stdClass Object ( [id] => 1347724 [title] => Svi čekaju tunel, valjda neće dočekati novo razočaranje: ‘Vrgorac na moru! Prije ću ja na plažu nego ti iz Splita‘ [alias] => svi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lovorike ko u priči. Nije bus, stabla su! Pod nama šuška kostelino žuto lišće, nije ni u Splitu tiše, puna ga je gora. Okolo masline i loza, obresle staze za davne bašćine i stare kamene kuće. Rastresene potreson prije više od pola vika. Ko lego kocke kad su loše složene pa se dobro ne ljube. I napuštene. Bršćan klija između vaca.

Jedna ima lipe klesane kolone u prizemlju. Drugu je, nema tome davno, kupila neka Kanađanka. Prid trećon kućon vrtlić s desetak rašćika od metra. Jedna drugoj do uva! Kad ih probije mraz, bit će slađe od cukra, ali samo s mrvu domaćega suva mesa. Eno i stare mišalice u podrumu! I još starijega golfa crvene boje, malo dalje.

Gori su sure Drveničke stine. Bijakovske! Doli drvenička vala i novo selo. Misto. A ozgara pogled puca na Hvar, rukon bi moga Sućuraj dobavit. Onda Pelješac i Korčula. Dalje Vis. Zini i gledaj!

- Eto, to će ti putnik ugledat kad izađe iz tunela! Ovde bi gori triba bit južni portal. Zapadno od Staroga sela. Vako ti je Ravča, priko ovoga grebena i Drveničkih stina, jedno 600 metara iznad mora, s onu stranu. A vako su ti onda Kokorići, ovin pravcon. Tu je Bijakova najtanja.

Kaže nan tako Frane Burić, čovik iz Drvenika, pokazujuć kud bi tribala proć ta nova stara veza između obale i zaleđa. Tuda su staze vodile od davnina, a narod trgova i kumijo se, ženijo, lipo do u Ljubuški, Mostar i širon zemlje Ercegovine. Ozgara išli duvan, kumpir i šenica. Nadničari i sezonci. Ozdala ulje, sol, riba. Pa unučad.

---

image

Frane Burić na planiranom lokalitetu južnog izlaza tunela

Saša Burić/Cropix
---

- Tuda ja i dandanas na noge vodin goste na more! Brdon... Ima tri sata pješke iz Kokorića u Drvenik! Iz Vrgorca zeru više.

Svidočijo nan je tako i Zvonko Pervan, s gornje strane planine, tumačeći par sati prije di bi se triba probijat sjeverni portal toga spasonosnoga tunela, tamo kod sela Kljenak i nadomak čvorišta autoceste u Ravči. Oko toga se i vrti ova naša reportaža.

A misto vako komentira:

- Da to nije opet kakva smicalica?!

- Viču oni prid svake izbore da će gradit...

- Jedan je naš dovodijo novinare da ga slikaju s čekićon i liton kako udara u kamen...

- Ha-ha-ha, veli, prije će ga probit nego država!

- Obećava ga je i car Frane Jozip kad je u Vrgorcu bijo 1875. godine...

- Vodijo ga Zvonkin prandid Mate, načelnik bijo 40 godina. Volonterski!

- Nek oni dovezu krticu prije izbora i provrte petnest, dvadeset metara pa ćemo mi onda glasat!

- A ne bager, bageron se tunel ne buši! Bager dotraju i otraju tri dana iza glasanja...

---

image

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Hm, moguće da ove ture štogod i bude, ali ste upravo čuli kako Vrgorčani rezoniraju, a jednako je raspoloženje i u Drveniku. Ukratko, svak se živ slaže da taj tunel triba napravit, al se niko živ ne bi tijo još jednon ni razočarat. Pa se neki zajebaju da je tako imocki heroj Pava Lozo narodu obećava da će iza onoga rata rata s Bijakove teć med i mliko. A orasi se kotrljat niza stranu jer će narodna vlast sve poravnat.

- Nema veze, loži ti vatru ko da će svrdla sutra burgijat. Da ne napadamo vele! Možda i upali, vidiš da sad ima i para...

- Bit će sutra u Vrgorcu pet stotina kuća s bazenon za odmor!

Uglavnon, četri su varijante za taj put kroz južni dija bijakovskoga masiva, odnosno njegova grebena Rilića. Nikidan su zagrebačke novine javile da će se konačno počet probijat. Navodno, dogodine. Izgleda da najbolje stoji verzija ukupno duga desetak kilometara, a predviđa četri tunela, sve skupa duga 3,7 kilometara (438 + 2722 + 257 + 306 metara). Računa se da će koštat najmanja pola milijarde kuna, odnosno 65 milijuna eura.

---

image

Lokalitet planiranog sjevernog ulaza tunela kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Neki govore da nije loša ni varijanta (7,1 km) s jednin dugin tunelon od 5,6 kilometara. Ne bi bilo puno imovinskih problema i može se počet bušit sutra, kontaju mišćani, ali je i najpaprenija - dvadeset milijuna eura skuplja od one prije spomenute.       

- Vrgorac bi s tin tunelom dobijo sedmicu na lotu! Davno se o njemu govorilo, puno prije Svetoga Ilije, ovoga zagvoškoga tunela koji je bijo pogodak za Imocku krajinu. Imali su jači lobi. A za ovi naš se nazad deset, petnest godina govorilo da je četvrti po redu za financiranje iz evropskih fondova. Vidiš da su s čvorišta autoceste u Ravči bili napravili odvojak s križanjen prema budućemu tunelu. Ovi ovde, di nas evo sad - veli Pervan.

Računalo se, čujemo, da bi kroz tunel tribalo povuć i vodu. Gori je ima i viška, a prirodnin padon da bi se moglo napajat čitav žedni Hvar! Tako ljudi govore. Onda se može provuć i plin. A u gospodarskoj zoni u Ravči da bi moga bit i veliki suvi vez! Za jahte koje mogu proć kroz tunel.

Ovako narod kaže:

- Mi bi Bijakovu izbušili ko sir, za svako misto po tunel! Kad bi se moglo...

- A da smo Kalmetu i Butkovića imali, ne bi mi sad pričali od ovomu, sad bi se mi, pajdo, vozili!

Vidi svit šta je, ali ne smiš kudit, da ne odbijaš. A ne mereš vazda ni virovat pa se razočarat. Isto se čovik nada da je kucnijo čas.

