stdClass Object ( [id] => 1310171 [title] => Vatrogasni zapovjednici odbacuju optužbe policajca koji je branio kuću: ‘Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji!‘ [alias] => vatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon grebaštičkog požara koji je prouzročio golemu materijalnu štetu na stambenim objektima, vozilima, poljoprivrednim površinama, bilo je i onih koji su mislili da možda sve nije moralo biti tako. Neki bi rekli, generala nakon bitke. Samo što ovaj put svoje dvojbe i nedoumice nije javno eksplicirao neki od “običnih” mještana revoltiranih posljedicama vatrene stihije koje su ga i osobno teško pogodile. Svoje je sumnje iznio Branko Peran, bivši načelnik Šibensko-kninske policijske uprave i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Grebaštičanin koji je i sam bio prisiljen braniti vlastitu kuću od silovitog prodora vatre u naselje.

- Zašto su kanaderi upućeni na gašenje nepristupačnog terena, daleko od ljudi i stambenih objekata, kuća, automobila, brodova koje je vatra nesmiljeno proždirala…? Osobno sam tražio pomoć kanadera i molio da djeluje na području brda Vrzlina kako bi se zaustavio prelazak vatre preko magistrale, što bi nama u selu pomoglo da zaštitimo svoje kuće. Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Peran za Šibenski list. Zatražili smo od glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića komentar na Peranove dvojbe i prozivku vatrogasaca.

---

image

Spaljena zemlja i veliko upozorenje za ubuduće

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Zapuštena zemljišta

U očitovanju iz HVZ-a, koje potpisuje Tucaković, navode da je Županijski vatrogasni operativni centar Šibensko-kninske županije dojavu o požaru 13. srpnja 2023. dobio u 11.11 sati te su odmah angažirane vatrogasne postrojbe Grada Šibenika i najbliže DVD Grebaštica iz kojeg su vatrogasci stigli na mjesto požara za 8 minuta. Zatraženo je daljnje angažiranje svih raspoloživih vatrogasnih snaga te protupožarnih zrakoplova (tijekom gašenja požara angažirano je 8 zrakoplova), a intervencija se događala u uvjetima orkanskog juga i temperature od oko 40 stupnjeva.

- Vatrogasne snage su pokušale spriječiti širenje požara, međutim, iznimno bujna vegetacija i jako jugo pogodovali su daljnjem brzom širenju požara. Uključivanjem protupožarnih zrakoplova u gašenje, zajedničkim taktičkim nastupom pokušano je presijecanje vatrene linije u Šaškovima te prema naselju Grebaštica, međutim, zbog stalnih promjena vjetra, požar se i dalje vrlo brzo širio te je ušao i u samu Grebašticu.

Tijekom gašenja primijenjeni su taktički nastupi vatrogasnih formacija uz potporu zračnih protupožarnih snaga sukladno pravilima vatrogasne struke, uvažavajući specifičnosti prostora i meteorološke okolnosti koje su pogodovale nekontroliranom i brzom širenju požara, te je požar stavljen pod kontrolu vatrogasaca, odnosno zaustavljen, što ukazuje na učinkovitost rada vatrogasaca na terenu - ističe Tucaković.

U nastavku se ističe da je Šibensko-kninska županija prostor koji je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje, pa i zapuštenost terena pogoduje brzom širenju požara, što je upravo slučaj u Grebaštici.

---

image

U središtu pakla: Prostor Šibensko-kninskea županije je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje

Nikša Stipaničev /Cropix
---

Na naša pitanja o uzrocima požara i procjeni šteta, HVZ, odnosno vatrogasni sustav nije za to nadležan i trenutno ne raspolaže tim podacima, stoji u odgovoru Slavka Tucakovića i HVZ-a.

A što se tiče naše opaske kako se zadnjih godina najveći broj i to najtežih požara događa upravo na području ŠKŽ, kao razlog tome ističu neodržavanje površina u privatnom vlasništvu, što doprinosi znatnom povećanju brzine širenja požara i nastanka materijalne štete, poglavito u okolnostima jakog vjetra, što je bio slučaj kod požara u Zatonu prošle godine, ali i kod nedavnog u Grebaštici.

Brza reakcija

- Ako u blizini obiteljskih i gospodarskih objekata nema visokokaloričnih gorivih tvari čijim gorenjem se požar može približiti objektima, ne bi dolazilo ni do požara na objektima unatoč velikom požaru - ističe se u očitovanju HVZ-a.

Bez partnerskog odnosa jedinica lokalne samouprave, vlasnika obraslog, zapuštenog zemljišta i vatrogasaca nije moguće očekivati da svaki požar otvorenog prostora može biti ugašen u početnoj ili razvojnoj fazi i da imovina može biti potpuno zaštićena brzim djelovanjem vatrogasaca. A takav odnos podrazumijeva, ističe se, održavanje privatnog vlansištva tako da izbijanje i pirenje požara bude svedeno na najmanju mjeru, a ako do požara i dođe, važno je što ranije pozvati vatrogasce i na najmanji događaj, pogotovo tijekom požarne sezone.

Prema tome, zaključuje se u očitovanju glavnog vatrogasnog zapovjednika, problem nastanka velikih požara nije u domeni vatrogasnog sustava, a poglavito nije organizacijske ili kadrovske prirode, već je osnovni razlog neodržavanje okoliša i privatne imovine kao i neodgovorni pojedinci koji svojim (ne)djelovanjem izazivaju nastanak velikih požara.

Iz HVZ-a izrijekom tvrde da je prilikom gašenja požara u Grebaštici bio angažiran dostatan broj vatrogasaca, a uključivao je 30 postrojbi, 235 vatrogasaca i 79 vozila, a da je bilo potrebe, broj vozila i tehnike mogao se u svakom trenutku i značajno povećati. Na požaru je bilo angažirano i 8 protupožarnih zrakoplova - ističe Tucaković.

