očinstvo upravo preko providnosti, srećući tako živoga Boga koji vidi i providi te se tako naučili pouzdati se u Njega. Ma kako čovjek može biti bez Boga? Mladi su sami tražili da ga susretnu i upoznaju. Zajedno molimo jer želimo da momci i cure dožive vjeru ne kao puku teoriju, nego kao susret koji ti mijenja život, zbog čega se osjećaš dobro sa samim sobom i s drugima – kazuje nam Hrvatić.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Prije ulaska u zajednicu mnogi su momci radili, neki i dobro zarađivali. Neki drugi su često putovali i vidjeli svijeta. Pa ipak, sve to nije bilo dovoljno da zasiti njihova srca. Ima, pak, i onih koji nikada nisu izučili neki zanat, provodeći vrijeme u besposličarenju. Posao im je bio krasti i preprodavati, tek toliko da prežive. Rad, kojim su protkani dani u zajednici, temelj je unutarnje obnove. Prvi zanat koji mladi moraju naučiti jest živjeti.

Radom obnavljaju svoju volju, nauče se odgovornosti. Ponovno stječu samopouzdanje, uviđaju da se mogu žrtvovati, truditi, biti dosljedni. Otkrivaju da je vrijednost rada ne u onome što rade, nego kako to rade. Postaju duboko svjesni da je ručak pripremljen s ljubavlju puno ukusniji, da dobro obavljen posao veseli onoga koji radi i potiče one koji to vide. Uočavaju da dobro očišćena soba donosi spokoj duši i vedrinu srcu.

Rad kao unutarnja obnova

– Rad u zajednici nije sam sebi svrha, niti je mjesto za ambiciozno samopotvrđivanje. Ne radi se radi plaće, a još manje da bi se zaboravilo na probleme. Ništa od svega toga. Rad je sredstvo unutarnje obnove, mjesto dijaloga i rasta u poniznosti, mjesto otkrivanja vlastitih darova. Rad je provjera kvalitete vlastite molitve, koja se zaodijeva u radnu odjeću i ide služiti. Tko dobro moli, dobro radi – tko dobro radi, dobro moli! A najljepše je raditi zajedno s drugima jer zajednički trud povezuje, zajednička žrtva stvara čvrsta prijateljstva i donosi radost – dodaje nam naš sugovornik.

Inače svaki dan u zajednici odvija se u ritmu molitve, rada, igre, podjele i prijateljstva.

– Dan počinje buđenjem u šest sati ujutro te duhovnim aktivnostima u kapeli. To je obično zajednička molitva, povjeravanje dana Gospi te čitanje Božje riječi, koju svakog dana pročita i prokomentira drugi mladić ili djevojka. Nakon toga doručkujemo i idemo raditi. Poslovi su raznovrsni i svakomu je povjerena jedna zadaća koja se periodično mijenja. Vjerujemo da je posao prilika za okušati se i usavršiti se. Međutim, kako nam često ponavlja Majka Elvira, najvažniji zanat koji nas zajednica želi naučiti jest zanat življenja.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Sve odgovornosti u kući, od kuhinje do čišćenja, od vrta do radionica, obavljaju mladi koji žive u bratovštini.

– Zajednica je živi organizam u kojemu svatko ima važnu ulogu. U podne se okupimo zajedno oko stola da bismo se odmorili i okrijepili za nastavak dana. Nakon ručka se još malo družimo te oko 14 sati ponovno idemo raditi. Druga krunica se moli na poslu, da se nauči moliti i dok se radi. Oko 18 sati slijedi treća krunica, koja se obično moli šetajući, te podjela Božje riječi i onoga što se proživjelo u danu, u ozračju prijateljstva i istine. Slijedi večera, vrijeme za igru i druženje i potom oko 22 sata odlazak na spavanje. Živimo jako jednostavnim i urednim životom, koji nam čini dobro i obnavlja nam mir u srcu – zaključuje naš sugovornik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/u-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva-1197188 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=569930b5ef49149d22a1a9718f76a7caaa591a9d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+ovom+mjestu+pored+Sinja+spa%C5%A1ene+su+tisu%C4%87e+%C5%BEivota.+Sve+zahvaljuju%C4%87i+jednoj+fascinantnoj+%C5%BEeni%2C+a+Spli%C4%87anin+Joke+je+nastavio+njen+put%3A+Do%C5%BEivjeli+smo+nevjerojatna+iskustva...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fu-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva-1197188 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fu-ovom-mjestu-pored-sinja-spasene-su-tisuce-zivota-sve-zahvaljujuci-jednoj-nevjerojatnoj-zeni-a-splicanin-joke-jer-nastavio-njen-put-dozivjeli-smo-nevjerojatna-iskustva-1197188 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesto ponovnog rođenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoramjesto ponovnog rođenja

U ovom mjestu pored Sinja spašene su tisuće života. Sve zahvaljujući jednoj fascinantnoj ženi, a Splićanin Joke je nastavio njen put: Doživjeli smo nevjerojatna iskustva...

31. svibnja 2022. - 21:36

Zajednica Cenacolo obilježava 30. obljetnicu dolaska u Hrvatsku i otvaranja prve kuće na ovim prostorima, točnije u Ugljanima. Prilika je to ne samo za puko slavljenje i zbrajanje dojmova, uspomena i događaja u ta tri desetljeća, kojih itekako ima i koji su silno značajni, jer promijenili su živote na tisuće i tisuće mladih ljudi.

Samo sa širega splitskog područja u minulih 30 godina djelovanja kroz zajednicu je svoje ozdravljenje i put u novi ispravni život prošlo više od 2500 ovisnika.

Da, dobro ste pročitali, zahvaljujući Majci Elviri ne samo da su se svi ti ovisnici promijenili, nego su se vratili u život, jer su prije dolaska u Cenacolo bili mrtvi, a zajednica Cenacolo im je bila posljednja stanica u besmislu života koji ih je snašao nakon što su podlegli lažima svije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:33