stdClass Object ( [id] => 1350978 [title] => Gotovo je: Poništena dozvola za ‘imotski tower‘! Što će sada biti s objektom iznad Modrog jezera? Slijedi li rušenje? [alias] => gotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Djed Mraz odnosi papire...

Vijest kaže: poništava se građevinska dozvola za onu betonsku zgradu koja nedovršena strši visoko iznad Modrog jezera, zaštićenog spomenika prirode, ali i svih ostalih objekata u zapadnom dijelu grada!

I koju Imoćani nazivaju "kulom stražarom". Ili "imotskim towerom". A nikla je jesenas brzinski, ko iz vode, možda brže od ijedne druge u Hrvatskoj. Ali nije ni to sve!

Službenik imotske ispostave županijskog ureda za graditeljstvo - koji je dozvolu ispisao - bit će upućen službeničkom sudu. To neovisno tijelo provest će postupak i odlučiti o mogućim stegovnim mjerama: uvjetnoj kazni, oduzimanju prava potpisa, novčanoj sankciji ili uskrati dijela plaće i slično. Potvrdio nam je to Marijo Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije.

A hoće li biti rušenja, kada, u kojoj mjeri i o čijem trošku - e, tko zna kada ćemo to vidjeti! Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva nekidan je "u postupku nadzora utvrdilo nepravilnosti u postupku donošenja predmetne građevinske dozvole u postupanju službene osobe koja je vodila postupak..."

---

image

Marijo Radevenjić: Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali

Duje Klarić/Cropix
---

Tražeći reakciju čelnika prvostupanjskog tijela i zakonito postupanje službenika kod izdavanja akata za gradnju, Ministarstvo je utvrdilo i nezakonitosti u glavnom projektu koji je sastavni dio građevinske dozvole. I zatražilo od Komore stegovne mjere protiv ovlaštenog arhitekta.

Predmet se vraća na početak

- Građevinsku dozvolu poništit ćemo najkasnije početkom idućeg tjedna. Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali. To znači da predmet vraćamo na početak i da će se investitorima izdati nova dozvola, ali samo za objekt kakav se smije graditi na toj lokaciji. Sve bi moglo potrajati jer će se investitori vjerojatno žaliti. A što će onda biti s postojećom zgradom, odnosno s viškom kvadrata između dviju dozvola ovisit će o Građevinskoj inspekciji - veli pročelnik.

Koliko smo shvatili, moguća su po tri žalbena koraka za poništenje stare i izdavanje nove dozvole: najprije Ministarstvu građenja, onda Upravnom pa Visokom upravnom sudu. Procjene i iskustva govore o dugim postupcima:

- Možda i nekoliko godina prođe dok ne dođemo do konačnog rješenja.

A što dotad?

- Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi...

---

image

Dobra zezancija - novi logo Imotskog, Crveno jezero, Modro jezero i neboder "u njemu"

Jakov Prkić/Cropix
---

Ali! Postojeća dozvola je pravomoćna - bez obzira što se sada pokazuje da će biti poništena - pa će oko toga biti naganjanja. Može se očekivati da će se investitori, a u pitanju su Darko Oreč iz Zagreba, inače liječnik specijalist u imotskom Domu zdravlja, Tomislav Karamatić iz Posušja (BiH), te Igor Petric iz Fojnice (BiH), svi zastupani po projektantu Josipu Halapiji iz Zagreba, odlučiti za pravnu bitku.

Naime, tumače nam upućeni stručnjaci, akt se smatra valjanim dok se ne utvrdi suprotno. Ustavni sud ističe da greške ili propusti nadležnih tijela ne smiju ići na štetu građana, a isto stajalište zauzima i Europski sud za ljudska prava. Bez obzira je li do nezakonitosti došlo pogreškom ili namjerom. Postoje i presude koje kažu: ako je državno tijelo dozvolu izdalo, onda je investitor gradio u dobroj vjeri i nije kriv on, već je odgovoran izdavač dozvole. Odnosno, ako si mu je poništio, moraš ga i obeštetiti. Uglavnom, trebat će procjenjivati opravdanost poništavanja takve dozvole s obzirom na javnu korist, odnosno javni interes rušenja i troška koji bi Županija imala plaćajući odštetu investitoru ako je gradio u dobroj vjeri. No tko će to procijeniti?! A u pitanju je 14 stanova i šest etaža, pa još i ako su već prodani...