---

image

Darko Dukić: Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA
---

Razgovarali smo i sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, koji je bio i voditelj intervencije u Grebaštici.

- Generala poslije bitke uvijek ima. Ali Peran je ipak bivši načelnik PU šibensko-kninske, a bio je i voditelj inspekcijske službe zaštite od požara, bio je i predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica, pa je pitanje što je on napravio dok je bio na tim pozicijama - uzvraća Dukić i dodaje:

- Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji, a s kim je Peran razgovarao o tome, ne znam. Ako je on naučio tako raditi, po političkoj liniji, ja tako ne radim. Trudim se djelovati profesionalno, a ne politički - ističe Dukić.

Od prve dojave da se vidi vatra na području Donjih Banovaca, odmah je, kaže, angažiran DVD Šibenik i DVD Grebaštica, te zatražena intervencija kanadera. Međutim, u zadnjih 15-ak godina, kako navodi, bilo je 3-4 požara u tom prostoru, i gdje je sad gorjelo, degradirana je šuma uokolo, što je povoljno za brzo širenje požara.

Udar poput munje

- A da se zaustavila vatra na Vrzlini, kamo sreće, bilo bi to jako dobro, i to se pokušavalo, ali nije uspjelo. Sve su snage bile angažirane, kanaderi su dobili koridor, koordinate, pokušalo se presjeći požar. Kad su takvi vremenski uvjeti, kakvi su bili tog dana, onda su i kanaderi nemoćni.

Da je Peran bio ispred kuća u Šaškovima, znao bi kolika je to silina vatre i kolike se temperature razviju na mjestu požara. Naravno, bio bih najsretniji da se vatra uspjela odmah tu presjeći i kanaderi su imali jasne upute o tome, ali nije išlo. Jedno je naše vatrogasno vozilo, zbog tehničkog kvara, ostalo zarobljeno vatrom. Posada ga je napustila da bi spasila živu glavu, jer bilo je orkansko jugo koje je vrlo brzo ušlo u naselje.

---

image

Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Branko Peran 

---

Kilometar i po dužine vatrene linije prodrlo je u naselje brzinom munje, vatra je naprosto proletjela. Budimo sretni, uz činjenicu da su štete zaista velike, ipak, svima je glava na ramenima, a to je najvažnije - ističe Dukić.

Pokazalo se, napominje, i nakon lanjskog, zatonskog i nakon ovog požara u Grebaštici da su pravi problem građevinske čestice od kojih je dio neizgrađen, to je doslovce džungla, a pored toga tu su i velike količine smeća, odbačenog otpada, prava bomba.

Za primjer Dukić navodi i apartman kojem je izgorjelo potkrovlje, a na dva metra od njega je prava džungla. Izgorjela su i tri automobila koja su bila parkirana u borovoj šumi. Nema protupožarnih putova, ne održavaju se, bilo da je riječ o državnim, županijskim ili nerazvrstanim cestama.

Tempirana bomba

- Jesu li pokošeni putovi? Ne! A na sve to imamo i neriješene imovinsko-pravne odnose. Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području, ali tako je i drugdje. Uvijek ljude pozivam da dođu, da očiste oko svoje kuće i dvorišta, da saniraju okoliš, pokose.. Ali, kod nas vlada logika da je netko drugi dužan brinuti se za našu imovinu. Pa me tako nekidan jedan čovjek iznapadao da je moja obveza očistiti okoliš njegove kuće koja njemu služi za iznajmljivanje, a to što mu je metar dalje od kuće neprohodna šikara, to je valjda stvar vatrogasaca. Ako nećeš sam voditi računa o svojoj imovini, tko će ?! - kaže Dukić.

Šteta nastala požarom na području Grebaštice, koja se proširila i na općinu Primošten, golema je. Dukić iskreno veli da to ne može procijeniti, ali zato znade da je trošak intervencije vatrogasaca, bez zračnih snaga, procijenjen na 180 tisuća eura!

Smatra da je organizacija rada i stanje opreme dobro, a i ljudskih je resursa dovoljno. Stvari su vrlo jednostavne, navodi Dukić.
- Požara neće biti ako pada kiša! I to je sva filozofija, sva istina za one koji misle da se baš svaki požar može spriječiti i zaustaviti. Dosta je, ističe, pogledati što se događa u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj…

- Mi moramo biti spremni na sve, ne možemo reći da se to kod nas neće dogoditi - upozorava, i veli kako mu neki zbog toga zamjeraju kako je negativan, a zapravo je, veli, samo realan.

- Što se tiče požara, sjedimo na tempiranoj bombi. Pogledajte samo naše šume, okoliš u stambenim naseljima. Nama požari, nažalost, nisu novost. Osim ovog u Grabaštici, lanjskog u Zatonu i Raslini, imali smo u rujnu 2017. i težak požar na području Lozovca. Mi naprosto moramo biti svjesni kolika je požarna ugroženost na području na kojem živimo. Prošlo je vrijeme kad su se požari gasili samo s naprtnjačama s vodom. Sada smo imali pet kanadera i do 300 vatrogasaca, a u nekim trenucima smo ipak bili sasvim nemoćni - konstatira Dukić.

