stdClass Object ( [id] => 1131564 [title] => Dalmacija dobiva veliku atrakciju pod UNESCO-ovom zaštitom: evo koja će područja biti obuhvaćena, otvorit će se brojne mogućnosti za lokalno stanovništvo [alias] => dalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Projekt proglašenja Geoparka Biokovo zajedno s područjem Imotskih jezera, svjetskim geoparkom pod zaštitom UNESCO-a privodi se kraju.

Upravo zbog toga, na području budućeg svjetskog geoparka boravila su dvojica UNESCO-ovih evaluatora, Hans-Hartmut Escher iz Njemačke i Ferran Climent Costa iz Španjolske, koji su tijekom četiri dana ocjenjivali cijelo područje i u konačnici će donijeti odluku o budućnosti geoparka.

Kako bi predstavili veliku i značajnu priču za cijelo naše područje jer geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja, o projektu su  govorili evaluatori Hans-Hartmut Escher, direktor prirodnog i UNESCO-ova globalnog Geoparka Terravita iz Njemačke, Ferran Climent Costa, direktor UNESCO-va svjetskog geoparka u središnjoj Kataloniji u Španjolskoj, Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imotski, Ivana Ćapin, direktorica Geoparka Biokovo - Imotska jezera, Hrvoje Škrabić, stručni voditelj geolog u JU PP Biokovo, Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica-geolog u JU PP-u Biokovo, Slavo Jakša, ravnatelj JU PP-a Biokovo te Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Rad na edukaciji

Kako je kazao Šiljeg, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća JU-a Park prirode Biokovo, jako je zadovoljan što na 40. rođendan Parka prirode Biokovo ima mogućnost sudjelovati u procesu proglašenja Geoparka Biokovo-Imotska jezera, UNESCO-ovim svjetskim geoparkom.

- Za Biokovo i Imotski i jedinice lokalne samouprave koje su u sastavu budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera, iznimno je bitan dio UNESCO-ove zaštite jer turizam dobro ide posebno u područjima koja se nalaze pod nekim vidom zaštite, posebno UNESCO-ove, kao što su Plitvička jezera, koja su izvrsno posjećena. Zato očekujemo da će i naš geopark kada bude službeno proglašen pod UNESCO-ovom zaštitom, pridonijeti razvoju lokalne zajednice i broja posjetitelja, ali tu se vidi i šansa za lokalno stanovništvo u razvoju OPG-ova, koji će pridonijeti većoj vidljivosti na karti Europske unije - rekao je Šiljeg.

---

image
Savjetnica PP-a Biokovo Ksenija Protrka, evaluatori Hans-Hartmut Escher i Ferran Climent Costa, ravnatelj PP-a Biokovo Slavo Jakša i direktor TZ SDŽ-a Joško Stella
Ivo Ravlić/Cropix
---

Sve o geoparku pojasnila je Ksenija Protrka, koja je kazala da su dvojica evaluatora oduševljeni viđenim na Biokovu i u Imotskom te da sada sada slijedi pregledavanje dokumentacije samoevaluacijskog dokumenta u kojem je JU Park prirode Biokovo sam sebe ocjenjivao da vidi koliko je spreman. Potom će JU Park prirode Biokovo evaluatorima morati podastrijeti dokaze za proglašenje geoparkom.

- Evaluatore prvenstveno zanima koliko surađujemo s lokalnom zajednicom i koliko radimo na edukaciji. Za sve to mi već imamo pripremljene dokaze, od radionica s djecom do prezentacija i sastanaka, sporazuma i partnerstva s OPG-ovcima i prijevoznicima koji će imati koristi od proglašenja geoparka, a nakon toga ćemo dobiti povratnu informaciju. Potom evaluatori do listopada trebaju podnijeti svoje izvješće UNESCO-u, a nakon toga u proljeće 2022. zasjeda UNESCO, koji i donosi odluku - pojasnila je Protrka.