- Nekad su bile staze i putovi, sad su ceste život! Tunel je prava stvar i sve mu govori u prilog: oživio bi ovaj kraj, ipak malo zapušten dosad. Tu je i europski koridor "Vc", koji iz Budimpešte vodi k nama. Za pet, šest godina, kad se probije Prenj, eto ovamo Mađara, naše Slavonije, pola Bosne, o Hercegovini da i ne govorimo, ona nam je zaleđe, a Hercegovcima su i kuće u primorju. To bi bio preporod za vrgorski kraj.

Tako kaže Stipe Božić, legendarni osvajač Mount Everesta, rodon iz Zavojana. Odakle su i mesari Pivci, eno in pogona u gospodarskoj zoni. Vidi in se selo s čvorišta u Ravči. Proslavljeni alpinist veli da bi tunel otvorijo i Hvar, koji je par milja od Drvenika:

- Istočni dio otoka je kritičan, posebno cesta Sućura j- Jelsa, znam jer imam sestru u Sućurju. Tunel kroz Biokovo značio bi spoj otoka Hvara s autocestom, pa bi se i ta otočka cesta valjda riješila. Znate i sami koje muke Hvarani prolaze dok se Splita dokopaju, a i gosti dok dođu na taj kraj otoka. Pa i splitska bi se luka rasteretila. Da ne spominjemo kako bi se izbjegao tranzit magistralom kroz Makarsku, koja je ljeti prekrcana i gdje se stvara prometni čep.

---

image

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Planinar ističe da bi se novim tunelom pod Rilićem autocesti približio i južni, nerazvijeniji dio Makarske rivijere. I gosti bi s mora začas bili u Međugorju, do kojeg već postoji autocesta. Ovaj kraj, kaže Božić, vapije za tim projektom, jednako zaleđe i obala.

A Pervan već vidi i pristanište za kruzere u Drveniku i vojsku hodočasnika nedalekoj Kraljici Mira:

- Vrgorac na moru! Prije ću ja iz Kokorića na plažu u Drvenik nego ti s kraja na kraj Splita!

Evo nas opet doli. U Drveniku. "Jadrolinijin" trajektić "Laslovo", izgrađen u splitskome škveru 1997. godine, čemu smo tada i sami bili svidočili, taman je stiga iz Sućurja. Zanimljivo, to misto na hvarskoj istočnoj punti ime je dobilo po svetome Juri, a i drvenička crkva, gori u Starome selu, posvećena je tomu istomu svecu. Ubojici zmajeva!

- Nećeš virovat, još se iza Drugoga rata razmišljalo da njemački ratni zarobljenici probiju tunel iz Drvenika gori do u Kokoriće!

- Ajde?!

- Pa jesu li i tučepski hotel Jadran oni napravili?! Ispratila ih limena glazba iz Makarske, kad ih je pustilo kući. Kašnje su u Jadran dolazili litovat.

Frane Burić pamti sve. Spominje i planove s kraja šezdesetih prošloga vika, pa projekt "Južni Jadran" iz 1981., onda i obećanja prije 20 godina.

A sićamo se dobro i sami - u svin je medijima bilo - kad su ono u maju 2009. godine, sedmicu prije lokalnih izbora, Luka Bebić, tada šef Sabora, Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, Ante Sanader, tadašnji župan, i Boris Matković, u ta doba vrgorski gradonačelnik, svečano otvorili radove na dionici Ravča - Drvenik, gori uz čvorište autoceste.

I nikad ništa - osta slipi odvojak do danas. Batrljak.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Obećavalo se prid svake izbore. Četri studije u zadnjih petnest godina! Dolazli su bili bušit i ispitivat di je bila varijanta južnoga portala tunela. Ovde, kod Staroga sela. Pa se odustalo. Sad je druga varijanta, portal bi bijo na koti nižoj jedno 40 metara. A triba izvest i spojne ceste doli do na magistralu...

Tribalo bi i novu luku napravit, u drveničkoj vali nema mista za tolike planove. Pa bi novi porat bija u Galiji, jedno pet kilometara od Drvenika, u pravcu Makarske.

- Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj i svi mu se veselimo - kaže Burić.

Nije samo Drvenik, tu su i druga mista južno od kipuće Makarske: Drašnice, Igrane, Živogošće, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac. Daleko od Dalmatine. Ovako bi joj za tren prišli južnin bijakovskin tunelon kroz Rilić. I gosti bi brže k njima! Moguće i novi život.

---

image

Drvenik

Saša Burić/Cropix
---

- Iša ti je brod iz Drvenika i u Prigradicu i u Korčulu. Mislilo je se bilo i vas teretni promet za Vis, Korčulu i Lastovo pribacit u Drvenik. Da se rastereti splitska luka. A i bliže je! Na Hvar moreš pljunit, četri milje. Pet bi se vezova gradilo u našoj Galiji, niže Burić argumente ko đerdane.

Moga bi još dvi ure! I to da se ne ponavlja.

Zato je u drveničkome portu sažet bija "Jadrolinijin" djelatnik Matko Gabrić. Dok su se na Laslovo krcali ritki kamioni za u Sućuraj:

- Nadan se da će ovaj put bit. Jako bitan je tunel i za nas i za naše zaleđe, ja ga podržavan svin srcon. Da kucnen u drvo i ne ureknen...

---

image

Matko Gabrić i Marin Vitasović u pristaništu Drvenik

Saša Burić/Cropix
---

Slikali se jesu skupa, ali Matkov susid Marin Vitasović ne viruje previše:

- To je samo još jedno predizborno obećanje. Bilo ih je i dosad pa se nikad nisu ostvarila. Iako svaka logika, geografija i priroda podržavaju gradnju. Mora je tunel bit prije petnest godina, a ja mu se ne nadan ni za još 15. Nažalost!

- Znademo, ode tunel tada u Zagvozd...

- Vidi ovo: prije rata, mi smo u Splitu bili za sat i petnest, najdalje za sat i po. Magistralon. A sad bar dva sata. Liti i tri! Dalje nan je Split danas nego prije 20 godina. To ti najviše govori. Liti kroz Makarsku nikako. Veliki čep. U Omišu još jedan! A da nan je ovi tunel, onda smo iz Drvenika u Ravči i na autocesti za 15 minuta. I još satak do Splita.

Dok uz Bijakovu vuci zavijaju: "Sve nan iđe po loju i planu, svakog dana bliže smo Jadranu..."