Šibensko-kninska županija jedno je od najugroženijih područja od požara, što zbog guste vegetacije, borovih šuma, što zbog strujanja vjetra... I kad se gledaju indeksi brzine širenja požara, kad je taj indeks 18-20, kao što je bilo prije mjesec dana u Kanadi, tada se radi evakuacija stanovništva, a mi smo, kaže Dukić, prošle godine u Zatonu i Raslini imali indeks 26.! Za Grebašticu još nismo utvrdili indeks, ali zasigurno nije bio manji…

Bježite od bora

Previše je na ovom našem prostoru neobrađenih, zapuštenih površina, a više nema stoke sitnog zuba da to pobrsti. Ono što je nekad bilo poljoprivredno zemljište danas su neprohodne džungle i taj će problem u Dalmaciji biti još dugo prisutan. Ljudi gledaju kako će otvoriti apartman, a zemlju su prepustili makiji.

- Zatonsko područje je gorjelo i 2017., i tada su stradali brojni maslinici, lani se katastrofa ponovila. Mislio sam da se nakon toga oko 20-30 posto tih nekad kultiviranih površina više neće obrađivati, ali toga je puno više. Stariji ljudi gube volju i snagu, a mlade nije briga.

---

image

Kanaderi su iznijeli veliki dio tereta, ali nije im bilo lako zbog orkanskog juga

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA
---

Dukić tvrdi da s Hrvatskim šumama imaju dobru suradnju, bili su od prvih trenutka uključeni, a već su ušli u opožareni prostor radi sanacije. Inače, baš poput Perana koji je prije tjedan dana upozorio kako bi ljudi oko svojih kuća trebali izbjegavati sadnju borova, i Dukić kaže: “Bor je lijep, dobar za hlad, naše je mediteransko stablo, ali je iznimno opasan u sezoni požara i trebalo bi ga oko kuća izbjegavati.”

- Najveći problem su površine kojima se ne znaju ni vlasnici. To je degradirano zemljište, njime se vatra puno brže i lakše širi, a privatno je pa ga ne možete dirati. U Zatonu su Hrvatske šume već ušle u sanaciju, sijeku se i režu izgorjela stabla, ali ostaje problem privatnog zemljišta na kojem se ne može intervenirati. Dosta je pogledati predio u Šibeniku, iznad “Carićeve okuke”,gdje je suha borova šuma. Pokušavalo se preko svih relevantnih institucija riješiti taj problem, ali zbog privatnog vlasništva svi su nemoćni - žali se Dukić.

Svaki dan gori

Uputio je i poseban apel građanima da se klone požarišta kada kuće gore jer samo ometaju vatrogasne snage da efikasno djeluju. Za vrijeme požara u Grebaštici, kako nam je rekao, okupilo se sa svih strana požarišta barem tisuću ljudi koji su promatrali što se događa.

- Pozivamo ljude da to ne rade, da nam oslobode prometnice. Konfiguracija terena je teška, vjetar je tri, četiri puta mijenjao smjer, a mi smo zbog “gledatelja” imali zakrčene prometnice i nije nam bilo omogućeno nesmetano prebacivanje snaga, po potrebi, ovisno o smjeru vjetra - rekao je Dukić.

Požara na otvorenom, na šibenskom području, ima svaki dan. A kad su vremenski uvjeti za širenje vatrene buktinje povoljni, svi strahuju od onog što ih čeka. S razlogom. Ove godine, do 25. srpnja, navodi Dukić, evidentirano je 185 požara na otvorenom, a samo tijekom srpnja čak - 30! Ukupno je dosad bilo 627 intervencija vatrogasaca. A sezona je tek na polovici…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PAKLU GREBAŠTICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => U PAKLU GREBAŠTICE 2 0 12497 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-27 12:27:29 [created_by] => 3110 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-28 10:01:28 [modified_by] => 3110 [publish_up] => 2023-07-28 10:01:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Vatrogasni zapovjednici Slavko Tucaković i Darko Dukić odgovaraju na prigovore bivšeg šefa šibenske policije Branka Perana, koji je branio svoju kuću od ognja , a s kim je Branko Peran razgovarao o tome, ne znam ’Kanaderi su bili nemoćni, gas [metadata] => robots= author= title=Vatrogasni zapovjednici odgovaraju policajcu Peranu koji je branio kuću: 'Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji!' [metakey] => Grebaštica, požar, šibensko-kninska županija, SLAVKO TUCAKOVIĆ, Darko Dukić, Branko Peran [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25344257.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25300657.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25261649.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25261420.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25261418.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25262039.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/24600408.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25265507.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["NIK\u0160A STIPANI\u010cEV\/Cropix","","Niksa Stipanicev \/HANZA MEDIA","Nik\u0161a Stipani\u010dev \/Cropix","Niksa Stipanicev \/HANZA MEDIA","Niksa Stipanicev \/HANZA MEDIA","Niksa Stipanicev\/HANZA MEDIA","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slavko Tucakovi\u0107 (u okviru gore liievo), glavni vatrogasni zapovjednik RH: \u201dVatrogasci su na po\u017ear stigli za osam minuta\u201d<\/p>","

Obe\u0107ano mi je da \u0107e kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Branko Peran\u00a0<\/p>","

Po\u017ear se \u0161irio nevjerojatnom brzinom...<\/p>","

U sredi\u0161tu pakla: Prostor \u0160ibensko-kninskea \u017eupanije je iznimno ugro\u017een po\u017earima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga \u0161to se velik dio povr\u0161ine ne obra\u0111uje<\/p>","

Kanaderi su iznijeli veliki dio tereta, ali nije im bilo lako zbog orkanskog juga<\/p>","

Darko Duki\u0107: Ra\u017ealostilo me koliko divljih deponija ima na tom podru\u010dju<\/p>","

Slavko Tucakovi\u0107, glavni vatrogasni zapovjednik RH: Vatrogasci su na po\u017ear stigli za osam minuta<\/p>","