Nacionalno Povjerenstvo za UNESCO geoparkove pri Ministarstvu gospodarstva poslalo je 26. studenoga 2020. UNESCO-ovom Vijeću svjetskih geoparkova u Parizu kompletnu dokumentaciju za prijavu i pristupanje područja Geopark Biokovo - Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova. Time je završeno jedno veoma važno poglavlje na putu prema konačnom cilju.

Geološka istraživanja

- Ideja da Park prirode Biokovo postane geoparkom rodila se prije desetak godina kroz razgovore s Goranom Radonićem, stručnim voditeljem Parka prirode Papuk, koji je u rujnu 2007. postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova. No da bismo se uspješno prijavili, bilo je potrebno provesti temeljita geološka istraživanja koja bi bila baza za budući aplikacijski dosje. Uslijedila su višegodišnja geološka istraživanja koja su rezultirala publikacijom ''Geološki vodič kroz Park prirode Biokovo'', autora Ive i Josipe Velić - kazala je Protrka.

---

image
Imotsko polje s Biokovom u pozadini
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Nakon toga, a temeljem aktivnosti planiranih Planom upravljanja Parkom prirode Biokovo za razdoblje 2017. - 2026., započeli su aktivnosti za proglašenjem Geoparka Biokovo, te su u svibnju 2018. dostavili pismo namjere Nacionalnom povjerenstvu za svjetske geoparkove UNESCO-a pri tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Tijekom srpnja iste godine pozvani su u Zagreb da pred Nacionalnim povjerenstvom predstave inicijativu, a isti dan predstavljena je i inicijativa grada Imotskog i TZ-a Imota za proglašenjem Geoparka Imotska jezera.

Stav Nacionalnog povjerenstva bio je da se obje inicijative objedine u zajedničku prijavu, te da zajedno pristupe ovom projektu.

- Puno je razloga koji su prethodili takvom stavu, odnosno odluci Povjerenstva, a jedan od njih je taj da prostor Parka prirode Biokovo i Imotske krajine čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te bi se zajedničkom prijavom iskoristili potencijali oba područja na dobrobit lokalne zajednice. U suradnji sa Gradom Imotskim i TZ-om Imota pokrećemo zajedničku inicijativu za proglašenje geoparka.

Budući da je Park prirode Biokovo već imao provedena brojna geološka istraživanja i tiskan Geološki vodič, krajem 2018. i u 2019. godini odrađena su vrlo složena i sveobuhvatna geološka istraživanja područja Imotske krajine koja su predstavljala temelj za buduću prijavu, a geološku brošuru Imotske krajine izradio je Hrvatski geološki institut. Istodobno, vođeni su intenzivni pregovori predstavnika obiju strana oko zajedničke prijave, definiranja imena budućeg geoparka, sjedišta, granica, obuhvata, načina upravljanja geoparkom, vizualnog identiteta - kazuje Protrka.

Radna skupina

Tijekom 2019. održano je više sastanaka s predstavnicima grada Imotskog, te su u stalnoj komunikaciji s Nacionalnim povjerenstvom za Svjetske geoparkove UNESCO-a, te kolegama iz Geoparka Papuk i Geoparka Viški arhipelag. Također, na Općinskom vijeću Općine Zagvozd predstavljena je inicijativa budućeg geoparka i želja da geopark, osim područja u sklopu granice Parka prirode Biokovo, obuhvati i cjelokupnu površinu općine Zagvozd, te je temeljem toga potpisan sporazum o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark između općine Zagvozd i JU-a Park prirode Biokovo.

---

image
Pogled iz zraka na imotska jezera
Cropix
---

U srpnju 2019. u Makarskoj su organizirali sastanak inicijative budućeg geoparka na koji su pozvani predstavnici svih dionika, a to su gradovi Makarska, Imotski i Vrgorac, te općine Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Runovići, Zagvozd, Šestanovac, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora, zatim njihove turističke zajednice, Makarska razvojna agencija MARA, LAG Adrion, Hrvatske šume, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije - "More i krš" i HGSS.