Ovo je prvi put u 25 godina

Tako kažu stručnjaci s višegodišnjim iskustvom, želeći ipak ostati u anonimnosti.

- Ne znam, nemoguće je sada reći što će biti nakon čitavog postupka žalbi i tužbi. Dosad se nismo susretali s ovakvim problemom, barem ne zadnjih 25 godina koliko sam ja tu. Mi se bavimo samo strukom, to radimo i u ovom slučaju. A procjene odnosa troškova uklanjanja i javnog interesa trebala bi donositi politika, to je pitanje reda višeg od nas - ističe pročelnik. Poslije poništenja postojeće dozvole i svih mogućih žalbi, nadležni županijski odjel tražit će od investitora projekt sukladan imotskom prostornom planu. Za ono što se tu može graditi.

---

image

Tamo je jezero. A kraj njega neboder.

Jakov Prkić/Cropix
---

- Ako ga ne dostave, mi ćemo odbiti zahtjev i nema nove građevinske dozvole - kaže Radevenjić. A u čemu je bio problem sa starom dozvolom? U pogrešnom tumačenju prostornog plana, izgleda:

- Tu je prije postojao objekt koji - po svemu sudeći - nije imao uporabnu dozvolu. Barem je nismo mogli pronaći u evidenciji. Građevinska mu je bila izdana 1999. godine, ali u njoj nema projekata, valjda nekom greškom u arhiviranju, pa nismo mogli utvrditi ima li taj objekt uporabnu... U središtu županijskog odjela kažu kako su se njihovi imotski referenti pozivali na najavu investitora da planiraju rekonstruirati stari objekt, zadržavajući gabarite, te da će nad njima podignuti više etaža.

Međutim, prostorni plan kaže: ako se nešto nadograđuje, onda više nije dovoljno poštovati postojeće gabarite. Štoviše, to novo mora biti udaljeno od međe kao da se gradi nova zgrada. Zatim, zagrebački projektant je u projektu napisao i nacrtao da se postojeća zgrada potpuno uklanja i da se na njezinu mjestu gradi nova. Ali to onda nije rekonstrukcija, kažu naši stručni sugovornici:

- Ako si postojeću zgradu sasvim uklonio, onda nemaš što ni rekonstruirati, već gradiš novi objekt. Zakon jasno definira što je jedno, a što drugo. Drugim riječima, ne možeš koristiti odredbe za rekonstrukciju, već one za novu gradnju. U našem slučaju, one ti umanjuju mogućnost gradnje... Osim toga, kad bi to i bila rekonstrukcija, svakako bi se radilo o izgradnji samostojeće višestambene zgrade. Koja onda ne može biti dvojna, ne može se naslanjati na drugu zgradu. A ova u Imotskom je naslonjena.

- Imamo problem županijske ceste, ona ide tik uz sjevernu stranu zgrade, a Modro jezero nalazi se odmah s druge strane prometnice. Prostorni plan kaže da će se udaljenost od objekta do ceste moći odrediti tek kada joj se izda lokacijska ili građevinska dozvola. Dotad se "čuva" 15 metara od sredine ceste. Koji onda "požderu" polovicu zgrade. Usprkos ovoj odredbi, Županijske ceste dale su suglasnost na ovaj projekt. S južne strane treba biti pet metara od osi lokalne ceste i onda još tri metra od objekta sa zapadne strane, na koji je zgrada naslonjena. I ovdje postoji usmena suglasnost gradskih službi. No odredbe plana su jasne - tvrdi Radevenjić.

Pa je pravo pitanje što onda uopće može stati na parcelu? I je li moguće ošišati viškove a da ostane još išta upotrebljivo, ne samo prostorno, već i statički?!

"Pogriješili smo..."