Spaljena zemlja i veliko upozorenje za ubudu\u0107e<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25344257_1920.jpg":"1920x1080","k_25344257_1280.jpg":"1280x1280","k_25344257_1024.jpg":"1024x1024","k_25344257_640.jpg":"640x640","k_25344257_480.jpg":"480x480","k_25344257_340.jpg":"340x340","k_25344257_220.jpg":"220x220","o_25344257_1280.jpg":"1280x853","o_25344257_1024.jpg":"1024x682","o_25344257_640.jpg":"640x426","o_25344257_480.jpg":"480x320","o_25344257_340.jpg":"340x226","o_25344257_220.jpg":"220x146","h_25344257_1280.jpg":"1280x854","h_25344257_1024.jpg":"1024x683","h_25344257_640.jpg":"640x427","h_25344257_480.jpg":"480x320","h_25344257_340.jpg":"340x227","h_25344257_220.jpg":"220x147","pp_25344257_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344257_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344257_640.jpg":"640x814","pp_25344257_480.jpg":"480x611","pp_25344257_340.jpg":"340x432","pp_25344257_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x800","hd_25300657_1920.jpg":"1920x1080","k_25300657_1280.jpg":"1280x1280","k_25300657_1024.jpg":"1024x1024","k_25300657_640.jpg":"640x640","k_25300657_480.jpg":"480x480","k_25300657_340.jpg":"340x340","k_25300657_220.jpg":"220x220","o_25300657_1280.jpg":"1280x853","o_25300657_1024.jpg":"1024x682","o_25300657_640.jpg":"640x426","o_25300657_480.jpg":"480x320","o_25300657_340.jpg":"340x226","o_25300657_220.jpg":"220x146","h_25300657_1280.jpg":"1280x854","h_25300657_1024.jpg":"1024x683","h_25300657_640.jpg":"640x427","h_25300657_480.jpg":"480x320","h_25300657_340.jpg":"340x227","h_25300657_220.jpg":"220x147","pp_25300657_1280.jpg":"1280x1628","pp_25300657_1024.jpg":"1024x1303","pp_25300657_640.jpg":"640x814","pp_25300657_480.jpg":"480x611","pp_25300657_340.jpg":"340x432","pp_25300657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25261649_1920.jpg":"1920x1080","k_25261649_1280.jpg":"1280x1280","k_25261649_1024.jpg":"1024x1024","k_25261649_640.jpg":"640x640","k_25261649_480.jpg":"480x480","k_25261649_340.jpg":"340x340","k_25261649_220.jpg":"220x220","o_25261649_1280.jpg":"1280x853","o_25261649_1024.jpg":"1024x682","o_25261649_640.jpg":"640x426","o_25261649_480.jpg":"480x320","o_25261649_340.jpg":"340x226","o_25261649_220.jpg":"220x146","h_25261649_1280.jpg":"1280x854","h_25261649_1024.jpg":"1024x683","h_25261649_640.jpg":"640x427","h_25261649_480.jpg":"480x320","h_25261649_340.jpg":"340x227","h_25261649_220.jpg":"220x147","pp_25261649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25261649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25261649_640.jpg":"640x814","pp_25261649_480.jpg":"480x611","pp_25261649_340.jpg":"340x432","pp_25261649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25261420_1920.jpg":"1920x1080","k_25261420_1280.jpg":"1280x1280","k_25261420_1024.jpg":"1024x1024","k_25261420_640.jpg":"640x640","k_25261420_480.jpg":"480x480","k_25261420_340.jpg":"340x340","k_25261420_220.jpg":"220x220","o_25261420_1280.jpg":"1280x852","o_25261420_1024.jpg":"1024x682","o_25261420_640.jpg":"640x426","o_25261420_480.jpg":"480x319","o_25261420_340.jpg":"340x226","o_25261420_220.jpg":"220x146","h_25261420_1280.jpg":"1280x854","h_25261420_1024.jpg":"1024x683","h_25261420_640.jpg":"640x427","h_25261420_480.jpg":"480x320","h_25261420_340.jpg":"340x227","h_25261420_220.jpg":"220x147","pp_25261420_1280.jpg":"1280x1628","pp_25261420_1024.jpg":"1024x1303","pp_25261420_640.jpg":"640x814","pp_25261420_480.jpg":"480x611","pp_25261420_340.jpg":"340x432","pp_25261420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25261418_1920.jpg":"1920x1080","k_25261418_1280.jpg":"1280x1280","k_25261418_1024.jpg":"1024x1024","k_25261418_640.jpg":"640x640","k_25261418_480.jpg":"480x480","k_25261418_340.jpg":"340x340","k_25261418_220.jpg":"220x220","o_25261418_1280.jpg":"1280x853","o_25261418_1024.jpg":"1024x682","o_25261418_640.jpg":"640x426","o_25261418_480.jpg":"480x320","o_25261418_340.jpg":"340x226","o_25261418_220.jpg":"220x146","h_25261418_1280.jpg":"1280x854","h_25261418_1024.jpg":"1024x683","h_25261418_640.jpg":"640x427","h_25261418_480.jpg":"480x320","h_25261418_340.jpg":"340x227","h_25261418_220.jpg":"220x147","pp_25261418_1280.jpg":"1280x1628","pp_25261418_1024.jpg":"1024x1303","pp_25261418_640.jpg":"640x814","pp_25261418_480.jpg":"480x611","pp_25261418_340.jpg":"340x432","pp_25261418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25262039_1920.jpg":"1920x1080","k_25262039_1280.jpg":"1280x1280","k_25262039_1024.jpg":"1024x1024","k_25262039_640.jpg":"640x640","k_25262039_480.jpg":"480x480","k_25262039_340.jpg":"340x340","k_25262039_220.jpg":"220x220","o_25262039_1280.jpg":"1280x854","o_25262039_1024.jpg":"1024x683","o_25262039_640.jpg":"640x427","o_25262039_480.jpg":"480x320","o_25262039_340.jpg":"340x226","o_25262039_220.jpg":"220x146","h_25262039_1280.jpg":"1280x854","h_25262039_1024.jpg":"1024x683","h_25262039_640.jpg":"640x427","h_25262039_480.jpg":"480x320","h_25262039_340.jpg":"340x227","h_25262039_220.jpg":"220x147","pp_25262039_1280.jpg":"1280x1628","pp_25262039_1024.jpg":"1024x1303","pp_25262039_640.jpg":"640x814","pp_25262039_480.jpg":"480x611","pp_25262039_340.jpg":"340x432","pp_25262039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1328","hd_24600408_1920.jpg":"1920x1080","k_24600408_1280.jpg":"1280x1280","k_24600408_1024.jpg":"1024x1024","k_24600408_640.jpg":"640x640","k_24600408_480.jpg":"480x480","k_24600408_340.jpg":"340x340","k_24600408_220.jpg":"220x220","o_24600408_1280.jpg":"1280x885","o_24600408_1024.jpg":"1024x708","o_24600408_640.jpg":"640x442","o_24600408_480.jpg":"480x332","o_24600408_340.jpg":"340x235","o_24600408_220.jpg":"220x152","h_24600408_1280.jpg":"1280x854","h_24600408_1024.jpg":"1024x683","h_24600408_640.jpg":"640x427","h_24600408_480.jpg":"480x320","h_24600408_340.jpg":"340x227","h_24600408_220.jpg":"220x147","pp_24600408_1280.jpg":"1280x1628","pp_24600408_1024.jpg":"1024x1303","pp_24600408_640.jpg":"640x814","pp_24600408_480.jpg":"480x611","pp_24600408_340.jpg":"340x432","pp_24600408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25265507_1920.jpg":"1920x1080","k_25265507_1280.jpg":"1280x1280","k_25265507_1024.jpg":"1024x1024","k_25265507_640.jpg":"640x640","k_25265507_480.jpg":"480x480","k_25265507_340.jpg":"340x340","k_25265507_220.jpg":"220x220","o_25265507_1280.jpg":"1280x853","o_25265507_1024.jpg":"1024x682","o_25265507_640.jpg":"640x426","o_25265507_480.jpg":"480x320","o_25265507_340.jpg":"340x226","o_25265507_220.jpg":"220x146","h_25265507_1280.jpg":"1280x854","h_25265507_1024.jpg":"1024x683","h_25265507_640.jpg":"640x427","h_25265507_480.jpg":"480x320","h_25265507_340.jpg":"340x227","h_25265507_220.jpg":"220x147","pp_25265507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25265507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25265507_640.jpg":"640x814","pp_25265507_480.jpg":"480x611","pp_25265507_340.jpg":"340x432","pp_25265507_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15371860 Threads: 4 Questions: 3187553680 Slow queries: 7156862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235730276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/vatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji-1310171 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/vatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji-1310171?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 334591 [name] => Grebaštica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grebastica [link] => /tag/grebastica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 330471 [name] => požar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pozar [link] => /tag/pozar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 360299 [name] => Šibensko-kninska zupanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibensko-kninska-zupanija [link] => /tag/sibensko-kninska-zupanija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679402 [name] => SLAVKO TUCAKOVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-tucakovic [link] => /tag/slavko-tucakovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 484240 [name] => darko dukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-dukic [link] => /tag/darko-dukic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 327748 [name] => Branko Peran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-peran [link] => /tag/branko-peran ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PAKLU GREBAŠTICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vatrogasni zapovjednici odbacuju optužbe policajca koji je branio kuću: ‘Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3110 [name] => Davorka Blažević [username] => davorka-bla-evi [email] => davorka-bla-evi@sd.hr [password] => $2y$10$qgyMlhzU4zSNrh6n.9rwIuU6Fw/G00RcgniPm6sRJMFp2zrC9fe2u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davorka-blazevic-3110 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1628 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/0d685cb0aff1f6977036dae0bc8800e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344257.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => NIKŠA STIPANIČEV/Cropix [mainImageDesc] =>