Na sastanku su predstavljene dvije prezentacije, i to predavača Gorana Radonića, stručnog voditelja Javne ustanove Park prirode Papuk, člana nacionalnog povjerenstva za geoparkove i člana UNESCO-ova evaluacijskog tima s temom ''Što je to Geopark i kako se postaje UNESCO Geopark“.

Drugu prezentaciju održao je Jakša Božanić iz Geoparka Viški arhipelag na temu ''Projektna prezentacija Geoparka Viški arhipelag''.

Budući da je jedan od koraka pri uspostavi geoparka i formiranje radne skupine sastavljene od stručnjaka različitih područja koji bi valorizirali područje Biokova i Imotske krajine s gledišta georaznolikosti i bioraznolikosti, te kulturnih, demografskih, turističkih i razvojnih potencijala, kao i sudjelovali u pripremi aplikacijskih dokumenata sukladno uputama UNESCO-a, formirane su i radne skupine.

Uspješna prijava

- U cijelom tom periodu aktivno smo pratili natječaje, te nam se u svibnju prošle godine ukazala prilika da se prijavimo na UNESCO-ov natječaj za mentorstvo za nove geoparkove. Naša prijava je bila izuzetno uspješna, te su nas iz UNESCO-a obavijestili da smo među više od 100 prijavljenih potencijalnih geoparkova upravo mi odabrani. Sukladno proceduri koju propisuje UNESCO, u svibnju smo Ministarstvu gospodarstva poslali zajedničko Pismo namjere da podrži naš projekt geoparka. Početkom srpnja održana je zajednička prezentacija projekta, nakon čega smo od Ministarstva dobili i Pismo podrške.

---

image
Brošura Geoparka Biokovo - Imotska jezera
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ta podrška bila nam je novi vjetar u leđa i krenuli smo u izradu aplikacijskog elaborata, te prikupljanje kompletne dokumentacije, što je uistinu složen proces. Uslijedio je višemjesečan intenzivan rad u kojem smo osim aplikacijskog elaborata od 50 stranica paralelno krenuli u prikupljanje i izradu velikog broja stručnih karata područja - kazala je Protrka.