- Složena je to i duboka problematika pa je naš referent mogao i pogriješiti, ali previše je tu dvojbenih elemenata da bi se izdala ovakva dozvola. Pogriješili smo, kriva je naša služba i zato ćemo dozvolu poništiti, a referent će na službenički sud - ističe županijski pročelnik. Njegov županijski Upravni odjel izdaje 6000 dozvola godišnje. Odnosno, oko 10.000 predmeta. A ima tek 63 referenta u 11 ispostava.

- Nedostaje nam 40 referenata da bismo bili u hrvatskom prosjeku. Nitko se kod nas više ne želi zaposliti i nije čudo da se događaju ovakve pogreške. Slično je u Splitu, Zadru, Rijeci. Inženjerska plaća je 1200 eura. Na gradilištu imaju dvostruko više... Pri tom još imamo i - recimo tako - nadobudne investitore. Građevinska dozvola izdana je 7. rujna. Pravomoćna je od 5. listopada. Prijava početka građenja predana je 17. listopada, a prvi novinski članci ilustrirani zgradom u betonskim radovima mogli su se vidjeti još sredinom rujna.

---

image

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja

Jakov Prkić/Cropix
---

Dakle, u operaciji konačnog raspetljavanja tko što i komu ima platiti investitor će svim mogućim sredstvima (građevinskim dnevnicima, ugovorima, vještacima...) morati dokazati kako je u mjesec dana ili prije izgradio zgradu na šest etaža, a izvođači i nadzorni inženjer što su to ovjerili svojim potpisima. Pročelnika Radevenjića čudi i projektant: stavio je potpis i pečat kojim zapravo kaže kako potvrđuje da je projekt izrađen u skladu s prostornim planom i zakonom. A plana ni vidjelo.

- Vidjet ćemo što će poduzeti komora arhitekata - kaže šef županijskog odjela.

Kao što rekosmo, postojeća dozvola nije u skladu s imotskim prostornim planom. Kakva će biti nova, tek ćemo ustanoviti. A ne bude li moguća, Građevinska inspekcija moći će naložiti uklanjanje dijelova zgrade koji se neće moći uklopiti u novu dozvolu ili rušenje čitave zgrade ako nije moguće zadržati čak ni njezine već izgrađene dijelove.

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja, nadajući se godinama manevarskog prostora, osobito ako su stanove unaprijed prodali. Ali će biti zanimljivo pratiti.

- Hm, raditi mogu na svoju odgovornost dok im je dozvola još formalno valjana, ali kada ona jednom bude konačno poništena, učinci tog poništenja važit će od dana donošenja tog rješenja, a to znači od sada, dok će se sve nakon toga smatrati nelegalno sagrađenim pa će se tako i postupati - poručuje Marijo Radevenjić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIŠTA OD PAPIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NIŠTA OD PAPIRA 2 0 9210 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-28 12:15:57 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-28 13:07:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-28 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gotovo je: Poništena dozvola za 'imotski tower'! Što će sada biti s objektom iznad Modrog jezera? Slijedi li rušenje? page_title=Gotovo je: Poništena dozvola za 'imotski tower'! Što će sada biti s objektom iznad Modrog jezera? Slijedi li rušenje? [metakey] => Imotski, spomenik prirode, građevinska dozvola, Modro jezero [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/28\/26029486.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/23415651.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/26029468.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/26029470.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/28\/25885934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kad poni\u0161timo dozvolu, to zna\u010di da je vi\u0161e nema i da se tu vi\u0161e ni\u0161ta ne bi smjelo graditi..., obja\u0161njava nam Radevenji\u0107<\/p>","

Marijo Radevenji\u0107: Donijet \u0107emo kvalitetno rje\u0161enje o poni\u0161tenju, ve\u0107 smo ga i skicirali<\/p>","

Dobra zezancija - novi logo Imotskog, Crveno jezero, Modro jezero i neboder \u201du njemu\u201d<\/p>","

Tamo je jezero. A kraj njega neboder.<\/p>","