Slavko Tucaković (u okviru gore liievo), glavni vatrogasni zapovjednik RH: ”Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344257.jpg [title] =>

Slavko Tucaković (u okviru gore liievo), glavni vatrogasni zapovjednik RH: ”Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta”

NIKŠA STIPANIČEV/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25300657.jpg [title] =>

Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Branko Peran 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25261649.jpg [title] =>

Požar se širio nevjerojatnom brzinom...

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25261420.jpg [title] =>

U središtu pakla: Prostor Šibensko-kninskea županije je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje

Nikša Stipaničev /Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25261418.jpg [title] =>

Kanaderi su iznijeli veliki dio tereta, ali nije im bilo lako zbog orkanskog juga

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25262039.jpg [title] =>

Darko Dukić: Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/24600408.jpg [title] =>

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH: Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta

Niksa Stipanicev/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25265507.jpg [title] =>

Spaljena zemlja i veliko upozorenje za ubuduće

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon grebaštičkog požara koji je prouzročio golemu materijalnu štetu na stambenim objektima, vozilima, poljoprivrednim površinama, bilo je i onih koji su mislili da možda sve nije moralo biti tako. Neki bi rekli, generala nakon bitke. Samo što ovaj put svoje dvojbe i nedoumice nije javno eksplicirao neki od “običnih” mještana revoltiranih posljedicama vatrene stihije koje su ga i osobno teško pogodile. Svoje je sumnje iznio Branko Peran, bivši načelnik Šibensko-kninske policijske uprave i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Grebaštičanin koji je i sam bio prisiljen braniti vlastitu kuću od silovitog prodora vatre u naselje.