Također su zatražili i dobili deset pisama potpore od najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, izradili self-evaluation dokument i priložili ostalu traženu dokumentaciju. Nakon toga bilo je potrebno aplikacijski elaborat prezentirati Nacionalnom povjerenstvu. Nakon dorade elaborata, Povjerenstvo je 26. studenoga 2020. cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo UNESCO-ovom Vijeću za svjetske geoparkove, nakon čega su dobili i obavijest da je njihova prijava pravovremeno zaprimljena na razmatranje, čime su ušli u proces pristupanja, nakon čega su stigli evaluatori.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA TITULA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SVJETSKA TITULA 1 1 1 1 1 2 0 2 552 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-17 12:31:40 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-01 11:57:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-01 11:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19519234.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19354416.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19354420.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19353196.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/17\/19353188.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak, Cropix","Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Pogled iz zraka na imotska jezera","Imotsko polje s Biokovom u pozadini","Bro\u0161ura Geoparka Biokovo - Imotska jezera","Savjetnica PP-a Biokovo Ksenija Protrka, evaluatori Hans-Hartmut Escher i Ferran Climent Costa, ravnatelj PP-a Biokovo Slavo Jak\u0161a i direktor TZ SD\u017d-a Jo\u0161ko Stella"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x866","hd_19519234_1920.jpg":"1920x1080","k_19519234_1280.jpg":"1280x1280","k_19519234_1024.jpg":"1024x1024","k_19519234_640.jpg":"640x640","k_19519234_480.jpg":"480x480","k_19519234_340.jpg":"340x340","k_19519234_220.jpg":"220x220","o_19519234_1280.jpg":"1280x923","o_19519234_1024.jpg":"1024x738","o_19519234_640.jpg":"640x461","o_19519234_480.jpg":"480x346","o_19519234_340.jpg":"340x245","o_19519234_220.jpg":"220x158","h_19519234_1280.jpg":"1280x854","h_19519234_1024.jpg":"1024x683","h_19519234_640.jpg":"640x427","h_19519234_480.jpg":"480x320","h_19519234_340.jpg":"340x227","h_19519234_220.jpg":"220x147","pp_19519234_1280.jpg":"1006x1280","pp_19519234_1024.jpg":"805x1024","pp_19519234_640.jpg":"503x640","pp_19519234_480.jpg":"377x480","pp_19519234_340.jpg":"267x340","pp_19519234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2210","hd_19354416_1920.jpg":"1920x1080","k_19354416_1280.jpg":"1280x1280","k_19354416_1024.jpg":"1024x1024","k_19354416_640.jpg":"640x640","k_19354416_480.jpg":"480x480","k_19354416_340.jpg":"340x340","k_19354416_220.jpg":"220x220","o_19354416_1280.jpg":"1280x1473","o_19354416_1024.jpg":"1024x1178","o_19354416_640.jpg":"640x736","o_19354416_480.jpg":"480x552","o_19354416_340.jpg":"340x391","o_19354416_220.jpg":"220x253","h_19354416_1280.jpg":"1280x854","h_19354416_1024.jpg":"1024x683","h_19354416_640.jpg":"640x427","h_19354416_480.jpg":"480x320","h_19354416_340.jpg":"340x227","h_19354416_220.jpg":"220x147","pp_19354416_1280.jpg":"1006x1280","pp_19354416_1024.jpg":"805x1024","pp_19354416_640.jpg":"503x640","pp_19354416_480.jpg":"377x480","pp_19354416_340.jpg":"267x340","pp_19354416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19354420_1920.jpg":"1920x1080","k_19354420_1280.jpg":"1280x1280","k_19354420_1024.jpg":"1024x1024","k_19354420_640.jpg":"640x640","k_19354420_480.jpg":"480x480","k_19354420_340.jpg":"340x340","k_19354420_220.jpg":"220x220","o_19354420_1280.jpg":"1280x853","o_19354420_1024.jpg":"1024x682","o_19354420_640.jpg":"640x426","o_19354420_480.jpg":"480x320","o_19354420_340.jpg":"340x226","o_19354420_220.jpg":"220x146","h_19354420_1280.jpg":"1280x854","h_19354420_1024.jpg":"1024x683","h_19354420_640.jpg":"640x427","h_19354420_480.jpg":"480x320","h_19354420_340.jpg":"340x227","h_19354420_220.jpg":"220x147","pp_19354420_1280.jpg":"1006x1280","pp_19354420_1024.jpg":"805x1024","pp_19354420_640.jpg":"503x640","pp_19354420_480.jpg":"377x480","pp_19354420_340.jpg":"267x340","pp_19354420_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19353196_1920.jpg":"1920x1080","k_19353196_1280.jpg":"1280x1280","k_19353196_1024.jpg":"1024x1024","k_19353196_640.jpg":"640x640","k_19353196_480.jpg":"480x480","k_19353196_340.jpg":"340x340","k_19353196_220.jpg":"220x220","o_19353196_1280.jpg":"1280x853","o_19353196_1024.jpg":"1024x682","o_19353196_640.jpg":"640x426","o_19353196_480.jpg":"480x320","o_19353196_340.jpg":"340x226","o_19353196_220.jpg":"220x146","h_19353196_1280.jpg":"1280x854","h_19353196_1024.jpg":"1024x683","h_19353196_640.jpg":"640x427","h_19353196_480.jpg":"480x320","h_19353196_340.jpg":"340x227","h_19353196_220.jpg":"220x147","pp_19353196_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353196_1024.jpg":"805x1024","pp_19353196_640.jpg":"503x640","pp_19353196_480.jpg":"377x480","pp_19353196_340.jpg":"267x340","pp_19353196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19353188_1920.jpg":"1920x1080","k_19353188_1280.jpg":"1280x1280","k_19353188_1024.jpg":"1024x1024","k_19353188_640.jpg":"640x640","k_19353188_480.jpg":"480x480","k_19353188_340.jpg":"340x340","k_19353188_220.jpg":"220x220","o_19353188_1280.jpg":"1280x853","o_19353188_1024.jpg":"1024x682","o_19353188_640.jpg":"640x426","o_19353188_480.jpg":"480x320","o_19353188_340.jpg":"340x226","o_19353188_220.jpg":"220x146","h_19353188_1280.jpg":"1280x854","h_19353188_1024.jpg":"1024x683","h_19353188_640.jpg":"640x427","h_19353188_480.jpg":"480x320","h_19353188_340.jpg":"340x227","h_19353188_220.jpg":"220x147","pp_19353188_1280.jpg":"1006x1280","pp_19353188_1024.jpg":"805x1024","pp_19353188_640.jpg":"503x640","pp_19353188_480.jpg":"377x480","pp_19353188_340.jpg":"267x340","pp_19353188_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4838940 Threads: 2 Questions: 169607044 Slow queries: 73704 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4973868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/dalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo-1131564 [printLink] => /dalmacija/zagora/dalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo-1131564?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651365 [name] => geopark biokovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-01 13:57:59 [main_article_id] => 0 [alias] => geopark-biokovo [link] => /tag/geopark-biokovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 379721 [name] => Biokovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biokovo [link] => /tag/biokovo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 651366 [name] => imotska jezera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-01 13:57:59 [main_article_id] => 0 [alias] => imotska-jezera [link] => /tag/imotska-jezera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328327 [name] => unesco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => unesco [link] => /tag/unesco ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA TITULA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmacija dobiva veliku atrakciju pod UNESCO-ovom zaštitom: evo koja će područja biti obuhvaćena, otvorit će se brojne mogućnosti za lokalno stanovništvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff04.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19519234.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak, Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19519234.jpg [title] => Matko Biljak, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19354416.jpg [title] => CropixPogled iz zraka na imotska jezera ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19354420.jpg [title] => Zvonimir Barišin/CropixImotsko polje s Biokovom u pozadini ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19353196.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixBrošura Geoparka Biokovo - Imotska jezera ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/17/19353188.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixSavjetnica PP-a Biokovo Ksenija Protrka, evaluatori Hans-Hartmut Escher i Ferran Climent Costa, ravnatelj PP-a Biokovo Slavo Jakša i direktor TZ SDŽ-a Joško Stella ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Projekt proglašenja Geoparka Biokovo zajedno s područjem Imotskih jezera, svjetskim geoparkom pod zaštitom UNESCO-a privodi se kraju.