Te\u0161ko je i vrlo nezahvalno naga\u0111ati kako \u0107e sada postupiti investitori na terenu, odnosno ho\u0107e li nastaviti radove i dovr\u0161avati objekt i prije kona\u010dnog rje\u0161enja \u010ditavog slu\u010daja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26029486_1920.jpg":"1920x1080","k_26029486_1280.jpg":"1280x1280","k_26029486_1024.jpg":"1024x1024","k_26029486_640.jpg":"640x640","k_26029486_480.jpg":"480x480","k_26029486_340.jpg":"340x340","k_26029486_220.jpg":"220x220","o_26029486_1280.jpg":"1280x853","o_26029486_1024.jpg":"1024x682","o_26029486_640.jpg":"640x426","o_26029486_480.jpg":"480x320","o_26029486_340.jpg":"340x226","o_26029486_220.jpg":"220x146","h_26029486_1280.jpg":"1280x854","h_26029486_1024.jpg":"1024x683","h_26029486_640.jpg":"640x427","h_26029486_480.jpg":"480x320","h_26029486_340.jpg":"340x227","h_26029486_220.jpg":"220x147","pp_26029486_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029486_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029486_640.jpg":"640x814","pp_26029486_480.jpg":"480x611","pp_26029486_340.jpg":"340x432","pp_26029486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_23415651_1920.jpg":"1920x1080","k_23415651_1280.jpg":"1280x1280","k_23415651_1024.jpg":"1024x1024","k_23415651_640.jpg":"640x640","k_23415651_480.jpg":"480x480","k_23415651_340.jpg":"340x340","k_23415651_220.jpg":"220x220","o_23415651_1280.jpg":"1280x826","o_23415651_1024.jpg":"1024x661","o_23415651_640.jpg":"640x413","o_23415651_480.jpg":"480x310","o_23415651_340.jpg":"340x219","o_23415651_220.jpg":"220x142","h_23415651_1280.jpg":"1280x854","h_23415651_1024.jpg":"1024x683","h_23415651_640.jpg":"640x427","h_23415651_480.jpg":"480x320","h_23415651_340.jpg":"340x227","h_23415651_220.jpg":"220x147","pp_23415651_1280.jpg":"1280x1628","pp_23415651_1024.jpg":"1024x1303","pp_23415651_640.jpg":"640x814","pp_23415651_480.jpg":"480x611","pp_23415651_340.jpg":"340x432","pp_23415651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_26029468_1920.jpg":"1920x1080","k_26029468_1280.jpg":"1280x1280","k_26029468_1024.jpg":"1024x1024","k_26029468_640.jpg":"640x640","k_26029468_480.jpg":"480x480","k_26029468_340.jpg":"340x340","k_26029468_220.jpg":"220x220","o_26029468_1280.jpg":"1280x902","o_26029468_1024.jpg":"1024x721","o_26029468_640.jpg":"640x451","o_26029468_480.jpg":"480x338","o_26029468_340.jpg":"340x239","o_26029468_220.jpg":"220x155","h_26029468_1280.jpg":"1280x854","h_26029468_1024.jpg":"1024x683","h_26029468_640.jpg":"640x427","h_26029468_480.jpg":"480x320","h_26029468_340.jpg":"340x227","h_26029468_220.jpg":"220x147","pp_26029468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029468_640.jpg":"640x814","pp_26029468_480.jpg":"480x611","pp_26029468_340.jpg":"340x432","pp_26029468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26029470_1920.jpg":"1920x1080","k_26029470_1280.jpg":"1280x1280","k_26029470_1024.jpg":"1024x1024","k_26029470_640.jpg":"640x640","k_26029470_480.jpg":"480x480","k_26029470_340.jpg":"340x340","k_26029470_220.jpg":"220x220","o_26029470_1280.jpg":"1280x819","o_26029470_1024.jpg":"1024x655","o_26029470_640.jpg":"640x409","o_26029470_480.jpg":"480x307","o_26029470_340.jpg":"340x217","o_26029470_220.jpg":"220x140","h_26029470_1280.jpg":"1280x854","h_26029470_1024.jpg":"1024x683","h_26029470_640.jpg":"640x427","h_26029470_480.jpg":"480x320","h_26029470_340.jpg":"340x227","h_26029470_220.jpg":"220x147","pp_26029470_1280.jpg":"1280x1628","pp_26029470_1024.jpg":"1024x1303","pp_26029470_640.jpg":"640x814","pp_26029470_480.jpg":"480x611","pp_26029470_340.jpg":"340x432","pp_26029470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_25885934_1920.jpg":"1920x1080","k_25885934_1280.jpg":"1280x1280","k_25885934_1024.jpg":"1024x1024","k_25885934_640.jpg":"640x640","k_25885934_480.jpg":"480x480","k_25885934_340.jpg":"340x340","k_25885934_220.jpg":"220x220","o_25885934_1280.jpg":"1280x867","o_25885934_1024.jpg":"1024x693","o_25885934_640.jpg":"640x433","o_25885934_480.jpg":"480x325","o_25885934_340.jpg":"340x230","o_25885934_220.jpg":"220x149","h_25885934_1280.jpg":"1280x854","h_25885934_1024.jpg":"1024x683","h_25885934_640.jpg":"640x427","h_25885934_480.jpg":"480x320","h_25885934_340.jpg":"340x227","h_25885934_220.jpg":"220x147","pp_25885934_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885934_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885934_640.jpg":"640x814","pp_25885934_480.jpg":"480x611","pp_25885934_340.jpg":"340x432","pp_25885934_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7892560 Threads: 3 Questions: 1647950544 Slow queries: 4898598 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111704885 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/gotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje-1350978 [printLink] => /dalmacija/zagora/gotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje-1350978?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 410112 [name] => imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => imotski [link] => /tag/imotski ) [1] => stdClass Object ( [id] => 657270 [name] => spomenik prirode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-22 20:28:53 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenik-prirode [link] => /tag/spomenik-prirode ) [2] => stdClass Object ( [id] => 498219 [name] => građevinska dozvola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradevinska-dozvola [link] => /tag/gradevinska-dozvola ) [3] => stdClass Object ( [id] => 282497 [name] => Modro jezero [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => modro-jezero [link] => /tag/modro-jezero ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIŠTA OD PAPIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gotovo je: Poništena dozvola za ‘imotski tower‘! Što će sada biti s objektom iznad Modrog jezera? Slijedi li rušenje? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26029486.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi..., objašnjava nam Radevenjić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26029486.jpg [title] =>

Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi..., objašnjava nam Radevenjić

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/23415651.jpg [title] =>

Marijo Radevenjić: Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali

Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26029468.jpg [title] =>

Dobra zezancija - novi logo Imotskog, Crveno jezero, Modro jezero i neboder ”u njemu”

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/26029470.jpg [title] =>

Tamo je jezero. A kraj njega neboder.

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/28/25885934.jpg [title] =>

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Djed Mraz odnosi papire...

Vijest kaže: poništava se građevinska dozvola za onu betonsku zgradu koja nedovršena strši visoko iznad Modrog jezera, zaštićenog spomenika prirode, ali i svih ostalih objekata u zapadnom dijelu grada!

I koju Imoćani nazivaju "kulom stražarom". Ili "imotskim towerom". A nikla je jesenas brzinski, ko iz vode, možda brže od ijedne druge u Hrvatskoj. Ali nije ni to sve!

Službenik imotske ispostave županijskog ureda za graditeljstvo - koji je dozvolu ispisao - bit će upućen službeničkom sudu. To neovisno tijelo provest će postupak i odlučiti o mogućim stegovnim mjerama: uvjetnoj kazni, oduzimanju prava potpisa, novčanoj sankciji ili uskrati dijela plaće i slično. Potvrdio nam je to Marijo Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije.

A hoće li biti rušenja, kada, u kojoj mjeri i o čijem trošku - e, tko zna kada ćemo to vidjeti! Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva nekidan je "u postupku nadzora utvrdilo nepravilnosti u postupku donošenja predmetne građevinske dozvole u postupanju službene osobe koja je vodila postupak..."