- Zašto su kanaderi upućeni na gašenje nepristupačnog terena, daleko od ljudi i stambenih objekata, kuća, automobila, brodova koje je vatra nesmiljeno proždirala…? Osobno sam tražio pomoć kanadera i molio da djeluje na području brda Vrzlina kako bi se zaustavio prelazak vatre preko magistrale, što bi nama u selu pomoglo da zaštitimo svoje kuće. Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Peran za Šibenski list. Zatražili smo od glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske Slavka Tucakovića komentar na Peranove dvojbe i prozivku vatrogasaca.

---

image

Spaljena zemlja i veliko upozorenje za ubuduće

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Zapuštena zemljišta

U očitovanju iz HVZ-a, koje potpisuje Tucaković, navode da je Županijski vatrogasni operativni centar Šibensko-kninske županije dojavu o požaru 13. srpnja 2023. dobio u 11.11 sati te su odmah angažirane vatrogasne postrojbe Grada Šibenika i najbliže DVD Grebaštica iz kojeg su vatrogasci stigli na mjesto požara za 8 minuta. Zatraženo je daljnje angažiranje svih raspoloživih vatrogasnih snaga te protupožarnih zrakoplova (tijekom gašenja požara angažirano je 8 zrakoplova), a intervencija se događala u uvjetima orkanskog juga i temperature od oko 40 stupnjeva.

- Vatrogasne snage su pokušale spriječiti širenje požara, međutim, iznimno bujna vegetacija i jako jugo pogodovali su daljnjem brzom širenju požara. Uključivanjem protupožarnih zrakoplova u gašenje, zajedničkim taktičkim nastupom pokušano je presijecanje vatrene linije u Šaškovima te prema naselju Grebaštica, međutim, zbog stalnih promjena vjetra, požar se i dalje vrlo brzo širio te je ušao i u samu Grebašticu.

Tijekom gašenja primijenjeni su taktički nastupi vatrogasnih formacija uz potporu zračnih protupožarnih snaga sukladno pravilima vatrogasne struke, uvažavajući specifičnosti prostora i meteorološke okolnosti koje su pogodovale nekontroliranom i brzom širenju požara, te je požar stavljen pod kontrolu vatrogasaca, odnosno zaustavljen, što ukazuje na učinkovitost rada vatrogasaca na terenu - ističe Tucaković.

U nastavku se ističe da je Šibensko-kninska županija prostor koji je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje, pa i zapuštenost terena pogoduje brzom širenju požara, što je upravo slučaj u Grebaštici.

---

image

U središtu pakla: Prostor Šibensko-kninskea županije je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje

Nikša Stipaničev /Cropix
---

Na naša pitanja o uzrocima požara i procjeni šteta, HVZ, odnosno vatrogasni sustav nije za to nadležan i trenutno ne raspolaže tim podacima, stoji u odgovoru Slavka Tucakovića i HVZ-a.

A što se tiče naše opaske kako se zadnjih godina najveći broj i to najtežih požara događa upravo na području ŠKŽ, kao razlog tome ističu neodržavanje površina u privatnom vlasništvu, što doprinosi znatnom povećanju brzine širenja požara i nastanka materijalne štete, poglavito u okolnostima jakog vjetra, što je bio slučaj kod požara u Zatonu prošle godine, ali i kod nedavnog u Grebaštici.

Brza reakcija

- Ako u blizini obiteljskih i gospodarskih objekata nema visokokaloričnih gorivih tvari čijim gorenjem se požar može približiti objektima, ne bi dolazilo ni do požara na objektima unatoč velikom požaru - ističe se u očitovanju HVZ-a.

Bez partnerskog odnosa jedinica lokalne samouprave, vlasnika obraslog, zapuštenog zemljišta i vatrogasaca nije moguće očekivati da svaki požar otvorenog prostora može biti ugašen u početnoj ili razvojnoj fazi i da imovina može biti potpuno zaštićena brzim djelovanjem vatrogasaca. A takav odnos podrazumijeva, ističe se, održavanje privatnog vlansištva tako da izbijanje i pirenje požara bude svedeno na najmanju mjeru, a ako do požara i dođe, važno je što ranije pozvati vatrogasce i na najmanji događaj, pogotovo tijekom požarne sezone.

Prema tome, zaključuje se u očitovanju glavnog vatrogasnog zapovjednika, problem nastanka velikih požara nije u domeni vatrogasnog sustava, a poglavito nije organizacijske ili kadrovske prirode, već je osnovni razlog neodržavanje okoliša i privatne imovine kao i neodgovorni pojedinci koji svojim (ne)djelovanjem izazivaju nastanak velikih požara.

Iz HVZ-a izrijekom tvrde da je prilikom gašenja požara u Grebaštici bio angažiran dostatan broj vatrogasaca, a uključivao je 30 postrojbi, 235 vatrogasaca i 79 vozila, a da je bilo potrebe, broj vozila i tehnike mogao se u svakom trenutku i značajno povećati. Na požaru je bilo angažirano i 8 protupožarnih zrakoplova - ističe Tucaković.

---

image

Darko Dukić: Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA
---

Razgovarali smo i sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, koji je bio i voditelj intervencije u Grebaštici.

- Generala poslije bitke uvijek ima. Ali Peran je ipak bivši načelnik PU šibensko-kninske, a bio je i voditelj inspekcijske službe zaštite od požara, bio je i predsjednik Mjesnog odbora Grebaštica, pa je pitanje što je on napravio dok je bio na tim pozicijama - uzvraća Dukić i dodaje:

- Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji, a s kim je Peran razgovarao o tome, ne znam. Ako je on naučio tako raditi, po političkoj liniji, ja tako ne radim. Trudim se djelovati profesionalno, a ne politički - ističe Dukić.