Upravo zbog toga, na području budućeg svjetskog geoparka boravila su dvojica UNESCO-ovih evaluatora, Hans-Hartmut Escher iz Njemačke i Ferran Climent Costa iz Španjolske, koji su tijekom četiri dana ocjenjivali cijelo područje i u konačnici će donijeti odluku o budućnosti geoparka.

Kako bi predstavili veliku i značajnu priču za cijelo naše područje jer geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja, o projektu su  govorili evaluatori Hans-Hartmut Escher, direktor prirodnog i UNESCO-ova globalnog Geoparka Terravita iz Njemačke, Ferran Climent Costa, direktor UNESCO-va svjetskog geoparka u središnjoj Kataloniji u Španjolskoj, Luka Kolovrat, direktor TZ-a Imotski, Ivana Ćapin, direktorica Geoparka Biokovo - Imotska jezera, Hrvoje Škrabić, stručni voditelj geolog u JU PP Biokovo, Ksenija Protrka, viša stručna savjetnica-geolog u JU PP-u Biokovo, Slavo Jakša, ravnatelj JU PP-a Biokovo te Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Rad na edukaciji

Kako je kazao Šiljeg, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća JU-a Park prirode Biokovo, jako je zadovoljan što na 40. rođendan Parka prirode Biokovo ima mogućnost sudjelovati u procesu proglašenja Geoparka Biokovo-Imotska jezera, UNESCO-ovim svjetskim geoparkom.