---

image

Marijo Radevenjić: Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali

Duje Klarić/Cropix
---

Tražeći reakciju čelnika prvostupanjskog tijela i zakonito postupanje službenika kod izdavanja akata za gradnju, Ministarstvo je utvrdilo i nezakonitosti u glavnom projektu koji je sastavni dio građevinske dozvole. I zatražilo od Komore stegovne mjere protiv ovlaštenog arhitekta.

Predmet se vraća na početak

- Građevinsku dozvolu poništit ćemo najkasnije početkom idućeg tjedna. Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali. To znači da predmet vraćamo na početak i da će se investitorima izdati nova dozvola, ali samo za objekt kakav se smije graditi na toj lokaciji. Sve bi moglo potrajati jer će se investitori vjerojatno žaliti. A što će onda biti s postojećom zgradom, odnosno s viškom kvadrata između dviju dozvola ovisit će o Građevinskoj inspekciji - veli pročelnik.

Koliko smo shvatili, moguća su po tri žalbena koraka za poništenje stare i izdavanje nove dozvole: najprije Ministarstvu građenja, onda Upravnom pa Visokom upravnom sudu. Procjene i iskustva govore o dugim postupcima:

- Možda i nekoliko godina prođe dok ne dođemo do konačnog rješenja.

A što dotad?

- Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi...

---

image

Dobra zezancija - novi logo Imotskog, Crveno jezero, Modro jezero i neboder "u njemu"

Jakov Prkić/Cropix
---

Ali! Postojeća dozvola je pravomoćna - bez obzira što se sada pokazuje da će biti poništena - pa će oko toga biti naganjanja. Može se očekivati da će se investitori, a u pitanju su Darko Oreč iz Zagreba, inače liječnik specijalist u imotskom Domu zdravlja, Tomislav Karamatić iz Posušja (BiH), te Igor Petric iz Fojnice (BiH), svi zastupani po projektantu Josipu Halapiji iz Zagreba, odlučiti za pravnu bitku.

Naime, tumače nam upućeni stručnjaci, akt se smatra valjanim dok se ne utvrdi suprotno. Ustavni sud ističe da greške ili propusti nadležnih tijela ne smiju ići na štetu građana, a isto stajalište zauzima i Europski sud za ljudska prava. Bez obzira je li do nezakonitosti došlo pogreškom ili namjerom. Postoje i presude koje kažu: ako je državno tijelo dozvolu izdalo, onda je investitor gradio u dobroj vjeri i nije kriv on, već je odgovoran izdavač dozvole. Odnosno, ako si mu je poništio, moraš ga i obeštetiti. Uglavnom, trebat će procjenjivati opravdanost poništavanja takve dozvole s obzirom na javnu korist, odnosno javni interes rušenja i troška koji bi Županija imala plaćajući odštetu investitoru ako je gradio u dobroj vjeri. No tko će to procijeniti?! A u pitanju je 14 stanova i šest etaža, pa još i ako su već prodani...

Ovo je prvi put u 25 godina

Tako kažu stručnjaci s višegodišnjim iskustvom, želeći ipak ostati u anonimnosti.

- Ne znam, nemoguće je sada reći što će biti nakon čitavog postupka žalbi i tužbi. Dosad se nismo susretali s ovakvim problemom, barem ne zadnjih 25 godina koliko sam ja tu. Mi se bavimo samo strukom, to radimo i u ovom slučaju. A procjene odnosa troškova uklanjanja i javnog interesa trebala bi donositi politika, to je pitanje reda višeg od nas - ističe pročelnik. Poslije poništenja postojeće dozvole i svih mogućih žalbi, nadležni županijski odjel tražit će od investitora projekt sukladan imotskom prostornom planu. Za ono što se tu može graditi.

---

image

Tamo je jezero. A kraj njega neboder.