---

image
Saša Burić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta im je obećanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => dosta im je obećanja 2 0 10172 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-14 16:01:14 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-15 14:00:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-15 13:59:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi čekaju tunel, valjda neće dočekati novo razočaranje: 'Vrgorac na moru! Prije ću ja na plažu nego ti iz Splita' page_title=Svi čekaju tunel, valjda neće dočekati novo razočaranje: 'Vrgorac na moru! Prije ću ja na plažu nego ti iz Splita' [metakey] => tunel, Drvenik, Ravča, Tunel Ravča-Drvenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26216961.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212898.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212896.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212895.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212893.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212891.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212875.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212874.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212872.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212869.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212871.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212870.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212892.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212886.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212888.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212885.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212883.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212880.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212878.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/14\/26212877.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018I\u0111u dogodine troji izbori u dr\u017eavi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat kona\u010dno pro\u0111e. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo \u010ditav ovi kraj\u2018, poru\u010duju mje\u0161tani<\/p>","

Zvonko Pervan i Stipe Bo\u017ei\u0107 na planiranom odvojku kod Rav\u010de<\/p>","","","","","

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Rav\u010de<\/p>","

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Rav\u010de<\/p>","

Lokalitet planiranog sjevernog ulaza tunela kod Rav\u010de<\/p>","","

Zvonko Pervan i Stipe Bo\u017ei\u0107 na planiranom odvojku kod Rav\u010de<\/p>","

Zvonko Pervan i Stipe Bo\u017ei\u0107 na planiranom odvojku kod Rav\u010de
\n\u00a0<\/p>","

Matko Gabri\u0107\u00a0i Marin Vitasovi\u0107\u00a0u pristani\u0161tu Drvenik<\/p>","

Trajekt u vo\u017enji put Drvenika, u pozadini se vidi Su\u0107uraj na Hvaru<\/p>","

Drvenik<\/p>","

Crkva u Gornjem Drveniku<\/p>","