- Za Biokovo i Imotski i jedinice lokalne samouprave koje su u sastavu budućeg Geoparka Biokovo-Imotska jezera, iznimno je bitan dio UNESCO-ove zaštite jer turizam dobro ide posebno u područjima koja se nalaze pod nekim vidom zaštite, posebno UNESCO-ove, kao što su Plitvička jezera, koja su izvrsno posjećena. Zato očekujemo da će i naš geopark kada bude službeno proglašen pod UNESCO-ovom zaštitom, pridonijeti razvoju lokalne zajednice i broja posjetitelja, ali tu se vidi i šansa za lokalno stanovništvo u razvoju OPG-ova, koji će pridonijeti većoj vidljivosti na karti Europske unije - rekao je Šiljeg.

---

image
Savjetnica PP-a Biokovo Ksenija Protrka, evaluatori Hans-Hartmut Escher i Ferran Climent Costa, ravnatelj PP-a Biokovo Slavo Jakša i direktor TZ SDŽ-a Joško Stella
Ivo Ravlić/Cropix
---

Sve o geoparku pojasnila je Ksenija Protrka, koja je kazala da su dvojica evaluatora oduševljeni viđenim na Biokovu i u Imotskom te da sada sada slijedi pregledavanje dokumentacije samoevaluacijskog dokumenta u kojem je JU Park prirode Biokovo sam sebe ocjenjivao da vidi koliko je spreman. Potom će JU Park prirode Biokovo evaluatorima morati podastrijeti dokaze za proglašenje geoparkom.

- Evaluatore prvenstveno zanima koliko surađujemo s lokalnom zajednicom i koliko radimo na edukaciji. Za sve to mi već imamo pripremljene dokaze, od radionica s djecom do prezentacija i sastanaka, sporazuma i partnerstva s OPG-ovcima i prijevoznicima koji će imati koristi od proglašenja geoparka, a nakon toga ćemo dobiti povratnu informaciju. Potom evaluatori do listopada trebaju podnijeti svoje izvješće UNESCO-u, a nakon toga u proljeće 2022. zasjeda UNESCO, koji i donosi odluku - pojasnila je Protrka.

Nacionalno Povjerenstvo za UNESCO geoparkove pri Ministarstvu gospodarstva poslalo je 26. studenoga 2020. UNESCO-ovom Vijeću svjetskih geoparkova u Parizu kompletnu dokumentaciju za prijavu i pristupanje područja Geopark Biokovo - Imotska jezera u mrežu UNESCO svjetskih geoparkova. Time je završeno jedno veoma važno poglavlje na putu prema konačnom cilju.

Geološka istraživanja

- Ideja da Park prirode Biokovo postane geoparkom rodila se prije desetak godina kroz razgovore s Goranom Radonićem, stručnim voditeljem Parka prirode Papuk, koji je u rujnu 2007. postao prvi hrvatski geopark i 30. član europske mreže te član UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova. No da bismo se uspješno prijavili, bilo je potrebno provesti temeljita geološka istraživanja koja bi bila baza za budući aplikacijski dosje. Uslijedila su višegodišnja geološka istraživanja koja su rezultirala publikacijom ''Geološki vodič kroz Park prirode Biokovo'', autora Ive i Josipe Velić - kazala je Protrka.