Od prve dojave da se vidi vatra na području Donjih Banovaca, odmah je, kaže, angažiran DVD Šibenik i DVD Grebaštica, te zatražena intervencija kanadera. Međutim, u zadnjih 15-ak godina, kako navodi, bilo je 3-4 požara u tom prostoru, i gdje je sad gorjelo, degradirana je šuma uokolo, što je povoljno za brzo širenje požara.

Udar poput munje

- A da se zaustavila vatra na Vrzlini, kamo sreće, bilo bi to jako dobro, i to se pokušavalo, ali nije uspjelo. Sve su snage bile angažirane, kanaderi su dobili koridor, koordinate, pokušalo se presjeći požar. Kad su takvi vremenski uvjeti, kakvi su bili tog dana, onda su i kanaderi nemoćni.

Da je Peran bio ispred kuća u Šaškovima, znao bi kolika je to silina vatre i kolike se temperature razviju na mjestu požara. Naravno, bio bih najsretniji da se vatra uspjela odmah tu presjeći i kanaderi su imali jasne upute o tome, ali nije išlo. Jedno je naše vatrogasno vozilo, zbog tehničkog kvara, ostalo zarobljeno vatrom. Posada ga je napustila da bi spasila živu glavu, jer bilo je orkansko jugo koje je vrlo brzo ušlo u naselje.

---

image

Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Branko Peran 

---

Kilometar i po dužine vatrene linije prodrlo je u naselje brzinom munje, vatra je naprosto proletjela. Budimo sretni, uz činjenicu da su štete zaista velike, ipak, svima je glava na ramenima, a to je najvažnije - ističe Dukić.

Pokazalo se, napominje, i nakon lanjskog, zatonskog i nakon ovog požara u Grebaštici da su pravi problem građevinske čestice od kojih je dio neizgrađen, to je doslovce džungla, a pored toga tu su i velike količine smeća, odbačenog otpada, prava bomba.

Za primjer Dukić navodi i apartman kojem je izgorjelo potkrovlje, a na dva metra od njega je prava džungla. Izgorjela su i tri automobila koja su bila parkirana u borovoj šumi. Nema protupožarnih putova, ne održavaju se, bilo da je riječ o državnim, županijskim ili nerazvrstanim cestama.

Tempirana bomba

- Jesu li pokošeni putovi? Ne! A na sve to imamo i neriješene imovinsko-pravne odnose. Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području, ali tako je i drugdje. Uvijek ljude pozivam da dođu, da očiste oko svoje kuće i dvorišta, da saniraju okoliš, pokose.. Ali, kod nas vlada logika da je netko drugi dužan brinuti se za našu imovinu. Pa me tako nekidan jedan čovjek iznapadao da je moja obveza očistiti okoliš njegove kuće koja njemu služi za iznajmljivanje, a to što mu je metar dalje od kuće neprohodna šikara, to je valjda stvar vatrogasaca. Ako nećeš sam voditi računa o svojoj imovini, tko će ?! - kaže Dukić.

Šteta nastala požarom na području Grebaštice, koja se proširila i na općinu Primošten, golema je. Dukić iskreno veli da to ne može procijeniti, ali zato znade da je trošak intervencije vatrogasaca, bez zračnih snaga, procijenjen na 180 tisuća eura!

Smatra da je organizacija rada i stanje opreme dobro, a i ljudskih je resursa dovoljno. Stvari su vrlo jednostavne, navodi Dukić.
- Požara neće biti ako pada kiša! I to je sva filozofija, sva istina za one koji misle da se baš svaki požar može spriječiti i zaustaviti. Dosta je, ističe, pogledati što se događa u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj…

- Mi moramo biti spremni na sve, ne možemo reći da se to kod nas neće dogoditi - upozorava, i veli kako mu neki zbog toga zamjeraju kako je negativan, a zapravo je, veli, samo realan.

- Što se tiče požara, sjedimo na tempiranoj bombi. Pogledajte samo naše šume, okoliš u stambenim naseljima. Nama požari, nažalost, nisu novost. Osim ovog u Grabaštici, lanjskog u Zatonu i Raslini, imali smo u rujnu 2017. i težak požar na području Lozovca. Mi naprosto moramo biti svjesni kolika je požarna ugroženost na području na kojem živimo. Prošlo je vrijeme kad su se požari gasili samo s naprtnjačama s vodom. Sada smo imali pet kanadera i do 300 vatrogasaca, a u nekim trenucima smo ipak bili sasvim nemoćni - konstatira Dukić.

Šibensko-kninska županija jedno je od najugroženijih područja od požara, što zbog guste vegetacije, borovih šuma, što zbog strujanja vjetra... I kad se gledaju indeksi brzine širenja požara, kad je taj indeks 18-20, kao što je bilo prije mjesec dana u Kanadi, tada se radi evakuacija stanovništva, a mi smo, kaže Dukić, prošle godine u Zatonu i Raslini imali indeks 26.! Za Grebašticu još nismo utvrdili indeks, ali zasigurno nije bio manji…

Bježite od bora

Previše je na ovom našem prostoru neobrađenih, zapuštenih površina, a više nema stoke sitnog zuba da to pobrsti. Ono što je nekad bilo poljoprivredno zemljište danas su neprohodne džungle i taj će problem u Dalmaciji biti još dugo prisutan. Ljudi gledaju kako će otvoriti apartman, a zemlju su prepustili makiji.