Frane Buri\u0107\u00a0na planiranom lokalitetu ju\u017enog izlaza tunela<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1472","hd_26216961_1920.jpg":"1920x1080","k_26216961_1280.jpg":"1280x1280","k_26216961_1024.jpg":"1024x1024","k_26216961_640.jpg":"640x640","k_26216961_480.jpg":"480x480","k_26216961_340.jpg":"340x340","k_26216961_220.jpg":"220x220","o_26216961_1280.jpg":"1280x981","o_26216961_1024.jpg":"1024x785","o_26216961_640.jpg":"640x490","o_26216961_480.jpg":"480x368","o_26216961_340.jpg":"340x260","o_26216961_220.jpg":"220x168","h_26216961_1280.jpg":"1280x854","h_26216961_1024.jpg":"1024x683","h_26216961_640.jpg":"640x427","h_26216961_480.jpg":"480x320","h_26216961_340.jpg":"340x227","h_26216961_220.jpg":"220x147","pp_26216961_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216961_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216961_640.jpg":"640x814","pp_26216961_480.jpg":"480x611","pp_26216961_340.jpg":"340x432","pp_26216961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212898_1920.jpg":"1920x1080","k_26212898_1280.jpg":"1280x1280","k_26212898_1024.jpg":"1024x1024","k_26212898_640.jpg":"640x640","k_26212898_480.jpg":"480x480","k_26212898_340.jpg":"340x340","k_26212898_220.jpg":"220x220","o_26212898_1280.jpg":"1280x853","o_26212898_1024.jpg":"1024x682","o_26212898_640.jpg":"640x426","o_26212898_480.jpg":"480x320","o_26212898_340.jpg":"340x226","o_26212898_220.jpg":"220x146","h_26212898_1280.jpg":"1280x854","h_26212898_1024.jpg":"1024x683","h_26212898_640.jpg":"640x427","h_26212898_480.jpg":"480x320","h_26212898_340.jpg":"340x227","h_26212898_220.jpg":"220x147","pp_26212898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212898_640.jpg":"640x814","pp_26212898_480.jpg":"480x611","pp_26212898_340.jpg":"340x432","pp_26212898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212896_1920.jpg":"1920x1080","k_26212896_1280.jpg":"1280x1280","k_26212896_1024.jpg":"1024x1024","k_26212896_640.jpg":"640x640","k_26212896_480.jpg":"480x480","k_26212896_340.jpg":"340x340","k_26212896_220.jpg":"220x220","o_26212896_1280.jpg":"1280x853","o_26212896_1024.jpg":"1024x682","o_26212896_640.jpg":"640x426","o_26212896_480.jpg":"480x320","o_26212896_340.jpg":"340x226","o_26212896_220.jpg":"220x146","h_26212896_1280.jpg":"1280x854","h_26212896_1024.jpg":"1024x683","h_26212896_640.jpg":"640x427","h_26212896_480.jpg":"480x320","h_26212896_340.jpg":"340x227","h_26212896_220.jpg":"220x147","pp_26212896_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212896_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212896_640.jpg":"640x814","pp_26212896_480.jpg":"480x611","pp_26212896_340.jpg":"340x432","pp_26212896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212895_1920.jpg":"1920x1080","k_26212895_1280.jpg":"1280x1280","k_26212895_1024.jpg":"1024x1024","k_26212895_640.jpg":"640x640","k_26212895_480.jpg":"480x480","k_26212895_340.jpg":"340x340","k_26212895_220.jpg":"220x220","o_26212895_1280.jpg":"1280x853","o_26212895_1024.jpg":"1024x682","o_26212895_640.jpg":"640x426","o_26212895_480.jpg":"480x320","o_26212895_340.jpg":"340x226","o_26212895_220.jpg":"220x146","h_26212895_1280.jpg":"1280x854","h_26212895_1024.jpg":"1024x683","h_26212895_640.jpg":"640x427","h_26212895_480.jpg":"480x320","h_26212895_340.jpg":"340x227","h_26212895_220.jpg":"220x147","pp_26212895_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212895_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212895_640.jpg":"640x814","pp_26212895_480.jpg":"480x611","pp_26212895_340.jpg":"340x432","pp_26212895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212893_1920.jpg":"1920x1080","k_26212893_1280.jpg":"1280x1280","k_26212893_1024.jpg":"1024x1024","k_26212893_640.jpg":"640x640","k_26212893_480.jpg":"480x480","k_26212893_340.jpg":"340x340","k_26212893_220.jpg":"220x220","o_26212893_1280.jpg":"1280x853","o_26212893_1024.jpg":"1024x682","o_26212893_640.jpg":"640x426","o_26212893_480.jpg":"480x320","o_26212893_340.jpg":"340x226","o_26212893_220.jpg":"220x146","h_26212893_1280.jpg":"1280x854","h_26212893_1024.jpg":"1024x683","h_26212893_640.jpg":"640x427","h_26212893_480.jpg":"480x320","h_26212893_340.jpg":"340x227","h_26212893_220.jpg":"220x147","pp_26212893_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212893_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212893_640.jpg":"640x814","pp_26212893_480.jpg":"480x611","pp_26212893_340.jpg":"340x432","pp_26212893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1153","hd_26212891_1920.jpg":"1920x1080","k_26212891_1280.jpg":"1280x1280","k_26212891_1024.jpg":"1024x1024","k_26212891_640.jpg":"640x640","k_26212891_480.jpg":"480x480","k_26212891_340.jpg":"340x340","k_26212891_220.jpg":"220x220","o_26212891_1280.jpg":"1280x768","o_26212891_1024.jpg":"1024x614","o_26212891_640.jpg":"640x384","o_26212891_480.jpg":"480x288","o_26212891_340.jpg":"340x204","o_26212891_220.jpg":"220x132","h_26212891_1280.jpg":"1280x854","h_26212891_1024.jpg":"1024x683","h_26212891_640.jpg":"640x427","h_26212891_480.jpg":"480x320","h_26212891_340.jpg":"340x227","h_26212891_220.jpg":"220x147","pp_26212891_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212891_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212891_640.jpg":"640x814","pp_26212891_480.jpg":"480x611","pp_26212891_340.jpg":"340x432","pp_26212891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_26212875_1920.jpg":"1920x1080","k_26212875_1280.jpg":"1280x1280","k_26212875_1024.jpg":"1024x1024","k_26212875_640.jpg":"640x640","k_26212875_480.jpg":"480x480","k_26212875_340.jpg":"340x340","k_26212875_220.jpg":"220x220","o_26212875_1280.jpg":"1280x816","o_26212875_1024.jpg":"1024x652","o_26212875_640.jpg":"640x408","o_26212875_480.jpg":"480x306","o_26212875_340.jpg":"340x216","o_26212875_220.jpg":"220x140","h_26212875_1280.jpg":"1280x854","h_26212875_1024.jpg":"1024x683","h_26212875_640.jpg":"640x427","h_26212875_480.jpg":"480x320","h_26212875_340.jpg":"340x227","h_26212875_220.jpg":"220x147","pp_26212875_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212875_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212875_640.jpg":"640x814","pp_26212875_480.jpg":"480x611","pp_26212875_340.jpg":"340x432","pp_26212875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2151","hd_26212874_1920.jpg":"1920x1080","k_26212874_1280.jpg":"1280x1280","k_26212874_1024.jpg":"1024x1024","k_26212874_640.jpg":"640x640","k_26212874_480.jpg":"480x480","k_26212874_340.jpg":"340x340","k_26212874_220.jpg":"220x220","o_26212874_1280.jpg":"1280x1434","o_26212874_1024.jpg":"1024x1147","o_26212874_640.jpg":"640x717","o_26212874_480.jpg":"480x537","o_26212874_340.jpg":"340x380","o_26212874_220.jpg":"220x246","h_26212874_1280.jpg":"1280x854","h_26212874_1024.jpg":"1024x683","h_26212874_640.jpg":"640x427","h_26212874_480.jpg":"480x320","h_26212874_340.jpg":"340x227","h_26212874_220.jpg":"220x147","pp_26212874_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212874_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212874_640.jpg":"640x814","pp_26212874_480.jpg":"480x611","pp_26212874_340.jpg":"340x432","pp_26212874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1104","hd_26212872_1920.jpg":"1920x1080","k_26212872_1280.jpg":"1280x1280","k_26212872_1024.jpg":"1024x1024","k_26212872_640.jpg":"640x640","k_26212872_480.jpg":"480x480","k_26212872_340.jpg":"340x340","k_26212872_220.jpg":"220x220","o_26212872_1280.jpg":"1280x736","o_26212872_1024.jpg":"1024x588","o_26212872_640.jpg":"640x368","o_26212872_480.jpg":"480x276","o_26212872_340.jpg":"340x195","o_26212872_220.jpg":"220x126","h_26212872_1280.jpg":"1280x854","h_26212872_1024.jpg":"1024x683","h_26212872_640.jpg":"640x427","h_26212872_480.jpg":"480x320","h_26212872_340.jpg":"340x227","h_26212872_220.jpg":"220x147","pp_26212872_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212872_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212872_640.jpg":"640x814","pp_26212872_480.jpg":"480x611","pp_26212872_340.jpg":"340x432","pp_26212872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212869_1920.jpg":"1920x1080","k_26212869_1280.jpg":"1280x1280","k_26212869_1024.jpg":"1024x1024","k_26212869_640.jpg":"640x640","k_26212869_480.jpg":"480x480","k_26212869_340.jpg":"340x340","k_26212869_220.jpg":"220x220","o_26212869_1280.jpg":"1280x853","o_26212869_1024.jpg":"1024x682","o_26212869_640.jpg":"640x426","o_26212869_480.jpg":"480x320","o_26212869_340.jpg":"340x226","o_26212869_220.jpg":"220x146","h_26212869_1280.jpg":"1280x854","h_26212869_1024.jpg":"1024x683","h_26212869_640.jpg":"640x427","h_26212869_480.jpg":"480x320","h_26212869_340.jpg":"340x227","h_26212869_220.jpg":"220x147","pp_26212869_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212869_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212869_640.jpg":"640x814","pp_26212869_480.jpg":"480x611","pp_26212869_340.jpg":"340x432","pp_26212869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212871_1920.jpg":"1920x1080","k_26212871_1280.jpg":"1280x1280","k_26212871_1024.jpg":"1024x1024","k_26212871_640.jpg":"640x640","k_26212871_480.jpg":"480x480","k_26212871_340.jpg":"340x340","k_26212871_220.jpg":"220x220","o_26212871_1280.jpg":"1280x853","o_26212871_1024.jpg":"1024x682","o_26212871_640.jpg":"640x426","o_26212871_480.jpg":"480x320","o_26212871_340.jpg":"340x226","o_26212871_220.jpg":"220x146","h_26212871_1280.jpg":"1280x854","h_26212871_1024.jpg":"1024x683","h_26212871_640.jpg":"640x427","h_26212871_480.jpg":"480x320","h_26212871_340.jpg":"340x227","h_26212871_220.jpg":"220x147","pp_26212871_