---

image
Imotsko polje s Biokovom u pozadini
Zvonimir Barišin/Cropix
---

Nakon toga, a temeljem aktivnosti planiranih Planom upravljanja Parkom prirode Biokovo za razdoblje 2017. - 2026., započeli su aktivnosti za proglašenjem Geoparka Biokovo, te su u svibnju 2018. dostavili pismo namjere Nacionalnom povjerenstvu za svjetske geoparkove UNESCO-a pri tadašnjem Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Tijekom srpnja iste godine pozvani su u Zagreb da pred Nacionalnim povjerenstvom predstave inicijativu, a isti dan predstavljena je i inicijativa grada Imotskog i TZ-a Imota za proglašenjem Geoparka Imotska jezera.

Stav Nacionalnog povjerenstva bio je da se obje inicijative objedine u zajedničku prijavu, te da zajedno pristupe ovom projektu.

- Puno je razloga koji su prethodili takvom stavu, odnosno odluci Povjerenstva, a jedan od njih je taj da prostor Parka prirode Biokovo i Imotske krajine čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te bi se zajedničkom prijavom iskoristili potencijali oba područja na dobrobit lokalne zajednice. U suradnji sa Gradom Imotskim i TZ-om Imota pokrećemo zajedničku inicijativu za proglašenje geoparka.

Budući da je Park prirode Biokovo već imao provedena brojna geološka istraživanja i tiskan Geološki vodič, krajem 2018. i u 2019. godini odrađena su vrlo složena i sveobuhvatna geološka istraživanja područja Imotske krajine koja su predstavljala temelj za buduću prijavu, a geološku brošuru Imotske krajine izradio je Hrvatski geološki institut. Istodobno, vođeni su intenzivni pregovori predstavnika obiju strana oko zajedničke prijave, definiranja imena budućeg geoparka, sjedišta, granica, obuhvata, načina upravljanja geoparkom, vizualnog identiteta - kazuje Protrka.

Radna skupina

Tijekom 2019. održano je više sastanaka s predstavnicima grada Imotskog, te su u stalnoj komunikaciji s Nacionalnim povjerenstvom za Svjetske geoparkove UNESCO-a, te kolegama iz Geoparka Papuk i Geoparka Viški arhipelag. Također, na Općinskom vijeću Općine Zagvozd predstavljena je inicijativa budućeg geoparka i želja da geopark, osim područja u sklopu granice Parka prirode Biokovo, obuhvati i cjelokupnu površinu općine Zagvozd, te je temeljem toga potpisan sporazum o suradnji na projektu UNESCO Global Geopark između općine Zagvozd i JU-a Park prirode Biokovo.

---

image
Pogled iz zraka na imotska jezera
Cropix
---

U srpnju 2019. u Makarskoj su organizirali sastanak inicijative budućeg geoparka na koji su pozvani predstavnici svih dionika, a to su gradovi Makarska, Imotski i Vrgorac, te općine Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Runovići, Zagvozd, Šestanovac, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi i Podgora, zatim njihove turističke zajednice, Makarska razvojna agencija MARA, LAG Adrion, Hrvatske šume, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije - "More i krš" i HGSS.

Na sastanku su predstavljene dvije prezentacije, i to predavača Gorana Radonića, stručnog voditelja Javne ustanove Park prirode Papuk, člana nacionalnog povjerenstva za geoparkove i člana UNESCO-ova evaluacijskog tima s temom ''Što je to Geopark i kako se postaje UNESCO Geopark“.

Drugu prezentaciju održao je Jakša Božanić iz Geoparka Viški arhipelag na temu ''Projektna prezentacija Geoparka Viški arhipelag''.

Budući da je jedan od koraka pri uspostavi geoparka i formiranje radne skupine sastavljene od stručnjaka različitih područja koji bi valorizirali područje Biokova i Imotske krajine s gledišta georaznolikosti i bioraznolikosti, te kulturnih, demografskih, turističkih i razvojnih potencijala, kao i sudjelovali u pripremi aplikacijskih dokumenata sukladno uputama UNESCO-a, formirane su i radne skupine.