- Zatonsko područje je gorjelo i 2017., i tada su stradali brojni maslinici, lani se katastrofa ponovila. Mislio sam da se nakon toga oko 20-30 posto tih nekad kultiviranih površina više neće obrađivati, ali toga je puno više. Stariji ljudi gube volju i snagu, a mlade nije briga.

---

image

Kanaderi su iznijeli veliki dio tereta, ali nije im bilo lako zbog orkanskog juga

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA
---

Dukić tvrdi da s Hrvatskim šumama imaju dobru suradnju, bili su od prvih trenutka uključeni, a već su ušli u opožareni prostor radi sanacije. Inače, baš poput Perana koji je prije tjedan dana upozorio kako bi ljudi oko svojih kuća trebali izbjegavati sadnju borova, i Dukić kaže: “Bor je lijep, dobar za hlad, naše je mediteransko stablo, ali je iznimno opasan u sezoni požara i trebalo bi ga oko kuća izbjegavati.”

- Najveći problem su površine kojima se ne znaju ni vlasnici. To je degradirano zemljište, njime se vatra puno brže i lakše širi, a privatno je pa ga ne možete dirati. U Zatonu su Hrvatske šume već ušle u sanaciju, sijeku se i režu izgorjela stabla, ali ostaje problem privatnog zemljišta na kojem se ne može intervenirati. Dosta je pogledati predio u Šibeniku, iznad “Carićeve okuke”,gdje je suha borova šuma. Pokušavalo se preko svih relevantnih institucija riješiti taj problem, ali zbog privatnog vlasništva svi su nemoćni - žali se Dukić.

Svaki dan gori

Uputio je i poseban apel građanima da se klone požarišta kada kuće gore jer samo ometaju vatrogasne snage da efikasno djeluju. Za vrijeme požara u Grebaštici, kako nam je rekao, okupilo se sa svih strana požarišta barem tisuću ljudi koji su promatrali što se događa.

- Pozivamo ljude da to ne rade, da nam oslobode prometnice. Konfiguracija terena je teška, vjetar je tri, četiri puta mijenjao smjer, a mi smo zbog “gledatelja” imali zakrčene prometnice i nije nam bilo omogućeno nesmetano prebacivanje snaga, po potrebi, ovisno o smjeru vjetra - rekao je Dukić.

Požara na otvorenom, na šibenskom području, ima svaki dan. A kad su vremenski uvjeti za širenje vatrene buktinje povoljni, svi strahuju od onog što ih čeka. S razlogom. Ove godine, do 25. srpnja, navodi Dukić, evidentirano je 185 požara na otvorenom, a samo tijekom srpnja čak - 30! Ukupno je dosad bilo 627 intervencija vatrogasaca. A sezona je tek na polovici…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
NIKŠA STIPANIČEV/Cropix Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA Nikša Stipaničev /Cropix Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA Niksa Stipanicev/HANZA MEDIA Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Slavko Tucaković (u okviru gore liievo), glavni vatrogasni zapovjednik RH: ”Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta”


Obećano mi je da će kanader djelovati, ali to se nije dogodilo - kazao je Branko Peran 

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA

Požar se širio nevjerojatnom brzinom...

Nikša Stipaničev /Cropix

U središtu pakla: Prostor Šibensko-kninskea županije je iznimno ugrožen požarima zbog konfiguracije terena, guste vegetacije, a posebno zbog toga što se velik dio površine ne obrađuje

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA

Kanaderi su iznijeli veliki dio tereta, ali nije im bilo lako zbog orkanskog juga

Niksa Stipanicev /HANZA MEDIA

Darko Dukić: Ražalostilo me koliko divljih deponija ima na tom području

Niksa Stipanicev/HANZA MEDIA

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH: Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Spaljena zemlja i veliko upozorenje za ubuduće

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/vatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji-1310171 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c6d18b76c6a2d80c9a64e5f80ab09ae9ea5fb793 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vatrogasni+zapovjednici+odbacuju+optu%C5%BEbe+policajca+koji+je+branio+ku%C4%87u%3A+%E2%80%98Kanaderi+se+ne+dobivaju+po+privatnoj+liniji%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fvatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji-1310171 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fvatrogasni-zapovjednici-odgovaraju-policajcu-peranu-koji-je-branio-kucu-kanaderi-se-ne-dobivaju-po-privatnoj-liniji-1310171 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PAKLU GREBAŠTICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaU PAKLU GREBAŠTICE

Vatrogasni zapovjednici odbacuju optužbe policajca koji je branio kuću: ‘Kanaderi se ne dobivaju po privatnoj liniji!‘

Piše Davorka Blažević
28. srpnja 2023. - 12:01
Slavko Tucaković (u okviru gore liievo), glavni vatrogasni zapovjednik RH: ”Vatrogasci su na požar stigli za osam minuta”NIKŠA STIPANIČEV/Cropix

Nakon grebaštičkog požara koji je prouzročio golemu materijalnu štetu na stambenim objektima, vozilima, poljoprivrednim površinama, bilo je i onih koji su mislili da možda sve nije moralo biti tako. Neki bi rekli, generala nakon bitke. Samo što ovaj put svoje dvojbe i nedoumice nije javno eksplicirao neki od “običnih” mještana revoltiranih posljedicama vatrene stihije koje su ga i osobno teško pogodile. Svoje je sumnje iznio Branko Peran, bivši načelnik Šibensko-kninske policijske uprave i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, Grebaštičanin koji je i sam bio prisiljen braniti vlastitu kuću od silovitog prodora vatre u naselje.

- Zašto su kanaderi upućeni na gašenje nepristupačnog terena, daleko od ljudi i stambenih objekata, kuća, automobila, brodova koje je v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:08