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212871_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212871_640.jpg":"640x814","pp_26212871_480.jpg":"480x611","pp_26212871_340.jpg":"340x432","pp_26212871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212870_1920.jpg":"1920x1080","k_26212870_1280.jpg":"1280x1280","k_26212870_1024.jpg":"1024x1024","k_26212870_640.jpg":"640x640","k_26212870_480.jpg":"480x480","k_26212870_340.jpg":"340x340","k_26212870_220.jpg":"220x220","o_26212870_1280.jpg":"1280x853","o_26212870_1024.jpg":"1024x682","o_26212870_640.jpg":"640x426","o_26212870_480.jpg":"480x320","o_26212870_340.jpg":"340x226","o_26212870_220.jpg":"220x146","h_26212870_1280.jpg":"1280x854","h_26212870_1024.jpg":"1024x683","h_26212870_640.jpg":"640x427","h_26212870_480.jpg":"480x320","h_26212870_340.jpg":"340x227","h_26212870_220.jpg":"220x147","pp_26212870_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212870_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212870_640.jpg":"640x814","pp_26212870_480.jpg":"480x611","pp_26212870_340.jpg":"340x432","pp_26212870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212892_1920.jpg":"1920x1080","k_26212892_1280.jpg":"1280x1280","k_26212892_1024.jpg":"1024x1024","k_26212892_640.jpg":"640x640","k_26212892_480.jpg":"480x480","k_26212892_340.jpg":"340x340","k_26212892_220.jpg":"220x220","o_26212892_1280.jpg":"1280x853","o_26212892_1024.jpg":"1024x682","o_26212892_640.jpg":"640x426","o_26212892_480.jpg":"480x320","o_26212892_340.jpg":"340x226","o_26212892_220.jpg":"220x146","h_26212892_1280.jpg":"1280x854","h_26212892_1024.jpg":"1024x683","h_26212892_640.jpg":"640x427","h_26212892_480.jpg":"480x320","h_26212892_340.jpg":"340x227","h_26212892_220.jpg":"220x147","pp_26212892_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212892_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212892_640.jpg":"640x814","pp_26212892_480.jpg":"480x611","pp_26212892_340.jpg":"340x432","pp_26212892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_26212886_1920.jpg":"1920x1080","k_26212886_1280.jpg":"1280x1280","k_26212886_1024.jpg":"1024x1024","k_26212886_640.jpg":"640x640","k_26212886_480.jpg":"480x480","k_26212886_340.jpg":"340x340","k_26212886_220.jpg":"220x220","o_26212886_1280.jpg":"1280x688","o_26212886_1024.jpg":"1024x550","o_26212886_640.jpg":"640x344","o_26212886_480.jpg":"480x258","o_26212886_340.jpg":"340x182","o_26212886_220.jpg":"220x118","h_26212886_1280.jpg":"1280x854","h_26212886_1024.jpg":"1024x683","h_26212886_640.jpg":"640x427","h_26212886_480.jpg":"480x320","h_26212886_340.jpg":"340x227","h_26212886_220.jpg":"220x147","pp_26212886_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212886_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212886_640.jpg":"640x814","pp_26212886_480.jpg":"480x611","pp_26212886_340.jpg":"340x432","pp_26212886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1027","hd_26212888_1920.jpg":"1920x1080","k_26212888_1280.jpg":"1280x1280","k_26212888_1024.jpg":"1024x1024","k_26212888_640.jpg":"640x640","k_26212888_480.jpg":"480x480","k_26212888_340.jpg":"340x340","k_26212888_220.jpg":"220x220","o_26212888_1280.jpg":"1280x684","o_26212888_1024.jpg":"1024x547","o_26212888_640.jpg":"640x342","o_26212888_480.jpg":"480x256","o_26212888_340.jpg":"340x181","o_26212888_220.jpg":"220x117","h_26212888_1280.jpg":"1280x854","h_26212888_1024.jpg":"1024x683","h_26212888_640.jpg":"640x427","h_26212888_480.jpg":"480x320","h_26212888_340.jpg":"340x227","h_26212888_220.jpg":"220x147","pp_26212888_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212888_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212888_640.jpg":"640x814","pp_26212888_480.jpg":"480x611","pp_26212888_340.jpg":"340x432","pp_26212888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212885_1920.jpg":"1920x1080","k_26212885_1280.jpg":"1280x1280","k_26212885_1024.jpg":"1024x1024","k_26212885_640.jpg":"640x640","k_26212885_480.jpg":"480x480","k_26212885_340.jpg":"340x340","k_26212885_220.jpg":"220x220","o_26212885_1280.jpg":"1280x853","o_26212885_1024.jpg":"1024x682","o_26212885_640.jpg":"640x426","o_26212885_480.jpg":"480x320","o_26212885_340.jpg":"340x226","o_26212885_220.jpg":"220x146","h_26212885_1280.jpg":"1280x854","h_26212885_1024.jpg":"1024x683","h_26212885_640.jpg":"640x427","h_26212885_480.jpg":"480x320","h_26212885_340.jpg":"340x227","h_26212885_220.jpg":"220x147","pp_26212885_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212885_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212885_640.jpg":"640x814","pp_26212885_480.jpg":"480x611","pp_26212885_340.jpg":"340x432","pp_26212885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212883_1920.jpg":"1920x1080","k_26212883_1280.jpg":"1280x1280","k_26212883_1024.jpg":"1024x1024","k_26212883_640.jpg":"640x640","k_26212883_480.jpg":"480x480","k_26212883_340.jpg":"340x340","k_26212883_220.jpg":"220x220","o_26212883_1280.jpg":"1280x853","o_26212883_1024.jpg":"1024x682","o_26212883_640.jpg":"640x426","o_26212883_480.jpg":"480x320","o_26212883_340.jpg":"340x226","o_26212883_220.jpg":"220x146","h_26212883_1280.jpg":"1280x854","h_26212883_1024.jpg":"1024x683","h_26212883_640.jpg":"640x427","h_26212883_480.jpg":"480x320","h_26212883_340.jpg":"340x227","h_26212883_220.jpg":"220x147","pp_26212883_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212883_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212883_640.jpg":"640x814","pp_26212883_480.jpg":"480x611","pp_26212883_340.jpg":"340x432","pp_26212883_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212880_1920.jpg":"1920x1080","k_26212880_1280.jpg":"1280x1280","k_26212880_1024.jpg":"1024x1024","k_26212880_640.jpg":"640x640","k_26212880_480.jpg":"480x480","k_26212880_340.jpg":"340x340","k_26212880_220.jpg":"220x220","o_26212880_1280.jpg":"1280x853","o_26212880_1024.jpg":"1024x682","o_26212880_640.jpg":"640x426","o_26212880_480.jpg":"480x320","o_26212880_340.jpg":"340x226","o_26212880_220.jpg":"220x146","h_26212880_1280.jpg":"1280x854","h_26212880_1024.jpg":"1024x683","h_26212880_640.jpg":"640x427","h_26212880_480.jpg":"480x320","h_26212880_340.jpg":"340x227","h_26212880_220.jpg":"220x147","pp_26212880_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212880_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212880_640.jpg":"640x814","pp_26212880_480.jpg":"480x611","pp_26212880_340.jpg":"340x432","pp_26212880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26212878_1920.jpg":"1920x1080","k_26212878_1280.jpg":"1280x1280","k_26212878_1024.jpg":"1024x1024","k_26212878_640.jpg":"640x640","k_26212878_480.jpg":"480x480","k_26212878_340.jpg":"340x340","k_26212878_220.jpg":"220x220","o_26212878_1280.jpg":"1280x853","o_26212878_1024.jpg":"1024x682","o_26212878_640.jpg":"640x426","o_26212878_480.jpg":"480x320","o_26212878_340.jpg":"340x226","o_26212878_220.jpg":"220x146","h_26212878_1280.jpg":"1280x854","h_26212878_1024.jpg":"1024x683","h_26212878_640.jpg":"640x427","h_26212878_480.jpg":"480x320","h_26212878_340.jpg":"340x227","h_26212878_220.jpg":"220x147","pp_26212878_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212878_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212878_640.jpg":"640x814","pp_26212878_480.jpg":"480x611","pp_26212878_340.jpg":"340x432","pp_26212878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_26212877_1920.jpg":"1920x1080","k_26212877_1280.jpg":"1280x1280","k_26212877_1024.jpg":"1024x1024","k_26212877_640.jpg":"640x640","k_26212877_480.jpg":"480x480","k_26212877_340.jpg":"340x340","k_26212877_220.jpg":"220x220","o_26212877_1280.jpg":"1280x754","o_26212877_1024.jpg":"1024x603","o_26212877_640.jpg":"640x377","o_26212877_480.jpg":"480x283","o_26212877_340.jpg":"340x200","o_26212877_220.jpg":"220x129","h_26212877_1280.jpg":"1280x854","h_26212877_1024.jpg":"1024x683","h_26212877_640.jpg":"640x427","h_26212877_480.jpg":"480x320","h_26212877_340.jpg":"340x227","h_26212877_220.jpg":"220x147","pp_26212877_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212877_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212877_640.jpg":"640x814","pp_26212877_480.jpg":"480x611","pp_26212877_340.jpg":"340x432","pp_26212877_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15609578 Threads: 2 Questions: 3218425646 Slow queries: 7270446 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236320340 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/svi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita-1347724 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/svi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita-1347724?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 413435 [name] => Tunel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tunel [link] => /tag/tunel ) [1] => stdClass Object ( [id] => 454898 [name] => drvenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drvenik [link] => /tag/drvenik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219383 [name] => ravča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ravca [link] => /tag/ravca ) [3] => stdClass Object ( [id] => 436627 [name] => Tunel Ravča-Drvenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tunel-ravca-drvenik [link] => /tag/tunel-ravca-drvenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta im je obećanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi čekaju tunel, valjda neće dočekati novo razočaranje: ‘Vrgorac na moru! Prije ću ja na plažu nego ti iz Splita‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26216961.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj‘, poručuju mještani