Uspješna prijava

- U cijelom tom periodu aktivno smo pratili natječaje, te nam se u svibnju prošle godine ukazala prilika da se prijavimo na UNESCO-ov natječaj za mentorstvo za nove geoparkove. Naša prijava je bila izuzetno uspješna, te su nas iz UNESCO-a obavijestili da smo među više od 100 prijavljenih potencijalnih geoparkova upravo mi odabrani. Sukladno proceduri koju propisuje UNESCO, u svibnju smo Ministarstvu gospodarstva poslali zajedničko Pismo namjere da podrži naš projekt geoparka. Početkom srpnja održana je zajednička prezentacija projekta, nakon čega smo od Ministarstva dobili i Pismo podrške.

---

image
Brošura Geoparka Biokovo - Imotska jezera
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ta podrška bila nam je novi vjetar u leđa i krenuli smo u izradu aplikacijskog elaborata, te prikupljanje kompletne dokumentacije, što je uistinu složen proces. Uslijedio je višemjesečan intenzivan rad u kojem smo osim aplikacijskog elaborata od 50 stranica paralelno krenuli u prikupljanje i izradu velikog broja stručnih karata područja - kazala je Protrka.

Također su zatražili i dobili deset pisama potpore od najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, izradili self-evaluation dokument i priložili ostalu traženu dokumentaciju. Nakon toga bilo je potrebno aplikacijski elaborat prezentirati Nacionalnom povjerenstvu. Nakon dorade elaborata, Povjerenstvo je 26. studenoga 2020. cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo UNESCO-ovom Vijeću za svjetske geoparkove, nakon čega su dobili i obavijest da je njihova prijava pravovremeno zaprimljena na razmatranje, čime su ušli u proces pristupanja, nakon čega su stigli evaluatori.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak, Cropix Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Cropix
Pogled iz zraka na imotska jezera
Zvonimir Barišin/Cropix
Imotsko polje s Biokovom u pozadini
Ivo Ravlić/Cropix
Brošura Geoparka Biokovo - Imotska jezera
Ivo Ravlić/Cropix
Savjetnica PP-a Biokovo Ksenija Protrka, evaluatori Hans-Hartmut Escher i Ferran Climent Costa, ravnatelj PP-a Biokovo Slavo Jakša i direktor TZ SDŽ-a Joško Stella
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/dalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo-1131564 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2233d5fd1284e28eb0ebd41893143947731d6a23 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmacija+dobiva+veliku+atrakciju+pod+UNESCO-ovom+za%C5%A1titom%3A+evo+koja+%C4%87e+podru%C4%8Dja+biti+obuhva%C4%87ena%2C+otvorit+%C4%87e+se+brojne+mogu%C4%87nosti+za+lokalno+stanovni%C5%A1tvo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo-1131564 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fdalmacija-dobiva-veliku-atrakciju-pod-unesco-ovom-zastitom-evo-koja-ce-podrucja-biti-obuhvacena-otvorit-ce-se-brojne-mogucnosti-za-lokalno-stanovnistvo-1131564 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVJETSKA TITULA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => MAKARSKA (552) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraSVJETSKA TITULA

Dalmacija dobiva veliku atrakciju pod UNESCO-ovom zaštitom: evo koja će područja biti obuhvaćena, otvorit će se brojne mogućnosti za lokalno stanovništvo

1. listopada 2021. - 13:57

Projekt proglašenja Geoparka Biokovo zajedno s područjem Imotskih jezera, svjetskim geoparkom pod zaštitom UNESCO-a privodi se kraju.

Upravo zbog toga, na području budućeg svjetskog geoparka boravila su dvojica UNESCO-ovih evaluatora, Hans-Hartmut Escher iz Njemačke i Ferran Climent Costa iz Španjolske, koji su tijekom četiri dana ocjenjivali cijelo područje i u konačnici će donijeti odluku o budućnosti geoparka.

Kako bi predstavili veliku i značajnu priču za cijelo naše područje jer geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja, o projektu su  govorili evaluatori Hans-Hartmut Escher, direktor prirodnog i UNESCO-ova globalnog Geoparka Terravita iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:37