Jakov Prkić/Cropix
---

- Ako ga ne dostave, mi ćemo odbiti zahtjev i nema nove građevinske dozvole - kaže Radevenjić. A u čemu je bio problem sa starom dozvolom? U pogrešnom tumačenju prostornog plana, izgleda:

- Tu je prije postojao objekt koji - po svemu sudeći - nije imao uporabnu dozvolu. Barem je nismo mogli pronaći u evidenciji. Građevinska mu je bila izdana 1999. godine, ali u njoj nema projekata, valjda nekom greškom u arhiviranju, pa nismo mogli utvrditi ima li taj objekt uporabnu... U središtu županijskog odjela kažu kako su se njihovi imotski referenti pozivali na najavu investitora da planiraju rekonstruirati stari objekt, zadržavajući gabarite, te da će nad njima podignuti više etaža.

Međutim, prostorni plan kaže: ako se nešto nadograđuje, onda više nije dovoljno poštovati postojeće gabarite. Štoviše, to novo mora biti udaljeno od međe kao da se gradi nova zgrada. Zatim, zagrebački projektant je u projektu napisao i nacrtao da se postojeća zgrada potpuno uklanja i da se na njezinu mjestu gradi nova. Ali to onda nije rekonstrukcija, kažu naši stručni sugovornici:

- Ako si postojeću zgradu sasvim uklonio, onda nemaš što ni rekonstruirati, već gradiš novi objekt. Zakon jasno definira što je jedno, a što drugo. Drugim riječima, ne možeš koristiti odredbe za rekonstrukciju, već one za novu gradnju. U našem slučaju, one ti umanjuju mogućnost gradnje... Osim toga, kad bi to i bila rekonstrukcija, svakako bi se radilo o izgradnji samostojeće višestambene zgrade. Koja onda ne može biti dvojna, ne može se naslanjati na drugu zgradu. A ova u Imotskom je naslonjena.

- Imamo problem županijske ceste, ona ide tik uz sjevernu stranu zgrade, a Modro jezero nalazi se odmah s druge strane prometnice. Prostorni plan kaže da će se udaljenost od objekta do ceste moći odrediti tek kada joj se izda lokacijska ili građevinska dozvola. Dotad se "čuva" 15 metara od sredine ceste. Koji onda "požderu" polovicu zgrade. Usprkos ovoj odredbi, Županijske ceste dale su suglasnost na ovaj projekt. S južne strane treba biti pet metara od osi lokalne ceste i onda još tri metra od objekta sa zapadne strane, na koji je zgrada naslonjena. I ovdje postoji usmena suglasnost gradskih službi. No odredbe plana su jasne - tvrdi Radevenjić.

Pa je pravo pitanje što onda uopće može stati na parcelu? I je li moguće ošišati viškove a da ostane još išta upotrebljivo, ne samo prostorno, već i statički?!

"Pogriješili smo..."

- Složena je to i duboka problematika pa je naš referent mogao i pogriješiti, ali previše je tu dvojbenih elemenata da bi se izdala ovakva dozvola. Pogriješili smo, kriva je naša služba i zato ćemo dozvolu poništiti, a referent će na službenički sud - ističe županijski pročelnik. Njegov županijski Upravni odjel izdaje 6000 dozvola godišnje. Odnosno, oko 10.000 predmeta. A ima tek 63 referenta u 11 ispostava.

- Nedostaje nam 40 referenata da bismo bili u hrvatskom prosjeku. Nitko se kod nas više ne želi zaposliti i nije čudo da se događaju ovakve pogreške. Slično je u Splitu, Zadru, Rijeci. Inženjerska plaća je 1200 eura. Na gradilištu imaju dvostruko više... Pri tom još imamo i - recimo tako - nadobudne investitore. Građevinska dozvola izdana je 7. rujna. Pravomoćna je od 5. listopada. Prijava početka građenja predana je 17. listopada, a prvi novinski članci ilustrirani zgradom u betonskim radovima mogli su se vidjeti još sredinom rujna.