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26216961.jpg [title] =>

‘Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj‘, poručuju mještani

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212898.jpg [title] =>

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212896.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212895.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212893.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212891.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212875.jpg [title] =>

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212874.jpg [title] =>

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212872.jpg [title] =>

Lokalitet planiranog sjevernog ulaza tunela kod Ravče

Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212869.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212871.jpg [title] =>

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212870.jpg [title] =>

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče
 

Saša Burić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212892.jpg [title] =>

Matko Gabrić i Marin Vitasović u pristaništu Drvenik

Saša Burić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212886.jpg [title] =>

Trajekt u vožnji put Drvenika, u pozadini se vidi Sućuraj na Hvaru

Saša Burić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212888.jpg [title] =>

Drvenik

Saša Burić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212885.jpg [title] =>

Crkva u Gornjem Drveniku

Saša Burić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212883.jpg [title] =>

Frane Burić na planiranom lokalitetu južnog izlaza tunela

Saša Burić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212880.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212878.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/14/26212877.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Lovorike ko u priči. Nije bus, stabla su! Pod nama šuška kostelino žuto lišće, nije ni u Splitu tiše, puna ga je gora. Okolo masline i loza, obresle staze za davne bašćine i stare kamene kuće. Rastresene potreson prije više od pola vika. Ko lego kocke kad su loše složene pa se dobro ne ljube. I napuštene. Bršćan klija između vaca.

Jedna ima lipe klesane kolone u prizemlju. Drugu je, nema tome davno, kupila neka Kanađanka. Prid trećon kućon vrtlić s desetak rašćika od metra. Jedna drugoj do uva! Kad ih probije mraz, bit će slađe od cukra, ali samo s mrvu domaćega suva mesa. Eno i stare mišalice u podrumu! I još starijega golfa crvene boje, malo dalje.

Gori su sure Drveničke stine. Bijakovske! Doli drvenička vala i novo selo. Misto. A ozgara pogled puca na Hvar, rukon bi moga Sućuraj dobavit. Onda Pelješac i Korčula. Dalje Vis. Zini i gledaj!

- Eto, to će ti putnik ugledat kad izađe iz tunela! Ovde bi gori triba bit južni portal. Zapadno od Staroga sela. Vako ti je Ravča, priko ovoga grebena i Drveničkih stina, jedno 600 metara iznad mora, s onu stranu. A vako su ti onda Kokorići, ovin pravcon. Tu je Bijakova najtanja.

Kaže nan tako Frane Burić, čovik iz Drvenika, pokazujuć kud bi tribala proć ta nova stara veza između obale i zaleđa. Tuda su staze vodile od davnina, a narod trgova i kumijo se, ženijo, lipo do u Ljubuški, Mostar i širon zemlje Ercegovine. Ozgara išli duvan, kumpir i šenica. Nadničari i sezonci. Ozdala ulje, sol, riba. Pa unučad.

---

image

Frane Burić na planiranom lokalitetu južnog izlaza tunela

Saša Burić/Cropix
---

- Tuda ja i dandanas na noge vodin goste na more! Brdon... Ima tri sata pješke iz Kokorića u Drvenik! Iz Vrgorca zeru više.

Svidočijo nan je tako i Zvonko Pervan, s gornje strane planine, tumačeći par sati prije di bi se triba probijat sjeverni portal toga spasonosnoga tunela, tamo kod sela Kljenak i nadomak čvorišta autoceste u Ravči. Oko toga se i vrti ova naša reportaža.

