StoryEditor
Zagora(ne)dostižni vrh

Naš se fotoreporter upustio u snježnu avanturu: pogledajte spektakularne fotografije s Biokova koje oduzimaju dah

Piše i snimio Matko Begović
2. veljače 2021. - 14:45
Planinarska kuća ispod Svetoga JureMatko Begović/Makarska Kronika

Zabijelio snijeg Biokovo, baš je onako dobro, pošteno zahladilo. Uhvatio se led na sve strane i napravio impresivnu scenografiju iz prave ledene bajke, pa je odluka o novom điru brzo pala. Cilj je - najviši vrh Biokova Sveti Jure na 1762 metra nadmorske visine. U snježnu avanturu uputio sam se u društvu s fotografima Tonijem Katićem i Ivicom Grepom.

Mi smo bili odlučni, ali planina se nije predavala. Dopješačili smo do planinarske kuće ispod Svetoga Jure i onda se - ražalostili. Bilo je jednostavno opasno otići do kraja. Morali smo odustati iz sigurnosnih razloga gledajući čeznutljivo prema vrhu i televizijskom odašiljaču koji se nazirao kroz ledenu bjelinu. Oblaci i magla natkrili su planinski vrh, a snijeg je bio toliko zaleđen da nije bilo sigurno popeti se uz konope na Svetog Juru. Tako blizu, a tako daleko...

Via Adriatica

Nije nam bilo druge nego se odlučiti na taktičko povlačenje, ali onda smo shvatili da ima i onih kojima vremenske nepogode nisu podigle rampu kao nama. Odjednom iz magle su se stvorili Mario Carek i Matej Perkov, koji su se niz konope spuštali s najvišega vrha.

- Uđite u kućicu, otvorena je, ugrijte se! - viknuo je Mario.

A Mario Carek poznati je alpinist, humanitarac, koji je prije ove ledene biokovske avanture nakon rekordnih 37 dana hodanja i prijeđenih 1100 kilometara od Pule do Dubrovnika, Via Adriaticom - dugometražnom planinarskom stazom, ostvario svoj cilj. "Milijun koraka" naziv je humanitarnog projekta Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama "Latice" kojim se nastoji osigurati milijun kuna za opremanje novog prostora Udruge. Mario je za "Latice" prohodao ukupno 1.330.755 koraka i skupio oko 80.000 kuna.

Divota na Vošcu

Mario je svoju humanitarnu dušu demonstrirao i pred nama pozvavši nas u planinarsku kuću koju je iznajmio za jednu noć u HPD Biokovo Makarska, te nas počastio kobasicama i kruhom i skuhao nam čaj. Mario Carek i Matej Perkov članovi su HPD-a Bilo iz Koprivnice.

- Ovo je moj četvrti posjet Biokovu. Dva puta sam po snijegu došao pješice iz Makarske, a dva puta na biciklima. Biokovo mi je fascinantno kao Himalaja, na koju sam se također penjao. Biokovo je baš hrvatska Himalaja. Planina je odlična za treninge za veće uspone, a fascinantni pogled s Vošca po meni je najljepši u cijeloj Hrvatskoj - rekao nam je naš domaćin Mario Carek, potom strpljivo vani pozirajući u opremi na kojoj se popeo na najviši biokovski vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2021 21:48