StoryEditorOCM
S mora i krajaIŠTEKANI S MREŽE

Splićanima je barem nešto uspjelo, pa se i u ostatku Dalmacije učenicima zabranjuju mobiteli, evo gdje počinju ukidanja

Piše Iva Ivanac
10. listopada 2023. - 19:58

Hoće li se u školama u Zadru i Zadarskoj županiji zabraniti korištenje mobitela po uzoru na druge hrvatske gradove poput Splita?

Iako gradska uprava ne razmišlja o striktnim zabranama, u županiji postoje škole u kojima je već na snazi odluka o zabrani korištenja mobilnih uređaja tijekom nastave, ali i za vrijeme školskih odmora. Gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić smatra kako kod djece treba poticati čitanje, a ne uvoditi zabrane jer bi se zbog takvih restrikcija mogao dogoditi suprotan učinak.

- Puno puta smo s ravnateljima osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar razgovarali o štetnosti korištenja mobitela, no hoće li zabrana donijeti pozitivan učinak? Djecu je potrebno poticati na čitanje s raznim programima i aktivnostima, što naše knjižnice i rade.

Najkvalitetnije promjene će nastati ako djeca shvate da mobiteli mogu i ne moraju biti zlo, ako ih koriste na pravilne načine i s mjerom, istaknuo je pročelnik Nekić dodajući kako škole za sebe, temeljem odluke školskog odbora, mogu donijeti odluku o zabrani mobitela, ali i kako takvo nešto još nije najavljeno u zadarskim osnovnim školama.

Ključ je imati mjeru u svemu, pa tako i u korištenju tehnologije, zaključio je Nekić.

Pročelnik županijskog resora za obrazovanje Ivan Šimunić objasnio je kakvo je stanje po pitanju korištenja mobitela u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Županija, a riječ je o svim obrazovnim institucijama izvan administrativnih granica Zadra.

- U gotovo svim osnovnih škola kojima je osnivač Županija zabranjena je upotreba mobitela, na način da ih ne smiju koristiti u prostoru škole ili ih ne smiju koristiti tijekom nastave. Osnovne škole regulirale su korištenje mobilnih uređaja Pravilnikom o kućnom redu.

Radi neometanog odvijanja nastave mobilni telefoni i drugi tehnički uređaji moraju biti isključeni i spremljeni u učeničku torbu ili za to predviđeno mjesto - istaknuo je pročelnik dodajući kako se mobiteli iznimno smiju koristiti samo u obrazovne svrhe tijekom sata uz odobrenje predmetnog nastavnika ili u hitnim slučajevima.

- Prema podacima srednjih škola Zadarske županije postoje određena ograničenja u korištenju mobilnih uređaja tijekom nastave sukladno Pravilniku o kućnom redu škole. Pravilnik o kućnom redu redovito se prezentira učenicima posebno na početku svake školske godine tijekom prvog sata razrednika.

Korištenje uređaja dodatno je regulirano i Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Srednje škole nisu za potpunu zabranu korištenja mobitela u nastavi, ali svako podržavaju i provode ograničenja u korištenju mobitela posebice tijekom nastave.

Smatraju da je mobitel danas postao nezaobilazan alat i da ga se treba koristiti razumno i svrhovito u obrazovanju - rekao je Šimunić dodajući kako je regionalna vlast, ako se pojavi inicijativa od strane roditelja i/ili učenika za potpunu zabranu korištenja mobitela u školi, spremna razmotriti navedene argumente te će nakon temeljite analize recentnih istraživanja i prakse, donijeti odluku koja će najbolje služiti interesima učenika i društva.

Iako zadarske srednje škole nemaju zabrane u korištenju mobitela već ograničenja, kada su u pitanju osnovne škole kojima je osnivač Županija postoje striktne zabrane koje su regulirane pojedinačnim kućnim redom. Tako na primjer u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim postoji kutija u koju se odlažu mobiteli prije početka nastave, u OŠ Braće Ribar u Posedarju zabrana je uvedena početkom aktualne nastavne godine.

Zabrana korištenja mobilnih uređaja, osim uz dopuštenje nastavnika na snazi je i u OŠ Nikole Tesle u Gračacu, OŠ "Obrovac", OŠ "Pakoštane", OŠ Petra Lorinija u Salima, OŠ Petra Zoranića u Ninu, OŠ Petra Zoranića u Stankovcima, OŠ "Privlaka", OŠ "Sukošan", OŠ "Sveti Filip i Jakov", OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima i u OŠ "Zemunik".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:15