StoryEditorOCM
Dalmacijadjelatnici ispostave Doma zdravlja Imotski:

OTVORENO PISMO Ne dajmo imotsku dijalizu!

Piše PSD.
10. rujna 2010. - 15:39

Najava primjene normativa iz Pravilnika o uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko- tehničke opreme za obavljanje hemodijalize, koji je donesen još 19. rujna 2003. godine, kod osoblja dijalize u Imotskom izazvala je ogorčenost ne samo zbog mogućnosti da pet djelatnika dobije otkaz nego i zbog mogućnosti ukidanja dijalize, te su uputili otvoreno pismo županu Anti Sanaderu, gradonačelniku Imotskoga Anti Đuzelu, kao i Udruzi dijaliziranih bolesnika Imotske krajine.

- Počeli smo s radom još sredinom 1987. godine kao druga izvanbolnička dijaliza u Hrvatskoj, te smo u protekle 23 godine skrbili o 186 pacijenata. Poseban zadatak odradili smo i tijekom Domovinskog rata, a samo smo 1996. godine donacijama prikupili 200 tisuća njemačkih maraka i time povećali broj dijaliziranih mjesta na šest.

- U prostoru od 40 kvadrata radili smo dan i noć, a normativi za šest dijaliza odjednom predviđaju 400 metara četvornih. Da se pravilnik primijenio 2003. godine kada je donesen, mnogi bi od sadašnjih zaposlenih sebi našli novo radno mjesto unutar sustava Doma zdravlja. Sada jedan uigrani tim, bez kojega bi teški bolesnici bili i te kako hendikepirani netko želi srezati i imotsku dijalizu praktično ukinuti - stoji u dopisu zaposlenika imotske dijalize.

Treba spomenuti da se u 40 kvadrata prostora samo od 2006. do kraja 2009. godine obavilo oko 15 tisuća dijaliza.

Na najavu primjene pravilnika i smanjenju broja zaposlenih, reagirala je i koordinacija načelnika općina Imotske krajine i gradonačelnik Imotskoga, koji zahtijevaju od župana Ante Sanadera i vodstva Županijskog doma zdravlja da se ne otpuštaju radnici kako u dijalizi, tako i u ostalim jedinicama imotskoga doma zdravlja.

Braco Ćosić

Ravnatelj Petric: Nema govora o zatvaranju

Informacije o ukidanju dijalize u Imotskom su proizvoljne i ne zma iz kojih krugova dolaze. Naprotiv, mi razmišljamo o novim prostorima za dijalizu, tako da o zatvaranju nema ni riječi. No, dopustite nam da u programu racionalizacije i nove sistematizacije radnih mjesta ocijenimo je li negdje višak zaposlenih ili ne, jer to ćemo provesti. Ne govorim to samo za Imotski nego i za ostale izvanbolničke dijalize u našoj županiji - riječi su dr. Dragomira Petrica, ravnatelja Županijskog doma zdravlja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:42