A misto vako komentira:

- Da to nije opet kakva smicalica?!

- Viču oni prid svake izbore da će gradit...

- Jedan je naš dovodijo novinare da ga slikaju s čekićon i liton kako udara u kamen...

- Ha-ha-ha, veli, prije će ga probit nego država!

- Obećava ga je i car Frane Jozip kad je u Vrgorcu bijo 1875. godine...

- Vodijo ga Zvonkin prandid Mate, načelnik bijo 40 godina. Volonterski!

- Nek oni dovezu krticu prije izbora i provrte petnest, dvadeset metara pa ćemo mi onda glasat!

- A ne bager, bageron se tunel ne buši! Bager dotraju i otraju tri dana iza glasanja...

---

image

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Hm, moguće da ove ture štogod i bude, ali ste upravo čuli kako Vrgorčani rezoniraju, a jednako je raspoloženje i u Drveniku. Ukratko, svak se živ slaže da taj tunel triba napravit, al se niko živ ne bi tijo još jednon ni razočarat. Pa se neki zajebaju da je tako imocki heroj Pava Lozo narodu obećava da će iza onoga rata rata s Bijakove teć med i mliko. A orasi se kotrljat niza stranu jer će narodna vlast sve poravnat.

- Nema veze, loži ti vatru ko da će svrdla sutra burgijat. Da ne napadamo vele! Možda i upali, vidiš da sad ima i para...

- Bit će sutra u Vrgorcu pet stotina kuća s bazenon za odmor!

Uglavnon, četri su varijante za taj put kroz južni dija bijakovskoga masiva, odnosno njegova grebena Rilića. Nikidan su zagrebačke novine javile da će se konačno počet probijat. Navodno, dogodine. Izgleda da najbolje stoji verzija ukupno duga desetak kilometara, a predviđa četri tunela, sve skupa duga 3,7 kilometara (438 + 2722 + 257 + 306 metara). Računa se da će koštat najmanja pola milijarde kuna, odnosno 65 milijuna eura.

---

image

Lokalitet planiranog sjevernog ulaza tunela kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Neki govore da nije loša ni varijanta (7,1 km) s jednin dugin tunelon od 5,6 kilometara. Ne bi bilo puno imovinskih problema i može se počet bušit sutra, kontaju mišćani, ali je i najpaprenija - dvadeset milijuna eura skuplja od one prije spomenute.       

- Vrgorac bi s tin tunelom dobijo sedmicu na lotu! Davno se o njemu govorilo, puno prije Svetoga Ilije, ovoga zagvoškoga tunela koji je bijo pogodak za Imocku krajinu. Imali su jači lobi. A za ovi naš se nazad deset, petnest godina govorilo da je četvrti po redu za financiranje iz evropskih fondova. Vidiš da su s čvorišta autoceste u Ravči bili napravili odvojak s križanjen prema budućemu tunelu. Ovi ovde, di nas evo sad - veli Pervan.

Računalo se, čujemo, da bi kroz tunel tribalo povuć i vodu. Gori je ima i viška, a prirodnin padon da bi se moglo napajat čitav žedni Hvar! Tako ljudi govore. Onda se može provuć i plin. A u gospodarskoj zoni u Ravči da bi moga bit i veliki suvi vez! Za jahte koje mogu proć kroz tunel.

Ovako narod kaže:

- Mi bi Bijakovu izbušili ko sir, za svako misto po tunel! Kad bi se moglo...

- A da smo Kalmetu i Butkovića imali, ne bi mi sad pričali od ovomu, sad bi se mi, pajdo, vozili!

Vidi svit šta je, ali ne smiš kudit, da ne odbijaš. A ne mereš vazda ni virovat pa se razočarat. Isto se čovik nada da je kucnijo čas.

- Nekad su bile staze i putovi, sad su ceste život! Tunel je prava stvar i sve mu govori u prilog: oživio bi ovaj kraj, ipak malo zapušten dosad. Tu je i europski koridor "Vc", koji iz Budimpešte vodi k nama. Za pet, šest godina, kad se probije Prenj, eto ovamo Mađara, naše Slavonije, pola Bosne, o Hercegovini da i ne govorimo, ona nam je zaleđe, a Hercegovcima su i kuće u primorju. To bi bio preporod za vrgorski kraj.

Tako kaže Stipe Božić, legendarni osvajač Mount Everesta, rodon iz Zavojana. Odakle su i mesari Pivci, eno in pogona u gospodarskoj zoni. Vidi in se selo s čvorišta u Ravči. Proslavljeni alpinist veli da bi tunel otvorijo i Hvar, koji je par milja od Drvenika:

- Istočni dio otoka je kritičan, posebno cesta Sućura j- Jelsa, znam jer imam sestru u Sućurju. Tunel kroz Biokovo značio bi spoj otoka Hvara s autocestom, pa bi se i ta otočka cesta valjda riješila. Znate i sami koje muke Hvarani prolaze dok se Splita dokopaju, a i gosti dok dođu na taj kraj otoka. Pa i splitska bi se luka rasteretila. Da ne spominjemo kako bi se izbjegao tranzit magistralom kroz Makarsku, koja je ljeti prekrcana i gdje se stvara prometni čep.

---

image

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix
---

Planinar ističe da bi se novim tunelom pod Rilićem autocesti približio i južni, nerazvijeniji dio Makarske rivijere. I gosti bi s mora začas bili u Međugorju, do kojeg već postoji autocesta. Ovaj kraj, kaže Božić, vapije za tim projektom, jednako zaleđe i obala.

A Pervan već vidi i pristanište za kruzere u Drveniku i vojsku hodočasnika nedalekoj Kraljici Mira:

- Vrgorac na moru! Prije ću ja iz Kokorića na plažu u Drvenik nego ti s kraja na kraj Splita!

Evo nas opet doli. U Drveniku. "Jadrolinijin" trajektić "Laslovo", izgrađen u splitskome škveru 1997. godine, čemu smo tada i sami bili svidočili, taman je stiga iz Sućurja. Zanimljivo, to misto na hvarskoj istočnoj punti ime je dobilo po svetome Juri, a i drvenička crkva, gori u Starome selu, posvećena je tomu istomu svecu. Ubojici zmajeva!

- Nećeš virovat, još se iza Drugoga rata razmišljalo da njemački ratni zarobljenici probiju tunel iz Drvenika gori do u Kokoriće!

- Ajde?!

- Pa jesu li i tučepski hotel Jadran oni napravili?! Ispratila ih limena glazba iz Makarske, kad ih je pustilo kući. Kašnje su u Jadran dolazili litovat.

