StoryEditorOCM
DalmacijaDUGORAĆANIN NE PRIHVAĆA CJENIK hzzo-a

Stanko Čulić: Moja je dijaliza puno jeftinija od bolničkih

Piše PSD.
11. studenog 2010. - 22:39

Dan nakon što smo objavili priču teško bolesnog Stanka Čulića iz Dugog Rata, koji se morao upustiti u dugotrajnu pravnu bitku sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje kako bi mu za 10-godišnje razdoblje nadoknadili razliku od isplaćivane cijene provođenja kućne hemodijalize do priznate cijene, od mr. Renate Turčinov, v.d. voditeljice Službe za odnose s javnošću, stiglo je reagiranje na jedan dio članka.

U reagiranju HZZO-a navodi da na naše višekratne upite nisu odgovorili, jer su “predmet željeli detaljno ispitati i riješiti najpovoljnije za gospodina Čulića” pa smo sa Stankom Čulićem provjerili u kojoj je fazi predmet:

- Po prilici tjedan dana prije objave članka, a nakon što ste postavili upit HZZO-u o mom slučaju, dobio sam pismeni dopis od pravnice iz splitskog HZZO-a da dođem do nje “jer je iz Zagreba napadaju da ih zovu novinari”.

- Učinio sam što je tražila od mene, 2. studenoga sam predao pismeni zahtjev za promjenu akontacije kućne dijalize, iako sam već imao pravomoćnu presudu iz studenog 2008., po kojoj su trebali postupiti ako poštuju hrvatski sud. Isplatili su mi razliku s kamatama, a nastavili i dalje mjesečno uplaćivati manji iznos, mimo sudski utvrđenog od 750 kuna.

- U zahtjevu sam opet naveo sve činjenice i predao im ovjereni cjenik kućne dijalize iz 1994. godine, po kojemu mi je već tada trebalo biti isplaćivano 840 kuna, a oni su mi nastavili isplaćivati po 500 kuna akontacije i nakon presude. U međuvremenu sam im od presude više puta dolazio sa svojim problemom a nažalost, reagirali su tek kada sam zatražio pomoć novinara. Vama hvala, ali jadna je država u kojoj ne znači ništa pravomoćna presuda - kazao nam je Čulić.

‘HZZO je postupio po sudskoj presudi iz 2008.’

Uz reagiranje, naknadno nam je na traženje iz HZZO-a dostavljeno i sljedeće tumačenje: “HZZO je postupio po pravomoćnoj sudskoj presudi iz 2008. godine, a njome je rješavano samo pitanje plaćanja razlike u cijeni hemodijalize za razdoblje od 1.1.1998. do 1.1.2008., jer je g. Čulić tražio naknadu za navedeno razdoblje. U HZZO-u je u tijeku novi postupak za naknadu razlike u cijeni temeljem novog zahtjeva g. Čulića od 2.11.2010. godine, kojim traži isplatu razlike za razdoblje od 1.1.2008. pa nadalje”, stoji u odgovoru.

- Trošak moje dijalize u odnosu na bolničku je 100 posto manji - moja je 750, a bolnička 970 kuna, plus bodovi za boravak, liječnik, sestre, voda, struja, tehničar i amortizacija, pa neka računaju - dodaje Čulić, u nadi da će dobiti povoljno rješenje.

andrea kuzmić 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:35