StoryEditorOCM
S mora i krajaBITKA S KRIVOLOVCIMA

Ekološka katastrofa nadomak Splita zaprepastila ljubitelje prirode: ‘Pogledajte kako se uništavaju zaštićene vrste!‘

Piše Mladen Nejašmić
20. studenog 2023. - 18:36

Ribočuvari i članovi-ronioci Športskog ribolovnog društva "Gubavica" iz Omiša, čistili su korito rijeke Cetine od nedozvoljenih ribolovnih alata za lov ribe na području od Tisnih Stina do izletišta Radmanove mlinice i iz krške ljepotice izvadili su 26 vrša namijenjenih za lov jegulje.

Prema izjavi Augustina Vranjkovića, predsjednika ŠRD-a, to društvo će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova.

- Nastavit ćemo s čišćenjem i uklanjanjem nedozvoljenih zamki za lov ribe iz korita rijeke Cetine. Akcije će biti učestale, planirane i ciljane na određeni dio ribolovnog područja, ovisno o zapažanjima i saznanjima članova našeg društva s ciljem čišćenja srednjeg i donjeg toka rijeke Cetine od nedozvoljenih ribolovnih alata na potezu od Gubavice do Omiša - naglašava Vranjković.

Iako je europska jegulja iz raznih razloga kritično ugrožena riblja vrsta čija je brojnost iz godine u godinu u strmoglavom padu, pojedincima ne pada na pamet prestati s nepopularnom praksom nesavjesnog i nezakonitog izlova. Jednako kao neretvanska populacija te ugrožene vrste, i ona u toku rijeke Cetine svedena je na minimum.

Stoga i ova akcija omiških ribolovaca je hvalevrijedan potez s ciljem iskorjenjivanja takvih navika koju se u zadnjih nekoliko godina poprimile maha u tolikoj mjeri da je takav (krivo)lov postao pravilo, a ne iznimka.

image
ŠRD ‘Gubavica‘
image
ŠRD ‘Gubavica‘
image
ŠRD ‘Gubavica‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:17