Frane Burić pamti sve. Spominje i planove s kraja šezdesetih prošloga vika, pa projekt "Južni Jadran" iz 1981., onda i obećanja prije 20 godina.

A sićamo se dobro i sami - u svin je medijima bilo - kad su ono u maju 2009. godine, sedmicu prije lokalnih izbora, Luka Bebić, tada šef Sabora, Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, Ante Sanader, tadašnji župan, i Boris Matković, u ta doba vrgorski gradonačelnik, svečano otvorili radove na dionici Ravča - Drvenik, gori uz čvorište autoceste.

I nikad ništa - osta slipi odvojak do danas. Batrljak.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

- Obećavalo se prid svake izbore. Četri studije u zadnjih petnest godina! Dolazli su bili bušit i ispitivat di je bila varijanta južnoga portala tunela. Ovde, kod Staroga sela. Pa se odustalo. Sad je druga varijanta, portal bi bijo na koti nižoj jedno 40 metara. A triba izvest i spojne ceste doli do na magistralu...

Tribalo bi i novu luku napravit, u drveničkoj vali nema mista za tolike planove. Pa bi novi porat bija u Galiji, jedno pet kilometara od Drvenika, u pravcu Makarske.

- Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj i svi mu se veselimo - kaže Burić.

Nije samo Drvenik, tu su i druga mista južno od kipuće Makarske: Drašnice, Igrane, Živogošće, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac. Daleko od Dalmatine. Ovako bi joj za tren prišli južnin bijakovskin tunelon kroz Rilić. I gosti bi brže k njima! Moguće i novi život.

---

image

Drvenik

Saša Burić/Cropix
---

- Iša ti je brod iz Drvenika i u Prigradicu i u Korčulu. Mislilo je se bilo i vas teretni promet za Vis, Korčulu i Lastovo pribacit u Drvenik. Da se rastereti splitska luka. A i bliže je! Na Hvar moreš pljunit, četri milje. Pet bi se vezova gradilo u našoj Galiji, niže Burić argumente ko đerdane.

Moga bi još dvi ure! I to da se ne ponavlja.

Zato je u drveničkome portu sažet bija "Jadrolinijin" djelatnik Matko Gabrić. Dok su se na Laslovo krcali ritki kamioni za u Sućuraj:

- Nadan se da će ovaj put bit. Jako bitan je tunel i za nas i za naše zaleđe, ja ga podržavan svin srcon. Da kucnen u drvo i ne ureknen...

---

image

Matko Gabrić i Marin Vitasović u pristaništu Drvenik

Saša Burić/Cropix
---

Slikali se jesu skupa, ali Matkov susid Marin Vitasović ne viruje previše:

- To je samo još jedno predizborno obećanje. Bilo ih je i dosad pa se nikad nisu ostvarila. Iako svaka logika, geografija i priroda podržavaju gradnju. Mora je tunel bit prije petnest godina, a ja mu se ne nadan ni za još 15. Nažalost!

- Znademo, ode tunel tada u Zagvozd...

- Vidi ovo: prije rata, mi smo u Splitu bili za sat i petnest, najdalje za sat i po. Magistralon. A sad bar dva sata. Liti i tri! Dalje nan je Split danas nego prije 20 godina. To ti najviše govori. Liti kroz Makarsku nikako. Veliki čep. U Omišu još jedan! A da nan je ovi tunel, onda smo iz Drvenika u Ravči i na autocesti za 15 minuta. I još satak do Splita.

Dok uz Bijakovu vuci zavijaju: "Sve nan iđe po loju i planu, svakog dana bliže smo Jadranu..."

---

image
Saša Burić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

‘Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj‘, poručuju mještani

Saša Burić/Cropix

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix

Zvonko Pervan na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix

Lokalitet planiranog sjevernog ulaza tunela kod Ravče

Saša Burić/Cropix

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče

Saša Burić/Cropix

Zvonko Pervan i Stipe Božić na planiranom odvojku kod Ravče
 

Saša Burić/Cropix

Matko Gabrić i Marin Vitasović u pristaništu Drvenik

Saša Burić/Cropix

Trajekt u vožnji put Drvenika, u pozadini se vidi Sućuraj na Hvaru

Saša Burić/Cropix

Crkva u Gornjem Drveniku

Saša Burić/Cropix

Frane Burić na planiranom lokalitetu južnog izlaza tunela

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/svi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita-1347724 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2471f6abade3099de5ea27aab912431d714a8a53 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+%C4%8Dekaju+tunel%2C+valjda+ne%C4%87e+do%C4%8Dekati+novo+razo%C4%8Daranje%3A+%E2%80%98Vrgorac+na+moru%21+Prije+%C4%87u+ja+na+pla%C5%BEu+nego+ti+iz+Splita%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fsvi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita-1347724 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fsvi-cekaju-tunel-valjda-nece-docekati-novo-razocaranje-vrgorac-na-moru-prije-cu-ja-na-plazu-nego-ti-iz-splita-1347724 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dosta im je obećanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajadosta im je obećanja

Svi čekaju tunel, valjda neće dočekati novo razočaranje: ‘Vrgorac na moru! Prije ću ja na plažu nego ti iz Splita‘

Piše Damir Tolj
15. prosinca 2023. - 14:59
‘Iđu dogodine troji izbori u državi Rvackoj i mi bi volili da ovi projekat konačno prođe. Zato i apeliramo na vlasti: nemojte nas opet privarit! Tunel bi priporodijo čitav ovi kraj‘, poručuju mještaniSaša Burić/Cropix

Lovorike ko u priči. Nije bus, stabla su! Pod nama šuška kostelino žuto lišće, nije ni u Splitu tiše, puna ga je gora. Okolo masline i loza, obresle staze za davne bašćine i stare kamene kuće. Rastresene potreson prije više od pola vika. Ko lego kocke kad su loše složene pa se dobro ne ljube. I napuštene. Bršćan klija između vaca.

Jedna ima lipe klesane kolone u prizemlju. Drugu je, nema tome davno, kupila neka Kanađanka. Prid trećon kućon vrtlić s desetak rašćika od metra. Jedna drugoj do uva! Kad ih probije mraz, bit će slađe od cukra, ali samo s mrvu domaćega suva mesa. Eno i stare mišalice u podrumu! I još starijega golfa crvene boje, malo dalje.

Gori su sure Drveničke stine. Bijakovske! Doli drvenička vala i novo selo. Misto. A ozgara pogled puca na Hvar, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:10