---

image

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja

Jakov Prkić/Cropix
---

Dakle, u operaciji konačnog raspetljavanja tko što i komu ima platiti investitor će svim mogućim sredstvima (građevinskim dnevnicima, ugovorima, vještacima...) morati dokazati kako je u mjesec dana ili prije izgradio zgradu na šest etaža, a izvođači i nadzorni inženjer što su to ovjerili svojim potpisima. Pročelnika Radevenjića čudi i projektant: stavio je potpis i pečat kojim zapravo kaže kako potvrđuje da je projekt izrađen u skladu s prostornim planom i zakonom. A plana ni vidjelo.

- Vidjet ćemo što će poduzeti komora arhitekata - kaže šef županijskog odjela.

Kao što rekosmo, postojeća dozvola nije u skladu s imotskim prostornim planom. Kakva će biti nova, tek ćemo ustanoviti. A ne bude li moguća, Građevinska inspekcija moći će naložiti uklanjanje dijelova zgrade koji se neće moći uklopiti u novu dozvolu ili rušenje čitave zgrade ako nije moguće zadržati čak ni njezine već izgrađene dijelove.

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja, nadajući se godinama manevarskog prostora, osobito ako su stanove unaprijed prodali. Ali će biti zanimljivo pratiti.

- Hm, raditi mogu na svoju odgovornost dok im je dozvola još formalno valjana, ali kada ona jednom bude konačno poništena, učinci tog poništenja važit će od dana donošenja tog rješenja, a to znači od sada, dok će se sve nakon toga smatrati nelegalno sagrađenim pa će se tako i postupati - poručuje Marijo Radevenjić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Duje Klarić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi..., objašnjava nam Radevenjić

Duje Klarić/Cropix

Marijo Radevenjić: Donijet ćemo kvalitetno rješenje o poništenju, već smo ga i skicirali

Jakov Prkić/Cropix

Dobra zezancija - novi logo Imotskog, Crveno jezero, Modro jezero i neboder ”u njemu”

Jakov Prkić/Cropix

Tamo je jezero. A kraj njega neboder.

Jakov Prkić/Cropix

Teško je i vrlo nezahvalno nagađati kako će sada postupiti investitori na terenu, odnosno hoće li nastaviti radove i dovršavati objekt i prije konačnog rješenja čitavog slučaja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/gotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje-1350978 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fcdd9f498d35828d8e7ff68c0cff5f2c48afbab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gotovo+je%3A+Poni%C5%A1tena+dozvola+za+%E2%80%98imotski+tower%E2%80%98%21+%C5%A0to+%C4%87e+sada+biti+s+objektom+iznad+Modrog+jezera%3F+Slijedi+li+ru%C5%A1enje%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fgotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje-1350978 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fgotovo-je-ponistena-dozvola-za-imotski-tower-sto-ce-sada-biti-s-objektom-iznad-modrog-jezera-slijedi-li-rusenje-1350978 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIŠTA OD PAPIRA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraNIŠTA OD PAPIRA

Gotovo je: Poništena dozvola za ‘imotski tower‘! Što će sada biti s objektom iznad Modrog jezera? Slijedi li rušenje?

Piše Damir Tolj
28. prosinca 2023. - 14:07
Kad poništimo dozvolu, to znači da je više nema i da se tu više ništa ne bi smjelo graditi..., objašnjava nam RadevenjićJakov Prkić/Cropix

Djed Mraz odnosi papire...

Vijest kaže: poništava se građevinska dozvola za onu betonsku zgradu koja nedovršena strši visoko iznad Modrog jezera, zaštićenog spomenika prirode, ali i svih ostalih objekata u zapadnom dijelu grada!

I koju Imoćani nazivaju "kulom stražarom". Ili "imotskim towerom". A nikla je jesenas brzinski, ko iz vode, možda brže od ijedne druge u Hrvatskoj. Ali nije ni to sve!

Službenik imotske ispostave županijskog ureda za graditeljstvo - koji je dozvolu ispisao - bit će upućen službeničkom sudu. To neovisno tijelo provest će postupak i odlučiti o mogućim stegovnim mjerama: uvjetnoj kazni, oduzimanju prava potpisa, novčanoj sankciji ili uskrati dijela plaće i slično. Potvrdio nam je to Marijo Radevenjić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:13